Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


elállás ingatlan adásvételtől

paxia # e-mail 2017.09.03. 13:57

"Vagy arra gondoltam, hogy belemegyünk ebbe, azzal a feltétellel, hogy mi is elállhatunk a szerződéstől, ha közben pl. jön egy kp-s vevő. Ebben az esetben mi is csak a foglalót adjuk vissza, és nem a dupláját."

Ha ő ad egy kis előleget - nem foglalót -, amit bármikor
visszaadhatsz és eladhatod a lakást másnak, akkor mi
értelme van bármilyen papírt is írni? Csak azért, hogy
nézegethesd a pénzt, amíg így vagy úgy meg nem
oldódik a helyzet?

Zöldövezeti11 # e-mail 2017.09.03. 13:34

ha mégsem kapnák meg a hitelt, akkor a foglaló visszajárhasson nekik. Erről mi a véleményetek?

Az még nem vevő csak egy vágyakozó.

Zöldövezeti11 # e-mail 2017.09.03. 13:28

De tegyük fel a vevő visszalép valami csoda folytán, akkor sem biztos ,hogy az eladó pont a témafelvetőnek / bea1979/ adja el. Mert lehet nem lesz eladó az vagy lényegesen magasabb áron.
A járható út : "Vedd meg az új tulajtól. Biztosan van az a pénz."
mint javasolták.

ObudaFan # e-mail 2017.09.03. 12:12

colle

Minden csak megállapodás kérdése, jogilag úgy rendezitek, ahogy akarjátok.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

colle # e-mail 2017.09.03. 12:06

Tisztelt szakértők!

A házunkra lenne vevő. A vásárláshoz hitelt kell felvenniük. Azzal a feltétellel szeretnék az adásvételit megírni, ha mégsem kapnák meg a hitelt, akkor a foglaló visszajárhasson nekik. Erről mi a véleményetek?

Én nem vagyok jogász, de mint jogi fogalom a "foglalónak" pont az a lényege, hogy ha bármelyik fél eláll, akkor bukja a foglalót, vagy a másik fél (eladó) dupláját adja vissza neki. Nem?

Vagy arra gondoltam, hogy belemegyünk ebbe, azzal a feltétellel, hogy mi is elállhatunk a szerződéstől, ha közben pl. jön egy kp-s vevő. Ebben az esetben mi is csak a foglalót adjuk vissza, és nem a dupláját.

Ebben kérném a tanácsotokat. Köszönöm szépen!

bea1979 # e-mail 2017.09.03. 11:42

Kedves drbjozsef!
Sajnos a szomszédok benne voltak egészen addig amíg kiderült mennyi az összeg. Aztán mindenki kihátrált! Csak mi maradtunk, mert nekünk telekszomszéd.

bea1979 # e-mail 2017.09.03. 11:38

Kedves nonolet!
A kérés csak arra szólt, hogy legalább szóljon ha ilyeneknek akarja eladni és ha tudok ráígérek, de ő nem szólt. Pénz nem tettem le, mert a néni halála és az eladás között eltelt 2 év én a néni halála után tettem ajánlatot, de nem fogadta el. Azóta én nem beszéltem vele. Villámcsapásként ért amikor "nem túl ápolt emberek" jöttek és pakolásztak a portán. Csak annyit szerettem volna ha felhív, hogy van rá vevő ráígérek-e, ugyanis én nézem, szagolom és féltem az életünket tőlük. Sajnos ez nem is a kifinomult fajta. Megvenni tőlük pedig nem tudom, mert nálunk sincs kolbászból a kerítés. Az eladónak azt mondták, hogy visszalépnek ha megkapják a vételár 2-szeresét. Ez kicsit sok! Egyezkedni nem hajlandóak!

drbjozsef #   2017.09.03. 11:30

Ha ilyen elit csendes környék, akkor dobjátok össze a szomszédokkal. Valószínűleg a többlet ár amit kér, bőven kevesebb, mint amennyit a Ti ingatlanotok értéke fog csökkenni egy problémás szomszéddal. Win-win. Vagy inkább lose-lose?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nonolet # e-mail 2017.09.03. 11:25

Ugyan már direkt kértem... de pénzt nem tettél le érte.
Akkor mégis miért is kellet volna kérésed figyelembe venni?!

