szomszedok jogai


lipay # 2008.05.25. 18:27

Üdv. Ha a magassága 3m akkor Bp. xx kerületben biztosan kell, sztem máshol is engedély köteles. Amnnyiben nem teljesen zárt (itt-ott hagysz benne lukakat) akkor viszont nem engedélyköteles nálunk. Szerintem az illetékes Polgm. Hiv. Építési osztálytól érdeklődd meg.
üdv. l.

tacky # 2008.05.25. 18:16

Üdv, azt szeretném kérdezni hogy a telkem végén lévő drótkerítés helyett szeretnék építeni egy magas (kb 3m)téglakerítést, akkor kell-e engedélyt kérni hozzá..polghivatal, szomszéd..?Előre is kössz a segítséget.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 15:18

Valami 01-nek: Amennyiben megállapítható a szomszéd telken történő építkezés kapcsán, hogy az önkormányzat jogszabálysértő építési engedély adott ki, akkor közigazgatási jogkörben okozott miatt bírósági eljárás indítható.
Illetve az önkormányzattól kérni lehet az építési engedély ismételt kézbesítését arra hivatkozással, hogy önhibáján kívül eső okból nem kapta azt meg.

nanoka # 2008.05.17. 14:57

Sziasztok.Nekem olyan kérdésem lenne,hogy társasházba mi a szabály,hogy lehet kerítést építeni.Mert az egyik szomszéd nem egyezik bele a kerítésbe,pedig őt egyáltalán nem zavarná.Ezt a szomszédot már többször feljelentettük,mert kiabált az ablakunk alatt és verte a redőnyünket.És van egy 3 éves kislányom,aki már nagyon fél a szomszédtól.A megoldás az lenne,ha kerítést építenénk,így a kislányom is kint lehetne az udvaron és nem látná a szomszédot sem.Csak egy 1.5m-es kerítésre gondoltunk a férjemmel.Ez hogy oldható meg?Várom válaszotokat.

valami01 # 2008.05.01. 14:01

Sziasztok

Épitési engedéllyel kapcsolatban szeretném kérni a segitségeteket, tavaly vettünk egy frissen parcelázott lakóparkban egy ikerház "felét", amire elviekben most kapjuk meg a használatba vételi engedélyt, viszont mint közben kiderült a telep szolgáltatóházát pont mellénk épitik amikor tavaly erröl beszéltem az épittetövel megnyugtatott, hogy minimum 15 m kell hogy legyen a mi keritésünk ill a másik épület között ehhez képest még 5 méter sincs magasalapozásu társasház lesz 80cm+ 3 emelet mivel mélygarázs lesz, a szellözés kb a mi kertünk felé felszini parkoló nem lesz és a "szolgáltatós" földszintet megvette a reál vagy cba, tehát vettem egy ikerházat ami egy 3és kb fél emeletes tüzfalra néz és egy nagyközért lesz a szomszéd akik reggel 5töl este 10ig generálják a koszt, autokat, hangzavart, természetesen ha sima társasház kertesház stb lenne a megfelelö határok betartásával semmi problémám nem lenne de igy... Ha jól tudom az ép.eng.-röl kellett volna levelet kapnom amit viszont vagy nem kaptam vagy kilopták a postaládából.. Lehet esetleg utólag tenni vmit, tervezzék át vagy arébb?? közös fellépéssel mint szomszédunk van vmi lehetöségünk /4 háztulajdonos/ vagy semmi? Köszönöm szépen a segitséget.Andrea

