Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.03.04. 21:55

@kisparazs70

Egy olyan földmérő mérnök kell, aki meghatalmazassal elintézi az építésügyi hatósági részét is! Remélhetőleg a HÉSZnek megfelel.....

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

kisparazs70 # e-mail 2020.03.04. 21:37

Üdvözletem! A kérdésem az lenne, hogy szeretném eladni 13 éve szerzett ingatlanom amihez hozzá lett bővítve 60 nm melléképület kb. 12 éve. A térképen nem szerepel de hitelfelvétel miatt a vevőnek a teljes alaprajzra van szüksége amin ez nem szerepe. Hogyan és hol kell ezt intéznem, milyen anyagi vonzatai vannak. Hol kezdjem ezt intézni? Válaszát köszönöm! A besorolás FL4 a jelenlegi helyzet alapján. (de lehet Lf4 :) ) Nagyon sürgős lenne!

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.03.01. 20:11

@ Tamo

Földmérővel kell egyeztetni az épület feltüntetése érdekében. Szükség lesz az építésügyi hatóságnak az engedélyére. Az épület kritériumai rendben lehetnek.

Az ingatlan-nyilvántartás szempontjából állandó jellegű épületnek minősül a 12 m2-nél nagyobb, kőből, téglából, vályogból, tömött falból, továbbá vasbetonból készült vagy előre gyártott elemekből összeállított épület; a faépületek vagy vasvázas épületek közül pedig az, amelynek szilárd alapja (kő, tégla, beton stb.) van.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

Mandee # e-mail 2020.03.01. 14:45

Kedves fórumozók! Folyamatban van egy ház vásárlása ,ami felújítandó valamint tetőtere elő van készítve beépítésre (1 szoba, fürdő).lakhatási engedélyel rendelkezik mindkét szint.
Fél szeretnénk újítani ,új nyílászáró , új vezetékek, talán módosítani amerikai konyhás nappalivá a 2 szobát valamint a tetőtérben 2 szobát gardróbot és 1 fürdőt alakítanánk ki , és bővíteni is szeretnénk 1 terasszal .Az lenne a kérdésem hogy ha lakhatási engedéllyel rendelkezik mindkét szint akkor van más teendőnk vagy újíthatjuk szabadon,kell hozzá engedély? A teraszra is kell külö engedély ?
Ez az első házunk és még nem igazán érdeklődtünk ennek kapcsán sehol . Előre is köszönöm az infókat és a segítséget !

Tamo # e-mail 2020.02.29. 22:48

Üdvözlöm! A következő ügyben kérnék segítséget. Vettem egy telket rajta egy kb 20 éve 28nm-és épült típus faházzal. Beton sav alapon, beton tuskókon állt. Azonban nincs tulajdoni lapon feltüntetve az épület. Beépítetlen belterületi telekként van nyilvántartva. Fel akartam újítani, elkezdtem lebontani, tetőcsere volt tervben, végül kiderült hogy nem bírná a cserép, gyenge a szerkezet. Téliesítés is terven volt végül az lett a megoldás, hogy a szerkezete erősítve lett (az 5cm-s staflik helyett 15cm-s gerendakkal lett újra építve) és a sátor tető helyett ferde tető lett építve. Ajtó máshova került, azaz átalakult. Viszont a négyzetméter ugyan az maradt. Alaphoz és a padlo gerendázathoz nem kellett nyúlni. Cserép felkerült, osb borítását kapott szigetelve lett. Villany bevezetve. Nyílászárók is bekerültek.
Utólag olvastam hogy ilyen esetben lehetséges hogy be kellett volna jelenteni, pontosabban hogyan ha nem volt nyilván tartva az épület.

Szeretném az épületet nyilvantattasba venni. A kérdésem az lenne, hogy mi ez esetben a teendő? Szükség lesz utólagos tervezésre esetleg “építési vezető” segítségére? Illetve hol, hogyan kellene indulni? Milyen lépésekre lenne szükség? Mire kell számítani? (Bírság esetleg, ha igen elkerülhető e valamilyen módon)

Köszönöm előre is a választ!

Heroes # e-mail 2020.02.29. 00:51

Sziasztok!

Fennmaradási engedélyezésnél milyen közműnyilatkozatokat kell beszerezni, ha kell egyáltalán, illetve ha egy tégla építőanyagból épített, több mint 10 éves ház fennmaradási engedélyezésénél kotelezhet-e majd az epitesugyi hatosag az ingatlan kulso szigetelesere?

