Telekhatárra épített ház problematikája

drbjozsef # 2023.03.06. 08:39

navi1987,

Majd nanemaaa kijavít, ha tévedek, de szerintem ez oldalhatáros beépítésnek számít így is, mert a törvény által említett "építési hely" az csatlakozik a telekhatárhoz akkor is, ha maga az épület nem. (Azt tippelném, hogy az általad "szabadonálló"-ként aposztrofált épületek is 1-2 méteren belül vannak a telekhatárhoz, tehát nincs valódi oldalkert, ezért ezek NEM szabadonállóak valójában, hanem jogilag oldalhatárosak, csak nem a telekhatárra építve).
Ha ez így van, akkor a törvény szerint a jobb oldali kerítést sem neked kell építeni és fenntartani, hanem a szomszédnak, ha oda csatlakozik az építési helye.

Egyébként van lehetőség a helyi polgármesteri hivataltól kérni egy "KÉRELEM – ADATLAP FŐÉPÍTÉSZI TÁJÉKOZTATÁS KIADÁSÁHOZ" nevű irattal kikérni a területre vonatkozó összes adatot. Abból kiderül egyértelműen.

navi1987 # 2023.03.06. 08:28

Az utcában pedig sok ház oldalhatárra épült, nagyjából fele-fele arányban a szabadonállókkal.

navi1987 # 2023.03.06. 08:26

drbjozsef,

Próbálom pontosítani a dolgokat, lehet nem jól fogalmaztam.
A telkem saroktelek, utcafrontról nézve balra nincs szomszédom, jobbra van, innen bontották le a házat, közvetlen telekhatárról, itt kerítés sem volt a ház szakaszán, konkrétan a ház volt a "kerítés". Régóta lakatlan volt, egy vállalkozó megvette, ő bontotta és építkezett rá, azóta talált rá vevőt.
Az én házam nincs telekhatárra építve.
A 9-es pont szerint, ameddig a házat nem bontották le, addig a szomszéd felelőssége volt a kerítés építése/karbantartása.
Most, hogy újat építettek, a telekhatárral párhuzamosan, nagyjából 1 méter távolságra, változott ez a helyzet?

drbjozsef # 2023.03.06. 06:14

navi1987,

Nem bonyolult ezt kibontani : oldalhatáros építésű a terület nálatok? A te házad oldalhatáron áll? A másik szomszédé?

A házon kívüli kerítést, ami eddig a régi ház mellett volt, azt ki építette, ki tartotta karban? Kinek a telkén áll?

navi1987 # 2023.03.05. 22:05

Persze, csak ezt értelmezze valaki, a jelen esetemben.... :)

"(9) Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítés azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén - a helyi szokásoknak megfelelően - az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja."

Majordomus # 2023.03.05. 21:02

Elvileg az utcafrontról nézve a jobb oldali rész a tied,a másik a szomszédé. Elvileg...

navi1987 # 2023.03.05. 19:40

drbjozsef,

Köszönöm a gyors választ!

A 10-esben említett dolgokkal tisztában voltam, csak a lebontott épület megzavarta a képet.
Most perpill 20 méteren nincs kerítésem, mert lebontották a régi házat, építettek a helyére, de a telekhatártól kb 1 méterre.
A 9-es szerint, amíg a bontás nem volt, és a régi ház állt, a szomszédhoz tartozott az egész jobb oldali szakasz, jól értem?
Most, hogy új ház épült, de egy kicsit arrébb, változott valamit a történet?

drbjozsef # 2023.03.05. 18:11

navi1987,

OTÉK 44.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

mivel telekhatáron állt a ház, az a kerítés szakasz az övék
Ez elvileg lehetséges a (9) bekezdés szerint, a kérdés, hogy tényleg oldalhatáros beépítési mód van? Mert úgy értem a leírásodból, hogy lebontották az épületet, de nem építették vissza a helyére. Épült arra a telekhatárra (csak odébb mondjuk) épület? Vagy máshova került a telken?

Egyébként a (10) pontosan megmondja : mindkettő telekhatárod oldalhatárnak számít, tehát az egyik neked jobb oldali, a másik mindig bal oldali, ebből - ha a (9) nem számít) -, akkor ugyanúgy mint másnak, neked is a jobb oldalit kell megépítened és fenntartanod (ha egyáltalán a HÉSZ szerint kötelező a kerítés építése). Értelemszerűen, ami neked a jobb, az a szomszédnak a bal és fordítva, tehát nem is lehet elrontani.

navi1987 # 2023.03.05. 17:32

Sziasztok!

