Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.09.01. 12:46

Semmi baj. Az imma.....ír, így kisbetűvel semmi közét pedig betudom a nagyság átkának. :(

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.09.01. 12:31

Azért valami mégis.
Ugye, nem akarod azt állítani, hogy ha megveszek egy szabálytalanul épített ingatlant, akkor az eladót fogják kötelezni, hogy bontsa el az én házamat? Ha mégis vele szemben hoznál ilyen határozatot, szerinted én beengedném a dózert?

www.kbs-ugyved.hu

nanemaaa # e-mail 2011.09.01. 12:01

Feladtam.
Csak annyit, hogy az építésügy messze áll a polgárjogtól.
Amit imma.... ír, annak semmi köze az építésügyhöz.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.09.01. 08:37

Andrea!

51. § (1) Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság az általa elrendelt munkálatok elvégzésére – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – az ingatlan tulajdonosát kötelezi. Ha a szabálytalan építési munkát más végeztette, a munkálatok elvégzésére az építtetőt kell kötelezni.

Ha az engedély nélkül megépített ingatlanra megkéred a fennmaradási engedélyt, akkor téged, mint tulajdonost, nem azért fog a hatóság megbírságolni, mert szabálytalanul építkeztél, hanem azért, mert szabálytalan építmény áll az ingatlanodon és ameddig nem teszed szabályossá, addig bírságolnak.
Vagy bontasz, vagy ha a helyi építési szabályok lehetővé teszik, akkor az engedélyek után fennmaradásit kaphatsz, de minden engedély nélkül megépített nm után bírságot fognak neked kiszabni.

A korábbi tulajdonost nem tudják elővenni, mert az ingatlan átruházásával átadta neked a tulajdonost megillető jogokat és kötelezettségeket.

Ami pedig a fenti jogszabályhelyet említi, az azt jelenti, ha megállapodás alapján kivitelező, vagy olyan személy, akinek megengedted, hogy az ingatlanodra ráépítsen, felelős a szabálytalanságokért.

nanemaaa # e-mail 2011.08.31. 18:09

Uds
Fellebbezd meg a bírságot. Szerintem a feltöltés után nem lett volna szabad bírságot megállapítani, ha annak munkálatai még nem kezdődtek meg.
A bírság számításának részletes szabályai és mértéke a 245/2006-os kormányrendeleteben található. Olvasgasd, akkor közelebb jutsz a megoldáshoz.

nanemaaa # e-mail 2011.08.31. 18:03

Andrea
Imma durcis, ezért kiabál. De a jogszabály mást mond mint ő.
Íme az Étv :
49. § (1) Ha az építésügyi hatóság a 48. § szerint a fennmaradási engedélyt megadja, illetőleg a lebontást tudomásul veszi, ezzel egyidejűleg – a Kormány rendeletében meghatározott mértékben és módon – építésügyi bírságot szab ki.
(2) Ha az építtető a szabálytalanul megépített építményt, építményrészt a kiszabott építésügyi bírság megfizetésére előírt határidő lejárta előtt lebontja, vagy a szabálytalanságot megszünteti, az építésügyi hatóság a bírságot elengedi. Egyéb esetekben a kiszabott építésügyi bírság nem engedhető el.

51. § (1) Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság az általa elrendelt munkálatok elvégzésére – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – az ingatlan tulajdonosát kötelezi. Ha a szabálytalan építési munkát más végeztette, a munkálatok elvégzésére az építtetőt kell kötelezni.

Magyarán az építésügyi bírsággal alap esetben az építtetőt sújtják. Ha az építtető személye nem ismert, vagy nem bizonyítható, akkor a tulajdonost. Itt a bizonyíthatóságon van a hangsúly. :)

245/2006 (XII.5.) Korm rendelet az építésügyi bírságról:

2. § Az építésügyi hatóság építésrendészeti eljárás keretében az építésügyi hatósági eljárásokról és az építésügyi hatósági ellenőrzésről szóló kormányrendeletben meghatározott szabálytalan építési tevékenység esetében építésügyi bírsággal (a továbbiakban: bírság) sújtja az építtetőt.

Egyébként a 10 év lapulásra tényleg nem érdemes vállalkozást alapítani. Jobb tiszta helyzetet teremteni még a vásárlás előtt. Ez azért is érdemes, mivel a bontás lehetősége is fennáll, így közel sem biztos, hogy ami olcsó az tényleg az.

uds27 # e-mail 2011.08.31. 14:32

Kedves Fórumozók!

A következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni:

Az építésügyi hatóság leállította az építkezésemen a földfeltöltési és támfalépítési munkálatokat, mert az eredeti építési engedélyen nem szereplő támfalat építettünk (földfeltöltés még nem történt meg). Ez jogos volt. A kért határidőre megcsináltattam a kért papírokat (geodéziai mérés, építési és tereprendezési terv), beadtam a fennmaradási engedélyt. A fennmaradási engedélyen szerepeltettük a már kész támfalat, a hozzá tartozó földfeltöltést, de azért, hogy minden kerek legyen és ne fussunk még egy kört, a telek hátsó részére is berajzoltattam egy másik támfalat. A határozatot ma kaptam meg, amiben jóváhagyják a tervet és megbüntetnek nem kis összegre. A problémám ezzel van: a büntetés alapja nem az engedély nélkül épült támfal, hanem MINDEN, amit pluszban berajzoltattam még a földfeltöltés is. Jogos a bírság alapjának ilyen számítása? Légyszi segítsetek!

Köszönöm!

AndreaRoy # e-mail 2011.08.31. 09:32

Értem... :)))))
Köszönöm szépen a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.08.31. 09:17

Miért arra figyelsz, aki hangosabban kiabál?

Először is vagy ne vásárolj olyan telket, vagy kérd meg a tulajt, hogy tegye szabályossá az építéshatóság előtt még a vétel előtt.

Ha olyan telket vásárolsz, amin engedély nélküli építmény van, azt nem tudod a földhivatalba bejegyeztetni addig, amíg meg nem kéred a használatbavételi engedélyt. Ha megkéred és hatóságilag nem lehet szabályossá tenni, akkor neked ott jogilag nem is lesz házad. Ha kivárod a 10 évet, ha nem.

... és már egyszer elmondtam, hogy a mindenkori tulajdonost fogják büntetni. Lehet csűrni csavarni, hogy az építtető személye nem ismert, ...., mégha ismert is az építtető, .....mert a szomszéd nem lesz építtető, a tulajdonos a felelős mindazért, ami az ingatlanán folyik. Vagy megérted, vagy nem.

AndreaRoy # e-mail 2011.08.30. 21:46

Nanemaaa!

Akkor most mi a teendő, ha az ember olyan telket szeretne megvásárolni, amin ép. eng. nélküli építmény van? 10 év lapítás.. :) ? És ha egyébként adnának rá fennmaradásit (már ha kérnék), akkor az építési bírságot az előző tulaj fogja megkapni?

nanemaaa # e-mail 2011.08.30. 00:12

Még valamit rosszul értettél! Ha egy épület szabálytalan, akkor nem adnak rá fennmaradási engedélyt abban az esetben sem, ha eltelt az intézkedési határidő!

nanemaaa # e-mail 2011.08.30. 00:11

Andrea
Nem jól értetted. Tudomásra jutás már nem egy, hanem két év!
Ha eltelik a 10 év, akkor bírságot sem lehet kiszabni. Egyébként meg alap esetben az építtetőt büntetik. Ha az építtető személye viszont nem ismert, vagy nem bizonyított, akkor a tulajdonost kell (és fogják) büntetni.

nanemaaa # e-mail 2011.08.30. 00:05

dgyzsu
Méltányosság nincs, helyi építési szabályzat van. Helyi építési szabályzat állapíthat meg az országostól eltérő méretkövetelményeket is.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.08.29. 15:23

Igen, mindent jól értettél. Talán csak a bírság nagyságát nem ismered.

A hatóság a tulajdonost fogja megbüntetni, nem az építőt. Ha így vásároltad meg, akkor téged. Itt már csak azon lehet segíteni, hogy tisztában voltál-e azzal, hogy engedély nélkül épült, vagy sem.

AndreaRoy # e-mail 2011.08.29. 13:56

Lenne egy elképzelésem, nem tudom, jó-e? :

Szabálytalan építkezéssel kapcsolatban az építésügyi hatóság a szabálytalanság tudomásra jutásától számított egy éven belül, illetőleg az építés befejezésétől (ha ez nem állapítható meg az építmény használatbavételétől) számított 10 éven belül intézkedhet. – tehát ha eltelt már tíz év a felépítés óta, nincs semmi gond..

Tíz éven túl akkor köteles intézkedni a hatóság, ha az építmény állapota az állékonyságot, az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyezteti. (Pl. tűzveszélyes, vagy össze akar dőlni..)

Ha az építtető, vagy az ingatlantulajdonos kéri, fennmaradási engedély adható, de csak akkor, ha az épület egyébként az előírásoknak megfelel.

Viszont a fennmaradási engedély megadásának szükségszerűen velejáró következménye az építési bírság megállapítása.

