Társasházak jogásza!


Attila1983 # 2018.03.26. 11:32

Kovács_Béla_Sándor,

Tehát eltudom adni, akkor minden ok nélkül?!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.26. 11:26

Attila1983, ez hülyeség. (Arról nem is beszélve, hogy ha jól értem, nem a vállalkozó perli a társasházat, hanem fordítva.)

Milla40 # 2018.03.26. 11:17

Nevetséges azt mondani mindenkire, hogy irigy, úgylátszik ez egy divatos szó manapság. Egyébként úgy érzem, hogy nem tartozom azok közé akiknek okuk lenne irigykedni. Azt a kedves hozzászólót aki annak nevezett beköltöztetném egy olyan lakásba ahol melle naponta 5-6 ember váltja a szobát, az azzal járó jövés menéssel szemeteléssel és hangokkal. Eddig egy nyugodt ház volt, bármit kint lehetett hagyni az udvaron az biztos nem tünt el, ezután vajon úgy lesz-e, jó lenne ha a kedves hozzászóló ezt megérné és utána mondana véleményt másokról, egyébként meg nem kérdezte őt senki.

Attila1983 # 2018.03.26. 09:04

Tisztelt Fórum!

Érdeklődnék az iránt, hogy van egy panel társasházi lakásom, amelyet el szeretnék adni. Az ingatlan per és jelzálog mentes, nincs széljegyzet sem rajta (földhivatali adatok) és nincs tartozásom a társasházban. A társasház viszont perben áll azzal a kivitelező céggel, mely a társasház külső felújítását végezte. A közösképviselő azt állítja, hogy nem tudom eladni, mert a ház perben áll. Azt mondja perterhes. Kérdésem: Eltudom adni az ingatlant?

Köszönettel.:
K.Attila

Szomorú örökös # 2018.03.26. 05:37

Hapciusz

érdekelne, hogy akik az irigységet szajkózzák, azok airbnb közelében laknak-e? Nyilván nem.

Én csak azt tapasztalom, hogy ha valami elromlik egy házban, akkor arról mindig az "albérlők" tehetnek még akkor is, amikor közük nincs hozzá. A legtöbbször így van ez abban az esetben is, amikor egy elektromos berendezésről beszélünk, holott köztudott, hogy azok pont bármikor elromolhatnak, semmi sem tart örökké. És ilyenkor csak Einstein mondása jut eszembe:

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, bár utóbbiban nem vagyok biztos

Hapciusz # 2018.03.26. 04:51

Milla40, sajnos a társasházi törvényt valamikor 2011 környékén úgy változtatták meg, hogy nem kell a tulajdonosok hozzájárulása a házban üzletszerű tevékenységek végzésére, elötte a kereskedelmi törvényt is hozzáigazították. Mindezt nyilvánvalóan bizonyos gazdasági érdeklobbik kedvéért igazították, hiszen ott van az a pénz...
A lakók az szmsz-ben korlátozhatják a szolgáltatást, emelt közös ktg-re kötelezhetik a tulajt a túlhasználatért, aztán van a jegyző, birtokvédelem, bíróság.
Mind macera, a legjobb lenne ha a törvényt állitanák vissza eredeti formájában, hiszen a lakóházban a nyugalmat biztosítani kell.

Hapciusz # 2018.03.26. 04:32

érdekelne, hogy akik az irigységet szajkózzák, azok airbnb közelében laknak-e? Nyilván nem.

MajorDomus # 2018.03.25. 17:14

Ott a pont.

egyetértünk. főleg az irigység terén.

Szomorú örökös # 2018.03.25. 13:34

Milla40

Képzeld el azt, hogy az emlitett lakás mellett laksz és naponta 4 vagy 5 ember jön éjszakára, a lakásod mellet cigiznek beszélgetnek, a házban minden lakó nyugalmát zavarják, meg kell gondolni, hogy mikor menjünk ki az udvarra.

