Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


epitesugyibirsag # 2012.01.17. 11:06

Kedves nanemaaa!
Nagyon köszönöm a választ! Tehát ha jól értem:
1, Az építésügyi hatóság (aki nem az önkormányzat) nem bírságolhat, mivel az önkormányzati rendelet alapján nem adhat rá fennmaradásit. Ezért bírságot ki sem szabhat, hanem bontat (ez nem vészes, visszarakjuk az ajtót).
2, Az önkormányzat építésügyi bírságot nem szabhat ki, hanem a saját „Városrendezési és Építési Szabályzata” alapján bírságol (szabálysértési bírság?), amely alkalmanként max. 500.000 Ft.

Azért aggódunk, mert a befalazással a helyi Városrendezési és Építési Szabályzat egyik pontja ellen vétünk: „a keretövezetben telkenként legfeljebb 2 önálló rendeltetési egység és az azt kiszolgáló funkciójú helységek helyezhetők el”.

A legfontosabb: ugye az nem fordulhat elő, hogy „valaki” (önkormányzat / építésügyi hatóság) arra hivatkozva, hogy a befalazással vétettünk az említett helyi szabályozás ellen a 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet alapján a teljes alapterület alapján számolt összegre bírságoljon? Ez sok milliós tétel lenne (majdnem 10millió, ha jól számoljuk), mivel 130 nm a teljes alapterület amit két „lakássá” osztanánk.

Mano 50 # 2012.01.17. 09:35

Vásárolni szeretnék egy családi házat, mely L5-ös építési övezetben van , a telek beépítettsége 20%. A z épületelhelyezési térképvázlaton, fel van tüntetve, a jelenlegi állapot + egy kb4x6 m-es épület, melyet a jelenlegi tulajdonos lebontott. "Újjá" építtethetem-e ezt az épületet építési engedély nélkül? Ha nem kérek építési engedély mire számíthatok (bírság, bontás)? Van mérlegelési lehetősége az építési hatóságnak, ha építési engedélyt kérek, ha a felépítendő garázs már a beépítettségi korlátot meghaladná? Ha adnának építési engedélyt, hogyan tüntethetem el a lebontott épületet a térképről? Bontási engedélyt kell kérni a meg nem lévő épületre?

nanemaaa # 2012.01.17. 09:10

epitesugyibirsag

1. Semekkorára! Mert nem kapsz rá fennmaradásit, hanem lebontatják.
2.Ha nem végzed el a bontást, akkor a teljesítésig ismételhető, alkalmanként max 500.000 Ft-os bírságra számíthatsz, vagy elvégeztetik maguk a te költségedre és veszélyedre.

adra # 2012.01.17. 07:36

köszönöm szépen a válaszokat!

Tegnap hívott a tulajdonos, hogy beszélt a hatóságokkal, akik a héten kimennek az ingatlanhoz, megadják a szükséges engedélyeket, amivel elballag a Földhivatalba, hogy átrajzolják a térképet a mostani állapotokra. Így már OK lesz az adás-vételhez részünkről a dolog? (egyébként a ház mostani nagysága és mérete nagyon kicsiben tér el a Földhivatalban a térképe találhatónál, mert régen is voltak hozzá melléképületek, így tehát nem jól írtam az eredeti kérdésemben, mert nem lett 80 nm hozzáépítve, csak sokkal kevesebb)

epitesugyibirsag # 2012.01.16. 13:24

Tisztelt Szakértők!

Egy kétlakásos lakóépület egyik lakásában tervezünk befalazni egy 1 méter széles belső ajtót, ezzel fizikailag is leválasztanánk egy harmadik „lakást”. Sajnos a jelenleg hatályos helyi önkormányzati rendelet maximum kétlakásos ingatlant engedélyezne, így erre csak engedély nélkül lenne lehetőség.

Azt szeretnénk megtudni, hogy:
1, mekkora építésügyi bírságra számíthatunk, ha a hatóság tudomására jut a befalazás.
2, kiszabhat-e a helyi önkormányzat egyéb bírságot. A helyi rendeletben nincs rögzítve a bírság nagysága arra az esetre, ha létrehozunk egy a rendelettel összhangban nem lévő harmadik lakást.

