elállás ingatlan adásvételtől


Horvn # 2017.02.11. 15:31

Tisztelt Ügyvédek, hozzáértők.
Rövidre fognám.

Előszerződést kötöttünk en min vevő az eladóval.
Az előszerződés tartalmazza a foglaló visszafizetését. Ez abban az esetben történhet meg ha a bank nem folyósítja a hitelt.

Ez történt.

A végleges szerződéshez nyitva hagyott 15nap
2 nappal az után telt le hogy az értékbecslő meg állapította azt a vételárat amire a hitelt nem kaptam volna meg mivel kevesebbre értékelte.

Ezt közöltem az eladóval. Majd telefonon abban egyeztünk meg hogy az ügyvédi időpont egyeztetés után visszacsináljuk a részünket és vissza adja a foglalót, mindezt 15napos határidő után 5 nappal. Felhívtam és azt mondta hogy nem kell ügyvégy. Menjek a megbeszélt helyre ahol oda adja. Ehelyett szóban rám fogta hogy a többi vevő miattam ment el....stb nem volt túl barátságos hangulatban. Majd közölte hogy kevesebbért de újra árulja. Majd utána azt mondta hogy leengedi nekem annyira amennyivel megkapnám a hitelt és az önerővel együtt ki tudom fizetni. De ha így se kell akkor a foglalót az után fogja vissza adni ha egy máaik ügyfél lerakja neki. Itt én berágtam és nem szeretnék egyáltalán semilyen szerződést a továbbiakban kötni vele! Ssmmi féle szuper ajánlattal sem.

Mi a teendő?

Dr.Attika # 2016.09.21. 15:27

Van egy mondás: Bizalom maximális, készpénz előre.

limma # 2016.09.21. 14:59

Igen :)
és túl naivan, töretlen hittel és bizalommal az ismerősökben.

Tudom, tudom, Miss Marple-nak kellene lennem.

lajcsó # 2016.09.16. 20:38

Az elévülési idő 5 év.

Dr.Attika # 2016.09.16. 19:36

Tisztelt Limma!
Magyarországon tetszik élni?

Jácint01 # 2016.09.16. 17:28

Tisztelt Limma: régi ismerős ugyan, mert egy kis faluban mindenki ismerőse mindenkinek. De ennek ellenére minden megtörténhet nem?
Tisztelt Dr. Szűcs Lajos: ,,Minimum az elévülés idő leteltéig" Ez mennyi időt jelent?

Köszönettel!

limma # 2016.09.13. 12:58

No, ha régi ismerős, akkor valszeg nem lesz semmi következmény, nem fog olyan pénzt követelni, amit nem is kapott soha.
Vagy miért feltételezte ezt egyáltalán a kérdező?

lajcsó # 2016.09.12. 20:09

"Az ingatlant papíron 9 Millióért venné meg a vevő."
Bizonyára hallottál a miskolci "fészekrakó ügyről".
Na, ott volt hasonló az elkövetési mód!

"fedezetnek felajánlott ingatlan többet érjen, mint a felvenni kívánt hitel (ezért jön az értékbecslő)."
Na, itt lesz a bukta, mert ha lelkiismeretes az érték becslő akkor 6 milliós lakást nem fog 9 millióra értékelni! Remélem hogy elmúltak azok az idők amikor az értékbecslők számára elő volt írva az, hogy az adásvételi szerződésben szereplő forgalmi értékre szabad az ingatlant értékelni!

Jácint01 # 2016.09.12. 14:33

Először is mindenkinek köszönöm a hozzászólását. A következő mondandóm szerintem hosszúra fog sikerülni...
Nagyon nehéz úgy bárkinek bármilyen tanácsot/okosságot ebben a témában mondani, ha nem ismeri a teljes szerződés tartalmát. Én megmutattam a szerződést egy ügyvédnek, aki szerint semmi olyan dolog nincs a szerződésben, ami az eladót védené...sajnos!
A szóban forgó ingatlan a déli határ mentén van egy kis településen, ahol mindössze 1000-1200 fő él. A faluban természetesen mindenki ismer mindenkit és aki(k) szeretné megvenni az ingatlant, ő és szülei is helyi lakosok, több mint 50-70 éve. (A nagyszülöket is ismerjük). Én csak bízni tudok benne, hogy nem mernék ezt megtenni. Persze ez az utolsó remény.
Nézzük a tényeket: Igen okirathamisítás/csalás történt. De hogyan? Az ingatlant papíron 9 Millióért venné meg a vevő. Tehát az örökösödési adót(eladó) és a lakásvásárláskor fizetendő adót(vevő) mind a 9 Millió után számolnák. Akkor itt végül is ki lett becsapva? Állam, vagy a szerződő felek? Evvel az állam csak jól járt.
Talán a hitelt folyósító bank? Én úgy gondolom, hogy a Bankot ez a rész nem érdekli. Vagy csak nem annyira...
A hitelt folyósító Bankot elsősorban az érdekli, hogy a fedezetnek felajánlott ingatlan többet érjen, mint a felvenni kívánt hitel (ezért jön az értékbecslő). És szerintem ez így logikus is. A Bankot nem érdeklni, hogy mennyi az én keresetem, mert mi garantálja a bank felé, hogy én nem leszek ma-holnap munkanélküli???
Tehát véleményem szerint ezzel a szerződéssel nem az állam lenne becsapva.
Ha esetleg mégis (de ne adj isten) pereskedés lenne belőle: Van lehetőség egy hazugságvizsgálatra is?

