Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

nanemaaa # e-mail 2020.04.30. 10:22

piliska
Nagyon ügyes az eladód ügyvédje, ha el tudja intézni, hogy a szomszédok hamisan tanúskodjanak. Bár az bűncselekmény, és börtön jár érte.
De ha már ilyen tehetséges az ügyvéd úr, azt is intézze el, hogy a bővítmény rákerüljön a hatóság rendelkezésére álló, a Miniszterelnökség tulajdonában lévő légifotókra is. Különben a hatóság hitetlenkedni fog. ;)
Ha ennyire ügyes a szomszéd és az ügyvédje, akkor ne hamis nyilatkozatokkal, hanem egy végleges fennmaradási engedéllyel kápráztasson el. ;)

No, én itt kezdenék el komolyan elgondolkodni, hogy belemenjek-e egy ilyen jogügyletbe.

A régi, 10 évnél régebbi részt ha nem bontatja, mert nem szükséges, akkor arra nincs bírság se.
Üres telekre? Nem hinném. A címképző hatóság kikéri a tulajdoni lapot és látá, hogy az üres.

Szomorú örökös #   2020.04.30. 05:51

piliska

a szomszédok fognak tanúskodni, hogy egész építmény több mint 10 éve áll és utolsó tulaj csak felújította.

Hmmm...bármilyen kedvező is az ára, én nem mennék bele.

piliska # e-mail 2020.04.29. 16:09

nanemaaa nagyon szépen köszönöm.

Beszéltem a tulajdonossal, és tájékoztatott, hogy az ügyvédje már készíti egy dokumentumot, ahol a szomszédok fognak tanúskodni, hogy egész építmény több mint 10 éve áll és utolsó tulaj csak felújította.
1/ Még az a kérdésem, hogy ha le kell bontani felét, akkor csak a megmaradt négyzetméterek után kell fizetni a bírságot?
2/ Lehet nem ide való a kérdésem, de hátha tudjátok rá a válasz, ha csak telek van tulajdoni lapon, de van neki hrsz és van utca meg házszám is, Belehet jelenteni állandó lakcímnek?

Köszönöm még egyszer

nanemaaa # e-mail 2020.04.29. 14:22

piliska

  1. Az az épület rendeltetésétől függ, hogy milyen alapbírságból kell kiindulni. De ez téged vélhetően nem fog érinteni, mert.....
  2. .... mert lebontatják. Vagy a bővítményt, vagy ha ez műszakilag nem lehetséges, akkor az egész épületet. Már ha igaz, hogy túl van az engedélyezhető beépítettség mértékén.
  3. ugyanúgy
  4. Ezt neked kell mérlegelned. Ha kibírod, hogy a bővítéstő számított 10 éven belül nem buksz le, akkor utána már nem bontatható. Viszont akkor is fel fog merülni a kérdés, hogy mi van, ha szeretnéd később például bővíteni, vagy a rendeltetését megváltoztatni? Ugyanis egyikre se fogsz engedélyt kapni, és akkor a mókuskerék beindul.
piliska # e-mail 2020.04.29. 13:53

Sziasztok,
szeretnénk venni egy ingatlant, de kiderült, hogy a tulajdoni lapon csak zártkerti telek szerepel, 900m2. Valóságban telken van egy sátortetős faház+hozzáépítették tégla részt. Beépíthetőség 3%. Faház 30 m2 + 14m3 emelet. Téglarész 30m2. Faház több mint 10 éve épült, téglarész kb.5 éve. Ha ez tudomására jutna építésfelügyeleti hatóságnak, mi vár rám?
1/ Jól kiszámoltam, hogy jár alap büntetés + 70.000/m2, ami kb. 5,3 M?
2/ azért, mert 6% van beépítve 3% helyett, felét lebontathatják?
3/ Ha vétel után magam szeretnék hivatalossá tenni, nem várom, amíg rájönnek a hatóságok, ugyan úgy jár a bírság?
4/ Környéken sok hasonlóan nem rendezett ingatlan van, szerintetek vegyek meg? Igaz, hogy a vétel ár kedvező, részben tükrözi ezt a helyzetet.

C006 # e-mail 2020.04.28. 11:00

nanemaaa
Köszönöm a választ! A szakértői vélemény szerencsére nem okoz gondot. Már csak egy jó tervezőre van szükségem.

nanemaaa # e-mail 2020.04.28. 08:38

C006
Mint mondtam, a válasz a helyi építési szabályzatban kell, hogy legyen. A mi falunkban pl természetvédelmi területen nem szabad építeni, de nagyobb városokban biztosan lehet.
Keress tervezőt, a többit majd ő intézi. A kérelemhez tervek, szakértői vélemény és térképmásolat kell alap esetben. A többit a hatóság beszerzi. Külterület esetében a földhivatal művelés alóli kivonásra vonatkozó engedélye is kell.