Nagyon köszönöm a segítséget, már több szakemberhez is fordultunk, de egyelőre nincs megnyugtató válaszunk.

nanemaaa # 2012.01.16. 11:24

Casab....
Amennyiben az építtető személye bizonyított. Ellenkező esetben a tulajdonos lesz a hunyó.
Az adásvételiben benne lehet a rögzített állapot, de ha az eladó azt mondja, hogy nem ő volt az építtető, akkor kezdődik a dolog gázosabb oldala. ;)

C a s a b l a n c a # 2012.01.16. 09:18

Adra!

Nyugodtan belevághat az üzletbe, egy jó adásvételi okirattal (amely a tényleges valós állapotot prezentálja + dátumos fényképek) a helyzet nagyjából orvosolható és kivédhető. A bírság úgyis az előző tulajt terheli.

Mufurc_nagyon # 2012.01.16. 08:01

Kedves adra!

Kerülje el nagy ívben ezt az ingatlant;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

nanemaaa # 2012.01.16. 07:57

adra
Fennmaradási engedélyt kellene kérni. A tervezés, mellékletek...stb költségeken felül építésügyi bírságra is számolni kell. A bírság összege 160.000 Ft/M2 építményérték 50 %-a.
Igen, számíthat. Ha ismeri a hatóságot, akkor talán gyorsabban kiadják ez engedélyt és a bírságot is. A bírság mértékében viszont nem lehet mérsékelni. Nincs a számításban szubjektív (mérlegelhető) elem.

nanemaaa # 2012.01.16. 07:54

timylán
Ha nincs rá használatbavételi, akkor nyilvántartva sincs. A nyilvántartásba csak használatbavételt követően kerülhet be.
Menj az építési hatósághoz.
Ha fennmaradási lesz az ügyből, akkor az engedély megadásával egyidejűleg bírságra is kell számolni. Lakóépület esetében 160.000 Ft/m2-nek a 40-50 %-ára számíthatsz (nem fogja megérni).

adra # 2012.01.15. 20:29

Kedves Szakértők!
Egy gyors kérdésem lenne. Ház vásárlásban vagyunk, és találtunk egy elképzeléseinknek megfelelőt: egy régebbi házat átalakítottak (és hozzá is építettek, kb 80nm-ert, 2004-ben) nagyon szépre, aztán kiderült, hogy az átalakítás során nem lett dokumentálva semmi, de nemcsak műszakilag, hanem jogilag sem. Nincs tervdokumentáció, kivitelezéssel kapcsolatos építési napló, de még építési engedélyt sem kértek az ingatlanra anno.
A tulajdonosnak milyen dokumentumokat/engedélyeket kell prezentálnia ahhoz, hogy a tulajdoni lapon az ingatlan valós adatai szerepeljenek?
Ez az eljárás mennyi időbe és pénzbe kerülhet? (Jelente-e előnyt az, ha az illető jó kapcsolatokkal rendelkezik a helyi hatóságoknál?)

pankica # 2012.01.14. 13:36

Vásárolnánk egy zártkerti ingatlant, amire a tulajdonos engedély nélkül egy házat épített,mely alias gyümölcstároló néven szerepel a tulajdoni lapon....
Állítólag már 10 éve építette, tehát 2002-ben.

Ha megveszem kit terhelhet az esetleges bírság?
Kinek kell igazolnia, hogy letelt az építés óta 10 év?
10 év után semmilyen jogi szankció nem várható, vagy én
mint esetleges új tulajdonos is számíthatok bírságra?

Az ingatlan beépítése is nagyobbra sikerült, 3 % helyett
6 % lett.
Ilyen esetben mi a helyzet?

Hogyan írják át az ingatlant, ha csak gyümölcstárolóként
szerepel? Ha én tudom, hogy házat veszek, és nem polcokat aszalt körtével mi lehet a következménye rám
nézve?
Pankica

timylán # 2012.01.12. 11:36

Jó napot!