Ha bármilyen módon megsértik a házirendet, akkor a tulajdonossal kell ezt megbeszélni. Neked nincs jogod letámadni azokat, akik ott pár napig laknak. A lakás előtti folyosó és az udvar a társasház közös tulajdona, nem a tiéd kizárólag, így annak használatát egy esetlegesen kialakított házirend szabályozza. De neked ezt a házirendet erőszakosan betartatni se sok jogod van. Mint mások is írták, először a tulajdonossal kellene ezt megbeszélni. Ha ő ezektől elzárkózik, akkor jöhet a birtokvédelem a jegyzőnél.

Nem beszélve arról, hogy idegenek nem ismerjük, igy bármi megtörténhet.

Te mindenkit ismersz személyesen, aki a többi lakóhoz érkezik? Szerintem őket sem ismered, csakis azt, akihez érkeznek, így „bármi megtörténhet”. Nem kötözködni akarok, csak kb. ennyi az értelme az általad leírt mondatnak.

A kaputelefon számát megkapják, b ármikor visszajöhetnek és ez ellenőrizhetetlen, ez nem panzió ez lakásoknak épült.

Társasháznak épült, magán tulajdonú ingatlanrészek, ún. albetétek vannak benne és mindenki a saját ingatlanrészét arra használja, amire jónak látja - ezt neked semmilyen jogod nincs megszabni - természetesen a házirend betartásának keretei között. Ha téged ez zavar, akkor el kell költözni magánházba, ahol ez nem fenyeget. Ha maradsz, akkor ezzel együtt kell élned. Mellesleg ha így közelítjük meg, akkor te akár azt is ellenőrizni szeretnéd, hogy másokhoz kik és miért járnak, gondolj csak bele, milyen érdekes lenne ez a szitu...

De bevallom, én továbbra is szimpla irigységet érzek, hiszen ha csak egy-két évre leszerződött albérlő lakna ott, téged az is roppant módon zavarna, hogy másoknak van ilyen lakása, amivel esetleg pénzt szeretne keresni.

MajorDomus # 2018.03.25. 12:34

Teljesen jogos!

megjegyzem,a magántulajdon használata nehogy már a szomszéd beleegyezésétől függjön, fenntarva azt,hogy egy lakás kiadása ne tegye tönkre többek életvitelét.

megegyezés,kompromisszum

nonolet # 2018.03.25. 12:19

...és ha a tiéd lenne és te adnád ki?
Akkor is szükségesnek látnád a többiek beleegyezését?

- -

A problémákat persze meg kell oldani!
Annak is megvan a módja...

  • házirend
  • SZMSZ
  • birtokvédelem
  • szabálysértési alakzatok (rendőr hívása a vendégekre)
  • stb, stb.

- -

Elsőre a KÖZÖSSÉGNEK elkell beszélgetni
a tulajdonossal!!!, hogy ez ÍGY NEM OKÉ, nem hagyjátok.

Módosítson, vagy jön a háború...
Ami neki sokba lesz végül.
Mert addig szekáljátok non-stop jogi úton, amíg majd nem éri meg neki a szívatás.

Aztán szekálni is kell....
Felkészülten, kitartóan, állandóan.
Minden apró eseményből jogi elefántot gyártva.

A vendégeit IS!!! rendőrrel zaklatva, ha okot adnak rá, stb. stb.

Milla40 # 2018.03.25. 11:07

Szomorú örökös Képzeld el azt, hogy az emlitett lakás mellett laksz és naponta 4 vagy 5 ember jön éjszakára, a lakásod mellet cigiznek beszélgetnek, a házban minden lakó nyugalmát zavarják, meg kell gondolni, hogy mikor menjünk ki az udvarra. Nem beszélve arról, hogy idegenek nem ismerjük, igy bármi megtörténhet. A kaputelefon számát megkapják, b ármikor visszajöhetnek és ez ellenőrizhetetlen, ez nem panzió ez lakásoknak épült.

