Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


elállás ingatlan adásvételtől

BDaniella # e-mail 2016.05.29. 21:06

Tisztel Fórumozók!

Nagyon fontos, S.O.S kérdésem lenne:

Mi, mint eladók holnap írnánk alá az adás-vételi szerződést, de mivel a vevő által hozott ügyvéd eléggé leszerepelt, ezért egyre bizalmatlanok vagyunk.

A történet tehát a következő, röviden: A vevő ügyvédje azt mondta, hogy ha a hitelintézet nem adja meg valamiért a hitel összegét, akkor MI mint eladók szenvedünk kárt, ugyan is vissza kell adnunk a foglalót, DE az ügyvéd beleírja azt a szerződésbe, hogy amennyiben meghiúsul a hitelfolyósítás (a vevők önhibáján kívül) úgy a VEVŐ nem kapja vissza a foglalóját.

Ez így korrekt? Beleírhatja a szerződésbe?

Nagyon tanácstalanok vagyunk, mivel a saját ügyvédünk sincs a toppon (elküldtük neki a tervezetet, amit a vevők ügyvédjétől kaptunk, amiben az adatok, bankszámlaszám stb hibásan volt megadva, összevisszaság volt, amit mi eladók kértünk, azt nem írták bele stb) és erre a mi ügyvédünk azt mondta, hogy ez korrekt...

MajorDomus # e-mail 2016.05.29. 11:43

Már csak 3 nap!

Dr.Attika # e-mail 2016.05.28. 10:13

Vélhetőleg a vevők az ingatlan közvetítő több százezer forintos jutalékát is kifizették, így nem valószínű, hogy ezt is bukni hagynák.
meg kell várni a május 31-ét és azt követően kell csak lépni.
Ismerjük a dakota közmondást:
A folyón akkor kell átkelni, ha a partjára értél.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2016.05.28. 09:50

Ha nincs semmi erről a szerződésben, akkor írásban kell megfelelő póthatáridőt tűzni és ha az is eredménytelenül telik el, akkor elállhatsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

MajorDomus # e-mail 2016.05.27. 19:37

4 napon már nem mulik semmi!
legrosszabb esetben eladod mégegyszer,de már 110 ezer ft-al gazdagabban!

sissy074 # e-mail 2016.05.27. 13:02

Dr.Attika!Köszönöm a választ,egy ingatlan irodán keresztül történt az értékesítés,az ő ügyvédjük volt.Megvárom a 31-et aztán felhívom akkor mi legyen. :-)

Dr.Attika # e-mail 2016.05.27. 06:15

kedves sissy74!
A szerződés ismerete nélkül erre válasz nem adható. Beszélje meg a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéddel. Ha a vevők hozták az ügyvédet, akkor az Ön érdekében is köteles eljárni, tehát Ön is fordulhat hozzá kérdésével minden további fizetési kötelezettség nélkül.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

sissy074 # e-mail 2016.05.26. 21:29

Kedves Fórumozók!
Április elején kötöttem vevőimmel adásvételi szerződést,foglaló 110000ft volt,05.31-ig kellene megfizetniük az első vételárrészt,majd 07.31-ig a még fennmaradó vételárat.Ha mégse történne 05.31-ig fizetés mit tehetek?Meddig kell várnom a kifizetésre?Illetve késedelmes fizetés esetén felmondhatom-e a szerződést?Mennyi idő után? Az adásvételi szerződésben nincs semmi ilyen esetre írva.Köszönöm a segítséget.

