Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

Norbi73 # e-mail 2019.05.09. 11:53

Lezajlott az esemény amire segítségképpen el is mentem

JTörténet lefolyása nagy vonalakban

Jón 3 önkormányzati rendész és követeli a bérlőt , hogy azonnal hagyja el az ingatlan, mert felmondták a szerződést. Semmiféle papír náluk, hogy miért is jönnek, illetve arra hivatkoznak, hogy ők képviselik az Önkormányzatot mint bérbeadót.
Erre kérjük, hogy mutassanak bármilyen végzést, ami alapján eljárnak - Erre úgy reagálnak , hogy mint rendésznek joguk van eltávolítani az ingatlanból az önkényes lakásfoglalókat
- mert ezt a jogászuk is elmondta -és nekik elég az hogy a szerződés felmondásában benne van, hogy meddig kell elhagyni az ingatlant, mert nem kell végzés hozzá se végrehajtó.
Persze nem mertek rendőrt se hívni, csak fenyegetőztek vele, se a lakásba belépni engedély nélkül - amit nem is adtunk meg nekik, nehogy már jogcímük legyen a lakásba belépni.

Ekkor jött az ögyvédi telefon és kezébe adtuk az illetékes rendésznek. 10 perc beszélgetés után visszakapuk a készüléket és már teljesen más hangon kezdett el beszélni és elnézést kért a jogszerátlen viselkedésért * ő csak azt tette amit mondtak neki

Egyébként csak elmondta az ügyvéd a rendészek, hogy jogszerútlen az intézkedés a részükről - bírósági végzés és végrehajtó, illetve rendőr nélkül - és nagyon megüthetik a bokájukat emiatt és járhatnak bíróságra, illetve fizethetnek kártérítést is az esetlegesen a tevékenységükkel okozott károkért.

wers #   2019.05.09. 09:42

Miért is kell megvárni a pert, a végrehajtást? Miért nem elég a szerződés felmondása, és szép szó, hogy hagyja el az ingatlant?

A birtokvédelem megilleti a kilakoltatás végrehajtásáig.

Igen, ez igaz, és ennek a nem csekély költsége is meg fogja illetni a pénztárcáját. Vagy azt gondolod, ingyen fogja ennyi ember a lakót, hogy el kell hagynia az ingatlant, mert a tulajdonosnak ez az akarata?

gerbera317 # e-mail 2019.05.09. 09:29

Nekem van egy olyan sejtésem, hogy itt nem végrehajtásról van szó. Szerintem ez történt:
1. Az adós korábban kapott egy ügyvédi felszólítást a hátralék rendezésére, kilátásba helyezve a kilakoltatást. Postán küldték.
2. Most kapott egy felszólítást az ingatlan elhagyására. Nem postán, hanem belső kézbesítővel küldve. A kézbesítő kicsit túllépte a hatáskörét, de ettől ez nem végrehajtás.
És ami várható:
3. per, majd
4. végrehajtás.

drbjozsef #   2019.05.09. 08:08

Szerintem meg a rendőrök sem szeretik, amikor az önkormányzati rendész vagy közterület felügyelő rendőrt játszik.

Ha kihívja őket, és semmilyen papírt nem tudnak felmutatni, akkor meg kell akadályozniuk azt is, hogy egyáltalán bemenjenek a lakásba.

Ha viszont bármit felmutatnak, akkor feltehetőleg segíteni fognak, és kilakoltatják az illetőt - aztán keresheti ő az igazát a magyar jog útvesztőiben, ha azt gondolja, hogy jogszerűtlen volt az eljárás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.05.08. 22:30

Norbi73

amíg nincs végzés, addig nem kötelezhető a lakás elhagyására.....Ilyen esetben meg a rendőrnek igenis őt kell védenie, mivel iratok nélkül akarják kilakoltatni

Létezik a jog és létezik a gyakorlat. Előbbit a jogászok fogják itt elmagyarázni, az utóbbi meg meg fog történni. Hidd el, hogy egy ilyen ügyben a rendőrség nem fog közbeavatkozni. Fel lehet hívni az ügyvédet nyugodtan, ő sem fogja tudni megakadályozni, mert épp azok segíthetnének neki, akik nem fognak közbelépni.

Egyébként meg bármilyen keményen is hangzik, nem kellett volna megvárni az önkormányzat ezen lépését. Gondolom nem tegnap óta halmozódott fel a tartozás. Sajna a hiénák pont az ilyen helyzetekre várnak ezerrel. :-(

MajorDomus # e-mail 2019.05.08. 22:12

Egyszerüen ne engedje be őket .
az ajtót nem törhetik rá,

SolnesM # e-mail 2019.05.08. 20:55

A legjobb módszer a kellemetlen bérlőtől való megszabadulásra ha mellé etnikai hátterű családot lakoltatunk bé ! Minimum 5 -6 fővel.
A 'dicső' 133 nap során így toltak ki a pusztulásra ítélt burzsuj családokkal.
Hozzájuk lakoltattak proletár családokat !