Aki leteszi a pénzt viheti.
Az eladót csak ez érdekli.
Magasról szarik az ilyen buta kérésekre...
Jogosan.

Meg vehetted volna, de nem tetted.
Hanem gyermeteg módon csak kértél, a semmire.
Elkúrtad.

Ennyi.

-

De ráígérhetsz az új tulajdonosnak, hogy adja el neked.
Ha elég sokat ígérsz rá bele fog menni.

Aztán annak adod el akinek akarod...
Vagy hasznosítod magad.

bea1979 # e-mail 2017.09.03. 11:15

Csak az elmondása alapján tudom mit írt alá. Azért nem vettem meg hamarabb, mert nincs rá szükségem. Viszont direkt kértem, hogy ne adja el ilyeneknek, de mivel nem volt más vevő megegyezett velük. Az új tulaj nem fogja eladni, mert ez egy elit csendes környék és ők éppen arra mennek, hogy befurakodhassanak és hozhassák a többieket is. Ezt szerettem volna megakadályozni.

Burn Out # e-mail 2017.09.03. 11:04

amúgy Te láttad, hogy az eladó mit írt alá? vagy csak az elmondása alapján tudod?

drbjozsef #   2017.09.03. 10:40

Az a hajó valószínűleg elment, bár ahogy ObudaFan írta, a "szándéknyilatkozat" pontos szövege ismeretében egy jogász talán tudna javasolni valamit.
Talán ha olyan sokat ér az életed és az ingatlanod épsége, meg kellett volna egyezni az árban.
Ha megpróbálna az eladó elállni a szerződéstől egyoldalúan, és a vevő perre viszi, akkor vagy a bíróság fogja létrehozni a szerződést, és az elállást semmissé teszi, vagy, ha van valami indok, akkor is minden bizonnyal meg kell fizetni a vevőt ért kárt és a költségeit, és hát az sem biztos hogy olyan kevés lesz.

Vedd meg az új tulajtól. Biztosan van az a pénz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bea1979 # e-mail 2017.09.03. 10:24

Köszönöm a válaszokat!
Már nem sok esélyt látok a megvételre csak reméltem, hogy itt lesz egy kis reménysugár. A vevő sajnos olyan személy, aki ha beköltözik tönkre teszi az életem és a házam épségét is és nem szerettem volna állandóan a rendőrségre járkálni. Sajnos úgy látom a törvény nem a tisztességes hanem a velejéig romlott alakokat védi. Csak az én és a családom életét szerettem volna megvédeni.

Dr.Attika # e-mail 2017.09.03. 08:30

Pl. A piacon ki van rakva egy láda barack. Oda van írva, hogy 500,- Ft/kg. Ez ugye eladási szándéknyilatkozat. Kérek egy kilót és kifizetem az ötszáz forintot. Elhagyom a helyszínt. Ekkor utánam rohan az eladó, hogy "vissza az egész. Előbb jött valaki, aki 600, Ft-ot adna kilójáért. Adja vissza kérem"

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2017.09.03. 08:28

Én továbbra is azt gondolom, hogy látni kellene az aláírt iratot.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Dr.Attika # e-mail 2017.09.03. 08:26

A szándéknyilatkozat, illetve az, hogy a vételárat is kifizette már létrejött adásvételi szerződés. Itt már nincs mit visszacsinálni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2017.09.03. 08:24

Ahogy írtam, látni kellene, hogy pontosan mit írt alá. Anélkül nem fog menni. Tehát: el kell menni az irattal ügyvédhez, ha biztosat szeretnétek tudni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bea1979 # e-mail 2017.09.03. 08:19