Üdv!

limma # 2016.09.12. 12:11

Aha, jó lenne, de nem kizárt, hogy az úgynevezett vevő épp az ilyen palimadaraktól szedegeti be a figyelmetlenségük, tudatlanságuk árát. Talán nem is akart ingatlant venni soha.
Lehet érdemes lenne keresgélni, hátha másokat is átvert már ezzel a módszerrel.

lajcsó # 2016.09.12. 11:31

"Akkor el kell dönteni, melyik a jobb: kifizetni a "tanulópénzt" vagy vállalni a csalás következményeit."
Van egy harmadik lehetőség is. A lehetséges következmények ismeretében, mindenkinek hallgat az egészről minta sír! Minimum az elévülés idő leteltéig!

limma # 2016.09.12. 10:47

Akkor el kell dönteni, melyik a jobb: kifizetni a "tanulópénzt" vagy vállalni a csalás következményeit. Mi lehet az? Pénzbüntetés vagy felfüggesztett szab vesztés? Plusz büntetett előélet.

Dr.Attika # 2016.09.10. 05:05

Az ügyvéd ki tudja magát magyarázni, tehát őt sem kamarai kizárás, sem fegyelmi büntetés nem fenyegeti. Legrosszabb esetben Jácint01 köteles olyan 3 milliót visszafizetni, amit meg sem kapott. Hibás az az érvelés, hogy a vevőnek segített. Saját magán akart segíteni, hogy okirat-hamisítással a vevőt banki kölcsönhöz akarta juttatni, ami végül is nála kötött volna ki.

elfmage999 # 2016.09.09. 22:44

Mindenki bokaütős lesz a végén ha lekezdtek harcolni.
Mindenkinek lesz egy vétsége a hamis magánokirat felhasználásért (ha be lett nyújtva a földhivatalba az ügyvéd által).
Az általatok tett feljelentésnél enyhítő körülmény a teljes beismerő vallomás.

Ebben az esetben az ügyvéd bukhatja a kamarai tagságát, de minimum fegyelmi ügy.

Vevőnek meg ha érvényesíteni is megpróbálja a szerződést elállással az meg csalás is lehet.

Azért csak van 3 eladó állítása a vevő és ügyvéddel szemben. Nem gondolom esélytelennek.

Jácint01 # 2016.09.09. 22:11

Na fa..a :(
Azt hiszem, akkor megfzetjük a tanulópénzt rendesen. Ezek után csak az a lehetőség marad, hogy a végén visszaadjuk az összeget a vevőnek (amit persze nem is adott nekünk soha). A szerencsétlenségben annyi szerencse van, hogy van két nővérem is(akik szintén tulajdonosok) így könnyebb lesz kiköhögni az összeget.
De mi van, ha a bírósághoz fordulunk? Ki járna rosszabbul a végén? Én? Vevő? Talán az ügyvéd? Vagy mindenki?

matthiasi # 2016.09.07. 16:20

Bizony bizony itt hamisság történt-

Lehet imádkozni, hogy ne legyen következménye.

lajcsó # 2016.09.07. 16:09

"VAgy egy nyilatkozat a vevő részéről, hogy visszakapta az összeget?"
Egy újabb valótlan tartalmú okirat! Hát lehet fokozni!
Arra is fogadni mernék, hogy a magasabb (valótlan) vételár adó és illeték vonzatára egyik fél sem gondolt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.07. 08:59

Azt bizonyára értetted, hogy valótlan adat került az okiratba, hiszen a vevő valójában semmit nem fizetett neked.
A megoldás az lett volna, ha nem írsz alá valótlan tartalmú okiratot.

Elvileg, persze lehet azzal védekezni, ha a vevő követeli az előleget, hogy valójában nem is fizetett semmit; de ezt nem lesz könnyű bizonyítani. (És akkor még finom voltam.) Az okiratszerkesztő ügyvéd minimum azt fogja vallani, ha meghallgatják, hogy egybehangzóan mondtátok neki, hogy már korábban megkaptad a pénzt; rosszabb esetben - ha a szerződésben az van - azt fogja mondani, hogy előtte adta oda neked a vevő. "Még meg is számolta."
Bea1 ötlete első látásra nem rossz - de annak, aki így csal az adásvételi szerződéssel, mibe kerül hozni egy tanút, aki állítja, hogy ő adta kölcsön a pénzt, és egy másikat, aki ott volt ennél a kölcsönadásnál.