Norbi73 # e-mail 2019.05.08. 17:52

Csak annyit mondhattam neki, hogy ha megjelennek, akkor kérdezze meg ki a végrehajtó és mutassák be a végzést, ami alapján intézkednek :-)
Plusz az ügyvéd a telefonon elérhető lesz :-)

Norbi73 # e-mail 2019.05.08. 17:50

drbjozsef

Én is így elvastam és értelmeztem. Szerintem is csak próbálkoznak ráijeszteni
T

drbjozsef #   2019.05.08. 08:30

Szerintem kilakoltatást jegyzői hatáskörben indított birtokvédelemmel is legfeljebb csak önkényes lakásfogalók ellen lehet indítani.
Aki szabályos bérlője az ingatlannak (vagy annak jogán a törvény vagy a bérbeadó önkormányzat engedélyével birtokos), azt kilakoltatni csak bírósági végrehajtás útján lehet.
Az önkormányzat ilyet nem tehet, a rendészeivel sem.

Szerintem csak bepróbálkoztak, hátha elmegy magától a lakó. De ha nem, akkor végig kell járni a jogszerű utat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Norbi73 # e-mail 2019.05.08. 08:06

Szomorú örökös

Csak az a meglátásom, hog az olvasatom szerint
A birtokvédelem megilleti a kilakoltatás végrehajtásáig.

Ebből szerintem egyrtelmú, hogy amíg nincs végzés, addig nem kötelezhető a lakás elhagyására - csak önkébt
Ilyen esetben meg a rendőrnek igenis őt kell védenie, mivel iratok nélkül akarják kilakoltatni - nem önkényes lakásfoglaló - és elkezdett keményen törleszteni az adóságát

Szomorú örökös #   2019.05.08. 07:55

Norbi73

Mert bírósági végzés és végrehajtó jelenléte illetve hivatalos kiértesítés nélkül nemkicsit jogellenes magatartás

Jogellenes, de meg fogják mégis tenni. Senki nem fogja sajnos az ismerősödet ez ügyben megvédeni, mert sajnos amiért teszik, az jogos és nyilván megbízhatatlan bérlővé vált a bérbeadó számára. Ilyen ügyben a rendőrség szerintem nem fog beavatkozni, márpedig ahogy írtam, a kilakoltatók lesznek utána birtokon belül és mehet panaszra, ahová csak akar. Én a helyében hamar keresnék egy lakhelyet, hogy ne az utcán kelljen éjszakáznia.

Norbi73 # e-mail 2019.05.08. 07:52

Szomorú örökös

Sajnos igen, kiteszik, akt ki akarnak. :-(
Csak az nem mindegy hogyan!
Mert bírósági végzés és végrehajtó jelenléte illetve hivatalos kiértesítés nélkül nemkicsit jogellenes magatartás

Szomorú örökös #   2019.05.08. 06:48

Norbi73

Az a vicc, hogy nem is kaptak semmilyen papírt se róla, csak személyesen keresték meg otthon.

Ezért is mondtam, hogy ha ki akarják tenni, akkor az nagy valószínűséggel sikerülni is fog.

összesen kb 480e ft volt a tarozása - amiből már mar 300e ft-ot kifizettek

Én az idén szereltem egy olyan lakásban, ahol a szomszédtól kértek áramot a fúráshoz, mert náluk már jó ideje le volt kapcsolva a tartozás felhalmozás miatt. Pedig sokkal egyszerűbb lett volna, ha rendre fizetnek, akkor nem jutnak el a lekapcsolásig. Sőt az udvarszomszédom az előző lakhelyen is úgy járt, hogy nem fizetett. Először lekapcsolták neki, aztán el is vitték később az órát, tudtommal azóta még mindig nincs neki árama. Az már sokkal súlyosabb történet, mert nem egyszerű visszakapni azt a bizonyos mérőórát. Ha valaki nem fizet, akkor annak mindig következménye van, ezt tudomásul kell venni. :-(

Norbi73 # e-mail 2019.05.07. 22:08

A szomorú, hogy összesen kb 480e ft volt a tarozása - amiből már mar 300e ft-ot kifizettek - emiatt is ment ki dolgozni, mivel közmunkából nem tudott volna semmit fizetni a tartozásba, mert más munkalehetőség nem nagyon van arrafelé

Norbi73 # e-mail 2019.05.07. 22:04

MajorDomus

Köszi a segítséget
Én is eddig úgy olvastam, hogy kell a jogerős (lakáskiüritési per) ítélet, illetve csak önálló bírósági végrehajtó rendőrökkel intézkedhet.
Az a vicc, hogy nem is kaptak semmilyen papírt se róla, csak személyesen keresték meg otthon.

