Önkormányzati lakás bérleti jog


Majordomus # 2021.09.24. 12:24

Na: lehet megszerezni kedvező áron.

Majordomus # 2021.09.24. 12:23

Nem az,ha piaci alapon történik!

Aki lakni szeretne,nagyon is ismeri a piaci árakat bérleti díj fronton.
Ahol az önkormányzat kiad egy lakást piaci alapon ott mindenki tudja hogy mit vállal.

Olvastam itt a fórumban: Debrecenben pályázatot hirdetnek lakások bérletére.
Azt 10 éves időtartamra keget megszerezni jedvező áron,de fel kell újitani!
Na, ezt abszolute tisztességesnek tartom.
Mindenki tud számolni!

SolnesM # 2021.09.24. 09:43
Úgy általában az önkormányzati bérlakásban élők -
  • a mázlisok - nem nagyon értik a valóságot.
Na ezért is meddő ábránd ezen lakáskonstrukció bővülése.
Majordomus # 2021.09.23. 20:25

Katalin
Sz.örökösnek igaza van.

Amit csinálsz,
az szerződésszegés. Azt azért nézd meg hogy a szabadpiacon mennyi egy lakás bérleti dija,és te mennyit fizetsz. Meg fogsz döbbenni.
Amit csinálsz,azzal csak növeled a saját költségeidet.
A volt férjeden leverik a költségeket,ő meg rajtad,ezzel egyszerre 2 ellenfelet kreálsz magadnak.
Mivel bérlőtárs vagy,a szerződés megszűnése rád is vonatkozik.
Legokosabb ha 2 variációban gondolkodsz.

  1. Szerződést kötsz a tulajdonossak hogy felújitod a romos lakást,s a költségeket jóváirják neked. Akár úgy hogy fizeted a régi összeget,a különbözetből meg felújitasz.
  2. Most kiköltözöl,ha van hová,és igy jössz ki a legolcsóbban.
Szomorú örökös # 2021.09.23. 06:07

katalin2

Nem ismered teljesen a körülményeket, azt nem tudom itt egy üzenetben leírni. Meg nem is annyira érdekes. Nem fognak utólag behajtani semmit.

Már megbocsáss, de ha te egy szolgáltatásnak csak az általad jogosnak tartott összegét fizeted ki, nem a teljes számlát, akkor ott igenis be fogják rajtad vasalni az összeget. Ez pontosan ugyanaz az a szitu, az önkori vagy fizetési meghagyást fog ellened benyújtani, vagy a kiürítési per egyben ezt az összeget is meg fogja határozni és ahhoz még a végrehajtási díj is hozzájön, ami nem két fillér lesz. Én inkább mielőbb elmennék abból a lakásból, amíg erőszakkal nem raknak ki. Ők a jogos eljárást járják végig, aminek az általam leírt költségei lesznek. Hogy a volt férjeddel hogy zongorázod le, az viszont már kettőtök dolga.

Ha ellenem is újból eljárást indítanak, előtte én is kapok fizetési felszólítást. Akkor még tudok mérlegelni megéri-e befizetem az elmaradást.

Az már nem mérlegelés kérdése lesz, hanem ha nem fizeted ki, akkor behajtják végrehajtóval. Hogy addig akarsz-e maradni, az már a te dolgod. De hogy valóban maradhatsz-e, azt majd elmondják az okosok neked. Én csak laikusként jószándékkal próbáltam elmagyarázni, hogy nem jó úton jársz, így csak fokozod a bajt magad körül.

katalin2 # 2021.09.23. 05:55

Szomorú örökös
Nem ismered teljesen a körülményeket, azt nem tudom itt egy üzenetben leírni. Meg nem is annyira érdekes. Nem fognak utólag behajtani semmit.
De a kérdésre amit feltettem tudnál válaszolni ?
Kilakoltathatnak-e ha csak a másik bérlőtárs ellen folyik kilakoltatási per, maradhatok-e amig ellenem is újból lefolytatják az eljárást ? Ha ellenem is újból eljárást indítanak, előtte én is kapok fizetési felszólítást. Akkor még tudok mérlegelni megéri-e befizetem az elmaradást.

