Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nolina13 # 2022.03.24. 07:01

Kedves Majordomus!
Sajnos nincs ....itt hagyott a jó nagy szarban a per közepén 2 év után...( Most tartottunk a oerfelvételnél).azt mondta ha nem fogadom el az egyezségi ajánlatot ő nem jön velem pereskedni holott ő mondta anno , hogy ezekkel nem lehet egyezkedni pereskedjünk... :'( És most senki sem vállalja a folyamatban lévő ügyet....szóval ez van!!! Most vagy belemegyek az egyezségbe és mindenről lemondok mert ugye a kivitelező ezt mondta.....ezért harcoltam közel 3 évig hogy most rám kényszerítsék azt amibe nem mentem bele 3 éve ...vagy hagyom a francba az egészet de az illetéket ami közel 1 millió ki kell fizetnem .... Érdemes volt akkor hinnem az ügyvedemnek , hogy mi az ami jár és vártam türelmesen ....és most mondjak le mindenről.....sakk matt és kiütéssel nyert a kivitelező .... :'(

Majordomus # 2022.03.23. 19:33

Miért nincs ügyvéded?

nolina13 # 2022.03.23. 09:19

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Segítséget szeretnék kérni!
Kivitelező nem adja birtokba a házam már 3 éve , vita alakult ki kettőnk között!
Hibás teljesítés, számlázási vita! Sajnos nem tudunk megegyezni!
Nem hajlandó kötbért se hibás teljesítési kötbért fizetni.
Albérletben lakom plusz fizetem a hitelt is .A szerződést felmondta de nem adja birtokba az épületet.
Már azon gondolkodom, hogy beköltözöm de mivel a közmű nincs a nevemen mi t tudok tenni? Talán ha beköltözöm és nem szeretné ha az ő nevén lenne a közmű mert ugye azt ő fizeti akkor birtokba adná nekem. De így meg megbüntetnek ha lakhatási engedély nélkül költözöm be? Az ikerház egyik fele az enyém a másik fele a kivitelezőé és ő már bent lakik 3 éve.
Ebben szeretnék tanácsot kérni !

Nagyon szépen köszönöm!

nanemaaa # 2022.03.10. 12:58

Amíg egy telken vagytok, addig a hatóság szempontjából nincs különbség az osztatlan közöshöz képest.
Ha 10 éven belül építettél, és az is szabálytalan, akkor a tiédet is elbontatják. Ha esetleg szabályos, akkor lehet belőle fennmaradási engedély építésügyi bírsággal. 10 évnél régebben épület épületek esetében se bontatás, se bírság.

PostasJozsi # 2022.03.10. 09:44

nanemaaa!

Köszönöm a hozzászólásod, azt elfelejtettem írni valóban, hogy társasház alapító dokumentum az van, és a telken belüli területhatárok is le vannak papírozva, tehát kvázi tudom függetleníteni magamat tőle, jogilag is. Említetted az én épületeimet, gyakorlatilag nekem csak egy szerszámtárolóm van, kis alapterületen (8nm), nem tudom, hogy az beleszámít e a beépítettségbe. Amennyiben rászállnak a szomszédra, várhatóan velem is elbontatják a szerszám-tárolómat?

Köszi még egyszer!

nanemaaa # 2022.03.09. 13:05

Először is tisztázzunk egy alap dolgot. Nem ikerházad van, hanem egy kétlakásos lakóépületben egy lakásod. A leírásod szerint társasházzá nincs alakítva, így a teljes ingatlan osztatlan közös tulajdon.
Ha a társtulajdonos szabálytalanul épített, akkor az építésfelügyletnek a szabályossá tétel érdekében szükséges munkákat kell elrendelnie. Az elmondottak alapján ez kizárólag a bontatás lehet, kivéve, ha a beépítettség túllépését nem oldja meg úgy, hogy a te épületeidet bontja le. Mondjuk ezzel nem oldja meg a hátsókert elhagyásának problémáját.
A hatóság alap esetben a tulajdonosokat kötelezi a szabályossá tételre, melyet nem teljesítés esetén a NAV fog végrehajtani.
Ha egyértelműen bizonyítani tudod, hogy a szabálytalan épület építtetője a tulajdonos társad volt, akkor elvileg kötelezhetik csak őt is. De ez már a bizonyítási eljárás eredményességének a kérdése lesz.