Összegezve azt gondolom, hogy fennmaradási engedélyt kellene kérni, viszont, ha megadják, akkor építési bírság, ha nem adják meg, bontás lesz a vége..

Jól hiszem?
Amúgy miért nem azt a volt tulajt büntetik, aki engedély nélkül épített?

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.08.29. 08:33

Ha megveszed, akkor téged büntetnek.

AndreaRoy # e-mail 2011.08.28. 21:15

Kedves Fórumozók!

A következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni:

Ha veszek egy telket, amin olyan épület van, aminek az építése nem lett engedélyezve (mert nagyobb az alapterület a megengedettnél, vagy magasabb), később azt lebontathatják velem? Vagy visszamenőleg megbüntethetik miatta az előző tulajt?

Köszi: Roy

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.08.26. 10:01

Csak annyi vendéget hívjál meg, ahány parkolóhelyet tudsz magad előtt biztosítani számukra.

Hogy mások is elkezdtek ültetgeni, ez azt jelenti, hogy már tűrhetetlen volt a vendégeid forgalma az utcában.

botoxdoctor # e-mail 2011.08.26. 09:40

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a szomszéd az utca felől a kerítése előtt feltöltötte földdel a közterületet, domboldalt alakított ki, virágokat ültetett bele, és köveket is oda tett. Ez rendben is lenne de, ezzel megszünetett parkolási lehetőséget 4-5 kocsi számára. A nagy akcióját persze azért tette, hogy véletlenül sem lehessen megállni előtte. Így amikor vendégek jönnek csak messzebb tudnak megállni (vagy a járdán, ami jogellenes, vagy az út közepén). (Az utca elég szűk és hát senki sem szeret megállni az utca közepére.) Bejelentést tettünk a közterületeseknek, ők kijöttek de nem történt semmi, mert már engedélyezési van folyamatban, hogy használhassa a közterületet. Azóta engedélyezték is neki, mondván, hogy ez nem is volt "parkolóhely". Azóta már az összes szomszéd nagy "virágültetési" akcióba kezdett, és persze ezért lehetetlen megállni normálisan (biztonságosan) az utcán. Kérdésem: nem kell ilyenkor szólni a szomszédoknak, hogy engedélyezési eljárás indult? Az engedélyét nem kellene kézbesíteni a szomszédoknak? Milyen alapon vehet el szomszéd parkolóhelyeket?

dgyzsu #   2011.08.26. 08:43

Kedves Nanemaaa,
és vajon építésit adhatnak? Tekintettel arra, hogy az egész utcában elég keskeny telkek vannak, szinte sehol nincsen meg a 3,5 m és a jelenlegi beépítés már nagyon régen ott van. Létezik méltányosségi engedély vagy valami hasonló ilyen esetekben?

nanemaaa # e-mail 2011.08.26. 00:02

dgyzsu
Ha építésit nem kaphatsz, akkor fennmaradásit sem.
Szabál az szabál! :)
Utólagos hőszigetelést még esetleg lenyelnének, de az ablak már egyáltalán nem nevezhető ebbe a kategóriába.

nanemaaa # e-mail 2011.08.25. 23:57

balazze
Úgy, hogy az építési hatóság nem az irgalmas szamaritánusok egyike. ;)
Hogy nézni fogják-e? Valószínűleg igen. Az alkalmazási feltételek közé szakmai képesítés van előírva, vakokat általában nem alkalmaznak.

balazze # e-mail 2011.08.25. 16:39

Immaculata !
Mindenre megvan az engedély ,csak a tetőtérre nincs . Azt nézni fogják ? És ha úgy van akkor lebontatják???? Ilyet hogy lehet mikor az ember benne lakik????

dgyzsu #   2011.08.25. 15:06

Kedves Fórumozók!
Van egy teraszunk fémvázzal beépítve, kb derékig lambéria, felette üveg, műanyag tető. Szeretnénk belőle télen is használható, fűtött konyhát csinálni, rendes falakkal, tetővel, de probléma, hogy nincs meg az előírt 3,5 m a szomszédtól. (a ház és a szomszéd között se, valamint az utcában egyetlen háznál se, amiket valahogy mégis bővítettek) A jelenlegi beépítés több, mint 10 éve épült.
Adnak vajon erre engedélyt? Vagy érdemesebb utólag fennmaradási engedélyt kérni?
Járható út ezt a beépített teraszt hőszigetelni és egy ablakot tenni bele (nem a szomszéd felé)? Mert ha jól tudom, a hőszigetelés nem engedélyköteles. Bele lehet ebbe kötni?
Előre is megköszönöm a segítséget!
Zsuzsa

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.08.25. 12:07

A kérdésed alatt mindent leírtak!:))