Szomorú örökös # 2021.09.23. 05:40

katalin2

a bírósági határozat után kimegyek.

És utána fizetheted a havi jövedelmedből inkasszóval ennek az összes költségét, mert ugyebár az ilyen eljárások nem ingyen vannak és általában a vesztes fél csengeti ki mindig...ja meg azt a zsét is, amivel még bérleti díjkülönbözetként tartozol az önkorinak. Úgy komolyan kérdezem: MEGÉRI???

Szomorú örökös # 2021.09.23. 05:38

katalin2

Én nem ezt írtam. De azt eldönthetem hogy nekem annyit megér-e vagy sem.

A lényege pontosan ugyanaz, mivel ezt írtad közvetlen utána:

Úgy döntöttem fizetem a régi összeggel

Ezt egészen konkrétan szerződésszegésnek hívják, amiért épp a volt férjed meghurcolják teljesen ártatlanul. Mint írtam, ennek is tuti lesz bírósági vagy anyagi következménye még, ha a volt férjednek esze van, bár ahogy a soraidból kiveszem, téged ez egyáltalán nem érdekel (pedig nem ártana). Komolyan azt gondoltad, hogy majd az önkormányzat ezt úgy értelmezi, hogy „jó rendben, akkor fizesse a régi díjat a szegény, nehéz sorsú bérlő, ha már az emelt költséget nem akarja?” :-O

Sőt még úgy gondolod, hogy maradhatsz is, ameddig ki nem raknak erővel. Miért jó neked, ha úgy kerülsz utcára, mint Bíró Ica? :-O

katalin2 # 2021.09.23. 05:17

Szomorú örökös
" Azt akarod mondani, hogy te akartad eldönteni, mennyit akarsz fizetni egy lakásért? Érdekes hozzáállás. :-O "
Én nem ezt írtam.
De azt eldönthetem hogy nekem annyit megér-e vagy sem. Azt írtam a bírósági határozat után kimegyek.
A kérdésem az hogy, kilakoltathatnak-e ha csak a másik bérlőtárs ellen folyik kilakoltatási per, maradhatok-e amig ellenem is újból lefolytatják az eljárást ?

Szomorú örökös # 2021.09.23. 03:08

katalin2

Tavaly a tulajdonos jelentősen megemelte a lakbért. Egy ilyen rossz állapotú lakás, nekem ilyen összeget nem ér. Úgy döntöttem fizetem a régi összeggel, majd ha pert indítanak, és meglesz a bírósági határozat kiköltözöm.

Azt akarod mondani, hogy te akartad eldönteni, mennyit akarsz fizetni egy lakásért? Érdekes hozzáállás. :-O

én mint bérlőtárs maradhatok-e a lakásban, addig amíg ellenem is lefolytatják az eljárást ?

Meglehet, de hogy a volt férjed is be fogja rajtad vasalni, amit tőle végrehajtanak a te hülyeséged miatt, arra már most jobb, ha felkészülsz.

katalin2 # 2021.09.22. 20:43

Tisztelt Fórumozók.

Önkormányzati lakásban lakom határozatlan idejű szerződéssel. A szerződésben bérlőként, a volt férjem, és az én nevem is szerepel. Férjemmel már külön élünk, csak én lakom a lakásban. Tavaly a tulajdonos jelentősen megemelte a lakbért. Egy ilyen rossz állapotú lakás, nekem ilyen összeget nem ér. Úgy döntöttem fizetem a régi összeggel, majd ha pert indítanak, és meglesz a bírósági határozat kiköltözöm.
Küldtek felszólítást a volt férjem nevére, és a kiürítési pert is csak a férjem nevére indították. Ő már rég nem lakik itt.
A kiürítésre kötelező határozat csak a volt férjem nevére fog szólni.
Az a kérdésem, ez esetben én mint bérlőtárs maradhatok-e a lakásban, addig amíg ellenem is lefolytatják az eljárást ?
Köszönöm ha válaszol

