Földbérlet felmondása


gvik # 2010.08.26. 09:36

Szeretnénk felmondani a földünk bérleti szerződését. A szerződésben az van, hogy csak a gazdasági év végén lehet megszüntetni 3 hónap felmondással. Ez akkor vajon mikor van? Ahhoz hogy idén fel tudjuk mondani, mikor kellene csinálni, és mit takar a felmondási idő? Viszont ekkor ki kell fizetni a mezei leltár értékét. Az mekkora összeg lehet? Azonnali hatállyal csak úgy lehet felmondani, ha : nem műveli, használatra másnak átengedte, nem fizeti a bért. Ezek közül maximum abba tudnánk belekötni, hogy átengedte művelésre, mert a szerződés az illető feleségére van kötve, de nem a feleség műveli. Vagy ez családon belül nem számít?
Illetve a bérleti szerződés több bérbeadóra lett megkötve. Időközben a többi bérbeadó eladta a földet a bérlőnek. Akkor ez a szerződés érvényes még? Vagy csak rájuk nézve nem érvényes, és ránk nézve még igen? Előre is köszönöm a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.26. 10:15

Gazdasági év vége előtt 3 hónappal felmondhatod. A gazdasági év vége, - gondolom a betakarítás ideje. A betakarítás pedig a terményhez igazodik. Te tudod, hogy mit termeltél.

A felmondási idő alatt is művelhetitek, használhatjátok a földet és hasznait szedhetitek a bérleti díj fejében. Kötelező kiadás, akkor is, ha már nem kívántok a földdel foglalkozni.

Az azonnali felmondás a bérbeadó lehetőségeit taglalja.

:))) te most melyik fél vagy?

Igen, érvényben van a szerződés. Az adásvétellel tulajdonjogot lehet szerezni, a bérlet viszont arra a földdarabra nem szűnt meg. (Azt hiszem....:)) ha jól értettem a kérdést....

gvik # 2010.08.26. 11:02

Én a földtulajdonos vagyok. Szeretném eladni a földet, ezért kellene felmondani a szerződést. Bár ebben sem vagyok biztos, hogy fel kell-e mondani? Azt írtad, hogy ha eladom a földet, de nem szüntetem meg a szerződést, akkor a bérlő ugyanúgy fizeti nekem a bérleti díjat, de hát milyen alapon?
A bérleti szerződésben több bérbeadó van, mert a testvéreimmel együtt adtuk ki annak idején a földet. Ők eladták a földet a bérlőnek, én nem. A bérlő nem akar túl sokat adni érte, így inkább eladnám másnak. Ezt kellene valahogy jól megoldani, mert a bérleti szerződés még 2012 okt-ig érvényes. Arra gondoltam, hogy talán ez a szerződés már nem is érvényes. De ha érvényes még, akkor a testvéreim visszamenőleg elkérhetnék a bérlőtől a bérleti díjat, miközben a föld már a bérlőé. Elég bonyolult nekem ez sajnos.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.26. 11:22

Nem olyan bonyolult, de ehhez nem tudok asszisztálni.

A földtörvényben megtalálod, hogy kinek van elővásárlási joga. A bérlőnek mindenképpen.

Vagy adásvétel, vagy bérlet. A kettő nem megy. Én azt mondtam, ha 4 testvéred eladta, akkor neked, mint 5. tulajdonostársnak érvényben van a bérleti szerződésed a bérlővel.

Családon belüli munkamegosztás nem számít felmondási oknak.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 12:18

Azt írtad, hogy ha eladom a földet, de nem szüntetem meg a szerződést, akkor a bérlő ugyanúgy fizeti nekem a bérleti díjat, de hát milyen alapon?
Nem neked fizeti, hanem az új tulajdonosnak. A bérlőnek egyébként elővásárlási joga van.

gvik # 2010.08.26. 12:56

Köszönöm a válaszokat!
Azt értem, hogy elővásárlási joga van, de ahogy írtam, nem akarja megadni azt az összeget, amit más megadna. Semmi bajom nem lenne vele, vegye meg a földet, még jól is járnék, mert birtokösszevonásos vétel miatt nem kellene adót fizetnem az eladás után. De ha nem ad annyit, akkor nem tudok mit csinálni. Csak kellene pénz, és nem tudom hogyha eladom valakinek a földet, akkor mi lesz a bérleti szerződéssel? Az eladás a bérleti szerződés automatikus felmondásával jár? Vagy az átszáll az új tulajdonosra, és semmi probléma nem lesz abból ha így bérleti szerződéssel eladom, persze a vevő tudtával?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 13:03

Akkor ötödször is: az eladás nem érinti a bérleti jogviszonyt, az fennmarad. Csak annyi történik, hogy a bérlő már nem az eladónak, hanem a vevőnek köteles a bérleti díjat fizetni.
Az elővásárlási jogot nem úgy gyakorolja a bérlő, hogy megkérdezed tőle x összegért megveszi-e a földet. Az úgy működik, hogy ha majd találsz konkrét vevőt, konkrét árért, és még a szerződést is megkötöd vele, akkor kérdezed meg, hogy a konkrét szerződést a konkrét feltételekkel ő is megköti-e veled.

gvik # 2010.08.26. 13:17

Értem már, köszönöm szépen a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.26. 14:21

El kell olvasni a földtörvényt. (1994. évi LV.tv. )

Földet hirdetmény útján kell értékesíteni, a bérlőnek akkor van elővásárlási joga, ha legalább 3 éve bérli a földet.