Szomorú örökös # 2018.03.25. 08:54

Milla40

Ha te teszem azt egy céget üzemeltetsz a lakásban, akkor neked hogy esne, ha az összes lakó hozzájárulását kellene hozzád begyűjteni és esetleg éppen emiatt hiúsulna meg, hogy a céged ott beinduljon? Nyilván ez mindig olcsóbb, mint egy iroda bérlése, de arra sem lehet kötelezni egy lakót, hogy ha megvett egy lakást, akkor ő is lakjon benne. Sokan vannak, akik befektetésnek veszik a lakást és a kiadással a költségeket próbálják meg redukálni, kompenzálni, jó esetben esetleg keresni is szeretnének vele. Na de ehhez alap esetben a többi lakónak nem sok köze van. Max. azok gondolják így, akik irigykednek rá.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.25. 08:35

Ugyan már.

Milla40 # 2018.03.25. 07:34

Szeretném megkérdezni, hogy egy 7 lakásos társasházban ki lett adva egy lakás albérletbe és az albérlő kiadja egy.két napra 4-5 embereknek
, szükséges-e ehhez a tulajdonosok hozzájárulása. Köszönöm

MajorDomus # 2018.03.10. 19:55

hutina
Per a tulajdonos ellen.
Mint felperes,tiéd a bizonyitási teher!
Idő,pénz,fáradtság.

Megéri?

Hapciusz # 2018.03.10. 13:11

hutina,nem tudom hogy érdemes e ebbe energiát és pénzt fektetni?
Elég lenne az szmszt mpdosítani, megtiltani az erkélyen való dohányzást, mivel az akár tűzveszélyes is lehet.
Ha alattad bagóznak, locsold nyakon őket, éig abba nem hagyják vagy szólj a tulajnak.
Roppant nehéz a bizonyítási eljárás, az ügy viszi a pénzt és nem biztos hogy elérsz valamit

hutina # 2018.03.10. 11:28

Tisztelt Olvasó! Segítséget, ügyvédet keresek!
Birtokvédelmi ügyben, mely az erkélyen dohányzó bérlők miatt alakult ki.
Várom jelentkezését!

nonolet # 2018.03.03. 17:38

Az ELSŐ lépés!

Írásban panaszt tenni a közösnél (átvetetve vele)
és
határidővel (mondjuk 3 munkanap) kérni a megoldását.

MajorDomus # 2018.03.03. 15:29

De az lesz!
Ha 18 fok van a lakásban,még birtokvédelmet is kérhet az idős pár!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.03. 10:36

Ez nem jogi kérdés, hanem technikai.

Norbi7810 # 2018.03.03. 10:22

Semmit nem cseréltek.
Kapott egy 10centis szigetelést,azt ennyi.
Közös képviselő a 2. emeleten lakik,ő nem fázik,mert a 4.ről jön vissza a melegvíz.
Ezáltal nem akar foglalkozni vele..

MajorDomus # 2018.03.03. 09:58

Megkeresed a közös képviselőt!
Ha lakásonként egyedi mérés és elszámolás van,akkor a közösségnek tökmindegy ki mennyit fogyaszt.
Valószinű,hogy a felújitással fűtéskorszerűsités is történt,erre kérdezz rá!
Ha strangszabályozókat is cseréltek,azok beállitása nélkülözhetetlen a normális fűtéshez!

Norbi7810 # 2018.03.03. 09:52

Üdvözletem!
Egy olyan problémával állok szemben,hogy egy Esztergomi lakótelepi lépcsőház lakói a nagyszüleim,és tavaly beszigetelték a lakótömböt,azóta a fűtés elég gyatra,szigetelés előtt 24-26 fok volt,mostanra éjjel 18-19,nappal is épphogy 20 fok van.
Idős emberek lévén fáznak,meg egyébként én is..
Dorogon voltam a hőerőmű irodájában,ott azt mondta az ügyintéző hölgy,hogy ők a társasházig tartoznak,onnantól a társasházi képviselő az illetékes a fűtés ügyében,itt ugye váltószelepekkel lehet állítani.
A helyzet nagyon úgy néz ki,hogy nem akarja,akarják az átfolyó hővíz mennyiségét növelni,mert az ugye,mint minden más,pénzbe kerül,tehát a fűtés akkor nem 17.000 forintba kerülne,hanem mondjuk 25.000ft.

Jogilag mit lehetne tenni?

Tisztelettel,Keresztes Norbert.

MajorDomus # 2018.03.03. 09:50

CXXIII/2003.tv. 3§