Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


elállás ingatlan adásvételtől

ObudaFan # e-mail 2017.09.03. 08:24

Ahogy írtam, látni kellene, hogy pontosan mit írt alá. Anélkül nem fog menni. Tehát: el kell menni az irattal ügyvédhez, ha biztosat szeretnétek tudni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bea1979 # e-mail 2017.09.03. 08:19

Nem természetesen nem képzett jogász, csak ő ebben a tudatban írta alá a papírt. Akkor most ez azt jelenti, hogy nem léphet vissza per nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.09.02. 22:56

Az eladó néni bizonyára képzett jogász...

www.kbs-ugyved.hu

bea1979 # e-mail 2017.09.02. 22:23

Köszönöm a választ!
Az eladó szerint ez nem előszerződés, erre rákérdeztem. Szerinte a vevő sürgette őt, hogy mihamarabb írjanak szerződést, de ő még nem akart, ezért írt egy szándéknyilatkozat félét. Ez talán felbontható volna ha nem lenne benne az a szó, hogy a tulajdonába bocsájtja. Ezen a ponton elvileg mind a két fél visszaléphet. Engem így tájékoztattak, ez tényleg így van?

ObudaFan # e-mail 2017.09.02. 22:12

Ez vélhetően egy szerződés, vagy legalább egy előszerződés, és az alapján lehet perelni. De természetesen látni kellene az iratot, akkor lehetne biztosabbat mondani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bea1979 # e-mail 2017.09.02. 21:48

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni házvásárlási ügyben. A szomszédos ingatlant a néni halála után szerettem volna megvenni az örökösöktől 2 éve, de az árban nem tudtunk megegyezni. Közben talált rá vevőt akivel ügyvéd előtt aláírt egy kézzel írott szándéknyilatkozatot amelyben benne van, hogy az eladó a tulajdonába adja az ingatlant és oda adta a vételárat is. Mikor láttam az új lakókat felhívtam, hogy rákérdezzek az összegre és ajánlottam többet ha mégis nekem adja el.Ő bele ment az ügyvéd is, de az új lakók nem akarnak, pedig visszakapnák a teljes összeget. Azzal fenyegetőznek, hogy beperelik az eladót. Mivel nincs adásvételi én már megvehettem volna, de az eladó fél a pertől. Tényleg perelhet? Ha nem lép vissza tényleg nem tudom megvenni a házat?
Köszönöm a választ!

MajorDomus # e-mail 2017.09.01. 20:29

Ha sikerül érvényesiteni!

Egyébként megáll- szerintem - a biztatási kár esete!

nonolet # e-mail 2017.08.30. 18:00

A szerződésed átnézni mit ír az ilyen esetre!

HA
normális ügyvéded volt a részedről, akkor
nem mondhatja vissza komoly következmények nélkül.
És felel az okozott károkért is...

mizsetanya # e-mail 2017.08.30. 17:41

Üdv Mindenkinek!
Vidéki nagy értékű ingatlant hirdettem meg több hektár földdel. szerződtem egy ingatlanirodával, akik szereztek vevőt a házra,földre,csakhogy a vevő, aki meg kívánta vásárolni az ingatlant nem rendelkezett "aranykalászos gazda" képesítéssel, ráadásul külföldön dolgozik. előszerződést kötöttünk az édesapjával,aki itt él,és addigra el kezdte végezni a tanfolyamot,megkaptuk a foglalót, kifizettük belőle az irodát. közben mi is találtunk új házat, amit lefoglalóztunk, előtte telefonon mégegyszer egyeztettünk a vevővel, hogy "továbbléphetünk"-e.
eltelt a 2 hónap,közben ők többször jöttek megtekinteni az ingatlant,mivel felújítást terveztek, amint megvolt a végzettséget jogosító papír, ügyvéd előtt megkötöttük a végleges szerződést a "papával" elindult a kifüggesztés, most kaptunk egy telefont a külföldi "fiú"-tól, hogy visszamondja a szerződést, mert meggondolta magát. Hivatalos értesítést még nem kaptunk, de így több kár ért bennünket,mint a foglaló összege.kérhetek-e fájdalomdíjat, a meghiúsult szerződésért,az időveszteségért, az én elveszett foglalómért, az időközben visszamondott vevőjelöltekért? köszönöm a segítő hozzászólásokat :-)

MajorDomus # e-mail 2017.05.25. 23:37

Költséges felelőtlenség.

Zoltanuss # e-mail 2017.05.25. 20:07

Ingatlan vásárlás közben vagyok. Foglaló lerakva, vételár részletek kifizetve, hitelügyintézés folyamatban, még nincs folyósítva, de már elfogadták a hitelkérelmemet. Viszont az ingatlant nem akarom megvásárolni, a hit....

mert az ingatlan :

De közben kiderült a ház szinte lakhatatlan, élhetetlen, felújítása
nem értem. Először megnézi az ember a kiszemelt ingatlant... 1 x 2 néha 3 is Nyilván az ingatlanos sokalja, de ki lehet cselezni. elküldi az ember a feleségét, testvérét barátját. majd ha minden stimmel akkor ád egy szerény foglalót és csak ezután jönnek a előzőekben felsoroltak.
Ennyire nagy az ingatlan utáni vágy, hogy az emberek elvesztik a fejüket ?
Foglalóznak, előlegeznek egy meg sem nézett ingatlanért ??
Nagy a baj !!

bukrinca # e-mail 2017.05.25. 18:17

Igen. Ez igaz. De közben kiderült a ház szinte lakhatatlan, élhetetlen, felújítása több mint 10m forint lenne, amire nincs pénz. Ha el is tudnám adni annyiért amennyiért vettem, akkor is ingatlaniroda elvisz 2m forintot, vagyonszerzési illeték 1.5m forint, ugyanott vagyok.