Annyit még sikerült kibogarásznom a neten, hogy birtokvédelemre hivatkozhat és rendőrt is hívhat ezen joga érvényesítéséhez, mivel nem megfelelő módon - papírok nélkül értesítették és ezáltal bírósági határozat nélkül nem intézkedhetnek

De megfogadom a tanácsot és jelzem neki

MajorDomus # e-mail 2019.05.07. 21:22

Hát nem hiszem,hogy a lakót kellene sajnálni,mert egy kilakoltatást nem 2-300 ezer ft miatt inditanak el.
.
más kérdés,hogy ehhez önkormányzati határozat kell.
valamint jogerős (lakáskiüritési per) ítélet.!

azonnal fogadjatok ügyvédet!

matthiasi # e-mail 2019.05.07. 21:12

Norbi73 !
Végre egy határozott intézkedés !!
ha tökösek ha nem is 2 nap alatt de kettő hét alatt kirakják a szűrét, ráadásnak perlik a tartozás miatt.
Természetesen neki is van joga ellenperrel élni !
Sajnos a bíróság nem így működik, holmi álhumanizmus miatt !

Szomorú örökös #   2019.05.07. 20:59

Norbi73

Lehet itt összeesküvés elméleteket gyártani, de ha havi 157 ezer forint kevés arra, hogy gyorsan törlessze a tartozást, akkor ott komoly felhalmozódás lehet, ami nyilván nem egy-két hónap alatt jött össze, így nyilván az önkormányzat egy kicsit besokallhatott. Nagyon valószínű, hogy nem törvényes úton akarja az önkormányzat kilakoltatni, de szerintem meg fogja tenni és utána már ők lesznek birtokon belül sajnos. És még az sanszos, hogy ebben a hatóság is nem az ismerősödnek fog segíteni, hanem az önkormányzatnak. Széllel szemben ......ni mindig körülményes és macerás. :-(

Norbi73 # e-mail 2019.05.07. 19:39

Ahogy eddig olvasgattam, úgy tapasztalom, hogy csak bírósági végzéssel rakatthatja így ki
vagy ezt roszul következtettem?

Norbi73 # e-mail 2019.05.07. 19:37

Szomorú örökös

2 hónapja került ki Németorságba dolgozni, hogy tudja törleszteni a tartozást. A szándék megvan benne, mert majd havi 500 eurot csak tartozásra fizet ki
csak a párja kapta tthon ezt a tájékoztatást ma

mellesleg meg a p.mester akarja nagyon azt a lakást

csak azt nem tudom, hogy törvényes ez az intézkedési mód a részéről, hogy nem bíróságon keresztül intézi, hanem csak úgy 2 napon belül hagyja el az ingatlant

Szomorú örökös #   2019.05.07. 19:17

Norbi73

Én csak egy laikus vagyok itt, de úgy gondolom, inkább a tartozás kifizetésével kellene elsősorban foglalkozni, nem pedig védelmet keresni, akinek nem csak közüzemi, hanem lakbértartozása is van. Úgy gondolom, hogy ilyenkor a normális felfogású ember zsebében nyílik a bicska. :-O

Norbi73 # e-mail 2019.05.07. 16:24

Üdvözlök Mindenkit és előre is köszönöm a segítséget%

A rövid tényállás a következő

Ismerősömet ki akarják lakoltatni végrehajtási eljárás nélkül 2 napon önkormányzatilag egy önkormányzati bérlakásból, amiben sajnos tartozás van - közüzemi is -
Eddig csupán egyszer kapott papírt egy ögyvédtől, amelyben felszólította, hogy fizesse be az elmaradt lakbérhátralékot vagy felmondják bérleti szerződést. Viszont semmilyen papírt nem küldtek utánna, csak a polgárőrség jelent meg hogy 2 napon belül kirakják.
Ennek gondolom van egy hivatalos folyamata, ami tudomásom szerint bírósági végrehajtó és kilakoltatási végzéss szükséges, hogy ez megtörténhessen!

Köszönöm a segítő hozzászólásokat és tanácsokat

Grave7 #   2019.05.07. 11:58

Futrinka Utca már 2019.04.11-14. között választ kapott kérdésére a "Nem akar kiköltözni az albérlő!" (https://www.jogiforum.hu/…32/13089.1.0) témában, így itt felesleges újra lefutni a köröket.

drbjozsef #   2019.05.07. 07:20

Fizetési meghagyást pénzkövetelésre lehet indítani.
Lehet, hogy tartozik is, vagy hátraléka van, és érdemes elindítani, de az FMH-ból induló per része egészen biztosan nem lesz a kilakoltatás és birtokbaadás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.