Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


elállás ingatlan adásvételtől

W.Bruno # e-mail 2019.07.03. 10:49

#MajorDomus

Köszönöm, akkor bátran biztatni fogom a Vevőt.

#drbjozsef

A Vevő (ügyvéd által szerkesztett) vételi ajánlatot tett, az Eladó elfogadta azt, aláírta és igen, konkrétan foglalónak van nevezve az összeg, eladói nyilatkozatban rögzítve és aláírva, hogy az Eladó a foglaló kétszeresét fizeti vissza, ha a szerződéskötéstől eláll.
Laikusként innen nézve ez sima ügynek látszik, de jogilag talán bonyolultabb dolog ez és valóban felmerül az a kérdés is, hogy a perköltség az esetlegesen (bár MajorDomus szerint 100%) kiperelhető összeggel milyen arányban áll.

"Ez a mondat nem pont arra utal, hogy az eladó lépett vissza..."

Itt félreértés lesz, a Vevő a saját lakását ( a fedezeti ingatlant) nem merte akkor, abban a pillanatban eladni, azaz aláírni az adásvételi szerződést a vevőjével, hiszen annak a veszélye állt fenn, hogy a sajátját eladja és a megvenni szándékozott ingatlanról pedig lemarad, mert az Eladó meggondolja magát - ami később egyértelmű is lett. Ebből csak amiatt nem lett igen komoly probléma, mert a Vevő vevője nem tett le foglalót és semmilyen papírt nem írtak még alá + még emberileg is állt hozzá a helyzethez és mondta: pár napot tud még várni, amíg tisztázódik a helyzet.
Megjegyzem még, hogy később az is kiderült, hogy ekkor már az Eladó egy másik vevővel is egyeztetett a háttérben, hiszen mikor a szerződéskötés határidejének lejárta után egy héttel puszta kíváncsiságból a Vevő lekérte az ingatlan tulajdoni lapját, már akkor széljegyen volt egy másik vevő.
Szóval csúnya ügy, mert tulajdonképpen ki tudja, milyen rég óta hazudott az Eladó, az ingatlanos, és tulajdonképpen az Eladó ügyvédje is, aki minderről egy szót sem írt a Vevőnek, sőt még igyekezett a felelősséget rá hárítani, hogy az Eladónak ne kelljen fizetne....

drbjozsef #   2019.07.03. 06:37

W.Bruno

A foglaló letétbe lett helyezve az ingatlanközvetítőnél.

Erről született szerződés, ami kifejezetten és egyértelműen foglalónak nevezi meg az összeget, és eljutott az Eladóhoz is?

Egyébként megpróbálhatod fizetési meghagyással behajtani a pénzed. Hogy mit? Jó kérdés. A "foglalódat" biztos, nyilván. Ha tényleg foglaló, akkor kétszeresen. Emellett az ügyvédi költséget is, ami az adásvétellel függ össze. A többit nemigen, de ha ellentmond, úgyis per lesz, kérni azt kérsz amit csak akarsz (csak hát ez a perköltséggel is összefügg, ugye, szóval a Big Ben-t nem érdemes követelni)

Egyszerre bizalmatlanná vált a Vevő és nem jött létre a szerződés
Ez a mondat nem pont arra utal, hogy az eladó lépett vissza...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.07.02. 21:00

100 % eséllyel.
A foglaló kétszerese minimum visszajár,plusz a felmerült költségek. Fogadj ügyvédet és vágj bele.

W.Bruno # e-mail 2019.07.01. 23:04

Hogy pontosabb legyek: a felszólítást a szerződés(eke)t szerkesztő ügyvéd még megírta, majd azzal a tanáccsal, hogy a Vevő küldjön esetleg egy fizetési meghagyást az Eladó részére, el is köszönt.
Az egyik alapvető kérdés, ami ilyenkor felmerül: mekkora eséllyel vághat bele a Vevő az ügybe, fogadjon-e ügyvédet, vagy sem.
Tehát a hosszú komment előzetes puhatolózás, élve a fórumozás lehetőségével.
De bocs, ha zavartam.

W.Bruno # e-mail 2019.07.01. 22:49

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Jogos, ez az információ lemaradt: az ügyvéd ezzel a felszólítólevéllel búcsúzott az ügytől mondván: ő nem fog bíróságra járni, pereskedni, nem az ő profilja.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.01. 22:35

Végül ügyvédi felszólítást kapott az Eladó,

Ezek szerint van ügyvéded. Miért nem őt kérdezed?

www.kbs-ugyved.hu

W.Bruno # e-mail 2019.07.01. 22:06

Tisztelt fórumozók!