Zoltanuss # e-mail 2017.05.25. 17:05

mics !

Mint többen is írták semmi esély nincs rá.
Az ember nem 200 eft , de 20 ezret se ad ki meggondolatlanul.
Amúgy az nem foglaló /az általában lényegesen nagyobb /, hanem a vételi szándék megerősítése.
azért hogy ne bolondítsák a vágyakozó vevő jelöltek az eladót, de inkább az ingatlanosokat felelegesen.
Tanulópénznek persze borsos.
Jártam én is így... már hogy úgy ,hogy kértek volna szándéknyilatkozatot. Húztam halasztottam végül másé lett az ingatlan. De másodjára sem adtam pénzt csak nyilatkozatot. Látom nézi nézi az ingatlanos a nyilatkozatot majd mondja, hogy neki nem kell. ok. Na de áll még az alkú ? Igen áll, akkor holnap nyélbe üthetjük az üzletet.

drbjozsef #   2017.05.25. 15:35

raal,

a foglalót biztosan bukod, a vételár előleg visszajár, de ha a jogszerűtlen elállásod igazolható kárt okoz a másik félnek, akkor azt meg kell térítened, végső soron perben kötelezhet rá bíróság.
Például az ő általa lerakott foglalót bukhatja, lakhatással vagy ügyintézéssel kapcsolatos költségei lehetnek. És előbbire nem fedezet az általad bukott foglaló.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

pazs #   2017.05.25. 15:16

Ha jobban tudod, miért kérdezel?
Szerinted kik a jogosultak? Az ő hozzájárulásuk nélkül nem állhatsz el, azaz nem tudsz egyoldalúan elállni.

raal # e-mail 2017.05.25. 13:38

De a szerződésben ez áll:

"A jogosultak írásbeli hozzájárulása nélkül a szerződés felbontása, megszüntetése, vagy az elállás érvényesen nem gyakorolható."

Vagyis nem a jogosultak kölöcsönös hozzájárulása kell hozzá, mert 2 vevő két eladó van, és elég az egyik félnek elállni, ha el lehet.

Elvileg amíg nincs a teljes vételár kifizetve, egyoldalú vevői elállás esetén mik lehetnek a következmények?
3.5m foglalót bukom, 25m Ft vételár előleg kifizetve, 8m Ft hitel még nincs az eladó számláján.

Köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2017.05.18. 00:24

Dd miért akarsz ebben a fázisban visszalépni?

drbjozsef #   2017.05.17. 13:10

bukrinca,

nem értem mi a kérdés, az általad idézett mondatban benne van minden. Egyoldalúan nem állhatsz el. Csak közös megegyezéssel. Abban meg úgy állapodtok meg az eladóval közösen, ahogy csak akartok. Ha van egy csöpp esze, ebben a fázisában az adásvételnek vagy nem áll el, vagy a foglalónál jóval nagyobb összegért csak. Elvégre lehet, hogy neki is borítasz mindent, és újra kell kezdenie az eladást.

A szerződések már csak ilyenek. Aláírás előtt gondoljuk meg, aláírás után meg betartjuk.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.05.17. 11:54

Nem állhatsz el.

www.kbs-ugyved.hu

bukrinca # e-mail 2017.05.17. 07:47

Segítséget szeretnék kérni.

Ingatlan vásárlás közben vagyok. Foglaló lerakva, vételár részletek kifizetve, hitelügyintézés folyamatban, még nincs folyósítva, de már elfogadták a hitelkérelmemet. Viszont az ingatlant nem akarom megvásárolni, a hitelt vissza tudom mondani, valamint a foglalót bukom, de a foglalón kívűl a vételár részletek visszajárnak nekem?
Egyoldalú elállási nyilatkozatot szeretnék íratni az eladó felé, amelyben az adásvételtől szeretnék elállni, az adásvételi szerződésben is benne van:
"A jogosultak írásbeli hozzájárulása nélkül a szerződés felbontása, megszüntetése, vagy az elállás érvényesen nem gyakorolható."

MajorDomus # e-mail 2017.05.06. 23:40

Ennyi a lényeg!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.05.06. 10:10

Nem kell elállnod, hidd el, nem akarja a vevő rád tukmálni az ingatlant úgy, hogy nem tudsz neki fizetni.
De a foglalót buktad.

www.kbs-ugyved.hu

mics # e-mail 2017.05.06. 09:51

Ja látom már ez a régi PTK. Az újban nincs valami az elállásról?

mics # e-mail 2017.05.06. 09:34

Köszönöm a válaszokat!
Még egy kérdésem lenne. Amikor megnéztem a házat, a tulajdonos, és az ingatlanos is biztosítottak afelől (sajnos csak szóban), hogy az értékbecslésen semmilyen probléma nem léphet föl, mert a házra létezik egy korábbi nagyobb összegű értékbecslés.

Ezt olvastam:
1959. évi IV. törvény 208. § (5) kimondja:
"A szerződés megkötését bármelyik fél megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az előszerződés létrejötte után beállott körülmény folytán
a szerződés teljesítésére nem képes, illetőleg a szerződés megkötése nemzetgazdasági érdeket sértene, vagy ha e körülmény alapján a szerződés megkötése után elállásnak vagy felmondásnak lenne helye."

Sajnos ha nem kapom meg a banktól a szükséges hitelt nem tudom a házat megvenni ez nyilvánvaló. És az is nyilvánvaló, hogy az értékbecslés azután történt, hogy a vételi szándéknyilatkozatot aláírtam. Ilyenkor nem vonatkozik rám az elállás?

MajorDomus # e-mail 2017.05.04. 23:32

Bukott pénz!