Társasházak jogásza!


macsaba # 2016.07.07. 16:35

Tisztelt Fórumozók!

Egy 14 lakásos társasházban lakom, ahol a 4 nagy lakás tulajdonosa együtt a tulajdoni hányad 60.5 %-val rendelkezik.
A tető felújításra szorul, amihez a társasház hitelt kíván felvenni. A 4 nagy lakás tulajdonosa módosítani akarja (és meg is tudja szavazni) az SZMSZ-t azért, hogy a felújítás költségét ne tulajdoni hányad arányában, hanem albetétenként egyenlő részben fizessük.
Ennek következtében a nagy lakások tulajdonosai nagyon jól járnának, a kicsi lakásban lakók meg nagyon rosszul.
Én azt gondolom, hogy ez nem jogszerű, de szeretném megtudni, hogy van-e valakinek tapasztalata hasonló üggyel kapcsolatban.

Köszönöm!

bundori # 2016.07.05. 08:28

Mazsola, a csendháborításról nem árt ha van jegyzőkönyv. Ha már hivatalos az ügy,akkor nem hiszem hogy bántalmazni mernének, hiszen ők lennének az első számú gyanúsítottak.
Másrészt van ahol gipszkartonozással csökkentik a szomszéd által keltett zajokat.

elfmage999 # 2016.07.04. 19:25

Mazsola:

Csak úgy tudsz eredményt elérni, ha beleállsz az ügybe, de akkor tudni fogják, hogy te vagy a partizán.

Szóval, vagy menekülsz ahogy Majordomus írta, vagy megszoksz és nyelsz, vagy pedig harcolsz de akkor te is célpont lehetsz.

Rendőr ismerősöd azt mondd amit akar, ha hívod a 112-t akkor ki fognak jönni és nyoma lesz hogy nem csak fantáziálsz. Ez kelleni fog ahányszor csak lehet.

A rendőr próbál intézkedni, el fogja magyarázni a delikvensnek, hogy ez garázdaság és következő alkalommal már ügy lesz.

A jegyző meg a rendőr által megállapított csendháborításokra könnyebben fog lépni.

Hogy mit fogsz ezért kapni az nem ennek a posztnak tárgya.

Mazsola95 # 2016.07.04. 14:37

Kedves Zöldövezeti11, elfmage999!

A rendőrség tehetetlen, ezt egy jóbarátom, aki a kerületben rendőr, mondta. Nem mellesleg, tudnák hogy én voltam, és félek attól, hogy bosszút állnak.

A jegyzővel még nem volt dolgom, de kétlem hogy bármit is tudna a jegyző intézménye is lépni, de mindenképp soron va, hogy bejelentem náluk.

bundori # 2016.07.04. 04:39

Biztos hallottatok a kecskeméti savazós esetről. Amikor a lakóház aljában műkidő , hajnali ötig nyitvatartó és a rendőrséggel szemben működő pizzéria zajos vendégeire savas lötyit zudított a felettük lakó nő...hát én megértettem az idegállapotát, a savazást nem, és inkább a tulajt kellett volna jól felpofozni meg a rendőrséget feljelenteni hogy ezzel a csendháborítással nem kezdtek semmit. Nyílvánvaló, hogy szemet hunyt a polgármesteri hivatal és rendőrség a pizzéria tulajdonosának elnézve, hogy a lakók életét tönkreteszik. Ehhez a törvénytelenséghez hivatalok asszisztálnak évek óta

elfmage999 # 2016.07.03. 11:41

Mazsola95:

Csendháborítás miatt rendőri segítséget kérsz, folyamatosan mindig amikor zajong.

Aztán megpróbálod túlélni a hétköznapokat...

Zöldövezeti11 # 2016.07.03. 08:18

Mazsola95 !
pőanasz a jegyzőnél birtok háborítás miatt.

onedin csanád # 2016.07.03. 08:08

Kedves Hozzáértők !

A társasházunk módosított alapító okiratában úgy szerepel (1981-es okirat ), hogy aki nem fizeti időben a közös költséget, az 10 % ( bíróilag sem mértékelhető ) kötbért köteles fizetni a felújítási alap javára. SZMSZ-ünk még nincs, most van készülőben.
Kérdésem, hogy jogilag törvényes-e még ez a megállapítás, beemelhető-e ez így egy az egyben az SZMSZ-be, vagy változott-e azóta a törvény. Legtöbb helyen csak az aktuális bank kamatot kérik. A tulajdonosok 90 %-a megszavazná a 10%-ot, a renitens 2 lakó nyilvánvalóan nem...
Köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2016.06.30. 21:30

Elköltözöl!

Mazsola95 # 2016.06.30. 07:39

Üdv!