2019. januárjában egy kedves ismerős (továbbiakban Vevő) vételi ajánlatot tett egy ingatlanra, melyet az eladó (továbbiakban Eladó) elfogadott, aláírt, továbbá az eladói nyilatkozatban kötelezettséget vállalt a végleges adásvételi szerződés megkötésére, ellenkező esetben elállása esetén a foglaló kétszeresének megfizetésére. A foglaló letétbe lett helyezve az ingatlanközvetítőnél. Eladóval tisztázva lett, hogy a fizetés teljesítése határidőre oly módon történik, hogy a vételár (kb.) 75%-a a Vevő lakásának értékesítéséből, a fennmaradó összeg pedig banki hitelből kerül teljesítésre. Előbbi kitétel nem, utóbbi, a banki hitel a vételi ajánlatban is szerepel.
A vételi ajánlat aláírása után a Vevő felbontotta a bérleti szerződést bérlőjével és meghirdette a fedezeti ingatlanul szolgáló lakást eladásra. Hamar jelentkezett is fizetőképes vevő, aki egy összegben fizetett volna, azonban a szerződéskötés pillanatában, ahol jelen volt az ügyvéd, a felek, a haszonélvezők, az Eladó telefonon bejelentkezett mondván: szeretné még átgondolni a dolgot, mert bizonytalan. Sokkoló volt.
Egyszerre bizalmatlanná vált a Vevő és nem jött létre a szerződés, roppant kínos helyzet alakult ki. Annyit lehetett tenni, hogy a fedezeti ingatlant megvásárolni óhajtó vevőtől szintén pár nap türelmet kellett kérni, hogy a dolog tisztázódjon. Hiszen ha az Eladó eláll a szerződéstől, okafogyottá válik a fedezeti ingatlan értékesítése.
Ezt követően két nappal és a szerződéskötés határideje előtt kettő nappal Eladó 'eltűnt', elérhetetlenné vált, az ingatlanközvetítőből mindössze annyi információt lehetett kipréselni, hogy "eladó nem adott számára meghatalmazást, hogy bármit is közöljön".
Két nap idegőrlő várakozás után be kellett látni, hogy Eladó elállt a szerződéstől és ezt még megfogalmazni sem óhajtja. A határidő lejárta után egy nappal az Eladó ügyvédje e-mailben annyit jelzett, hogy "az Eladó nem meri megkötni a szerződést, de véleménye szerint nem az ő hibájából történt a szerződés meghiúsulása és nem óhajt fizetni". Abszurd!
Végül ügyvédi felszólítást kapott az Eladó, hogy fizesse meg a szerződésben vállalt tételt + az elállása következtében felmerülő károkat.
Kérdés az, milyen károk érvényesíthetők megalapozottan?

  1. a fedezeti ingatlan kapcsán felmerülő károk?
  2. ügyvédi költségek (nem kevés)?
  3. biztatási kár?
  4. egyéb?

Leszögezve, hogy a Vevő nem óhajt csak annyi kárt érvényesíteni, amennyi az Eladó magatartása miatt valóban érte.

Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.24. 16:32

Az attól függ, hogy mit szeretnél, és attól is, hogy mi van abban a szerződésben. (Különösen attól, hogy "bekebelezési hozzájárulás van-e.)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2019.06.24. 15:28

Kérd vissza az előleget.

Hornyák # e-mail 2019.06.24. 14:44

Szép napot!Ingatlant vásárolnánk,megkötöttük a szerződést.Előleget fizettünk.Ha meggondolja magát az eladó én mit tehetek?

Szomorú örökös #   2019.06.23. 06:42

MD

Törölte magát a kérdező. Én még láttam a kérdést.

MajorDomus # e-mail 2019.06.22. 22:14

Te most kivel vitatkozol?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.22. 08:05

(Nem mellesleg elsőre nem írtad, hogy csak beszkennelve, emilben küldte vissza.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.22. 08:04

"... papíron aláírt, ..."

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.21. 21:40

Ingatlan adásvételi szerződést írásban lehet érvényesen kötni. Az email, sms szerintem még mindig nem minősül írásbeli formának.

A többit hadd ne ismételjem meg, nem tudom másképp megfogalmazni. (Nem is akarom.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.21. 20:40

Te nem fogadtad el érvényesen az ajánlatot; viszont a tulajdonostársad, ha szerződést nem is kötött, de legalábbis olyan eladási ajánlatot tett, amelyhez kötve van.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2019.06.07. 21:56

Erre itt nem találsz megoldást.
Fogadj ügyvédet,ő majd kibogozza!

cjxdlol # e-mail 2019.06.07. 09:03

Köszönöm a választ!