Hena_123 # e-mail 2020.02.28. 15:30

Sziasztok! Egyenlőre érdeklődnék mert már zsong a fejem a sok infótól. Ma utána néztem egy építési engedélynek. 800.000 mondtak. Kaptam egy olyan tanácsot hogy ha engedély nélkül a melléképületet hozzácsatolnám a házhoz akkor nem kell engedély max után egy fennmaradási engedély. De most olvasva a büntetést hát hátast dobtam ????nincs megoldás csak ez a 800 ezer forint kifizetése? A melléképület fel van tüntetve a térképen is tehát nem szűz területből indulnék. Nyilván falakat cserélni kell mert omlik befelé. Segítsetek mert mindenhol mást mondanak!

gzs12 # e-mail 2020.02.28. 10:09

Sziasztok!

Remélem tudtok nekem segíteni.
Van egy házam, ami mellett épült egy melléképület is. 1993-ban. Akkor kaptunk építési engedélyt, de használatbavételit sosem kértünk rá. Édesapám építette, és sajnos az engedélytől eltérően a telekhatártól 3 méteren belül van az épület ( 2 méter). Szeretném legalizálni az épületet, de azt az információt kaptam, hogy még hatósági bizonyítványt sem kérhetek rá, hiába telt el ennyi idő. Olvastam itt egy bejegyzést, és az alapján az építés évében a 1964. évi III. törvény volt érvényben. ( Úgy tudom, hogy ez csak 1997-ben változott, de ebben nem vagyok biztos). E bejegyzés kapcsán úgy értelmeztem, hogy eszerint a szabály szerint akkor is lehet fennmaradásit kérni, ha egyébként nem felel meg az építési szabályoknak. Ebben az értelmezésben viszont nem vagyok biztos.

Jól gondolom, hogy az egyetlen lehetőségem a az épületfeltűntetésre, ha a szomszédtől veszek egy méter területet? (persze ha el is adja)Ilyenkor a földmérőnek elég, ha a tulajdonlapon szerepel ez a telekrész, vagy a kerítést is át kell helyezni a bejegyzéshez? Vagy elég, ha később csináljuk meg? Ha megveszem ezt a földrészt a szomszédtól, utána már adnak hatósági bizonyítványt a bejegyzéshez?

Nagyon köszönöm a segítséget előre is !

nanemaaa # e-mail 2020.02.28. 08:00

10 év.

Rockkant # e-mail 2020.02.27. 09:58

nanemaa

Ha jól értem, ebben az esetben érdemes lenne előkeríteni az építtetőt, ha tudjuk.
Annyit még tudnál segíteni, hogy van-e esetleg elévülés ebben a témában? Én nem találtam erre vonatkozóan semmit.
Köszönöm

nanemaaa # e-mail 2020.02.26. 16:35

Ha az építtető személyét nem sikerül az eljárás keretében tisztázni, akkor mindenképpen a tulajdonost büntetik, ha büntetik. Az összeg meg persze, hogy magas, mert nem a szabálytalan építések ösztönzése a célja, hanem pont az elrettentés. AZ más kérdés, hogy ahhoz meg nem elég nagy, hogy azokat, akik engedély nélkül építkezni szándékoznak, valóban el is rettentse.

Rockkant # e-mail 2020.02.26. 15:22

Sziasztok!

2020.02.21-én birtokba vettünk egy családi házat, melynek telkén mindennemű építési engedély nélkül egy 30 nm-es lakóház van.
Szeretnénk ezt az épületet jogilag tisztázni. Az építtetőt nem ismerjük, még az előző előtti tulaj építtethette, de nem tudom, hogy 10 éven belül, vagy régebben.
A hatályos jogszabályok és rendeletek alapján (terület, készültségi fok, stb) minden módosító tényezőt figyelembe véve 2,1M Ft kiszabható építésügyi bírságot számoltam; ami hajmeresztő összeg egy vityillóért, melynek bekerülési költsége ennek max a harmada.
A területileg illetékes építési hatóságot még nem mertem felhívni, mert nem szeretném magamra felhívni a figyelmet.
Szerintetek mi a helyzet ilyenkor? Tényleg a jelenlegi tulajdonost terheli a fennmaradási engedély mellé kiszabott építésügyi bírság?
Köszi a válaszokat :)

nanemaaa # e-mail 2020.02.18. 08:35

barna84

  1. Igen
  2. Nem.
  3. Bontatást.
barna84 # e-mail 2020.02.17. 19:59

Sziasztok!

Adott egy balatoni nyaraló, melyhez szeretnénk egy féltetőt építtetni, amely a kocsibeállót hivatott védeni. Sajnos a telek alapból nem nagy, így esélyes, hogy ezzel a kiegészítéssel átlépjük a beépíthetőségi határt.

Kérdéseim:

1. Milyen értékkel kell beszámítani az előtetőket a beépítettségi "egyenletébe" (1 m2 előtető a beépítettségben is 1 m2-et képvisel)?

