Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

botoxdoctor # e-mail 2011.08.26. 09:40

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a szomszéd az utca felől a kerítése előtt feltöltötte földdel a közterületet, domboldalt alakított ki, virágokat ültetett bele, és köveket is oda tett. Ez rendben is lenne de, ezzel megszünetett parkolási lehetőséget 4-5 kocsi számára. A nagy akcióját persze azért tette, hogy véletlenül sem lehessen megállni előtte. Így amikor vendégek jönnek csak messzebb tudnak megállni (vagy a járdán, ami jogellenes, vagy az út közepén). (Az utca elég szűk és hát senki sem szeret megállni az utca közepére.) Bejelentést tettünk a közterületeseknek, ők kijöttek de nem történt semmi, mert már engedélyezési van folyamatban, hogy használhassa a közterületet. Azóta engedélyezték is neki, mondván, hogy ez nem is volt "parkolóhely". Azóta már az összes szomszéd nagy "virágültetési" akcióba kezdett, és persze ezért lehetetlen megállni normálisan (biztonságosan) az utcán. Kérdésem: nem kell ilyenkor szólni a szomszédoknak, hogy engedélyezési eljárás indult? Az engedélyét nem kellene kézbesíteni a szomszédoknak? Milyen alapon vehet el szomszéd parkolóhelyeket?

dgyzsu #   2011.08.26. 08:43

Kedves Nanemaaa,
és vajon építésit adhatnak? Tekintettel arra, hogy az egész utcában elég keskeny telkek vannak, szinte sehol nincsen meg a 3,5 m és a jelenlegi beépítés már nagyon régen ott van. Létezik méltányosségi engedély vagy valami hasonló ilyen esetekben?

nanemaaa # e-mail 2011.08.26. 00:02

dgyzsu
Ha építésit nem kaphatsz, akkor fennmaradásit sem.
Szabál az szabál! :)
Utólagos hőszigetelést még esetleg lenyelnének, de az ablak már egyáltalán nem nevezhető ebbe a kategóriába.

nanemaaa # e-mail 2011.08.25. 23:57

balazze
Úgy, hogy az építési hatóság nem az irgalmas szamaritánusok egyike. ;)
Hogy nézni fogják-e? Valószínűleg igen. Az alkalmazási feltételek közé szakmai képesítés van előírva, vakokat általában nem alkalmaznak.

balazze # e-mail 2011.08.25. 16:39

Immaculata !
Mindenre megvan az engedély ,csak a tetőtérre nincs . Azt nézni fogják ? És ha úgy van akkor lebontatják???? Ilyet hogy lehet mikor az ember benne lakik????

dgyzsu #   2011.08.25. 15:06

Kedves Fórumozók!
Van egy teraszunk fémvázzal beépítve, kb derékig lambéria, felette üveg, műanyag tető. Szeretnénk belőle télen is használható, fűtött konyhát csinálni, rendes falakkal, tetővel, de probléma, hogy nincs meg az előírt 3,5 m a szomszédtól. (a ház és a szomszéd között se, valamint az utcában egyetlen háznál se, amiket valahogy mégis bővítettek) A jelenlegi beépítés több, mint 10 éve épült.
Adnak vajon erre engedélyt? Vagy érdemesebb utólag fennmaradási engedélyt kérni?
Járható út ezt a beépített teraszt hőszigetelni és egy ablakot tenni bele (nem a szomszéd felé)? Mert ha jól tudom, a hőszigetelés nem engedélyköteles. Bele lehet ebbe kötni?
Előre is megköszönöm a segítséget!
Zsuzsa

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.08.25. 12:07

A kérdésed alatt mindent leírtak!:))

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.08.25. 12:06

Az alsó szintre van már használatbavételi engedélyed? Mert ha nincs, akkor azt jönnek megnézni.

Ha a bővítményed megfelel a hatósági előírásoknak akkor hatalmas bírság, milliós nagyságrendben, de akkor arra is kapsz használatbavételi engeadélyt, ha nem, akkor addig kell bontani, ameddig előírják.