A területet természetesen egy teljes terület ként vásároltam meg helyrajzi szám alapján, erről az ügyvéd is megerősített. A piszkosságai azután kezdődtek hogy ki fizettem a teljes összeget neki. Először nem volt kulcs 2 hétig, majd az elhalt kecskéjének a tetemét az én egyik hordómba dobta bele, a levágott kecskéjének belsőségeit az én kukámba, ezután önérdekűen bele ültetett a területembe az én tudtom nélkül és kijelentette hogy a terület az övé mert ő csak a kertig adta el" a kertet már nem, és hogy erről mi szóban meg állapodtunk az eladás előtt, de ilyen nem történt, és ha történt volna akkor is neki kellett volna fel osztatnia mielőtt el adja. Jelenleg perrel fenyeget a terület maitt hogy ügyvéddel be perel mert mi szóban erről meg állapodtunk.
Írt nekem egy levelet amelyben Ő megparancsolta hogy a házon minden felújítást azonnal hagyjak abba és a terület átírását kezdeményezzem felé. Ő nem jelezte az ügyvédnél mikor rá lett kérdezve hogy szeretne e valamit bele iratni az adásvételi szerződésbe avagy sem. Tehát be tud perelni egy ilyen hazugsággal? Viszont amiben én hibáztam az az hogy vásárlás előtt Ő garantálta és biztosított arról hogy utánna járt és a villanyt teljesen ingyenesen kötik vissza, erre tanúim is vannak. Én tudom rajta követelni akár perrel azt a 200.000 forintot amibe a villany eddig került? Amiben pedig átvert... Az adásvételiben ki jelentette hogy az ingatlan per és tehermentes, de amikor a vizet és a gázt a saját nevemre akartam venni ki derült hogy 4 év tartozás van a vízórán ls, a gázórán is hasonló idelye nem történt számla befizetés. A vizet azonnal ki kellett fizetnem ahogy a nevemre vettem, a gáz egyenlőre válaszra vár kinek kell, merthogy Ő nem vett semmi féle közüzemű számlát a nevére csak használta a gázt és a vizet de nem fizette. A szerelőket nem engedte be mikor mentek le szerelni az órát. A halott néni nevén volt minden közüzemű számla. Ezek miatt úgy gondolom csalást követett el, és hamis állítást tett az adásvételi szerződésben. Ezeket az összegeket sem hajlandó ki fizetni. Az már csak mellékes hogy 3 alkalommal meg fenyegetett hogy agyon fog verni, és egy alkalommal hogy elvágja a torkomat.. Nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki de mikor már ez a torok elvágás felmerült szóltam neki hogy akkor jöjjön lássuk mit tud, be pattant az autóba és el menekült. Hozzá teszem én egy türelmes ember vagyok, illetve kb 2x akkora mint ez a "úriember" de sosem volt kenyerem az hogy a gyengébbet bántalmazzam, másrészt tudom ha hozzá nyúlnék azonnal szaladna a rendőrségre hogy én meg vertem őt, s akkor futkozhatok a semmiért kihallgatásokra, ha odaig fajulna hogy nekem mer jönni önvédelem képpen helyre billentem a kis fejét. Kártérítést követelhetek rajt ezek miatt ? Terület beültetése, kecske tetem, villany amit Ő maga garantált hogy ingyenes, közüzemű számlák? ha le kaszáltatom a kukoricáját, Ő tehet valamit? oh és még egy dolog én a házat 3,8 millio forintért vásároltam, de az adásvételi szerződés esetében Ő "könyörgött" hogy csak 900 ezer ft írjunk rá mert neki adót kell utána fizetni és hogy így Ő jobban jár. PL ha lenne mód el állni a vásárlástól (hangsúlyozom nem áll szándékomba de ha nem nyugszik el megteszem a lépéseket, kártérítéssel mindennel együtt, akkor ha vannak rá tanúim vissza lehet perelni tőle minden kiadást? Nagyon szépen köszönöm a válaszokat Üdv Robi

MajorDomus # e-mail 2019.06.05. 22:27

Hanem egy husángot....

drbjozsef #   2019.06.05. 22:01

cjxdlol,

Jogilag nemigen tehet semmit.
Ha a szerződés egyértelműen fogalmaz, és nemigen van kétségem, hogy az, akkor nincs mit tennie, hogy "nem így akarta". Biztos, hogy a helyrajzi szám szerint, a tulajdoni lap szerint, a térképszelvény szerint te az egész területet vetted meg? Most átvert a szerződésben, vagy átverte saját magát a hülyeségével?

Ha jogszerűen akarsz eljárni, kérned kellene a helyi jegyzőtől a birtokvédelmet, ha a tied az a terület.

De lekaszáltathatod, legfeljebb ő fog feljelenteni és vagy beperelni.