PostasJozsi # 2022.03.08. 11:05

Sziasztok,

szeretném a segítségeteket kérni egy beépítettségi vitában. Jelenleg egy ikerházban lakom, az ikerházhoz tartozó osztatlan közös tulajdonú telekkel. Az ikerszomszédom, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül épített egy kb 40-45 négyzetméter alapterületű öszkomfortos "lakást" a telkünk rá eső felén. A probléma ezzel az, hogy a helyi építési szabályzatnak megfelelően már az ikerházzal elértük a meghatározott maximális beépíthetőséget (15%), valamint a teraszok és szerszám-tárolókkal a minimális zöldterület kiírást (75%). Ráadásul az új "házikó" elhelyezése is beleütközik a helyi építési szabályokba: telek végétől szükséges elhagyni távolságot, illetve a telek oldalán is szükséges elhagyni távolságot a telekhatártól (kerítés van).
Ha ez a szabálysértés kiderül, vagy valaki bejelenti valahol ezt a kihágást, akkor milyen büntetést kaphat a szomszédom? Egy esetleges büntetés rám is kiszabható (a telek közös tulajdonlása miatt)?

Köszönöm előre is a segítséget!

Zöldövezeti11 # 2022.03.01. 12:54

nahat78 !

Lenne egy 589 nm közös udvaros hely házakkal.

Van telek vannak rajta házak, miért ne lehetne megosztani ? Tény hogy telekkönyvileg nem, de fizikailag igen.
Ha egyedüli tulaj vagy még egyezkedni se kell, csak saját ízlés szerint kialakítod az elválasztást, ha több van akkor leűltök és megegyeztek az új határokban és a használt ingatlan részekben. természetesen az észszerűségnek vannak határai. Ha a képződmény torz a későbbi értékesítésnél lehetnek problémák. Mondjuk az építményekről se ártana némi info.
De mint írtam úgy osztjátok ahogy akarjátok. Viszont a HRSZ marad.

nanemaaa # 2022.03.01. 10:23

MD javaslata jónak tűnik, ha megfeledkezhetünk arról, hogy a telek beépített. A beépítettség, az épületek telken belüli elhelyezkedése is fontos szempont, így lehet, hogy nem 11 m2-et kell venni, hanem akár 300-at.

Majordomus # 2022.02.28. 19:49

Vegyetek a szomszédtól 11 m2-t!

nahat78 # 2022.02.28. 13:43

Sziasztok. Lenne egy 589 nm közös udvaros hely házakkal. Azt mondták nem lehet megosztani a telket mert kevés az 589 nm....ez igaz lehet? Merthogy minimum 300 nm kell hogy legyen mindkettő?

nanemaaa # 2022.01.31. 09:10

A 3 épület simán lehet egy társasház. Már csak egy ügyvédet és egy geodétát kell megbízni, hogy készítsék el az alapító okiratot, és az ahhoz tartozó alaprajzokat.

drbjozsef # 2022.01.30. 12:59

Az albetétesítés nem elegendő a külön csatlakozási pont kiépítéséhez. Önálló helyrajzi szám szükséges....