MajorDomus # e-mail 2016.05.25. 21:55

Az előleg nem foglaló!

lajcsó # e-mail 2016.05.25. 21:45

Szerintem visszajár az előleg. Ösztönzésképpen fel lehet vetni számunkra egy rendőrségi feljelentés lehetőségét is.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

jeporte # e-mail 2016.05.25. 20:12

Tisztelt Ügyvédek!
Olyan problémával fordulok Önökhoz, hogy 1 hónappal ezelőtt kinéztünk egy lakást, akinek a tulaja külföldön tartózkodik. A rokona jár el helyette mindenben. Nem volt ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazás, így a külföldi nagykövetségen ez el lett intézve kb. 1 hét alatt. Mi ügyvéd előtt aláírtunk egy megállapodást, melyben vételár előleget adtunk át az eladónak. Így ő nem hirdette tovább a lakást. A megállapodásban ki lett köztve, hogy a hónap végéig aláírjuk az adásvételi szerződést. A lakásban albérlők laknak. Közben kiderült, hogy hitel van a lakáson, mégpedig végrehajtónál van már az ügy. Illetve közüzemi tartozások is felmerültek. Az eladó képviselője azt mondta 1 hónappal ezelőtt, hogy kb. 6 millió Ft körül van ez a hitel. Kértük, mutasson be papírt róla. A vételár egy részét hitelből kívántuk fedezni, de ahhoz, hogy mi hitelt kapjunk, ugye tartozásmentes tulajdoni lappal kellett volna mennünk a bankba. Az eladó képviselője hétről hétre azt mondta nekünk, hogy majd holnap megy be a végrehajtóhoz információért. Ez sosem történt meg. Mi pedig nem szerettünk volna milliókat átutalni neki, szerettük volna látni a pontos összeget. Ez az összeg múlt héten már a 8 milliót is elérte, elég érdekesnek találtuk... Közben eldöntöttük, hogy elállunk a vételi szándékunktól. Beszéltünk telefonon az ügyvéddel, azt mondta, visszajár az előleg, semmi gond. Megbeszéltünk egy délutáni időpontot, amit jeleztünk is az eladó képviselőjének. Majd ő szólt, hogy az ügyvéddel megbeszélte, hogy délelőtt találkozunk. Hát, ez is fura volt... Munkahely, szabadság, na, nem olyan egyszerű. Eljött a nagy nap, amikor is elmondtuk neki ügyvéd előtt, hogy elállunk. Fura módon semmilyen meglepettség, felháborodás nem tükröződött rajt. Ezután közölte az eladó képviselője, hogy a vételár előleg felét hajlandó nekünk visszafizetni. Ugyanis őt kár érte, hogy az albérlői ki fognak költözni, és hogy ő már elindította a végrehajtói ügyet. (Azt mondta, azért nem tudott eddig pontos összeget mondani, mert hetente csak 1 napon adnak információt a hitelről a végrehajtók) Az ügyvédünk helyeselt, hogy igen, ez oké. Ezt azonban a telefonban nekünk nem vetette fel, mint lehetséges kimenetel. Teljesen abban a hitben voltunk, hogy visszajár a teljes összeg.
A kérdésem a következő lenne: ebben az esetben tényleg nem jár vissza a teljes előleg? Honnan tudhatjuk, hogy ezek után az albérlők nem költöznek-e ki a lakásból? Ugyanis ha ott maradnak (ami teljesen reális lenne, hiszen az eladónak kell a bevétel), milyen kár is éri az eladót? Úgy érzem, kicsit át lettünk verve. Sok pénzről van szó, amiért keményen megdolgoztunk.
Előre is nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!

Dr.Attika # e-mail 2016.05.23. 18:41

Az elállás egyoldalú nyilatkozat.Az biztos, hogy a jövőre nézve közös megegyezéssel megszüntethetnék.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2016.05.23. 18:16

Mondjuk nem visszafordíthatatlan, nem irreverzibilis szerződés az adásvétel, kozos megegyezessel bármikor visszaható hatállyal felbonthato, csak egyoldaluan nem lehet elallni foszabaly szerint.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Gabor_1980 # e-mail 2016.05.23. 16:32

Köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # e-mail 2016.05.23. 15:49

Visszafordíthatatlan (irreverzibilis) a szerződés. Elállásnak nincs helye. Ki kell fizetni a vételárat, ügyvédtől el kell hozni a szerződést és be kell jegyeztetni a tulajdonjogot.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.23. 15:39

Jól gondolod, a foglaló nem bánatpénz.

www.kbs-ugyved.hu

Gabor_1980 # e-mail 2016.05.23. 13:24

Kedves Lajos! Köszönöm a gyors választ. Igen, az adásvételi szerződést aláírtuk de most a foglaló kétszeres visszafizetésével szeretnének a szerződést felmondani.
Én úgy gondolom, hogy egyoldalúan nem tudják felmondani a szerződést. Kérem erősítsen meg ebben.