Jobb esetben. Mert mi van, ha ő nem a jogi megoldást fogja keresni.....?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

cjxdlol # e-mail 2019.06.05. 21:22

Nem szeretnék vissza lépni. Elvégre ezért vásároltam meg a házat és a telket. Úgy értettem az ilyen szomszédot hogy le állítani. A terület miatt én nem szeretnék pereskedni, és a kérdésem hogy jogilag mit tehet Ő a területtel kapcsolatban amiben azt állítja hogy szóban meg állapodtunk arról hogy az övé marad, De én a hátsó területtel együtt egy telek ként vásároltam meg az ingatlant. Azzal kapcsolatban hogy át vert engem , hazudott az adasveteli szerződésben. És azzal kapcsolatosan hogy az én területembe bele ültetett. Én arra gondoltam egyszerűen megbízok valakit hogy kaszálják le a kukoricát, ezt meg tehetem jogi , peres következmények nélkül? Köszönöm. Üdv Robi

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.05. 07:26

Dehogy teheti!

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2019.06.04. 22:16

Lépj vissza a szerződéstől. Egy éven belűl megteheted.

cjxdlol # e-mail 2019.06.04. 21:47

Üdvözletem,

Remélem jó helyre írok. Segítséget szeretnék kérni.
Faluhelyen vásároltam egy felújításra váró családi házat.
Az ingatlan eladásánál a tulajdonos ügyvéd előtt kijelelntette hogy az ingatlan per és tehermentes. Sajnos ez nem volt igaz mert az ingatlanon 6 éve sem a gázt sem a vizet nem fizették és a villanyt is ki kötötték, a villanyról tudtam amiről az eladó tájékoztatott, hogy azt ingyen és bérmentve vissza kötik Ő ennek utána járt. Ez az ingyenes visszakötés ami csak a külső órát foglalja magában egyenére 200.000 forintomba került, természetesen a házban továbbra sincs áram csak egy db 16A konnektor a villanyóra felett. Továbbiakban a háznál sem a gázóra nem lehetett volna már jelen sem a vízóra de mivel kapuk ve voltak lakatolva senki nem tudott be menni hogy le szerelje az órákat. Itt jön csak a képbe hogy az ingatlan közüzemű terheit az előző tualjdonos sem, aki egy örököstől vásárolta meg az ingatlant sziintén nem iratta át a saját nevére, tehát a "halott " néni nevén volt minden közüzemű szolgáltatás mindaddig amíg én nem kerestem fel a szolgáltatókat ezzel kapcsolatban. Természetesen az előző tulajdonos nem hajlandó semmi féle képpen megtéríteni azokat az összegeket amelyek engem terlehtek. Továbbiakban az ingatlanhoz tartozik egy kert rész is amelyet a házzal együtt adott el, és Ő az én tudom és engedélyem nélkül be ültette kukoricával ezt a területet, és kijelentette az eladás után hónapokkal hogy csak a terület határvonaláig szándékozott el adni az ingatlant, de ennek a területfelosztását Ő az eladás előtt nem tette meg, Tehát jelenleg én vagyok a terület tulajdonosa, de Ő úgy gondoltom jogtalanul kisajátította az én területemet. Hamisított egy levelet egy ügyvéd nevében amely tele volt nyelvtani hibákkal, amelyben engem utasított arra, hogy a saját területemen és házamon azonnal hagyjak abba minden nemű felújítási munkát és a szóbeli megállapodást a hátsó területre tartsam be továbbá küldjem el neki a szándéknyilatkozatot hogy én le mondok a területről. Én felkerestem személyesen és telefonon is hogy a területet el adta én egy terület ként vásároltam meg a házat és a telket is de ő perrel fenyeget engem. Beszéltem az ügyvéddel aki az adásváteli szerződést létre hozta Ő is azt mondta a terület az enyém a volt tulaj ezt el adta. Én nem szeretnék pereskedni senkivel. Továbbiakban megfenyegetett 3 alkalommal hogy meg fog verni, hogy vissza perel mindent, az adásvételi szerződésre kevesebb összeg lett írva mint a vételár ehhez a tulajdonos ragaszkodott mert hogy így neki kevesebbet kell adóznia. Nekem természetesen Tanúim vannak hogy mennyit fizettem az ingatlanért és az össze közüvemű számla terhéért. Sajánlom hogy egy picit hosszú lett. Mit tehetnék ? be perelhetem? Vissza kérhetem a "teljes" nem a papíron szereplő vételárat minden egyéb költséggel együtt? Nem feltétlenül szeretnék ilyen szomszédot. Köszönöm szépen Tisztelettel Robi

MajorDomus # e-mail 2019.05.21. 21:25

A páros ,,berepülés,, ajánlott.