Nem természetesen nem képzett jogász, csak ő ebben a tudatban írta alá a papírt. Akkor most ez azt jelenti, hogy nem léphet vissza per nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.09.02. 22:56

Az eladó néni bizonyára képzett jogász...

www.kbs-ugyved.hu

bea1979 # e-mail 2017.09.02. 22:23

Köszönöm a választ!
Az eladó szerint ez nem előszerződés, erre rákérdeztem. Szerinte a vevő sürgette őt, hogy mihamarabb írjanak szerződést, de ő még nem akart, ezért írt egy szándéknyilatkozat félét. Ez talán felbontható volna ha nem lenne benne az a szó, hogy a tulajdonába bocsájtja. Ezen a ponton elvileg mind a két fél visszaléphet. Engem így tájékoztattak, ez tényleg így van?

ObudaFan # e-mail 2017.09.02. 22:12

Ez vélhetően egy szerződés, vagy legalább egy előszerződés, és az alapján lehet perelni. De természetesen látni kellene az iratot, akkor lehetne biztosabbat mondani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bea1979 # e-mail 2017.09.02. 21:48

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni házvásárlási ügyben. A szomszédos ingatlant a néni halála után szerettem volna megvenni az örökösöktől 2 éve, de az árban nem tudtunk megegyezni. Közben talált rá vevőt akivel ügyvéd előtt aláírt egy kézzel írott szándéknyilatkozatot amelyben benne van, hogy az eladó a tulajdonába adja az ingatlant és oda adta a vételárat is. Mikor láttam az új lakókat felhívtam, hogy rákérdezzek az összegre és ajánlottam többet ha mégis nekem adja el.Ő bele ment az ügyvéd is, de az új lakók nem akarnak, pedig visszakapnák a teljes összeget. Azzal fenyegetőznek, hogy beperelik az eladót. Mivel nincs adásvételi én már megvehettem volna, de az eladó fél a pertől. Tényleg perelhet? Ha nem lép vissza tényleg nem tudom megvenni a házat?
Köszönöm a választ!

MajorDomus # e-mail 2017.09.01. 20:29

Ha sikerül érvényesiteni!

Egyébként megáll- szerintem - a biztatási kár esete!

nonolet # e-mail 2017.08.30. 18:00

A szerződésed átnézni mit ír az ilyen esetre!

HA
normális ügyvéded volt a részedről, akkor
nem mondhatja vissza komoly következmények nélkül.
És felel az okozott károkért is...

mizsetanya # e-mail 2017.08.30. 17:41

Üdv Mindenkinek!
Vidéki nagy értékű ingatlant hirdettem meg több hektár földdel. szerződtem egy ingatlanirodával, akik szereztek vevőt a házra,földre,csakhogy a vevő, aki meg kívánta vásárolni az ingatlant nem rendelkezett "aranykalászos gazda" képesítéssel, ráadásul külföldön dolgozik. előszerződést kötöttünk az édesapjával,aki itt él,és addigra el kezdte végezni a tanfolyamot,megkaptuk a foglalót, kifizettük belőle az irodát. közben mi is találtunk új házat, amit lefoglalóztunk, előtte telefonon mégegyszer egyeztettünk a vevővel, hogy "továbbléphetünk"-e.
eltelt a 2 hónap,közben ők többször jöttek megtekinteni az ingatlant,mivel felújítást terveztek, amint megvolt a végzettséget jogosító papír, ügyvéd előtt megkötöttük a végleges szerződést a "papával" elindult a kifüggesztés, most kaptunk egy telefont a külföldi "fiú"-tól, hogy visszamondja a szerződést, mert meggondolta magát. Hivatalos értesítést még nem kaptunk, de így több kár ért bennünket,mint a foglaló összege.kérhetek-e fájdalomdíjat, a meghiúsult szerződésért,az időveszteségért, az én elveszett foglalómért, az időközben visszamondott vevőjelöltekért? köszönöm a segítő hozzászólásokat :-)