MajorDomus # 2020.02.11. 18:00

Saját erős kockázat.
Abban bizhatsz,hogy önkormányzati rendelet szabályozza mindig az emelést,ott nem szokott drasztikus változás lenni.

drbjozsef # 2020.02.11. 07:49

AniMilka,

Sajnos a butaság nem orvosolható jogi eszközökkel.

Még arra se hivatkozhatsz, hogy nem voltál tudatában a feltételnek, és megtévesztettek, hiszen ennek tudatában írtátok alá a szerződést.

AniMilka # 2020.02.10. 22:13

Tisztelt Forumozok, a kovetkezo kerdesem lenne. Onkormanyzati berlakast berelunk piaci aron 2012 juniusatol, a hatarozott ideju 5 eves szerzodesunk 2017 julius 27-en lejart. A jogszabaly szerint a szerzodes hatarozatlan idejuve valt julius 28-tol. Az onkormanyzat szeptemberben osszeult, a jegyzokonyv szerint ok is tudataban voltak hogy a szerzodesunk mar automatikusan hatarozatlan idejuve valt, a bizottsagi ulesen ez el is hangzott , es dontott a hatarozatlan idejuve modositasrol. Oktoberben , amikor mar boven elt a hatarozatlan ideju szerzodes, alairatattak velunk az uj hatarozatlan ideju szerzodest, amiben a berleti dij emelesere semmilyen korlat nincs. A korabbi szerzodesben a jegybanki alapkamat szerepelt. Mi akkor ezt alairtuk, mert feltunk attol hogy az onkormanyzat elall a szerzodestol es kirakja a csaladot a lakasbol. Utolag jottunk ra hogy butasag volt alairni, ugy gondolom az onkori visszaelt a helyzettel . Mennyire tamadhato ez kedves forumozok ? Koszonom !

Krisztaf # 2018.10.04. 09:55

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2018.10.03. 13:36

Van nekik két tanús bérleti szerződésük?
Azzal be tudnak jelentkezni akár állandóra is, az okirat pótolja a tulajdonos beleegyezését. Persze, ha alapból nem engedi nekik, akkor gyorsan fel fogja mondani a szerződést, és gondolom ez nem cél.

A törvény szerint be KELL jelentkezni oda, ahol ténylegesen, életvitelszerűen élsz. Ha az állandó lakhelyedtől nem véglegesen költöztél el, akkor legalább tartózkodási helyként. Szankció nincs az elmulasztására. Gond akkor lehet, ha valaki nem kapja meg a hivatalos leveleit, mert nem ott lakik, ahol be van jelentve.

Önmagában a lakcímbejelentés nem keletkeztet se jogokat, se kötelességeket. Ha jóhiszeműek, semmi gondod nem lehet, ha visszaélnének vele, akkor is csak akkor okozhatnak nagyobb gondot, ha ténylegesen beköltöznek, és nem tudod kirakni őket (mellesleg ezesetben (is) édesmindegy a bejelentett lakcím, ha birtokosok, lakcím nélkül is azok).

Ha segíteni akarsz, tartozkodási címre jelentsd be őket, rajtad keresztül még a leveleit is megkapják. Aztán ha a valóságban amúgy se laknak ott, egy lakcím fiktiválási eljárással bármikor töröltetni tudod a címüket az ingatlanodból.

Mondjuk azzal, hogy hozzád bejelentkezik, ugyanúgy közel nulla az esély, hogy önkormányzati bérlakást kap.