Tisztában vagy a fenti két fogalom valamelyikének is a jelentésével?
Szerintem ne te intézd ezeket a dolgokat, bízz meg vele valakit.

nahat78 # 2022.01.29. 21:53

Rendben. Köszönöm a tanácsokat.

osztap # 2022.01.29. 21:49

nahat78,

Az EON holnlapján irják: Társasház alapító okirat vagy Előtársasház alapító okirat vagy Használati megosztás igazolása: Amennyiben egy helyrajzi számon több csatlakozási pontot szeretne, úgy ezen dokumentumok egyikét csatolja az igénybejelentés mellé.
https://bekapcsoljuk.eon.hu/…dokumentumok
Érdemes beszélned egy komolyabb villanyszerelővel, ez alapján egy sima használati megosztási szerzőséssel feltehetnek neked egy külön mérőórát.

De a meglevő bekötés teljesítménybővítése a legtöbb esetben olcsóbb, mint egy új mérőhely kialakítása. Ebbe nyilván a többi tulaj nem fog beszállni, de ha nagy az árkülönbség, és kicsi a veszélye, hogy társtulajék hirtelen elkezdik fölenni a az extra amperokat, lehet, hogy érdemes bevállalnod.

Azt már gondolom nézted, hogy a házadon belül, a körök között jobban el lehet-e osztani a konnektorokat. Néha ez is elég.

nahat78 # 2022.01.29. 21:11

EON. Levele.
Az igényelt megjelölt terület abban az esetben kaphat önalló fogyasztói csatlakozót ha a földhivatalnál megtörténik a telek megosztása. Az albetétesítés nem elegendő a külön csatlakozási pont kiépítéséhez. Önálló helyrajzi szám szükséges....

drbjozsef # 2022.01.29. 20:42

Lehet egy utcai bejárattal társasház. Ha van legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, akkor lehet.

De nem értem, hogy mitől lesz neked attól villanyvezetéked, hogy társasház lesztek, és nem közös tulajdon. Egyáltalán nem kell ez ahhoz. Műszakilag nyilván ugyanannyiba kerül. De ha túl sok a pénzetek, lehet társasházasdit játszani persze, az ügyvédeknek is élni kell valamiből...

nahat78 # 2022.01.29. 20:33

Nem kell átsétálni a házukon,hogy odajussak az én bejáratomhoz. Egy L alakban van a járda. Az én házam az L alak rövidebik részén van. Az övüké az L alak hosszabbik részén. A közös udvari bejárat pedig az L alak hosszú részének a végén van. Remélem érthető... :) tv meg a mosógép egyszerre megy akkor lecsapja a biztosíték... :) ...

nahat78 # 2022.01.29. 20:25

A villany közös.Nekem egy külön villanyvezeték kellene mert ami van az nagyon kevés. Az egész villanyrendszert át kellene alakítani ami milliós dolog lenne nekem de mert ők nem fognak olyanért fizetni ami eddig is megfelelt nekik. .... De én most költöztem be a házba és ami van nekik áram amper az elég.... namármost ezért kellene a külön házszám a külön villanyvezeték miatt... a házbejáratom külön van az udvari közös....Kérdezték össze van e építve vagy különálló e a házam... Még nem voltam bent az építési hatóságnál hanem egy földmérővel beszéltem.. Az ottlakó mondta ő úgy tudja nem lehet társasházzá alakítani mert nekem külön utcai bejárotomnak is kell lennie. A házam belül van. Az ő házbejáratuk is bent van a közös telken. Ha ez számít..

drbjozsef # 2022.01.29. 19:52

nahat78,

Külön házszámot szeretnék kapni. Kaphatok ha csak egy bejárat van a közös telekhez?
Ennek semmi köze a társasházhoz, se a bejárathoz. Egy közös telken most is csinálhattok társasház nélkül is "XX/A, XX/B, XX/C" házszámokat. És valószínűleg ha három külön albetét a három épület egy társasházban, akkor sem lesz három külön önálló (pl. 72,73,74) házszám. Egy csomó társasháznak csak van egy bejárata több épülettel. Ráadásul, gondolom az érthető, hogy ha a szomszédaitok a 72 és76, és ti vagytok a 74, akkor nem lesznek itt különálló házszámok.
Egyébként : mi a fontos a házszámban?