Az alábbi problémában szeretném kérni a segítségeteket.
Két éve vásároltunk házat egy saroktelken, mire beköltöztünk, az utcafronton tőlünk jobbra lévő házat lebontották, ami telekhatárra volt építve, nagyjából 15-20m hosszan.
Lassan befejezik az építkezést, és megoldódni látszik a kerítés kérdés is. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben, kihez tartozik ez a kerítés rész? Ugye eddig egy ház állt a helyén.
Önkormányzattól kaptam egy olyan információt telefonon, hogy mivel telekhatáron állt a ház, az a kerítés szakasz az övék, de ezt írásban nem tudták küldeni nekem, illetve nem találok erről semmilyen információt.
Így az ő felelősségük lett az egész jobb oldali szakasz (ami ugye hivatalosan az enyém lenne), vagy csak az a rész, ahol a ház állt?

Köszönöm!

Majordomus # 2023.02.08. 20:55

Ha az elején nem lohasztod le a lelkesedését, még kitúr a házadból is.

nanemaaa # 2023.02.08. 10:37

davidoff77
A leírásod szerint a terület a védett, nem az épület, így az simán bontható volt.
A többi problémád megoldására építésfelügyeleti eljárás során lehet valami érdemlegesre jutni. Át nem építhet a szomszédba az építtető. A tető és a házad burkolatának megbontását nem lettél volna köteles tűrni, ott simán megáll a birtokvédelem. Kérheted az eredeti állapot visszaállítását. A szomszédod magatartása mondhatni tipikusan magyaros. Ha időben nem lohasztod le a lelkesedését, még nagyon sok problémád lesz vele azután is, ha felépül a háza. Ő egy neki mindent szabad típusú álompolgár. :( Nyilván a szakszerű épületcsatlakozás lehetősége egyébként tisztázandó kell legyen az építésfelügyeleti eljárás során is.
Kártérítés ügyben szóba jöhet a közös megegyezés, amit nem ártana írásba foglalni. Közös megegyezés hiányában a kérdés eldöntésére kizárólag a bíróság jogosult.

davidoff77 # 2023.02.07. 22:52

Tiszteletem!

A kérdésem több dolgot is érint.

Mind a két ingatlan helyi jelentőségű védett terület II. védettségű kategória alá besorolt.

Szomszédos telket megvásárolta egy vállalkozó.
Elbontotta a régi épületet, ami helyet úgy épített egy újat, hogy közvetlen az én ingatlanon mellé építkezett. Mellettem egy melléképület volt, soha nem voltak összeépítve a falak. Építés kezdetekor figyelmeztettem, hogy a telkhatáron túl építkezik, erre azt a választ kaptam, hogy kimérték a telket, és az a hivatalos. Ennek semmi jele nem volt csak a ház alapjának a kimérése volt látható a tervek szerint. Most kértem egy telek határ mérését, hogy igazolják az állításom.

Kérdésem.

1. Hogyan bontható el egy védett épület? Mi építhető helyette?
  2. Mi a vonatkozó jogszabály az oldalsó falak összeépítése során? Tüzvédelem, hangszigetelés, ha szigetelni, álagmegóvni szeretném a házam, jelenleg nem tudom.
  3. Én nem sor házat vagy társasházat vásároltam, gondolom így bekövetkezett egy értékcsökkenés. Ebben az esetben van lehetőség kártalanításra?
  4. Bontás során megrongálták a házam vakolatátt, dísz kő burkolatát. Építés során az új épület falának útban volt a házam teteje, amit megbontottak, én inkább azt mondanám megrongáltak. Birtok védelmet kértem, mire figyeljek az eljárás során?

Előre is köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2023.02.03. 20:35

De a múlt súlyos teher...
A szomszéd hivatkozhat erre.

nanemaaa # 2023.02.03. 09:05

Egy épület nem attól lesz tűzveszély mentes, mert nem piróznak benne.
Az anyagának, szerkezetének, műszaki kialakításának kell olyannak lennie, amit az OTSZ megkövetel. Tűztávolságon belül álló épület esetében nyilván magasabbak a követelmények.

efi99 # 2023.02.02. 21:23

Khmmm, nem azért van tűzveszély, mert a vonalon lévő betonalapra épült egy tyúkól. Hanem azért mert pirózik benne. Úgyhogy ha majd az lesz az ítélet, hogy nem pirózhat és ennyi, akkor ne sírjon senki.