2. Ezt az értéket vagy a szabályt befolyásolja-e, hogy a féltető a házzal összeköttetésben van vagy sem?

3. Ha átlépjük egy ilyen építménnyel a beépíthetőségi százalékot, az milyen fokú, összegű retorziót vonhat maga után?

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv,
Barna

nanemaaa # e-mail 2020.02.10. 08:15

tik-tak
Tekintettel arra, hogy az építéstől számított 10 év eltelt, teljesen mindegy, hogy melyiket kéred. Mindkét esetben a hatóság vizsgálni fogja az építés idejét és az építmény szakszerűségét (jogszabályoknak megfelelőségét) is. 10 éven túl építésügyi bírság nincs. Tekintettel arra, hogy a szabálytalanná bővített épületre se fennmaradási se hatósági bizonyítvány nem adható, így teljesen mindegy, hogy melyiket kéred meg. Jogszabály szerit egyiket sem kaphatod meg, és az épület nem kerülhet feltüntetésre az ingatlan-nyilvántartásba sem.

tik-tak # e-mail 2020.02.08. 16:09

Tisztelt nanemaa!
Az alábbiak okán kérem segítségét.
Egy zártkerti ingatlanon 2003-ban terv és építési engedély alapján megkezdődött egy hétvégi ház építése. Építés közben eltérés történt a tervhez képest, egy terasszal bővült, mely beépítésre is került (2005-ben), azonban így már túl van a beépíthetőségi %-on. A használatbavételi engedély megkérése nem történt meg. Most eladnánk az ingatlanat, azonban a Földhivatali térképmásolatra fel kellene vezetni az épületet. Mivel különböző módon lettem informálva (egyik építész szerint fennmaradásit kell kérnem, egy másik szerint pedig Hatósági bizonyítványt...) ezért kérném segítségüket, hogy mi is a teendő ezzel kapcsolatban és milyen költségvonzatai vannak? (A fennmaradásihoz állítólag bírság is párosul, míg a Hat.biz-hoz nem...)
Köszönettel váram a választ.

MajorDomus # e-mail 2020.02.05. 22:19

Ezt irtam én is,de feleslegesen mondjuk a magunkét. Már eldöntötte,hogy maga alatt vágja a fát. Tegye.

nanemaaa # e-mail 2020.02.05. 08:44

Rosszul okoskodom?

Igen.

A bővítés önmagában is építési engedélyhez kötött tevékenység. Egy újabb bővítéssel már 10 éven belülivé váló építéshez jutsz. Elvileg megtehetné a hatóság, hogy csak az emeleti szintet bontatja le, de mivel ezáltal az épület rendeltetésszerű használatra alkalmatlanná válna, sőt vélhetőleg nem is lehet a bontással a szabályos állapotot létrehozni, így valószínűleg az egész épületet elbontatják majd. És ezt jogszerűen teszik.

Egyebekben szemmel láthatóan eszed ágában sincs jogkövető magatartást folytatni, így nincs mit tanácsolni neked, te már eldöntötted a tutit, így mást már nem is kell tenned, mint az új bővítést követően szépen várni, hogy az újabb 10 év is elteljen. Megjegyzem, ettől még az épület nem fog szabályossá válni, és soha nem kerül az ingatlan-nyilvántartásba feltüntetésre.

Szomorú örökös #   2020.02.05. 06:04

piroskaka

én azt gondolom, hogy a bővítés önmaga már nem lenne szabálytalan, mert semmilyen paramétert nem lépnék túl vele. Ami meg alatta van, az meg már maradhat, mert tíz évnél régebbi. Rosszul okoskodom? Mi teszi szabálytalanná a bővítést?

Így van, rosszul teszed, leginkább azt, hogy okoskodsz. Pontosan ezért, amit írtál:

a meglévő épület 42 nm, ami egy 24 nm-es, szabályos, a beépítési százalékot maximálisan kihasználó, térképen feltüntetett épület engedély nélküli bővítésével jött létre......egy eleve szabálytalan alsó szintre épülne a felső szint.

Tehát ha egy eleve szabálytalan, fennmaradási engedély nélküli bővítésre fogsz ráépíteni - persze ismét engedély nélkül - onnan kezdve még azt se fogod tudni bizonyítani, hogy az alsó szint egy 10 évvel ezelőtt épített bővítés és ezzel a szisztémával akár mehetsz a WC-re egyből. úgy le fogják bontatni, mint a sicc, erre nyugodtan mérget vehetsz.