balazze # e-mail 2011.08.24. 21:55

Sziasztok !
S.O.S !!!!!!!!!
15éves házban lakunk .....8éve engedély nélkül lett beépítve a tetőtér . Kaptunk egy levelet az építésihatóságtól, hogy jönnek helyszíni szemlére . Kérdésem az lenne ,hogy bejelentés alapján vagy szúrópróba szerűen jönnek ki ill . mire számítsunk , mi a teendő,,hogy nincs engedély a tetőtérre ??
Köszönöm a segítséget

balazze # e-mail 2011.08.24. 21:54

Sziasztok !
S.O.S !!!!!!!!!
15éves házban lakunk .....8éve engedély nélkül lett beépítve a tetőtér . Kaptunk egy levelet az építésihatóságtól, hogy jönnek helyszíni szemlére . Kérdésem az lenne ,hogy bejelentés alapján vagy szúrópróba szerűen jönnek ki ill . mire számítsunk , mi a teendő,,hogy nincs engedély a tetőtérre ??
Köszönöm a segítséget

balazze # e-mail 2011.08.24. 21:53

Sziasztok !
S.O.S !!!!!!!!!
15éves házban lakunk .....8éve engedély nélkül lett beépítve a tetőtér . Kaptunk egy levelet az építésihatóságtól, hogy jönnek helyszíni szemlére . Kérdésem az lenne ,hogy bejelentés alapján vagy szúrópróba szerűen jönnek ki ill . mire számítsunk , mi a teendő,,hogy nincs engedély a tetőtérre ??
Köszönöm a segítséget

nanemaaa # e-mail 2011.07.29. 11:00

A számítás ennél bonyolultabb, hogy ilyen kevés adatból meg lehessen mondani a pontos összeget. A lényeg, hogy 1 milla körül gondolkozz.
Azt viszont nem árt tudni, hogy bírság csak akkor van, ha fennmaradási engedélyt is kaphatsz. Ehhez ugyanazok a mellékletek kellenek, amiket az építési engedélyhez is csatolnod kellene, így nem spórolod meg annak költségeit sem.
Ha viszont nem kapsz fennmaradásit, akkor a bontást fogják elrendelni, ami még jobban fog fájni.
Mindezek alapján szándékosan építési engedélyt nem kérni nagy ostobaság.

primaxx # e-mail 2011.07.28. 16:29

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a két szintes házamhoz hozzá van építve egy 20nm alapterületi étkező. (nettó 16,5nm) Ennek a tetején van egy kis padlás. Szeretném ezt megemelni cc 1,5 m-el, és ebben egy szobát kialakítani. A szobába bejárás a főépületből lenne. (második szintről) Építési engedélyt nem akarok hozzá kérni, mert a térképrajzon úgy is rajta van az alapterülete, mivel az étkező engedélyeztetve volt annak idején. Ha lebukás lenne, mekkora büntetéssel járna? Csak a kis tetőt emelem meg tulajdonképpen cc 1,5 m-rel?
Várom segítségeteket.

nanemaaa # e-mail 2011.07.28. 12:52

Elméletileg van joga, de nem szokta alkalmazni.
Az már más kérdés, hogy mi lesz, ha kimegy az építésfelügyelet és belenéz az építési naplóba. Ott ugyanis le kell legyen írva, hogy miből is készült a fal, illetve a födém. Ebben az esetben már maga az építésfelügyelő is meg fog büntetni téged, a műszaki vezetőt és a kivitelezőt is, majd eljárást kezdeményez az építési hatóságnál, amely az általad is előrejelzett építésügyi bírságot szab ki a fennmaradás engedélyezése esetén.

Norbi főz # e-mail 2011.07.27. 22:27

Sziasztok!
A helyzetünk a következő: Építkezünk, az építési engedélyünket úgy kaptuk meg, hogy a tervdokumentációban az szerepel, hogy Porotherm téglából (30-as vastagságúból) fog épülni a ház, valamint könnyűszerkezetes fa födémmel. E helyett mi Ytongból építettük a házat, valamint E gerendás betonfödémmel. Amikor megterveztettük a házat, láttuk, hogy nem ez szerepel a dokumentációban, de az építész csak legyintgetett, hogy ezzel senki sem fog foglalkozni, használatbavételi engedély kérésekor nem lesz ezzel probléma. Gondoltuk, hogy akkor ez így jó, aláírtuk. Megkaptuk így az építési engedélyt. Ez után szépen haladt az építkezés és már a tető is rajta volt a házon, amikor is hitelt szerettünk volna felvenni, ezért kijött egy értékbecslő, aki lefényképezte a már elkészült falakat és a betonfödémet. Szólt a miatt, hogy nem az szerepel a dokumentációban, ami megépült, ezért adjunk be tervmódosítást. Igen ám, de a tervmódosítás beadása a mi esetünkben durván 3.024.000Ft bírságot vonna maga után csak a födémre, mert tartószerkezeti változás, (ezt az építési osztályon mondták az önkormányzatnál). Az Ytongot még elfogadják, mert szerencsére ugyanaz a vastagsága, arra nem akartak bírságot számolni.
Természetesen nem adtuk be a módosítást és azt találtuk ki, hogy mivel a tervdokumentációban az szerepel, hogy könnyű szerkezetes fa födém gipszkarton borítással, ezért most a betonfödémünket legipszkartonoznánk, a falat pedig levakoljuk minél hamarabb. A kérdés csak az, ha kijön egy ellenőr, akkor joga van-e megbontani a már elkészült gipszkartont,vagy megkocogtatni, vagy leverni a vakolatot? Nagyon köszönöm a választ előre is!

