Telekhatárra épített ház problematikája


Nandiboy # 2014.04.29. 18:33

Korábban írt telekhatár problémám megoldódni látszik.

Kártérítési pert indítottam a szomszédommal szemben, mert a lebontott háza takarásában az én házamnak nagyobb lett a hővesztesége. Romlott az épületem energiaosztálya, következésképpen az ingatlanom forgalmi értéke is csökkent.

A bíró felhívott hiánypótlásra, hogy csatoljak egy magánszakértői véleményt, de visszaírtam neki, hogy az általam megjelölt összeget, egy szakértő számította ki. Azt saját tényállításomnak fogja értékelni, ezért tekintsen el ettől részletesebb véleménytől, a szomszédom úgysem fogadná el, tehát kirendelt szakértő bevonására lesz szükség. A bíró elfogadta az érvelést, és kitűzte a tárgyalást.

Most szüneteltetjük a pert, megegyeztünk peren kívül.
A telekhatáron álló fal már hőszigetelve van, azon a részen is ahol korábban takarta a szomszéd háza, és azon a részen is ahol nem. Erre a falra kicsit vékonyabb, de jobban hőszigetelő grafitreflex anyagot tettem.

A szomszéd telek most egy teljesen üres építési telek, tehát zavarásról szó sincs.
Felajánlottam a szomszédnak, hogy kártalanítom, az elfoglalt területért. De az ügyvédje leintett, hogy meg ne sértsem. Lehet, hogy sosem fogom megérteni a logikájukat. Ki érti ezt?

Kriszta520 # 2014.06.25. 12:28

Tisztelt Szakértő! :)

Segítséget szeretnék kérni a telekhatártól milyen távolságra állítható fel fóliasátor ami nem a ház folyásában van hanem a másik oldalon valamint azon az oldalon a telekhatárra állíthatunk-e kerítést?Köszönöm szépen mielőbbi megtisztelő válaszát. További szép napot

MajorDomus # 2014.06.26. 19:57

Kerítést természetesen, a fólia sátorral a lepergö víz ne áztassuk el a szomszédot.

nanemaaa # 2014.06.30. 10:03

Kriszta520
Fóliasátor a telekhatártól mért 1,5 m távolságra, vagy azon túl helyezhető el.
Kerítést a telekhatárra "állítani" nem kell félned jó lesz..... Ha tömör a kerítés, akkor a magasabb terepszinttől mérten 2,50 m-nél magasabb nem lehet, kivéve, ha helyi építési szabályzat eltérően rendelkezik.

MajorDomus # 2014.06.30. 19:12

,,..... Ha mindenki beleegyezik én nem ellenzem,, (helyi önkormányzat)

devecsba # 2014.09.13. 07:54

Üdv mindenkinek,

az alábbi problémákra szeretnék segítséget kérni:

2002- ben építettem egy családi házat egy olyan utcába, ahol a telkek szélessége miatt mindenki telekhatárra épül. A telekhatáros szomszéddal minden rendben is volt, és van is. A másik oldalon egy üres telek volt, aminek elég sűrűn cserélődött a tulajdonosa, beépíteni és rendben tartani senki nem akarta. A telek ott hevert parlagon, kaszálni sem akarta senki, hiába jelentettem a jegyzőnek, kiküldte a mezőőrt aki megállapította, hogy belterület és nincs benn parlagfű ezért nem rendelhet el kényszerkaszálást. Ezt megunva 8 éve megcsináltam a kerítést, pedig elvileg nem nekem kellene ezt az oldalt keríteni. A kerítés beton alapon van Kb:15 cm magas és 130 cm drótkerítésből áll. A kerítés nyomvonalát az építéskor kimérettettem és kizárólag az én telkemen fut, a szomszédhoz nem lóg át. Idén márciusban új tulajdonosa lett a teleknek, és végre ő építkezni akart. Áprilisra megjött az építési engedély és elkezdték az építkezést szintén telekhatárra. A problémák az alap kiszedésekor indultak. A munkagépekkel elkezdték kiszedni a ház alapját annyira, hogy volt olyan rész ahol a kerítésem alapja a levegőbe lógott, mert a markolóval sikerült alákotorni. Mikor jeleztem a munkásoknak a válasz annyi volt, hogy úgyis el fogják bontani a kerítésem. A következő bosszúság akkor ért amikor felfalazták a házat és az egyik ablaknyílást elmérték és ki kellett bontani 3 db 38 – as Porotherm téglát, ezt úgy sikerült megoldani, hogy a kőműves felállt a falra és kalapáccsal összetörte a téglát, csakhogy az összes téglatörmelék az én udvaromban landolt. A ház mellett egy játszótér van a gyerekeimnek, szóltam a kőművesnek, hogy ez nem lesz jó mert a gyerekek nyár lévén mezítláb játszanak a kertben, a válasz az volt, hogy ha végeztünk, átmegyünk összetakarítani. A következő „öröm” akkor ért amikor megjöttek az ácsok, mondani sem kell 3 marék szög és bramac léc maradék boldog tulajdonosa lettem. Most ott tartunk, hogy a tetőfedők felrakták a cserepet teljesen, az ereszcsatorna persze nincs meg, és a napokban hullott eső miatt sártenger lett az udvaromból. A problémákat folyamatosan jeleztem az építtető felé, a válasz mindig az volt, hogy majd beszél a kivitelezővel, de semmi nem történt.
A kérdéseim a következők lennének:

Kihez fordulhatok panasszal a fentiek miatt?
Be kell –e engednem az munkásokat,ha majd a ház vakolását végzik illetve ezt kell – e jelezniük énfelém?
Elbonthatják – e a kerítésem, ha hőszigetelést máshogy nem tudják megcsinálni?

Köszönettel: Balázs

nanemaaa # 2014.09.15. 19:54

devecsba

  1. Egyelőre senkihez, az építést és a vele járókat tűrnöd kell.
  2. Igen. Igen. Sőt! Meg kellene állapodniuk veled, hogy mikor engeded be őket.
  3. Nem, de beperelhetnek, hogy a bíróság elbontassa. Vagy elbontod magad.

1-2. Az okozott kárt a szomszéd köteles megtéríteni.

funklub # 2014.10.06. 10:53

Tisztelt Hozzáértők!
Az udvarom és gazdasági épületem a szomszéd házfalával határos. A ház új tulajdonosa elkezdte felújítani a házát. Régi kéményt felújított (kivágattam 2 fát), új tető (levágattam a diófám odanyúló ágait), nagyobb ablakot is engedtem neki katedrálüveggel ami az udvaromra néz azzal a feltétellel, hogy csak a bukó használatot engedem. Most szeretné leszigetelni a falat szóbeli ígéretemre hivatkozva. A probléma az, hogy mindez 2 éve történt. Azóta én külföldöm dolgozom és ritkán utazom haza. Megírtam neki, hogy mikor leszek otthon legközelebb 7 napig. Kijelentette, hogy ennyi idő neki nem elég, biztosítsam valahogy a területet neki a teljes munkálatok idejére. Ha nem akkor feljelent, hogy a gazdasági épületben tárolom az autómat, és a háza fala mellett köveket. Valamint lehet, hogy nem is ott van a telekhatár. Amikor a házat megvettem az illetékhivatal valami lézeres szerkezettel bemért mindent és azt mondták "úgy néz ki" minden stimmel. Mire számíthatok ha nemet mondok a 7 napon túli munkákra? Előre is köszönöm a választ!

nanemaaa # 2014.10.07. 07:51

Legfeljebb beperel és kéri a bíróságtól, hogy kötelezzenek tűrésre.
Az már más kérdés, hogy a lakóépületén eddig elvégzett átalakítási felújítási munkákat milyen engedély alapján végezte el (gyanítom semmilyennel), illetve, hogy az átnyúló utólagos szigetelés szabályosan elvégezhető-e.

funklub # 2014.10.08. 07:00

Köszönöm a választ nanemaaa! Közben beszéltem egy építész ismerőssel aki azt mondta, hogy ha az a 10 cm az én birtokomon van akkor megtagadhatom a szigetelést. Ha vitatja a telekhatárt akkor hívhat földmérőt. Ezt a linket küldte: http://public.mkab.hu/…7B340021283F?…
Nem tudom volt vagy van e engedélye a szomszédomnak a munkálatokhoz. Engem végül is az zavar, hogy nem akadályoztam az eddigi munkáiban, most mikor nem tudok csak úgy hazaugrani 900 km-ről és 2 hétig maradni a kedvéért akkor fenyegetőzik. Sajnos nincs olyan rokonom vagy ismerősöm aki 1 hétig ott tudna lenni felügyelni, mindenki dolgozik. Mégegyszer kösz a választ.

efi99 # 2014.10.08. 09:24

off
Szeretnek lézerrel méregetni, aztán nálunk meg pl a térképvázlatokon a 66 m-es garázs 11 cm-es négyzetként van feltüntetve, ennyit a pontosságról. Arról már nem is beszélve, hogy pár házzal odébb a lapon látható legfelső háznál rossz házszám van évtizedek óta a háznál (a helyrajziszám az jó), de inkább nem hívtam fel rá a földhivatal figyelmét, mert még a végén én leszek a hülye, hogy a saját szomszédomba építkeztem...
on

efi99 # 2014.10.08. 09:25

6-szor 6 méteres 1-szer 1 cm-esnek

huntah # 2014.10.08. 17:24

"6-szor 6 méteres 1-szer 1 cm-es"