Olyan problémával fordulok Önökhöz hogy kinéztünk egy házat elég jó áron viszont kiderült róla hogy mindössze 50nm.Nincs rajt lakhatási,melléképületként van nyilvántartva!Belül egyébként gyönyörűszép és teljesen lakható.Ha szeretnénk megvenni mi a teendő hogy lakható legyen.Ha kérünk rá fennmaradásit mennyi bírságra kell számítanunk?Várom válaszukat!

dolfilara # 2011.12.14. 15:26

Kedves Nanemaaa!

Építésügyi hatósági engedély ügyében érdeklődnék.Igaz-e hogy a 2001-es építési engedéllyel abban az évben megépült hozzáépítésre (mivel 10 éve megvan a hozzáépítés) nem fennmaradási hanem ezt a hatósági engedélyt kell kérni. 2001-ben hétvégi ház volt a tervekben pedig a bővítés után családi ház.A hatósági engedéllyel a tulajdoni lapon is meg tudjuk változtatni hétvégi házról, családi házzá?Építési engedély lejárt és 10 éve áll a ház,akkor nem veszik figyelembe, hogy kissé eltér a terv a valóságtól?

Választ előre is köszönöm

Dolfilara

sumák # 2011.12.10. 18:13

Tisztelt nanemaa!
A hatóság a fennmaradási engedély elbírálásakor mely jogszabály előírásait veszi figyelembe? Az építménynek a ma hatályos vagy az építéskor hatályosnak kellene megfelelnie?
Olvastam itt lejjeb egy 10 éves időtartamot. Ez mire vonatkozik?
köszönettel: SZJ.

1tanácstalan # 2011.12.06. 09:55

Kedves nanemaa!

Köszönöm a választ. Ezen a lábon álló kerti tetőn már elég sokat gondolkodtunk, h ha nem lenne autónk, a meglévő építményt akkor is garázsnak vennék, vagy akkor már lábon álló kerti tetőnek? Mitől függ vajon, hogy az ügyintéző minek veszi?

nanemaaa # 2011.12.05. 17:14

A legtöbb településnek valóban van légi fotója, van amelyiknek több is. A szomszéd tanúnyilatkozata egy a bizonyítékok sorában. Ugyanakkor felhívják a figyelmet a hamis tanúzás jogkövetkezményeire.
Ha az építményben autó áll, az valóban garázs, függetlenül az anyagától, vagy a szerkezetétől. A 10 év valóban jogvesztő, ha fennáll, akkor nincs mitől félni.

Ha a tető által elfoglalt terület 20 m2-nél kisebb, és aláteszel egy kerti asztalt 4 székkel, akkor az simán lehet pihenés céljára szolgáló kerti tető, ami engedély nélkül építhető. A legfeljebb 20 m2 alapterületű (vetületű) kerti tető létesítésére nincsenek szabályok, az az építési telken bárhol elhelyezhető és a telek beépítettségébe sem számít bele.

1tanácstalan # 2011.12.05. 11:14

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi problémával kapcsolatban kérném a segítségüket:
A néhány éve tulajdonomban álló belterületi ingatlanon van egy általunk garázsnak használt, nyitott építmény. 6 db vas oszlop tartja a tetőt, fala, zárt oldala nincs, míg nem volt autónk, szerszámok, kerti bútorok tárolására használtuk. Idén ősszel beton aljzatot kapott. Ha helyszíni szemlére kijönnének a polgármesteri hivataltól, akkor ezt rögtön garázsnak titulálnák? Kb 17 nm2 az alapterülete. Az építő annak idején nem kért rá semmilyen építési engedélyt, mivel ő is csak szerszámtárolónak használta. ( Az oldalát eső ellen fóliával védte). Ha garázsnak véli a hivatal, akkor kérni kell rá fennmaradási engedélyt? Problémát jelent még, hogy a szomszéd kerítésétől kb 2 méterre található. Az járható út, hogy az előző tulaj lenyilatkozza, hogy több, mint 10 éve épült meg? E nyilatkozat valóságtartalmát hogyan ellenőrzi a hivatal? Halottam olyanról, hogy állítólag néhány éve műholdas felvételeket is elemeznek a hivatalban, hogy a kérdéses ingatlanokon adott időpontban mi volt megtalálható. Igaz ez? Szeretnénk, ha rendben lenne minden a kis telkünkön, ezért is kérem segítségüket, amit előre is nagyon szépen köszönök!