Ha a másik ház és az én házam közt van egy üveges vasszerkezet akkor az összeépítésnek számít?
Milyen értelemben? Ettől még önálló épületek. De ha földrelépés nélkül akarsz átlendülni a másikba, akkor öszeépítettnek számít.

A szomszédok is szeretnék a társasház alakítást. Milyen probléma jöhet még szóba?
Most soroljak fel társasházi viták néhány ezer példáját?

Mi az igazi problémátok? Miért akarjátok az albetétesítést?

nahat78 # 2022.01.29. 15:37

Sziasztok. Van egy osztatlan telken 3 ház. Társasházzá szeretném alakítatni úgymond.
Külön házszámot szeretnék kapni. Kaphatok ha csak egy bejárat van a közös telekhez? Ha a másik ház és az én házam közt van egy üveges vasszerkezet akkor az összeépítésnek számít? A szomszédok is szeretnék a társasház alakítást. Milyen probléma jöhet még szóba? Köszönöm.

nanemaaa # 2022.01.27. 07:44

reka916
Jobban jársz, ha csendben maradsz. Amíg erre senki nem kötelez, ne akarj a teraszért is, a tetőért és m2-enként 20.000 Ft bírságot fizetni. Nem beszélve arról, ha ezzel túl lépted a beépíthetőséget, mert akkor ugyan bírság nincs, de elbontatják.

reka916 # 2022.01.26. 13:37

Kedves Fórumozók!

Házunk 2009 év végén került átadásra, amelyet mi 2017 év végén vásároltunk meg. A következő évben (2018.) építettünk hozzá egy 3 oldalról nyitott teraszt. A terasz 18 m2 alapterületű, alapja 30 cm magas, belmagassága 2,2 méter, tetején polikarbonát fedés található.
Sajnos nem jártunk el elég körültekintően, így az építkezést megelőzően sem építési engedélyt nem kértünk, sem bejelentési kötelezettségünknek nem tettünk eleget.
A kérdésem az lenne, hogy esetünkben szükséges-e egyáltalán építési engedély, illetve van-e bejelentési kötelezettségünk? Utólag kell kérnünk fennmaradási engedélyt a teraszra?
Amennyiben igen, hová kell fordulnunk és milyen díjak megfizetésére, esetlegesen mekkora bírságra számíthatunk?
Köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2022.01.10. 12:57

Az, hogy régebben kapott rá építési engedélyt, nem jogalap arra, hogy újból kapjon.
Ezek szerint a régi építési engedély lejárt, és te szeretnél új építési engedélyt kérni, hogy befejezhesd.
Szerintem ez abban az esetben lehet legfeljebb elképzelhető, ha az épület már szerkezetkész állapotig eljutott a korábbi engedélynek megfelelően, annak hatálya alatt. Ellenkező esetben módosítani kell a terveket, és nyilván nem csak ezzel, hanem az időközben hatályba lépett egyéb előírásoknak történő megfeleléssel is.

Gumimaci1977 # 2022.01.10. 12:41

Kedves Fórumozók!

Az én problémám a következő adott egy félkész ház ami még 2007-től -2010 ig készült A ház túl közel van a szomszéd falához(itt 4.5m a megengedett de a legközelebbi távolság 3,65m) de annak idején volt hozzá építési engedély rendelkezett tervrajzal a házat pontosan a tervek szerint építették már ott is közel volt a terveken de senkit nem érdekelt .Bementem az Építésügyi hatósághoz ott azt mondták első körben hogy építsem tovább nyugodtan és majd kérni kell egy használatba vételi engedélyt. De amikor megemlítettem a "távolságot" akkor azt mondták hogy úgy nem kaphatok rá használatba vételi engedélyt .Van-e valamilyen megoldás ezzel kapcsolatba?Számít -e hogy már kapott régen építési engedélyt?