elállás ingatlan adásvételtől


Zoltanuss # 2017.05.25. 18:07

Ingatlan vásárlás közben vagyok. Foglaló lerakva, vételár részletek kifizetve, hitelügyintézés folyamatban, még nincs folyósítva, de már elfogadták a hitelkérelmemet. Viszont az ingatlant nem akarom megvásárolni, a hit....

mert az ingatlan :

De közben kiderült a ház szinte lakhatatlan, élhetetlen, felújítása
nem értem. Először megnézi az ember a kiszemelt ingatlant... 1 x 2 néha 3 is Nyilván az ingatlanos sokalja, de ki lehet cselezni. elküldi az ember a feleségét, testvérét barátját. majd ha minden stimmel akkor ád egy szerény foglalót és csak ezután jönnek a előzőekben felsoroltak.
Ennyire nagy az ingatlan utáni vágy, hogy az emberek elvesztik a fejüket ?
Foglalóznak, előlegeznek egy meg sem nézett ingatlanért ??
Nagy a baj !!

bukrinca # 2017.05.25. 16:17

Igen. Ez igaz. De közben kiderült a ház szinte lakhatatlan, élhetetlen, felújítása több mint 10m forint lenne, amire nincs pénz. Ha el is tudnám adni annyiért amennyiért vettem, akkor is ingatlaniroda elvisz 2m forintot, vagyonszerzési illeték 1.5m forint, ugyanott vagyok.

Zoltanuss # 2017.05.25. 15:05

mics !

Mint többen is írták semmi esély nincs rá.
Az ember nem 200 eft , de 20 ezret se ad ki meggondolatlanul.
Amúgy az nem foglaló /az általában lényegesen nagyobb /, hanem a vételi szándék megerősítése.
azért hogy ne bolondítsák a vágyakozó vevő jelöltek az eladót, de inkább az ingatlanosokat felelegesen.
Tanulópénznek persze borsos.
Jártam én is így... már hogy úgy ,hogy kértek volna szándéknyilatkozatot. Húztam halasztottam végül másé lett az ingatlan. De másodjára sem adtam pénzt csak nyilatkozatot. Látom nézi nézi az ingatlanos a nyilatkozatot majd mondja, hogy neki nem kell. ok. Na de áll még az alkú ? Igen áll, akkor holnap nyélbe üthetjük az üzletet.

drbjozsef # 2017.05.25. 13:35

raal,

a foglalót biztosan bukod, a vételár előleg visszajár, de ha a jogszerűtlen elállásod igazolható kárt okoz a másik félnek, akkor azt meg kell térítened, végső soron perben kötelezhet rá bíróság.
Például az ő általa lerakott foglalót bukhatja, lakhatással vagy ügyintézéssel kapcsolatos költségei lehetnek. És előbbire nem fedezet az általad bukott foglaló.

pazs # 2017.05.25. 13:16

Ha jobban tudod, miért kérdezel?
Szerinted kik a jogosultak? Az ő hozzájárulásuk nélkül nem állhatsz el, azaz nem tudsz egyoldalúan elállni.

raal # 2017.05.25. 11:38

De a szerződésben ez áll:

"A jogosultak írásbeli hozzájárulása nélkül a szerződés felbontása, megszüntetése, vagy az elállás érvényesen nem gyakorolható."

Vagyis nem a jogosultak kölöcsönös hozzájárulása kell hozzá, mert 2 vevő két eladó van, és elég az egyik félnek elállni, ha el lehet.

Elvileg amíg nincs a teljes vételár kifizetve, egyoldalú vevői elállás esetén mik lehetnek a következmények?
3.5m foglalót bukom, 25m Ft vételár előleg kifizetve, 8m Ft hitel még nincs az eladó számláján.

Köszönöm.

MajorDomus # 2017.05.17. 22:24

Dd miért akarsz ebben a fázisban visszalépni?

drbjozsef # 2017.05.17. 11:10

bukrinca,

nem értem mi a kérdés, az általad idézett mondatban benne van minden. Egyoldalúan nem állhatsz el. Csak közös megegyezéssel. Abban meg úgy állapodtok meg az eladóval közösen, ahogy csak akartok. Ha van egy csöpp esze, ebben a fázisában az adásvételnek vagy nem áll el, vagy a foglalónál jóval nagyobb összegért csak. Elvégre lehet, hogy neki is borítasz mindent, és újra kell kezdenie az eladást.

A szerződések már csak ilyenek. Aláírás előtt gondoljuk meg, aláírás után meg betartjuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.17. 09:54

Nem állhatsz el.

bukrinca # 2017.05.17. 05:47

Segítséget szeretnék kérni.

Ingatlan vásárlás közben vagyok. Foglaló lerakva, vételár részletek kifizetve, hitelügyintézés folyamatban, még nincs folyósítva, de már elfogadták a hitelkérelmemet. Viszont az ingatlant nem akarom megvásárolni, a hitelt vissza tudom mondani, valamint a foglalót bukom, de a foglalón kívűl a vételár részletek visszajárnak nekem?
Egyoldalú elállási nyilatkozatot szeretnék íratni az eladó felé, amelyben az adásvételtől szeretnék elállni, az adásvételi szerződésben is benne van:
"A jogosultak írásbeli hozzájárulása nélkül a szerződés felbontása, megszüntetése, vagy az elállás érvényesen nem gyakorolható."