Anatema # e-mail 2020.04.27. 20:20

Az alábbi témában szeretnék tanácsot kérni:
Kisméretű (kb 3 x 7 m) melléképület, sem bejelentés tudomásul vétele, sem építési engedély nem szükséges megépítéséhez, de oldalkerti építmény, amelyet a HÉSZ , a megépítéskor még nem engedélyezett. Eljárás indult. Közben a HÉSZ módosult, így már szabályos az építmény. (A HÉSZ kimondja, hogy ezen építmények fennmaradhatnak.) Sajnos a HÉSZ módosítás nagyon elhúzódott, a végrehajtási szakaszig jutottunk , de az építmény még áll.
Hogyan zárható ez az ügy?

  • Végrehajtási eljárás lezárása iránti perrel ?
  • Fennmaradási engedéllyel? Ha igen, milyen dokumentumokat kell beadni, ha nem bejelentés és nem engedély köteles az építmény?

Mekkora építési bíság várható egy ilyen melléképület esetén?
Köszönöm a segítséget.

C006 # e-mail 2020.04.27. 12:54

nanemaaa
Ez az állítás nem igaz. Bizonyos feltételek mellett és a természetvédelmi hatóság bevonásával lehet építeni. A helyi tervezet valószínűleg lehetővé tenné. A folyamat lépései érdekelnének. Pl.: Milyen iratok szükségesek a fennmaradási engedélyhez, kihez illetve milyen szervezetekhez kell fordulnom az ügy kapcsán. Sajnos elég specifikus a téma nehezen találok hozzá kapcsolódó információt. Remélem van valaki aki hasonló cipőben járt.

nanemaaa # e-mail 2020.04.27. 09:51

Gráni
Fennmaradási engedélyt kellene kérni. Lehet egyben is a tervezett bővítéssel. Ha igazolhatóan 10 évnél régebbi a korábbi bővítés, akkor nincs bírság.

nanemaaa # e-mail 2020.04.27. 09:29

C006
A válasz a helyi védelmi rendeletben és a helyi építési szabályzatban található. Helyi természetvédelem alatt álló telken elvileg nem lehet építkezni, így a fennmaradás engedélyezése is szinte kizárt. De ki tudja?

C006 # e-mail 2020.04.27. 08:52

Üdvözlöm! Szeretnék tanácsot kérni pár dologgal kapcsolatban. Van egy telek, amin van egy szerkezetkész könnyűszerkezetes ház beton alapon. A telek védett (természeti) és belterületen helyezkedik el. Több mint tíz éve épült. Nincs közmű. Kapható-e rá fennmaradási engedély? Mik a lépések a hivatalossá tételi folyamatot tekintve? Köszönöm.

Gráni # e-mail 2020.04.22. 13:53

Üdvözlöm! A kérdésem a következő lenne: mi a teendőm egy olyan házzal amit úgy örököltem a szüleimtől, hogy építettek hozzá egy konyhát, de engedély nékül.? A közeljövőben szeretnénk bővíteni, de tanulva a példából teljesen legálisan. Meg lehet e menteni a bővített részt, illetve ha igen akkor mekkora bírságra kell számítani? Lehet e legalizálni az új bővítéssel együtt a régi részt? Egyébkén a régi bővítés is közel 35 éves, és elég szabájosnak mondható is, csak épp a papirmunka maradt le. A válaszát előre is köszönöm.

piroskaka # e-mail 2020.03.23. 11:49

Szomorú örökös:

Nincs, köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2020.03.18. 08:17

Seva0908
A válasz kulcsa a helyi építési szabályzatban van. Ha azt az önkormányzat 2012. augusztus 6. utáni OTÉK előírásainak megfelelően módosították, akkor elvileg építhetsz, amíg a szabályzatban előírt beépítési mértéket nem léped túl. Ellenkező esetben nem, mert zártkertben 720 - 1500 m2 közötti területű telken legfeljebb egy darab, a mezőgazdasági műveléshez szükséges ún. gazdasági épület építhető, és a 2012. 08. 06 előtti OTÉK még nem ismerte a művelés alól kivett zártkert fogalmát.

Seva0908 # e-mail 2020.03.17. 14:00

Üdvözlöm! Vásároltunk egy művelés alól kivont zártkertet! 820 nm. Van rajta 2db 10 nm-es házikó. Érdeklődni szeretnék hogy lehet e hozzá előtetőt építeni, az udvarba esetleg fedett kiülőt aminek nincsen oldala? Mi az ami megengedett? Virágfuttatót, kerti grillt, esetleg nem beépitett medencét, terasz?

Szomorú örökös #   2020.03.11. 17:15

piroskaka

adott esetben, ha kérek, akkor mi alapján nem kapok építési engedélyt, ha felfelé akarom bővíteni az épületet, a paramétereket betartva?

- Az alja eleve szabálytalanul túl van építve, tehát nincs miről beszélni.