De gyakorlatilag miért kérdezel? Úgyis csak a magad igazságát fogadod el! Hárman mondták, hogy rossz a gondolatmeneted, de te mégis megmagyarázod, hogy szerinted nem az. Mit gondolsz, én miért kérdeztem, hogy van-e a 10 évnél régebbi építésre fennmaradásid? És ha még szereznél is rá, akkor is a ráépítéssel ismét szabályt szegsz, mert megint engedély nélkül teszed. Elég, ha valaki bejelenti és máris bontatnak veled...kb. úgy a föld szintjéig. Megéri azokon az engedélyeken ennyit spórolni? Szerintem ne túráztass itt senkit tovább! :-)

piroskaka # e-mail 2020.02.04. 22:54

nanemaaa: Ezt írod: "Szabálytalan épület nem konzerválható további szabálytalan bővítésekkel, az nem fog megfelelni a helyi építési szabályoknak." Értem amit írsz, viszont én azt gondolom, hogy a bővítés önmaga már nem lenne szabálytalan, mert semmilyen paramétert nem lépnék túl vele. Ami meg alatta van, az meg már maradhat, mert tíz évnél régebbi. Rosszul okoskodom? Mi teszi szabálytalanná a bővítést?

szomorú örökös: Jól érted. Az eredeti kérdésben egyszerűsítettem kicsit, de a teljesség kedvéért kiegészítem a következővel:a meglévő épület 42 nm, ami egy 24 nm-es, szabályos, a beépítési százalékot maximálisan kihasználó, térképen feltüntetett épület engedély nélküli bővítésével jött létre. Az engedély nélküli bővítés tíz évnél régebbi. A bővítésre valóban nem szándékozom engedélyt kérni. Lényegében az érdekel, hogy adott esetben bontásra kötelezhetnek, vagy megúszhatom pénzbírsággal, tekintve, hogy a bővítés nem lépi túl a paramétereket?

MajorDomus: tíz éven belül csak akkor bontatnak, ha nem felel meg az építés a szabályoknak. Ez viszont az én gondolatmenetem szerint megfelelne - eltekintve attól, h egy eleve szabálytalan alsó szintre épülne a felső szint. A beépítés mértékét nem fogom tovább növelni, mint ami már több mint tíz éve megvan, az egyéb paramétereket (magasság, stb.) pedig betartom. Hibás a gondolatmenetem?

MajorDomus # e-mail 2020.02.04. 20:50

Biztos hogy nem,de ha elkészül az épület,az egészet lebontatják vele,mert az már 10 éven belül épült.

Szomorú örökös #   2020.02.04. 18:17

nanemaaa

ha a terv tartalmazza a szabályossá tétel érdekében önként elvégzendő építési munkákat is, mint pl az építmény részleges visszabontása, átalakítása.

Nekem úgy jött át a kérdező posztja, hogy egyáltalán nem kért rá építési engedélyt és ráadásul még a beépíthetőség-mértéket is túllépte. Ezek után a 10 évnél régebbi építés miatt max. nem fogják vele lebontatni, de kétlem, hogy szabályossá lehet tenni úgy, ahogy írtad. Ahhoz minimum terveztetni, engedélyeztetni kellene, jól láthatóan most is engedély nélkül akarja emelet-ráépítéssel bővíteni az ingatlant. Mert engedélyt kétlem, hogy kapna rá.

nanemaaa # e-mail 2020.02.04. 11:18

Szabálytalan épület nem konzerválható további szabálytalan bővítésekkel, az nem fog megfelelni a helyi építési szabályoknak.
Az építésügyi törvény egyértelműen kimondja, hogy építési munkát végezni, arra hatósági engedélyt adni, csak az országos érvényű kötelező építésügyi szabályok és a helyi építési szabályzatnak megfelelően lehet. Mindaddig, míg az épület nem válik szabályossá, addig semmiféle engedélyt nem fogsz kapni a jogszabályok keretei között. A 10 éves jogvesztő határidő letelte nem azonos a szerzett joggal.

Hogy rávilágítsak a dolog lényegére: Ha már egyszer átmész a piroson, azzal nem szerzel jogot arra, hogy ezt 180 km/h sebességgel tedd meg és még 2 gyalogost is elüss közben.

Egyebekben természetesen, ha ezt a helyi építési szabályzat nem tiltja, építhetsz a meglévő épületre emeletet, ha a terv tartalmazza a szabályossá tétel érdekében önként elvégzendő építési munkákat is, mint pl az építmény részleges visszabontása, átalakítása.

piroskaka # e-mail 2020.02.02. 18:08

szomorú örökös

Nincsen fennmaradási engedély.

Szomorú örökös #   2020.02.02. 17:49

piroskaka

Egy tíz évnél régebben, engedély nélkül megépült, a jelenleg érvényes maximális beépítési mértéket meghaladó alapterületű, egyszintes, hétvégi ház jogállású épület...

Arról nem sokat írtál, hogy fennmaradási engedélye van-e az ingatlannak? Oké, hogy 10 évnél régebbi és nem fogják veled lebontatni, de ha most felkavarod az állóvizet ezzel a bővítési szándékkal, abból még simán lehet gondod szerintem. Bár ez csak egy laikus vélemény...