MajorDomus # 2017.05.06. 21:40

Ennyi a lényeg!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.06. 08:10

Nem kell elállnod, hidd el, nem akarja a vevő rád tukmálni az ingatlant úgy, hogy nem tudsz neki fizetni.
De a foglalót buktad.

mics # 2017.05.06. 07:51

Ja látom már ez a régi PTK. Az újban nincs valami az elállásról?

mics # 2017.05.06. 07:34

Köszönöm a válaszokat!
Még egy kérdésem lenne. Amikor megnéztem a házat, a tulajdonos, és az ingatlanos is biztosítottak afelől (sajnos csak szóban), hogy az értékbecslésen semmilyen probléma nem léphet föl, mert a házra létezik egy korábbi nagyobb összegű értékbecslés.

Ezt olvastam:
1959. évi IV. törvény 208. § (5) kimondja:
"A szerződés megkötését bármelyik fél megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az előszerződés létrejötte után beállott körülmény folytán
a szerződés teljesítésére nem képes, illetőleg a szerződés megkötése nemzetgazdasági érdeket sértene, vagy ha e körülmény alapján a szerződés megkötése után elállásnak vagy felmondásnak lenne helye."

Sajnos ha nem kapom meg a banktól a szükséges hitelt nem tudom a házat megvenni ez nyilvánvaló. És az is nyilvánvaló, hogy az értékbecslés azután történt, hogy a vételi szándéknyilatkozatot aláírtam. Ilyenkor nem vonatkozik rám az elállás?

MajorDomus # 2017.05.04. 21:32

Bukott pénz!

drbjozsef # 2017.05.04. 10:29

mics,

ahogy a neve is mutatja, az előszerződés is szerződés.

lajcsó # 2017.05.04. 07:57

"A kérdés az, hogy van e esélyem visszaszerezni a 200 000-ret?"
Szerintem nincs. Ha nem kapsz (elegendő) hitelt, akkor az a te érdekkörödben létrejött meghiúsulási ok.
Amit aláírtál az is szerződés.

mics # 2017.05.04. 07:15

Tisztelt Ügyvéd Urak!
A véleményük érdekelne.
Meg akartam venni egy házat, kimentem, megnéztem a aláírtam egy egy "VÉTELI SZÁNDÉKNYILATKOZAT" nevű papírt, amivel egyidejűleg leraktam 200 000 forintot.
Ez a papírt így kezdődik:"Eladó eladja, Vevő pedig kijelenti, hogy megvásárolja az alábbi ingatlant, a részletezett feltételek szerint:", nekem gyanús, hogy ez így inkább előszerződés féle. A következő dolgokat tartalmazza:

  • Ház adatai (cím ,hrsz,alapterület stb)
  • eladó adatai
  • vevő adatai
  • összegek: (vételár,foglaló önerő hitel)
  • Birtokba adás várható ideje

És a következő nyilatkozat van a végén:
"A fenti ingatlant.................................Ft foglalóval lefoglalom, mely a vételárba beszámít, és a foglaló összege az ingatlan eladójánál marad a következő dátumig: 20.......................... Tudomásul veszem, hogy az
Eladó és a * Kft. a szerződés megkötésének napjáig, 20.......................... -ig fent tartja számomra az ingatlan megvételének lehetőségét. Elismerem, hogy amennyiben a fenti határidő eredménytelenül telik el (tehát nem
kötök fenti ingatlanra adásvételi szerződést), úgy az Eladó nem tartja fent számomra az ingatlant és jogosult azt egy harmadik személynek értékesíteni. Ez esetben a foglaló bánatpénznek minősül, és az eladót illeti meg. Amennyiben a szerződéskötés a fenti időpontig Eladó
hibájából nem valósul meg, Eladó a foglaló összegének kétszeresét fizeti vissza haladéktalanul a Vevőnek."

Ezután kiment az értékbecslő, és kiderült, hogy az ingatlan nem ér annyit mint a vételár, így ne tudom megvenni, mert nem kapok rá elég hitelt.

A kérdés az, hogy van e esélyem visszaszerezni a 200 000-ret?
Arra akarok hivatkozni, hogy foglalót csak szerződéshez lehet adni, márpedig mi nem írtunk alá szerződést, így amit adtam pénz az lényegében előleg.

Van erre esélyem? Vagy fogjam föl mint tanulópénz?
Előre is köszönőm!

MajorDomus # 2017.02.12. 18:46

Fogadd meg amit irtam!

Horvn # 2017.02.12. 14:25

Rosszul írtam. Az értékbecslés után azonnal közöltem a hírt hogy nem kapok hitelt. 15napos határidő után 5 nappal volt az hogy vissza adja a pénzt és mentem érte. Utána nem azt csinálta amit mondott. De ezt az ő üdvédjével is közöltem. Persze az elado oldalán áll... Nem vártam sokmindenre.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.12. 11:39

Lajcsó, ne hülyéskedj...

drbjozsef # 2017.02.12. 11:34

A bírói gyakorlat mennyiben korlátozza a szerződési szabadságot? Persze, a vevő hibája, de ha vállal +X%-kal magasabb vételárat, cserébe a kockázatért, hogy mégsem jön össze az üzlet, akkor az eladó miért ne egyezhetne bele?

lajcsó # 2017.02.12. 11:27

"Az előszerződés tartalmazza a foglaló visszafizetését. Ez abban az esetben történhet meg ha a bank nem folyósítja a hitelt."
Szerintem ez jogellenes szerződési kikötés, mert hitel elmaradását a bírói gyakorlat vevői hibának értékeli.

Bea1 # 2017.02.12. 02:25

Éljen a "bolondítási díj"!

MajorDomus # 2017.02.11. 20:56

Olcsóbb és egyszerübb ha elfogadod az ajánlatát. Anyagilag is jobban jársz.