Köszönöm

lajcsó # e-mail 2016.05.23. 12:11

"az eladók jelezték, hogy mégsem szeretnék eladni az ingatlant."
Hiszen már eladták! A szerződésben foglaltakat mindkét félnek (eladó-vevő) teljesítenie kell!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Gabor_1980 # e-mail 2016.05.23. 11:02

Tiszteletem!
Egy gyors kérdéssel szeretnék fordulni ingatlan adásvételben jártas ügyvédekhez:

Két hónapja aláírtünk egy adásvételi szerződést egy házra majd a foglalót is elutaltuk az eladóknak. Az ügyvédünknél letétben van az eladók nyilatkozata aminek birtokában a földhivatal bejegyezné az ingatlant a nevünkre.
A megbeszélt teljesítési határidő előtt egy hónappal az eladók jelezték, hogy mégsem szeretnék eladni az ingatlant.

Jogilag ezt meg tudják tenni? Hiszen ha átutaljuk nekik a teljese vételárat akkor az ügyvédünknek ki kell adni nyilatkozatot és be tudjuk jegyezni az ingatlant a nevünkre.

Tanácsaikat előre is köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2016.05.18. 21:49

Csak költséges!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.18. 09:39

A foglaló nem bánatpénz, a vevő nem állhat el egyoldalúan.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2016.05.17. 22:35

A kör nem zárult be!

Bea1 # e-mail 2016.05.17. 21:20

A foglaló lerakása még nem garantálja, hogy megkapja a vételárat, hiszen ha a leendő vevő pl 2 nappal a teljesítés előtt eláll a vételtől, akkor a jog szerint ELBUKJA A FOGLALÓT.

Kellemetlen helyzet, de véleményem szerint idő előtt tett lépéseket egy másik ingatlan megvásárlására, és senki sem kötelezte, hogy nagyobb foglalót tegyen le például.

Természetesen mindezt a szerződés ismerete nélkül írom, hiszen a szerződésben lehetnek olyan elemek, amik kártérítési igényét megalapozottá tehetik.

Árpád84 # e-mail 2016.05.17. 20:21

Tisztelt Fórumozók!

Szerződést kötöttünk egy családi ház eladására, ahol minden rendben volt foglalót is kifizették. Mivel a ház örökség volt /jelenleg csak én lakok benne/ így a foglaló 1/3 részét kaptam. Én lefoglalóztam 1 lakást mivel el kellet volna költöznünk, nekem jóval több volt a foglaló a lakásra mint amennyit a családi házra kaptam. A kifizetés előtt 2 nappal a vevőink visszaléptek a vételtől mikor már félig ki volt ürítve a lakás, szabadságok elintézve, fuvaros lefoglalva és így nem tudom megvásárolni a már lefoglalózott lakást. Más forrásból nem tudtam pótolni a hiányzó összeget 2 nap alatt. (A mi vevőink tudták hogy lefoglalóztam egy lakást nagyobb értékben mint amennyit kaptam.)

Ebben az esetben milyen jogi lépéseket lehet tenni? Kitől lehet a veszteségemet követelni? Mivel az egész az önhibámon kívül történt.

Előre is köszönöm.
Árpád

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.01.31. 13:41

Az ember azt gondolná, ingatlant akartál venni. De ezek szerint inkább tanúsítványt.

www.kbs-ugyved.hu