Majordomus # 2023.02.02. 20:35

Jó esélyeid vannak azzal hogy már kétszer kigyulladt.

nanemaaa # 2023.02.02. 13:36

Ha tűzveszélyt okoz az épület, akkor a katasztrófavédelem is eljárhat. Az építésfelügyeleti hatóság legfeljebb 10 éven belül intézkedhet. Kivéve, ha a katasztrófavédelem igazolja, hogy valóban tűzveszélyes az épület, akkor 10 éven túl is akár bontathat is.

drbjozsef # 2023.02.02. 05:56

Bejelentés az építéshatóságnak. Esetleg a tűzveszély miatt a Katasztrófavédelemnek.
Az építéshatáság most a Kormányhivatal egyik osztályaként működik.

tmsnmeth80 # 2023.02.01. 23:20

Kedves Szakértők!

A szomszéd porta és az én portám között van egy drótkerítés melynek beton alapja van. A kerítés a mesgyén helyezkedik el. Erre a kerítés betonalapra a kerítés folytatásaként ráépített egy faházat melynek az egyik oldalfala helyezkedik el a kerítés betonalapján, vastagsága miatt átlóg én hozzám kb 20 centivel. Ezt a kis faházat csirkeólnak használja elektromos fűtéssel, mely már kétszer kigyulladt, de sikeresen el lett oltva. A helyi építésügyi hatóság szerint mesgyére nem lehet építeni tűzveszélyes épületet, pláne így, hogy átnyúlik én hozzám. Szóltam a szomszédnak, hogy ez így nem lesz jó, de nem akar érteni a szép szóból. Hogy tudnám elérni, hogy lebontassák vele ezt a tűzveszélyes ,,időzített bombát,, ?

Majordomus # 2023.02.01. 20:04

Ha harc, hát legyen harc!
.
Szagra fel!

Peter1121 # 2023.02.01. 13:01

Az az értelme, hogy az ő szagát ő szívja, nem én. Én nem az én bűzömet nyomnám át neki, mint ő teszi velem, a sajátját kapná vissza.
Ja hogy a saját szaga már zavarná? - milyen érdekes. Engem ne zavarjon?
Az már mégiscsak nonszensz lenne, hogy visszaadom a szagot és még ő indítana eljárást ellenem? Birtokvédelmet kérhet a saját szaga ellen amit visszakap?
A kivitelezhetősége a pofonnál is egyszerűbb. A ház végénél folytatódik a kerítés a házzal eg síkban. Arra erősítek egy függőleges és egy vízszintes kb: 2m hossz fát. Arra erősítem fel a légcsövet, ami könyökkel ráfordul a nyílásra. A ház végénél pedig ismét egy könyökkel ráfordul a hátsó kertjére.
A cső minden cm-re a háza mellett fut centiméterekre az én területemen. Későbbiekben pedig szépen benövi az oda ültetett sövény és nem is fog látszani.
Akárhogy is, bármi is a vége én nem vagyok sem köteles sem hajlandó szívni ezt a bűzt. Szerintem senki sem köteles és az itt jelenlévők közül senki nem tűrné.
Mindenkinek köszönöm szépen a válaszokat. Indulok légcsövet venni. Útközben beugrok a jegyzőhöz és szólok neki is.
(és mindez amiatt, hogy valaki ennyire szarik a másik emberre. A háza tetején van vagy 4-5 kivezetés a különböző páraelszívók miatt. Ezt az utolsót már felém kellett elvezetni.)

drbjozsef # 2023.02.01. 06:04

Peter1121

Az nem személyesen neked szólt, inkább költői volt.

Próbáld meg, bár nem pontosan látom ennek a kivitelezhetőségét, vagy értelmét.
Végülis jogszerű módon ő is pont azt teheti, amit te : birtokvédelmet kérhet. Igaz, ő ezt a jegyzőnél is lezavarhatja, hiszen ez egy friss zavarás lenne.

Majordomus # 2023.01.31. 20:21

Tedd azt. Legalább gyakorolja veled az egyűttérzést.

Lehetőségei: ugyanaz mint neked.

Peter1121 # 2023.01.31. 14:19

Bocsánat de a zárójelben lévő mondatot nem értettem.
A választ köszönöm.
Az lesz belőle, ha nem változik a helyzet. De addig míg tart a vizsgálat sem szeretném szivogatni ezt a bűzt. Akkora kérdeztem volna, hogy mi van ha a addig légcsővel szépen visszavezetem hozzájuk anélkül, hogy bármibe is kárt tennék vagy valamilyükhöz is hozzáérnék.
Köszönöm.

drbjozsef # 2023.01.31. 13:43

Peter1121,
GO TO Kormányhivatal, Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály.
(a helyi önkormányzatnak már nincsen építéshatósági jogköre. Az építész pont azt tudja csinálni, amit csinált is : hümmögni. Nincs ugyanis máshoz joga)

(Érthetetlen hogy ha van mondjuk négy értelmetlen (mert nem hatáskör) eljárási lehetőség, meg egy értelmes, milyen sok ember ragaszkodik az első négyhez.)