nanemaaa # e-mail 2011.05.10. 16:00

Keress ügyvédet és kössetek valami szerződést a társtulajdonossal mely megfelelő biztosítékot ad.
Az építési hatóságot nem érdekli, hogy milyen feltétellel írjátok alá a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot, nekik csak az a fontos, hogy az építtető az építési jogosultságát igazolja. A többi rátok tartozik és ha valaki nem tartja magát az egyezséghez, akkor mehet a bíróságra.

A 2.számú lakásban lakunk megosztva egy felső lakóval

Egy lakásban laktok a felettetek lakóval? Akkor neki nincs is önálló lakása. Meg nektek se.

Bett # e-mail 2011.05.09. 23:49

Kedves Fórum!
Nagyon SŰRGŐS a problémánk.
Szeretnék segítséget kérni az alábbiakban.Mi egy 4 lakásos társasházban vettünk egy ingatlant.A 2.számú lakásban lakunk megosztva egy felső lakóval.A felső lakó engedély nélkül beépítette a tetőteret,felhúzott egy lépcsóházat és külön bejáratot csinált a tetőtérre.Nem mondtak nekünk semmit,csak jött a határozat az építkezési hatóságoktól.A szemle után az építési engedélyét elutasították és felajánlották a fennmaradási engedélyt.Mi nem járultunk hozzá mert félünk,nem szeretnénk még egy önálló ingatlant,se új lakót...mert ez egy kertes övezet...két parkolóval,stb..
Ma írtak egy nyilatkozatot melyben leírták,hogy: "a tulajdonát klépező lakás ingatlan kizárólag a hozzátartozó beépített padlással együtt fogják értékesíteni,elidegeníteni.
Valamint kijelenti,hogy a lépcsőházban található padlástér bejárati ajtaját, valamint a padlástérbe vezető lépcsőt a fentebb megnevezett lakásingatlanon belülre fogja áthelyezni.És az ehhez szükséges építésügyi hatósági eljárást elindítja."

Ezt a nyilatkozatot mellékelnénk a hozzájárulásunkhoz.
Szeretném tudni,hogy ebben is lehet-e még valami kibúvó mert sajnos már sokat hazudtak és a bizalom elveszett...Vagy így tényleg csak a lakásukon belül lesz egy feljárat az emeletre?
Előre is köszönöm válaszát!!!!

nanemaaa # e-mail 2011.05.04. 23:58

közös kérelem, így közös felelősség.
Igen, hátráltatni fog, mert el fogják e miatt utasítani az építési engedély kérelmet.
Építési bírság, ha változatlan tartalommal adjátok be a fennmaradási kérelmet: 40 m2 x 100.000 Ft x 50% x 10 % = 200.000,- Ft.
Célszerű lenne módosítani a kérelmet és csak a társad kérné meg a sajátjára a fennmaradásit. Akkor a bírság is kisebb lenne. Te pedig vagy megvárod míg felépül az övé, és akkor bővíted, vagy egy különállót terveztetsz és külön engedélyezteted.

SZ.A. # e-mail 2011.05.03. 18:16

Én átolvastam, de lehet, hogy nem jól értelmeztem a 246/2006-os Kormányrendeletet. Ha a mi garázsaink darabonként 500.000Ft-os értékkel bírnak, akkor ennek az értéknek kell az engedély nélküli építés miatti bírságot 0,005-tel kiszoroznom? Az 50.000,-Ft.