Jácint01 # 2016.09.06. 21:04

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Mondjuk ha foglalóként tünteti fel ezen összeget? Akkor egy esetleges szerződésmeghíjusulásesetén a vevő bukta volna azt a foglalót, amelyet gyakorlatilag ki sem fizetett. Egyébként sajnos egyet kell értsek, a butaság ellen nincs orvosság. Mi segíteni akar(t)unk a vevőnek, de sajnos az ügyvéd rosszul fogalmazta meg az adásvételit annak ellenére, hogy kétszer is felhívtam a figyelmét arra, hogy a vevőnek ne legyen semmiféle keresete az ő általa előre adott pénzre. Szerintem nagyon sok olyan átlagember van rajtam kívül, aki először vesz/ad el házat és nem igazán érti azon szakkifejezéseket, amelyek egy ilyen szerződésben vannak. De ha én kétszer is szóltam az ügyvédnek, ő meg erre módosíttatta a szerződést a titkárnővel ennek megfelelően, (nem tudom mi volt az eredeti példányban) akkor abban a pillanatban megvoltam győzödve róla, hogy minden O.K. ( Az ügyvéd biztosított róla-persze szóban-, hogy az új törvény szerint így jó a szerződés.
Egyébként úgy hallottam, hogy ezt a ,,butaságot" már többen is eljátszották, csak ott nem egy elrontott adásvételi lett írva.
Látom Ön ügyvéd. Biztos van valami megoldás erre az esetre. Szerződésmódosítás talán? VAgy egy nyilatkozat a vevő részéről, hogy visszakapta az összeget? Mi történik akkor, ha lejár a szerződés határideje? A vevő akkor sem álhat el a vásárlástól nem? Köti őt a szerződés.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.06. 05:14

az ügyvéd a 3 Milliót vételár előlegént tüntette fel a szerződésen.
Hogyan másképp tüntethette volna fel?

Bea1, mihez keressen új ügyvédet? Hülyeség ellen nem csak orvosság nincs, ügyvéd se tud segíteni rajta.

Bea1 # 2016.09.06. 02:36

Új ügyvédet kéne keresni. Gondolom, aki beírta az előleget a szerződésbe, az nem a te ügyvéded volt.

Nav vizsgálat megállapíthatja, hogy semmilyen 3 milliója nem lehetett, de a szerződés körülményei mindenképp szándékos csalásra utalnak, át akartátok verni a bankot is, stb, ebből komolyabb baj is lehet.

Jácint01 # 2016.09.05. 21:20

Kedves Fórumtagok!

Adott egy ingatlan (családi ház) amelyet a vevő úgy szeretne megvenni, hogy (ténylegesen) nincs semmi önerő. Így az a megoldás lett kitalálva, hogy a vevő az ingatlant a szerződésben foglaltak szerint 9 Millió Ft-ért vásárolja meg, amelyből 3 Millió Ft-ot a szerződés pillanatában megfizet (ami persze nem történt meg) és bízik benne, hogy a maradék 6 Millió Ft-ot megkapja valamely hitelintézettől. (És ténylegesen is csak 6 Millió Ft-ért venné meg az ingatlant.) A Szerződés aláírása előtt a ügyvéd figyelme fellett hívva arra az esetre, hogy egy esetleges szerződésmeghíjusulás esetén a vevő ne tudjon rajtunk semmit követelni. Sajnos csak később vettük észre és olvastunk utána annak, hogy mit is jelent a vételár előleg. Ugyanis az ügyvéd a 3 Milliót vételár előlegént tüntette fel a szerződésen. Sajnos úgy néz ki a dolog, hogy a vevő nem igazán kap egyik pénzintézettől sem hitelt, a szerződésnek meg van egy határideje, amely 2 hónapon belűl lejár. Mit tudunk mi annak érdekében megtenni, hogy a vevő a szerződés lejárta esetén ne tudjon rajtunk kereskedni? Vagy mi történik a szerződés lejárta után? Ő csak úgy elállhat a vételtől és kérheti a vételár előleget?

Köszönöm a válaszokat!

Bea1 # 2016.08.28. 21:24

Esetleg érdekeltté lehetne tenni az eladót a szerződésmódosításban.

Például 100 000 ft-al több lesz a vételár, elviheti azt, ami eddig maradt volna stb, stb... ha több, mint 2 millát buknál, annál azis jobb, ha egy millával többet kinálsz az ingatlanért, azaz egy új adásvételit köttök, feltéve, ha tudod fizetni persze.

Makraimre # 2016.08.28. 17:56

Köszönöm a segítségeteket!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.26. 12:05

Ismerem.
Ebből hogy következik, hogy el kell fogadni a módosításra tett ajánlatot? (Költői kérdés.)