Lépték nélkül nem értelmezhető hiba, csak az látszik, hogy méretarányos.
Ha a vázlaton a lépték 1:600, akkor rendben van. A térképkivonat léptékét a telek méretéhez igazítják, hogy jól elférjen 1 lapon.

huntah # 2014.10.08. 17:33

"Közben beszéltem egy építész ismerőssel aki azt mondta, hogy ha az a 10 cm az én birtokomon van akkor megtagadhatom a szigetelést. Ha vitatja a telekhatárt akkor hívhat földmérőt."

Én ezt az irányt nem erőltetném. Pár éve a híradóban is volt egy ilyen eset.
...Aztán majd előszedi az emberi jogait, mert aránytalan mértékben korlátozod az életminőségét. (És van is benne valami.) Számold ki a 10 centi széles telekrészed értékét, én ehhez mérném a probléma súlyát. Meg ahhoz, hogy rossz szomszédság török átok.

Ha hosszú időre elutaztál, vélhetően nem hagytál elöl értékes dolgokat. Nem megoldható, hogy a szomszéd önállóan bemegy a telkedre és elintézi amit kell? Ha az engedélyed és tudtod nélkül mégis bemegy, mennyivel vagy előrébb?

efi99 # 2014.10.08. 19:24

huntah
Nem értetted a lényeget, talán nem jött át.
Mondjuk 1:500-hoz léptékű térképet készítenek, hogy feltüntessék azt a garázst. Ezen a vonalvastagság is több centi a valóságban ugyebár. Vagyis ekkora pontossággal, sőt jobbal, ami egy ilyen rajzhoz kell egy snassz mérőszalaggal kimérhető 10 perc alatt 100 Ft költséggel. Ehhez képest ideeszetlenkedik egy földmérő kötelező jelleggel, hogy lézerrel milliméterezzen huszonezer Ft-okért.
(Aztán közben meg jönnek ugye a káros mellékhatások is, mert olyan dolgok meg kiderülnek, hogy a szomszéd telke házzal együtt mondjuk fél méterrel az enyémben van ám, meg egyébként sem derékszögű stb, mert anno 100 éve mikor a Józsi gyerek mind közeg a Hatóságtól kigyött aztán a kupica pálinka után leütötték kalapáccsal a 27. cöveket a földbe az minden cöveknél pár millit hibázott, mert megbicsaklott egy nagyobb gyökérben, meg a kifeszített spárgát is hol jobbról, hol balról tekerték rá, aztán a 27.-nél fél méter lett belőle, csak nem tudtak róla.)

huntah # 2014.10.09. 04:01

Ha az a vonal 40 mikron vastag lenne, akkor meg az lenne a bajod, hogy nem látszik.
A 100 Ft-os mérőszalagod egyébként hogyan kommunikál a műholddal? Ha neked kéne többmilliós értékben eszközöket vásárolnod, akkor ezekkel menyiért vállalnál munkát?
És a felvetésed miben segít a kérdezőnek?

nanemaaa # 2014.10.09. 06:55

efi99
AZ általad felvetett problémát talán meg is válaszoltad magadnak. A térkép léptéke, azon a vonalak vastagsága nem képeznek mérhető értéket. Ezért van az egész ország digitális méretkoordinátákkal feltérképezve, így lehet digitális műszerrel milliméterre meghatározni pontos mérteket. Az a tulajdonjog problematikája szempontjából teljes egészében közömbös, hogy a telek anno milyen körülmények között alakult ki.
(Látom a mai napig nem tudtad megemészteni a saját telekhatár vitádból származó problémádat. A saját lelki bánatodat a kérdezőre zúdítva önmagában még nem fog számára választ adni a kérdésére.)