SZ.A. # e-mail 2011.05.03. 18:06

Sziasztok, a kérdésem a következő: A szomszédommal közös garázssoron lévő, egymás melletti garázsaink újjá lesznek építve, mert leégtek. Az építési engedélyünk folyamatban van. Mindkettőnk garázsának (20m2/db) felépítése ugyanazon építési engedélyben szerepel, mivel szerkezetileg egy építménynek számít.A szomszédom azonban már megcsinálta a betonalapot, valamint egy szerelőaknát is.Egy hét múlva jönnek az Építéshatóságtól helyszíni szemlét tartani. Én, aki még nem álltam neki a munkálatoknak számíthatok-e a szomszédom miatt bűntetésre, illetve ő milyen mértékű bírsággal számolhat? A szerelőakna a tervrajzokon nem szerepel.Mivel közös az építési engedélyünk, őmiatta, csúszni fog-e az én munkálataim kezdetének lehetősége? Neki kell-e fennmaradási engedélyt kérni és mik annak a következményei?
Köszönöm előre is: SZA

nanemaaa # e-mail 2011.04.28. 13:08

Igen...is!
Részletesen nem írom le, a 246/2006.(XII.5.) Korm rendeletben megtalálod. Függ a szabálytalanul végzett munka fajtájától (felújítás, bővítés....stb), az építmény rendeltetésétől, alkalmasint a készültségi foktól is. Pontos számokat pontos adatok (és tervek) birtokában lehetne adni. De mivel az építési hatóságnak ezen kérdésben semmiféle mérlegelési lehetősége nincs, a jogszabály pedig elég egyértelmű, így pl a tervező is kiszámíthatja neked, miközben készíti a fennmaradási terveket.

Dinnyus # e-mail 2011.04.27. 18:00

Kedves nanemaaa!

Szeretném megkérdezni, hogy a fennmaradási engedély kiadásakor, az építésügyi bírság megállapításának mi az alapja???
Az épület alapterülete, vagy a légköbméter, esetleg, valami más?
Illetve, ennek mennyi a mértéke?

Válaszod előre is köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2011.04.12. 10:54

Kérdéseidre választ a határozatból, illetve a hatóságnál lévő tervekből, illetve a helyi építési szabályzatból kaphatsz.
Általánosságban annyit lehet mondani, hogy semmi sem lehetetlen, ha azt jogszabály nem tiltja. ;)
A 70 m2-es alap lehet azért is, mert az 50 m2-es épületnek lesz egy 20 m2-es terasza, amihez szintén kell alap. De, ha "csak" alapon nézzük, akkor sem lehet kifogásolni, ha egyébként szabályos.

paralelogramma # e-mail 2011.04.11. 12:35

Kedves Fórumozók!

Tavaly vásároltunk egy telket kis házikóval, amit idén szeretnénk tovább bővíteni. Időközben a szomszéd háznak új tulajdonosa lett, aki a telken már meglévő ház mellé mégegyet szeretne építeni. Be is adta engedélykérelmét az önkormányzathoz, aztán az építési engedély kiadása előtt úgy döntött el is kezd építkezni. Mi ezt megdöbbenve láttuk fel is keretük az építési hatóságot, ahol megmutatták a terveit (összesen 2 papírlapból állt a dokumentáció: az egyik a földszint alaprajzát a másik pedig az emelt alaprajzát ábrázolta). Ezek után bejelentést tettünk, leállították az építkezést, és a dokumentumok hiányossága miatt elutasították az engedélyt is. Az övezet kialakult állapotú, minden ház az utcafronton helyezkedik el, így a szomszéd már meglévő háza is. A kb 75 nm-en alap, amit sikerült engedély nélkül felhúznia nincs összekötve a már meglévő házzal és majdnemhogy a telek közepén helyezkedik el.

Idén beadta a fennmaradási és továbbépítési engedély kérelmet, amit meg is kapott. Most egy 50nm-es házat szeretne építeni a 75 nem-es alapra, amelyben van konyha fürdő és nappali. Szoba pedig nincs. Továbbra sem áll összeköttetésben a régi házzal.

Az építési bírságot a jelenlegi tervalapján, tehát a ház alapterületére, 50nm-es alapra számították és nem a ténylegesen megépített 75 nm-re. Rendben van ez így?

Építhet-e úgy a telek közepére, hogy nincs összekötve a már meglévő házzal? Megbontva ezzel a kialakult állapotot? (ha összeköti akkor redben van? Mert akkor is kilóg a sorból.)

Adhatnak-e olyan házra építési engedélyt amelyben nincs szoba és emiatt nyilvánvaló, hogy majdan tovább akarja (akár engedély nélkül is) építeni?

Hú, ez nagyon hosszú lett. Ezer köszönet, ha valaki válaszol.

para

nanemaaa # e-mail 2011.04.07. 12:37

Kezdj el bizonyítékokat gyűjteni és tárolni, hogy majdan tudd igazolni, ha már eltelt a 10 év. ;)