- Csak akkor építhetsz felfelé, ha azt a helyi építési szabályzat engedi. Csupa földszintes házzal beépített területen pl. többnyire nem fognak engedni többemeletes társasházat, de ugyanez vica-verza is igaz, azaz többemeletes társasházak között nem fognak földszintes magánházra engedélyt adni

Sőt ezt is te írtad:

a meglévő épület 42 nm, ami egy 24 nm-es, szabályos, a beépítési százalékot maximálisan kihasználó, térképen feltüntetett épület engedély nélküli bővítésével jött létre. Az engedély nélküli bővítés tíz évnél régebbi. A bővítésre valóban nem szándékozom engedélyt kérni.

Az a baj, hogy a túlépítéshez sem kértél már eleve, de nagy valószínűséggel nem is kaptál volna hozzá engedélyt. Tök mindegy, hogy hány évnél régebbi, te még tovább akarod engedély nélkül bővíteni az épületet, magasról letojva a helyi építési szabályzat pontjait.

További kérdés még?

piroskaka # e-mail 2020.03.11. 10:06

Ami kimaradt az előző válaszból:

Egyikőtök írta, hogy "a bővítés önmagában is építési engedélyhez kötött tevékenység."

Ez világos, úgyhogy a kérdésem ennek tudatában arra módosul, h adott esetben, ha kérek, akkor mi alapján nem kapok építési engedélyt, ha felfelé akarom bővíteni az épületet, a paramétereket betartva?

Vajon ha a 42nm-es épületnek cask azon a 24 nm-es részén, ami a térképen is fel van tüntetve szeretnék felfelé bővíteni, az működhet? Tehát a 24nm legális rész fölött lenne egy "legális 24nm-es kitüremkedés" toronyszerűen, az also szinten pedig körbe maradna a szabálytalan, de le nem bontatható 42 nm-es földszint?

Hogy ne lehessen félreértés: nem döntöttem el semmit, hanem kérdezek.

Köszönöm előre is, de megértem, ha valakinek nincs türelme végiggondolni, és egy ismeretlennel ilyenekről eszmét cserélni.

piroskaka # e-mail 2020.03.11. 09:53

Szomrú örökös, nanemaaa és Majordomus még február 5-i válaszára:

Valamit félreolvashattatok, mert én nem döntöttem el semmit. Kérdéseket tettem fel. Egyébként az azóta eltelt egy hónapban sem jutottam döntésre, a tájékozódást pedig folytatom máshol is.

A véleményeket köszönöm, meg fogok próbálni utánanézni, hogy milyen jogszabályok támasztják alá ezeket, mert pont ez az, amivel csínján állok: a dolgok megindokolása. Egyelőre se a saját "okoskodásom" alátámasztását nem tudom levezetni a jogszabályokból, se az ennek ellentmondó vélemények igazságát. Ez nyilván azért van, mert nem ismerem eléggé a szabályozást, de rajta vagyok, és remélem, jutok egyértelmű válaszra.

nanemaaa # e-mail 2020.03.10. 08:06

Flower28
Fennmaradási engedélyt kell rá kérni a megyei kormányhivataloknál működő építésügyi hatóságtól. ha az építményre a fennmaradási engedély megadható, akkor azzal együtt építési bírságot is ki kell szabni. A bírság összege függ az építmény rendeltetésétől is, de legjobb esetben is 50.000 Ft/m2 és ez szintenként értendő. + 200.000 Ft alapbírság.

nanemaaa # e-mail 2020.03.10. 08:00

Mandee
Felújítás, átalakítás engedély nélkül végezhető tevékenység. Esetleg ha van rá önkormányzati rendelet, akkor településképi bejelentés megtétele szükséges lehet.
A lakóépület bővítése egyszerű bejelentéshez kötött. Ahhoz már tervező és felelős műszaki vezető is kelleni fog.

nanemaaa # e-mail 2020.03.10. 07:55

Heroes
Nem.

nanemaaa # e-mail 2020.03.10. 07:55

Hena123
Felújításhoz, átalakításhoz nem kell építési engedély. Bővítéshez igen.
A 800 ezret úgy tudod mérsékelni, ha keresel egy olcsóbb tervezőt. Szabadáras tevékenység, így vélhetőleg sokféle árral fogsz találkozni.

nanemaaa # e-mail 2020.03.10. 07:52

gzs12
A telekalakításhoz telekalakítási engedély is kell. A kerítést azonban nem szükséges áthelyezni. Majd az utódok elvitatkoznak rajta.
Az 1964. évi IV. törvény hatálya alatt volt OÉSZ szerint is kellett a legalább 3 m, így más reális lehetőséged nincs.

Flower28 # e-mail 2020.03.09. 14:43

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni!
Üdölő területen, zártkerti besorolású (mezőgazdaság alól kivett) telken építési engedély nélkül áll egy 2016-ban épített nettó 70 négyzetméteres ház szerkezetkészen. Tető alatt van, de se falak se nyilászárok.
Kérdésem az lenne, hogy ezt esetleg jogilag lehet-e tisztázni?
Ilyen esetben az önkormányzattól építési osztályától fennmaradó engedélyt kellene rá kérni, vagy mi a teendő?
Nagyon jó területén fekszik a ház, es sok lehetőség lenne rejlik benne, csak így nem tudom érdemes- e belevágni.

Előre is köszönöm a választ!