Krisztaf # 2018.10.03. 11:04

Nem költöznének be hozzám. Az a baj, hogy nem akarják bejelenteni őket az albérletbe, így nem tudnak tenni semmit. Erre csak azért lenne szükség, hogy elindulhasson az igénylés. Legalábbis nekem ezt mondta az illető.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.03. 10:36

Be is költöznének hozzád? Miért nem jelentkezik be a bérelt lakásba?

Krisztaf # 2018.10.03. 10:33

Üdvözlöm!

Tanácsot szeretnék kérni. Segíteni szeretnék egy egyedülálló anyukának, aki gyermekével albérletben lakik.
Oda nem akarják őket bejelenteni. Nagyon kevés fizetésből élnek, ami rámegy az albérleti díjra. Nem tud igényelni tanácsi lakást Székesfehérváron, mert más faluban van bejelentett lakcíme, amely címen korábban leégett a házuk. Bonyolult a történet, a lényeg az, hogy én szívesen segítenék neki azzal, ha ideiglenes lakcímre bejelenteném őket vagy csak a kislányát az én lakcímemre, ha ezzel valóban elindulhat az igénylés.
Arra volnék kíváncsi, hogy ennek viselhetem-e bármiféle nem várt hátrányos jogkövetkezményét a jövőben? Mi van, ha nem jelentkezik ki vagy ilyesmi okozhat-e gondot? Van-e valamilyen felelősségem ezzel kapcsolatban a kislány felé például?

Nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Krisztaf

utazó111 # 2018.10.01. 09:47

Szerettem volna visszajelezni, hogy házunk (60 bérlő) megalakította a pertársaságot! Elkészítettük az összes dokumentációt.Nem volt könnyű, de nem megoldhatatlan.
Beadtuk a Bíróságra! Már van Bírósági ügyszámunk is.
Várjuk a fejleményeket ! Üdv Utazó 111

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.05. 15:30

Más lesz. Az igaz, hogy annak, aki nem tanulta meg az új Pp-t, annak nehezebb is.

(Na jó, keresetet jogi képviselőként - főleg a fővárosi bíróságokon - tényleg csaknem lehetetlen elsőre "jól" beadni. De majd lecseng ez a kezdeti csuklóztatás.)

Zoltanuss # 2018.08.05. 13:37

gerbera317 !

Ha megéri, pereljen.
csupán annyi, hogy állítólag ezután még nehezebb és költségesebb lesz.

Állítják egyes ügyvédek !!

utazó111 # 2018.08.05. 09:14

Önkormányzat mellettünk van. Tudja és látja milyen állapotok uralkodnak a házban.
Ezzel nincs is baj.
A piaci alapú lakbér kiszabásának követelményei vannak.Ezeket az MNV nem tartotta be.
Olyan emelést sem hallottam még, hogy a levél kézhezvételétől számítják, mert hogy így írták!
Utánanéztünk sok dolognak, pertársaságot alapítunk és perelünk.Nagyon sok szabálytalanság történt az MNV részéről.
A Magyar Állam ellen is lehet pert nyerni.
Pár éve , nekem egy másik ügyben sikerült.
Köszönöm még egyszer a segítséget!

gerbera317 # 2018.08.05. 07:47

Bocs, hogy beleugatok. De mi köze ehhez az új polgári perrendtartásnak? Akinek jog sérelme van, az perelt eddig is, és perelni fog ez után is.

Zoltanuss # 2018.08.05. 07:35

Természetesen per.. rendtartás, pontosabban polgári perrentartás.
Mondják nehéz lesz ezután perelni.
más .

A bérleti díj összegének nagysága, csak kétoldalú egyezség eredménye lehet és a megállapodást írásbeli szerződésben kell, előzetes tájékoztatás után rögzíteni.” Így van.
Na de mi van ha nincs megállapodás ? Gondolják egyesek, hogy az idők végezetéig kibekkelhetik a maguknak előnyös helyzetet. Ha vesztenek akkor viszont fizetik utólag az emelt összeget a per és végrehajtási költségeket.