vadvirág (törölt felhasználó) # 2011.12.03. 19:35

Az ügyintézési határidő 60 nap.Van ahoo még ez sem elég, a lányom augusztus végén adta be a fenmaradési engedély kérelmét megfelelő dokumentációval,és a mainapig még semmi.
Épp tegnap kérdezte meg az ügyintézőt és még elö semm vette a beadott iratokat. Még Ö vomta kérdőre miért sürgös? Igen a szocpol miatt sürgös lenne.
Ennyit a hivatali ügyintézésekről, és egy regényt tudnék irni ezzel kapcsolatban,

vadvirág

nanemaaa # 2011.12.03. 18:02

Nem. De a tervtől eltérés miatt mégis fennmaradási lesz.
Nem csak a tervező hibája. Ha nem lehetett terv szerint megépíteni a loggiát, akkor le kellett volna állni és újabb engedélyt kérni. 15 napos ügyintézési határidejű eljárás olcsóbb lett volna, mint majd most a bírság lesz.
Nincs rá országos szabály, esetleg a helyi építési szabályzatban. Ha ez előkert, akkor az utcában kialakult, vagy 5 m, ha helyi építési szabályzat másként nem rendelkezik. Az viszont mindenképpen elvárható, hogy a garázs használható legyen.

dolfilara # 2011.12.02. 03:45

Kedves Fórumozók!

A javaslatotokra vagyok kíváncsi, , ha az épitési engedélyem 2001-es, de mivel csak most készült el a ház most szeretnénk megkapni a használatbavételi engedélyt.Olvastam,hogy fennmaradásit kérhetek,mert lejárt az építési engedélyem.Ez tényleg így van? Illetve a ház a mérnök hibája miatt eltér a tervrajztól.A loggia tetőszerkezete nem egy síkban van a tetőtel, mert akkor 1,6 m lenne a loggia és törpéknek jó lenne,de nekünk nem.Ezért meg kellett a tetőt a loggia fölött emelni,hogy használható legyen.Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy hány méterre kell lennie a garázs falának a kerítéstől?Van-e ilyen törvény?
Válaszokat előre is köszönöm

nanemaaa # 2011.12.01. 17:14

imma
5. pont 3.
vagy amit akartok. :-))))

nanemaaa # 2011.12.01. 17:12

dolfi
Ha elkészült az építési munka arra használatbavételi engedélyt kell kérni (az építési hatóságtól), ha egyébként terv szerint épült az épület. A fennmaradási engedély és a hozzá tartozó bírság (aminek összegéről jobb nem beszélni) a szabálytalan építésekhez társul.
Ügyintézési határidő 30 nap.
Tulajdoni lapra sosem fog felkerülni, hogy használatbavételi engedélyezés folyamatban, mivel a bejegyzési kérelmet csak a jogerős használatbavételi engedély, valamint az épület feltüntetési vázrajz benyújtásával lehet beadni.

dolfilara # 2011.12.01. 12:07

Tisztelt Fórumozók!

2001-ben kiadott építési engedély,ami gondolom már lejárt, viszont nincsen meg a használatbavételi engedély.Olvastam valahol, hogy ilyen esetben a fenntarthatósági engedélyt kell kérni.
Hol kell kérnem?,mennyi a bírság? mennyi idő mire megkapom?Jogilag ez ugyanaz mint a használatbavételi engedély?Mert a bank a végtörlesztéshez azt kéri,hogy a tulajdoni lapon legyen rajta, hogy a használatbavétel folyamatban van.

segítséget és a válaszokat előre is köszönöm

Dolfilara

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.12.01. 11:03

Elég lett volna 3 pontban válaszolni, még jó, hogy nem volt ott egy 5. is.