Bonina # 2008.04.25. 14:49

Sziasztok!
Sikerült vennünk egy szép családi házat, aminek egyetlen hátránya a szomszédunk. Követelései vannak felénk, amiket kb 1 hónappal korábban már itt taglaltam. A lényege, hogy ő támfalat akar velünk huzatni a mi telkünkön, hogy az ő házuk alól nehogy kimenjen a partoldal, ami a mi telkünkön van. Voltunk a körzeti építésügyön, ott megnyugtattak, hogy erre nem kötelezhet. Persze a szomszéd nem áll le, mindig ezzel zaklat. A házunk korábbi tulajdonosa azt mondja, hogy ő úgy tudja, hogy a drága szomszédunk nem is kapott építési engedélyt a háza felépítésére (tavaly épült), hanem felépült, és utána kért fenntartási engedélyt. Most komolyan, létezik ilyen?! A mi telekhatárunk és az ő házfala között kb 2,5 méternyi távolság van, én úgy tudtam, hogy minimum 4 m-t kell elhagyni. Mennyi a minimumtávolság hivatalosan? Bár ha tényleg nem kért építési engedélyt, akkor mindegy. Most kerítést akar húzni, de tartok tőle, hogy ő önkényesen kiszélesíti a telkét. Ki akarjuk méretni a telkünket, de mi van akkor, ha mire mi kiméretjük, ő már szépen lebetonoz oda nekünk egy kerítést? Ha tényleg csak fenntartásija van, az mit jelent? Olyan, mintha utólagosan kért volna építési engedélyt? Követelhet tőlünk ezek után bármit? Ő épült az adott körülmények közé, nem is engedéllyel és még követelőzhet is?

Pjotr # 2008.04.22. 18:07

És?
Ha oldalhatáron áll az épület akkor már nincs megadva a jobb oldal, de ez tökmindegy, a lényeg az, hogy nem kötelező minden esetben megépíteni.

monalisa1 # 2008.04.22. 17:48

Kerítés
44. § (7) Kerítés létesítésének elrendelés esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalában, továbbá - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - az útról nézve a jobboldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.

Pjotr # 2008.04.22. 16:49

Mindenki tudja, nem kell hozzá jogszabály?
Akkor semmihez nem kell, minek vele bíbelődni...
Amennyire én tudom kerítést építeni nem kötelező kivéve, ha a hatóság elrendeli.
Ekkor az oldalhatár azon részén lehet elrendelni ahová az építési hely csatlakozik.
Az meg, hogy a lakók valamikor mit beszéltek meg magasságban az sem mérvadó a jog szerint, ilyen megbeszélésre hivatkozva nem lehet kötelezni senkit, persze lehet perre menni, hogy szerződésnek minősül-e a dolog vagy nem, de ha be van tartva az érvényes ültetési távolság (általában gyümölcs- és díszsövény esetén 0,5 méter, legfeljebb 3 méter magas fák, fenyők és cserjék esetén 2 méter, ennél magasabb fákra 3 méter.)
Ha ez zavar valakit akkor lehet birtokvédelmet kérni, de mivel a tömör kerítés is lehet 2.5m magas ezért -szerintem- az alatt nem kérhető, hogy kivágja a fákat.

Még jó, hogy van róla jogszabály, azért nem árt a bíbelődés néha...

monalisa1 # 2008.04.22. 15:53

Tévedsz, nem én mondtam azt, hogy a hölgy b.k., hanem őnáluk hangzott el otthon ez a kifejezés a családban - és ezt még be is írta ide a fórumba...

bewiched # 2008.04.22. 15:43

Laikus vagyok én, nem szakértő…, soha nem is állítottam mást.
Valóban, nem állitottad csak azt hiszed, ezért oktatod ki a jogászt, és ezért nevezed mások élettársát büdös kurvának.
Már minősítették a hozzászólásodat színesnek: szép zöldnek.
Ha bevalottan laikusnak érzed magad, tégy is úgy, olvasgasd a fórumot, és ne ez legyen az életformád.
Egyébként a vadkerítés is drótfonat...

monalisa1 # 2008.04.22. 15:10

Amúgy pedig, hogy a kelleténél jobban ugatós egynémely kutya, nos igen, ahogy gyengébb idegrendszerű ember is van sajnos elég. (Ezt bármiféle célzás nélkül írtam le, de ahogy egy kutya is lehet sorszerűen rossz idegrendszerrel megverve, éppúgy az emberek sem egyformák...)

monalisa1 # 2008.04.22. 15:05

Laikus vagyok én, nem szakértő..., soha nem is állítottam mást.