Kicsi az esély egy darab föld valamely hányadát értékesíteni. Főleg, ha eltérő a föld minősége is, meg aztán a földhasználatban is meg kell egyezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 14:27

Nem. A földet is adásvételi szerződéssel kell értékesíteni, mint bármi mást. Az igaz, hogy az elővásárlásra jogosultak nagy száma miatt hirdetményben kell közölni a szerződéses ajánlatot. De ezt csak akkor lehet, ha már van konkrét vevő, konkrét szerződéses ajánlattal.
Egyébként ez a bérlő egyúttal tulajdonostárs is, úgyhogy nem is kell hirdetményt közzétenni, ha ő élni akart az elővásárlási jogával.

No igen, a Ptk.-t is el kell olvasni... És meg is kell érteni.

gvik # 2010.08.27. 08:03

Az új földtörvény szerint:
Elővásárlási jogok

10. §

(1) Termőföld vagy tanya eladása esetén – ha törvény másként nem rendelkezik – az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:[45]

  1. a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;
  2. a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;
  3. a helyben lakó szomszédot;
  4. a helyben lakót;
  5. haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.

(2) Az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:[46]

  1. a családi gazdálkodó;
  2. nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.

(3) Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] és a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.

Persze beszélhetünk a hamarosan idejétmúlt földtörvényről, de nem sok értelme van.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.27. 08:10

:) A nem áll fenn, az azt jelenti, hogy közeli hozzátartozó és társtulajdonosok között hirdetmény nélkül is létrejöhet az adásvétel.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.27. 08:14

Nem ezt mondtam?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.27. 08:14

...mielőtt KBS belémkötne....

A szerződés, a társtulajdonosok esetében, a felek aláírásával hatályba lép.

gvik # 2010.08.29. 18:19

"Akkor ötödször is: az eladás nem érinti a bérleti jogviszonyt, az fennmarad. Csak annyi történik, hogy a bérlő már nem az eladónak, hanem a vevőnek köteles a bérleti díjat fizetni."(kbs)

Tudnátok abban segíteni, hogy a fenti mondatra vonatkozó törvényt hol találom?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.30. 06:34

Ptk. 432. § (2). De a józan ész is ezt mondja; magad is belátnád, ha nem akarnád olyan erősen megszüntetni a szerződést.

gvik # 2010.08.30. 12:26

:) Sajnos a józan észre nehéz hivatkozni hivatalos közegben.
Nagyon köszönöm a segítséget! Olvasgattam a Ptk-t, de ezen úgy tűnik átsiklottam.
A tárgyhoz nem nagyon tartozik, de a megérzésed most nem helytálló, nagyon boldogok vagyunk, hogy nem kell megszüntetni a szerződést az eladáshoz. A fiamnak csak pénz kell, ha lehet könnyebb utat is járni, akkor minek bonyolítsuk :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.30. 13:03

Azért határozott idejű bérlet tárgyaként valószínűleg kisebb a vételár.

tamm # 2010.10.12. 07:09

Tisztelt Válaszolók! Van egy tanyánk melyet elszeretnénk adni. Vevő nem jelentkezett rá,viszont bérlő igen, 2 kisgyermekkel. Azt szeretné ,ha ideiglenesen bejelentkezhetne. Mi úgy adnánk ki, hogy továbbra is áruljuk. Attól félünk, ha lenne rá vevő, vagy nem fizeti a bérletet, nem tudunk tőle megszabadulni. Előfordulhat -e ? Mi a módja a bérletbe adásnak? Köszönöm !

MajorDomus # 2010.10.12. 20:16

Hatarozott idotartamu berleti szerzodes,mondjuk 6 honapra,amit mindig megujithasz 6 honapra.

tamm # 2010.10.13. 11:38

Köszönöm!

alinax # 2010.10.16. 12:54

Tisztelt Szakértők!
Egyik családtagom haszonbérleti szerződést kötött a testvérével annak a földjére. 5 évre szólt a szerződés, 2011 januárban járna le. Csakhogy közben a családtagom meghalt. A szerződés ezzel megszűnt vagy pedig a várható örökösnek kell folytatni a bérelt föld művelését? Az idei betakarítást a tulajdonos fizette és meg is kapta a termést. Ezzel elismerte hogy vége a szerződésnek? Vagy hivatalos formában fel kell mondani a várható örökösnek és a tulajdonosnak? Kinek kell elvégezni az őszi munkákat mint a parlagfű lekaszálását és a szántást? A hagyatéki eljárás még nem történt meg, hivatalosan még nincs örökös.

MajorDomus # 2010.10.16. 18:58

A berleti szerzodes a szerzodo felek halala eseten megszunik.
a szerzodes megszuntevel a jogok es kotelezettsegek a tulajdonost illetik.

alinax # 2010.10.16. 21:08

Köszönöm!

Kariboy107 # 2010.10.28. 16:35

Jó napot kívánok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni..

Van egy termőföldünk, ami jelenleg ki van adva bérbe, viszont most szeretnénk ezt a bérletet visszamondani, és magunk művelni a földet. Azt szeretném kérdezni, hogy mi ennek a módja?

Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy földbérlet felbontó szerződéshez nyomtatványt le lehet e valahonnan tölteni?

Üdv. : Sz. Károly