nanemaaa # 2014.10.09. 07:03

funklub
Ha eddig nem foglalkoztál a szomszéd építkezésének jogszerűségével, akkor most miért tennéd. Koncentrálj a saját problémádra. Adj a szomszédnak egy kertkapu kulcsot, akár írásban rögzítsétek, hogy milyen állapotban adtad át neki a telket és milyen állapotban kéred majd vissza, s onnantól ő felel a telked biztonságáért.
Ha hosszú távon külföldön vagy egyébként sem célszerű az ingatlant teljes egészében ellenőrzés nélkül hagyni. Addig ugyanis bármi történhetne az ingatlanoddal és nem tudnál ellene tenni semmit. Ezt nem nevezik a jó gazda gondosságának. Pl. valami betöri az ablakodat, s ha nem lesz, aki legalább bedeszkázza, két héten belül az egész házat kipakolják gond nélkül. Egy üvegkárért meg hazaszaladni nem tűnik kifizetődő megoldásnak.
Szerintem összeköthetnéd a kellemest a hasznossal, egyből meg is hatalmazhatnád a szomszédot az ingatlanod felügyeletével, esetleg számodra érkező posta átvételével és továbbításával, így a jó szomszédi viszony is megmaradna, a szomszéd is szigetelne, és mindenki jól járna.

Zakariás # 2014.10.09. 19:58

A szomszéd a telekhatárra építkezik és a tető átlóg 70 cm-re csatorna nélkül és felénk is lejt.Mennyit lóghat át maximum csatornával együtt,ha az aláírtuk,hogy a telekhatárra építkezzen.

nanemaaa # 2014.10.10. 06:15

Zakariás
60 cm-t 2 m magasság felett. + az ereszcsatorna.

nanemaaa # 2014.10.10. 06:20

Bocs, elírtam. :( 50 cm-t. A többi stimmel.

efi99 # 2014.10.10. 07:01

nanemaaa
Milyen telekhatárvitámat?
Amit én látok: mi pl megkaptuk a vázrajzot, azon látszik az utcából kb 10-12 ház a környéken. 90%-nál a lakóházon felül nincs semmi, holott amúgy kéne lennie; a házszám rossz az első háznál, így a többié sem azonosítható be; úgy általában az egészből nem állapítható meg semmi, mert olyan kicsi az egész (pl, hogy mennyi van háztól a telekhatárig, ha van hely egyáltalán, meg van-e az 5 méter 2 épület között, vagy csak 4,95). Telekméret rendszeresen nem egyezik (leütött karók kontra lézeresmérő esete, több 10 m2 eltérés).
Mindezért a színvonalas munkáért nekem - és nyilván a többi tulajnak is - ki kell csengetni több 10 ezret a földmérőnek és majdnem ennyit a földhivatalnak is.
Olyan nagy rend nem lehet azért ezek után a részletesebb adatbázisban sem, ha fentiekre tojik mindenki.

funklub # 2014.10.10. 07:37

nanamaaa és huntah A házamra a bátyám felügyel. Minden nap lenéz (füvet nyír, télen havat takarít stb.), néha még ott is alszik, de nappal fél-1 óránál többet nem tud ott tartózkodni. Kulcsot pedig a 2 évvel ezelőtti munkálatoknál adtam a szomszédnak. Mind a kétszer nyitva hagyta a kaput. Másodszor a nyitott kapu mellett a postaládában volt a kulcs és egy cetli: hónaptól már felülünk is tudjuk fojtatni. Azóta nem láttam, hívásaimra és üzeneteimre nem reagált. A munkásokkal és az odaköltöző albérlőkkel pedig nem volt probléma így később már nem foglalkoztam vele. A szigetelésről pedig eleve is úgy egyeztünk meg szóban, hogy szabadságot veszek ki arra a 7 napra. Én most is tartom ehhez magam, neki kell 2 hét.
huntah Az építész ismerősömnek elmondása szerint 2 ügyfele perelt ilyen ügyben és mindkettőt a telek tulajdonosa nyerte. Szerinte ha ügyfelei a perre szánt időt, pénzt és energát a belső szigetelésre fordították volna ahogy ő javasolta, akkor mindenki jobban járt volna. De ahogy az egyik ügyfele mondta: hülye lennék magamnál túrni ha a szomszédnál is lehet. Köszönöm a hozzászólásaitokat!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.11. 20:40

Funklub

Ezt a linket küldte: http://public.mkab.hu/…7B340021283F?…

A linkedet szerintem rajtam kívül senki sem olvasta, pedig gyönyörűen, összeszedetten minden benne van, amit erre csak válaszolni lehet.

A tulajdonos Te vagy, szabadon dönthetsz.

huntah # 2014.10.11. 21:23

:) strasbourgban még nem járt az a szerencsétlen polisztirol???
funklub, a tárgyalási napokra is majd mindig kiveszel szabadságot? én néhány szigorú feltétel mellett megengedném, hogy szigeteljen, aztán húzzon haza és 10 évig megint béke van.
bátyádat szereld fel fényképezőgéppel, aztán ha a szomszéd mégis elkövet valamit, ráérsz akkor pörülni.
ja, belülről szigetelni q.ra nem egyszerű, próbáld ki.