Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


elállás ingatlan adásvételtől

lewho # e-mail 2012.04.04. 11:16

Hehehe, bukta a foglalót!

bongyi # e-mail 2012.04.04. 11:13

Üdv.Mindenkinek!
Kérnék szépen tanácsot egy ingatlan eladással kapcsolatban.2011 decemberben 1,6 M foglalóval eladtam egy kertes házat teljesen szabályos végleges szerződéssel. A vevő decemberben a foglalón kívül még egy részlet vételárat kifizetett, de a vételár 2/3-nak a kifizetése a szerződés szerint 2012 május 31-ig lett volna esedékes, hogy a birtokbavétel, és tulajdonjog átadása megtörténjen.
A vevő most egyoldalúan eláll a szerződéstől, mert nem tudja kifizetni a további vételárat. Kérik vissza az eddig kifizetett pénzt.
Azt szeretném megkérdezni, hogy nekem eladóként mik a kötelességeim ebben a helyzetben, és mik a jogaim?
Az eddig kifizetett pénzt bankban kötöttem le június 29-i lejárattal. Mondhatom-e, hogy várja meg a vevő a lekötés lejártát, mert már sok kamat veszne el? Mit mondhatok a vevő ügyvédjének erről?
Köszönettel előre is a tanácsot.

MajorDomus # e-mail 2010.05.22. 20:39

Az egész azon múlik, a vevő mekkora ügyet csinál az egészből.

Dr.Attika # e-mail 2010.05.22. 12:09

A biztatási kár ami felmerülhet, ha és amennyiben a "vevőjelölt" ezt megtéríteni kéri.

A biztatási kár megtérítésére vonatkozó igény jogszabályi alapja a Polgári Törvénykönyv 6.§ rendelkezése.

" 6. § A bíróság a kárnak egészben vagy részben való megtérítésére kötelezheti azt, akinek szándékos magatartása más jóhiszemű személyt alapos okkal olyan magatartásra indított, amelyből őt önhibáján kívül károsodás érte."

A szerződés megkötésére irányuló szándékos magatartás megállapítható az ön részéről, mert ugye már ügyvédet is megbízott a szerződés megkszerkesztésével. A vevő nyilván jóhiszemű volt.Hogy érte-e kár és, hogy önhibáján kívül azt nem tudhatjuk, de ha igen és kívánja is az igényérvényesítést ez az esetleges keresetlevélből tudható meg.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kismokus1 # e-mail 2010.05.22. 11:30

Most vagyok először a fórumban, lehet, hogy rossz helyre adom fel, nem jelez vissza, hogy elment-e, ezért megpróbálom harmadszor is a kérdésem tehát:
Ki tudna eligazítani abban, hogy ingatlan adás-vétel ügyben ügyvéd előtt megállapodtunk, a szerződés írásbeli előkészítése folyamatban van, de közben az eladó (én) meggondoltam magam és nem adom el az ingatlant, mert másképpen alakultak a dolgaim.Aláírva még nincs a szerződés, előszerződés nem történt, foglalót nem fizettek, csak szóban állapodtunk meg az ügyvéd előtt.
Kérdésem, milyen szankciókkal jár, ha nem adom el, ill. nem írom alá a szerződést? Nagyon várom a választ valakitől köszönöm!