A jobb oldali kerítés dolgát meg mindenki tudja, ahhoz nem kell külön "bibelődni" a vonatkozó építészeti előírással.

Vadkerítéssel személy szerint még nem találkoztam, ellenben drótfonattal nap mint nap. És mint írtam is utóbb: élősövényre gondoltam...

bewiched # 2008.04.22. 15:00

gica 174!

Hidd el neki! Ő a legjobb kerítés, és kutyaugatás szakértő a fórumon.
A jogszabályokkal nem is bíbelődik, azokat fejben hordja.
A minap egy másik topikban a drótkeritést akarta megnyesetni.

monalisa1 # 2008.04.22. 14:01

Béla,
"kiírva" nincs csak jogszabályban leírva..., és ennek okán mindenki tudja, hogy a neki jobbra eső kerítés az "övé" - különben nagy össszevisszaságok és viták lennének az egyes telekszomszédok közt. (A jogszabályi helyet nem bogarászom elő.)

gica174 # 2008.04.21. 14:20

A lakótársak nem maximalizálták az egymás közötti kerítés magasságot, és most nem is a kerítésről szól a vita hanem a növényzetről. Amúgy a többi szomszédnál is magasabb a növényzet a kerítésnél és ez nem zavar senkit. Különben én nem gondoltam hogy 3 méteresre növesztem a tujáimat, és direkt lassan növő faját vettem, és nem sövénytuját, ami rendre karban is van tartva minden évben.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.21. 14:03

az utcáról nézve a jobb oldali kerítést mindenki maga köteles létrehozni

Ahogy Orbánné mondja a Macskajátékban: "És ez hova van kiírva?"

monalisa1 # 2008.04.21. 13:45

A ti jobb oldali szomszédotok azért nem csínáltatta meg a kerítést - helyesen -, mert az a ti kötelességetek: az utcáról nézve a jobb oldali kerítést mindenki maga köteles létrehozni. Ennek okán a tőletek balra lévő szomszédtől kérheted annak a kerítésnek az őhelyette történő létrehozásnál felmerült költségek megtéríteni.

Ami a tuják dolgát illeti, igen, azok magasra szoktak nőni... - akár 3-4 méterre is, és olyankor szépek. (Valamint télen-nyáron 2-3 naponta bőségesen kell öntözni a tövét, és akkor sűrű is lesz.)

Azonban mível a lakótársak 1,6 m magasságban "maximálták" az egymásközti kerítésmagasságot, így "kilógni" a sorból nem lehet. Tessék fogni a villanyfűrészt és jó alaposan visszavágni a tujáid magasságát - egyben az oldalsó formázás is egyidejüleg elvégezhető. (A csonkítást 1-2 hónapon belül saját maga eltünteti, ránövi.) És évente igy tavasztájt ismét és ismét ezen műveleteket.

gica174 # 2008.04.21. 11:45

Üdvözlöm!
A következő problémával fordulnék Önhöz:
Hatlakásos sorházban lakom, ahol minden lakástulajdonodnak külön tulajdonú kertje van a ház hátsó fontján, sorban egymás mellett. Ez eredetileg az építtető által sövénnyel volt elválasztva egymástól, azóta mindenki megcsináltatta nagyon diszkrét szép zöld kb.160 cm magas drótkerítéssel a telkek elválasztását. Egyedül a mi jobb oldali szomszédunk nem akarta megcsináltatni, így nekünk mindkét oldalon saját költségen kellett felhúzatni a kerítést. Ezután a kerítés mellé végig ültettünk egy tujasort, mert ugye mindenki valamilyen szinten szeparálódni szeretne. Ezek a tuják jelenleg kb. 210 cm magasak. A szomszédunk fenyegető hangnemben a tudtunkra adta, hogy vágjunk le a tuják tetejéből mert beárnyékolja a kertjét.
A kérdésem az lenne, hogy van-e erre vonatkozó jogszabály, hogy milyen magasra növeszthető a kerítés melletti növényzet?
Köszönettel: Gica

monalisa1 # 2008.04.19. 18:57

A másodfok majd tanulmányozza a helyi építési szabályzatot, melynek eredményeként bizonyára jóváhagyják az előzőekben már kiadott építési engedélyt., nagyon kirívó lenne ha csak 700 m2-nél nagyobb telekre lehetne építeni.

