Földbérlet felmondása


Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.26. 14:21

El kell olvasni a földtörvényt. (1994. évi LV.tv. )

Földet hirdetmény útján kell értékesíteni, a bérlőnek akkor van elővásárlási joga, ha legalább 3 éve bérli a földet.

Kicsi az esély egy darab föld valamely hányadát értékesíteni. Főleg, ha eltérő a föld minősége is, meg aztán a földhasználatban is meg kell egyezni.

gvik # 2010.08.26. 13:17

Értem már, köszönöm szépen a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 13:03

Akkor ötödször is: az eladás nem érinti a bérleti jogviszonyt, az fennmarad. Csak annyi történik, hogy a bérlő már nem az eladónak, hanem a vevőnek köteles a bérleti díjat fizetni.
Az elővásárlási jogot nem úgy gyakorolja a bérlő, hogy megkérdezed tőle x összegért megveszi-e a földet. Az úgy működik, hogy ha majd találsz konkrét vevőt, konkrét árért, és még a szerződést is megkötöd vele, akkor kérdezed meg, hogy a konkrét szerződést a konkrét feltételekkel ő is megköti-e veled.

gvik # 2010.08.26. 12:56

Köszönöm a válaszokat!
Azt értem, hogy elővásárlási joga van, de ahogy írtam, nem akarja megadni azt az összeget, amit más megadna. Semmi bajom nem lenne vele, vegye meg a földet, még jól is járnék, mert birtokösszevonásos vétel miatt nem kellene adót fizetnem az eladás után. De ha nem ad annyit, akkor nem tudok mit csinálni. Csak kellene pénz, és nem tudom hogyha eladom valakinek a földet, akkor mi lesz a bérleti szerződéssel? Az eladás a bérleti szerződés automatikus felmondásával jár? Vagy az átszáll az új tulajdonosra, és semmi probléma nem lesz abból ha így bérleti szerződéssel eladom, persze a vevő tudtával?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 12:18

Azt írtad, hogy ha eladom a földet, de nem szüntetem meg a szerződést, akkor a bérlő ugyanúgy fizeti nekem a bérleti díjat, de hát milyen alapon?
Nem neked fizeti, hanem az új tulajdonosnak. A bérlőnek egyébként elővásárlási joga van.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.26. 11:22

Nem olyan bonyolult, de ehhez nem tudok asszisztálni.

A földtörvényben megtalálod, hogy kinek van elővásárlási joga. A bérlőnek mindenképpen.

Vagy adásvétel, vagy bérlet. A kettő nem megy. Én azt mondtam, ha 4 testvéred eladta, akkor neked, mint 5. tulajdonostársnak érvényben van a bérleti szerződésed a bérlővel.

Családon belüli munkamegosztás nem számít felmondási oknak.

gvik # 2010.08.26. 11:02

Én a földtulajdonos vagyok. Szeretném eladni a földet, ezért kellene felmondani a szerződést. Bár ebben sem vagyok biztos, hogy fel kell-e mondani? Azt írtad, hogy ha eladom a földet, de nem szüntetem meg a szerződést, akkor a bérlő ugyanúgy fizeti nekem a bérleti díjat, de hát milyen alapon?
A bérleti szerződésben több bérbeadó van, mert a testvéreimmel együtt adtuk ki annak idején a földet. Ők eladták a földet a bérlőnek, én nem. A bérlő nem akar túl sokat adni érte, így inkább eladnám másnak. Ezt kellene valahogy jól megoldani, mert a bérleti szerződés még 2012 okt-ig érvényes. Arra gondoltam, hogy talán ez a szerződés már nem is érvényes. De ha érvényes még, akkor a testvéreim visszamenőleg elkérhetnék a bérlőtől a bérleti díjat, miközben a föld már a bérlőé. Elég bonyolult nekem ez sajnos.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.26. 10:15

Gazdasági év vége előtt 3 hónappal felmondhatod. A gazdasági év vége, - gondolom a betakarítás ideje. A betakarítás pedig a terményhez igazodik. Te tudod, hogy mit termeltél.

A felmondási idő alatt is művelhetitek, használhatjátok a földet és hasznait szedhetitek a bérleti díj fejében. Kötelező kiadás, akkor is, ha már nem kívántok a földdel foglalkozni.

Az azonnali felmondás a bérbeadó lehetőségeit taglalja.

:))) te most melyik fél vagy?

Igen, érvényben van a szerződés. Az adásvétellel tulajdonjogot lehet szerezni, a bérlet viszont arra a földdarabra nem szűnt meg. (Azt hiszem....:)) ha jól értettem a kérdést....

gvik # 2010.08.26. 09:36

Szeretnénk felmondani a földünk bérleti szerződését. A szerződésben az van, hogy csak a gazdasági év végén lehet megszüntetni 3 hónap felmondással. Ez akkor vajon mikor van? Ahhoz hogy idén fel tudjuk mondani, mikor kellene csinálni, és mit takar a felmondási idő? Viszont ekkor ki kell fizetni a mezei leltár értékét. Az mekkora összeg lehet? Azonnali hatállyal csak úgy lehet felmondani, ha : nem műveli, használatra másnak átengedte, nem fizeti a bért. Ezek közül maximum abba tudnánk belekötni, hogy átengedte művelésre, mert a szerződés az illető feleségére van kötve, de nem a feleség műveli. Vagy ez családon belül nem számít?
Illetve a bérleti szerződés több bérbeadóra lett megkötve. Időközben a többi bérbeadó eladta a földet a bérlőnek. Akkor ez a szerződés érvényes még? Vagy csak rájuk nézve nem érvényes, és ránk nézve még igen? Előre is köszönöm a segítséget!