szomszedok jogai


Bubó # 2004.05.10. 21:01

Az építési engedélyes terveket a tervezőn kívül az építtetőknek kell aláírniuk, a szomszédnak nem. De ha már aláírták, az még nem jelent semmit.
Az építési engedélyes tervből pontosan látszik (nem csak szakembernek), hogy az építendő ház hogyan fog kinézni.
Van benne ugyanis helyszínrajz, szintenkénti alaprajzok, metszetek, és minden oldalról homlokzatrajz. Ha ezeket nem tartalmazta a szomszéd tervdokumentációja, akkor az nem komplett terv volt.
Amikor a hatóság engedélyezi a szomszéd által benyújtott tervet, az engedélyező határozatból küld egy példányt az összes telekszomszédnak is. Ekkor kell bemenni az építési osztályra - lehetőleg egy szakemberrel, aki mindent elmagyaráz - és megtekinteni a szomszéd terveit. Ezek alapján fog ugyanis építkezni, és nem az alapján, amit előre mutogatott!
A szomszéd felé eső homlokzaton elhelyezhető nyilászárókkal kapcsolatban törvényi előírások vannak. A teraszról való átlátás megakadályozása tervszinten is megoldható, de utólag is orvosolható probléma (pl. növényzet telepítése, fásítás, stb.)
Építési engedélyt csak az utcafronton építendő kerítésre kell kérni, az oldalhatárra nem. Alapesetben annak mérete, anyaga, stb. a szomszédok megegyezésétől függ. Érdemes legelőször a helyi építési hatóság véleményét is kikérni, lehetnek helyi előírások.
A szomszéddal való megegyezéshez nagy adag kompromisszumkészségre van szükség. Nem mindenki érti meg, hogy egyszer nekem, másszor neki van szüksége a szomszédja jóindulatára. Valamit valamiért - alkalmazandó elv.
Válasz a kérdésre: miután a szomszéd előzetes hozzájárulására nincs szükség, a saját területen megépített kerítés miatt majd a szomszéd lesz kénytelen jogorvoslatot keresni (jegyző, építési hatóság, bíróság, stb.), ha nem tetszik neki.
Természetesen előfordulhat, hogy ha a jogos érdekei jelentős sérelmet szenvednek, a bíróság a kerítés átalakítását rendeli el, esetleg kártérítést ítél meg a szomszédnak.
Üdv.

krisztinita # 2004.05.10. 15:09

Szomszedaink uj hazat epitettek, melynek terveit szuleim alairtak.

Sajnos a tervbol nem igazan derult ki, hogy is fog a haz kinezni. Mivel a haz eleg magas, es a ablakai a mi hazunk fele neznek (a telkek nagyon szukek, tehat alig nehany meterre van a hazuk), a szomszedok felso teraszarol teljes a belatas a mi teraszunkra es nappalinkra. Ez nem csak szamunkra nagyon zavaro, de igencsak megnehezitheti a haz esetleges eladasat.

Szuleim ezek utan egy magasabb keritest szerettek volna felhuzni, am, mint kiderult ehhez a szomszed beleegyezesere volna szukseguk. Mivel a magas kerites jelentosen learnyekolna a szomszed telket es hazat, a szomszedok nem igazan meltanyoljak a tervet.

A kerdesem: mit tehetunk abban az esetben, ha a szomszedok semmifelekeppen nem egyeznek be a keritesbe?

Segitseguket elore is koszonom.

Krisztina