finidi # 2008.04.19. 06:33

Üdvözlet!Olyan kérdésem volna,hogy :Megkaptam az építési engedélyt amely akkor emelkedett volna jogerőre ,ha a körülöttem lévő összes szomszéd aláírja ,hogy lemond a fellebbezési jogáról,de sajnos az egyik megfellebbezte ráadásul egy cég ,pedig hegyoldalban van a telek és a fellebbező alattunk van kb 200 m-re.Arra hivatkozott,hogy a telkünk nem építési telek mert 700 valahány nm alatt van pedig
az önkormányzaton keresztül a helyi építési hatóságon
keresztül az összes többi szomszédig mindenki beleegyezett az építkezésbe,de így elküldték másodfokra, érdeklődnék ,hogy ebben az esetben mi fog
történni ,előre is köszönettel

monalisa1 # 2008.04.17. 15:38

A kérdéses kerités-szakaszra - akár a kisgyermeketek óvásaként is - pár m2 drótfonat költségének beálldozásával megoldhatjátok a problémát, vagyis ne a szomszédtól elvárni, hogy holmi míves kerítést csínáltasson oda... És be lehet ültetni valami gyorsan növő zölddel, így 2-3 év múltával már nem is látszik az ő jelen tákolmánya. Egyben fizikálisan is meg lenne akadályozva az átmászkálásban.

anicska # 2008.04.17. 12:17

A szomszédom a háza hátuljánál lévö járdát egy 2 m-es hosszuságban körbekeritette hogy a kutya ne tudjon a házhoz ugrani mikor ugat valakit.Ezt valami nagyon igénytelen modon tette rozsdás csöveket meg hatalmas fákat szurt le és azt keritette körbe egy aránytalanul kicsi drottal.Aminap a másféléves kisfiam felakadt a drotban és kiszakitotta a kabátját én meg lebontottam a "tyukketrecet"Most fenyeget hogy feljelent.Van joga átjönni és az én engedélyem nélkül kisketrecet épiteni .Sokszor csak észrevesszük hogy lyukat tömköd meg a háza falát tapasztja mikor kilesi hogy elmegyünk átjárkál.Mit tehetek?Köszi

anicska # 2008.04.17. 12:16

A szomszédom a háza hátuljánál lévö járdát egy 2 m-es hosszuságban körbekeritette hogy a kutya ne tudjon a házhoz ugrani mikor ugat valakit.Ezt valami nagyon igénytelen modon tette rozsdás csöveket meg hatalmas fákat szurt le és azt keritette körbe egy aránytalanul kicsi drottal.Aminap a másféléves kisfiam felakadt a drotban és kiszakitotta a kabátját én meg lebontottam a "tyukketrecet"Most fenyeget hogy feljelent.Van joga átjönni és az én engedélyem nélkül kisketrecet épiteni .Sokszor csak észrevesszük hogy lyukat tömköd meg a háza falát tapasztja mikor kilesi hogy elmegyünk átjárkál.Mit tehetek?Köszi

bodozoli # 2008.04.12. 10:05

KBS!
Köszönöm szépen a választ, tehát ha jól értem, akkor ha megvan az engedély a garázsról akkor a szomszédnak semmi beleszólása sincs, akkor sem ha eladjuk a házat. Akkor a garázs már az új tulajé, és az ő telkén van, de a telekhatáron.
Köszi mégegyszer.