Alattam lakó folyamatosan ugató kutya miatt kérnk segítséget:

Történt, hogy még a télen heteken át nem tudtunk párommal megmaradni a panellakásban a 10 perces szünetekkel szakított monoton kutyaugatástól.Fél 6-tól délután kettőig. Ekkor még nem tudtuk kié, újak voltunk, így "nyomozni" kezdtünk, hogy megkérhessem hogy csináljon valamit a kutyával. Támpontot egy szomszéd adott, hogy igen, az alattunk lakóé, mindjárt hazajön. Tekintve, hogy ez este történt, nem akartam már visszamenni, majd holnap megbeszélem vele.
Egy óra múlva dörömbölt az ajtómon a "szomszéd" hogy hogy van pofám ehhez, mit képzelek. (Hozott magával két cigánygyereket is, csakhogy fair legyen.)Ekkor visszakérdeztem, hogy "ezek szerint az Öné a kutya?" a válasz: ő kutyája nem ugat satöbbi, neki nincs is.

A dolog nem oldódott meg, azóta csak bővült azzal, hogy kb. kéthetente vasárnap 9-10-11-ig ordenáré hangon üvölteti a zenéit.

MIt tehetek ilyen esetben, amikor még megbeszélni sem volt esélyem se?

MajorDomus # 2016.06.29. 19:35

Természetesen jogos! Ez a társasházi élet sajátossága!
Ha eldugul a csatorna, s feljön a szarlé a földszinten, akkor a 10.emeleti lakó nem köteles fizetni, mert tőle messze van?

suvi2011 # 2016.06.29. 17:06

Elnézést a zavarásért!Érdeklődni szeretnék:társasházunk liftfelújítást szeretne,de ehhez hitelt szeretne felvenni.Én földszinten lakom,liftet nem használok mégis a hitel miatt, 6 évre nekem is megemelnék a közös költségem (1000 Ft/hó). Jogos ez a lépés vagy tehet valamit ellene? Válaszukat köszönöm:S.István

osmi # 2016.06.21. 16:32

Én megkerestem az önkormányzati képviselőmet ( nehéz volt), a
szomszédos házak lakóival felváltva hívtuk a rendőrséget (detto hatékonyság) és megírtam a polgármesternek, hogy vegyék meg a lakásomat vagy adjanak vmit,ahol néhány órát aludni lehet. A csinos titkárnőkkel pedig megüzentem, hogy flúgos a nő és tényleg lefekszik a hivatala elé...
A zajszintmérő éjjel kettőkör lesápadt 30 év után.
Szerintem ha egyenként jártok el kellemetlenebb a dolog, tehát így.
Fogalmam sincs mitől maradt abba, valszeg befulladt a pali.
Akkor megtanítottak, hogy a "vállalkozás szabadsága magasabb rendű érdek, mint a lakhatás nyugalma".
Sok sikert!

Gloamwood # 2016.06.21. 09:31

A zajszintmérésről jut eszembe, a teraszon (mondom ez egy társasház aljában lévő garázsból kialakított kocsma, aminek ráadásul terasza is van ami közvetlenül több tucatnyi szoba és konyha ablaka alatt van) ordibáló vendégekre is vonatkozik? Úgy értem, ez a szabadidős zaj kategória, nem?

Gloamwood # 2016.06.21. 09:25

Köszönöm a válaszokat, elnézést a kései reagálásért, körbekérdezősködtem, nem csak engem zavar a dolog, de a legtöbb lakó úgy van vele, hogy "van engedélyük" s azt gondolják akkor üvölthetnek meg zenélhetnek is, nekünk el kell tűrni, de mindenki benne lenne a fellépésben, csak ne tudják meg a nevüket. Gondolom a zártan kezelést lehet kérni. Hogy működik ez a beadvány? Egyet írunk és aláírjuk mind, vagy egyesével küldjünk mind külön? Akkor van esély rá, hogy rögtön korlátozzák max. utána megy a huzavona, hogy ő nem egyezik bele, vagy először kezdődik egy hosszadalmas eljárás, aminek a végén lehet, hogy lesz valami? A rendőrségen túl vagyunk, vicc az egész, nyitvatartási időn belül, ha ki vannak hívva, akkor elzavarják őket azzal, hogy nekik még tart a nyitvatartásuk, utána meg, csak csendesen figyelmeztetik őket, aztán gyorsan elhúznak, ők meg nyilván telibe..
A költözés jó ötlet, de azért 5-6 lépcsőház kompletten nem költözhet el, na meg ki venné meg ezekkel az egyik lépcsőház aljában? Amúgy érdekes, több ilyen hely is van a környéken, de egyetlen egy sincs nyitva 10-nél tovább, szóval azért remélem annyira nem reménytelen, mint a bulizónákban...

MajorDomus # 2016.06.07. 20:27

És ráadásul -saját tapasztalatok alapján -eredménytelen is!

ragyasdezso # 2016.06.06. 20:15

MD írta mg a tutit, a többi csak felesleges próbálkozás.

osmi # 2016.06.06. 19:47

Bombázzátok az Önkorit és sűrűn hívjátok a rendőrséget. Legalább a hivatal fizesse majd a zajszintmérést.

bundori # 2016.06.06. 18:58

ne

Arra vigyázni kell, hogy nem nektek kell bizonyítani. A hivataloknak kell ellenőrizni, hogy szabályszerűen működik- e a kereskedelmi egység. Szeretik átpasszolni birtokvédelmi eljárásként a drága és nehézkes bizonyítási eljárásokat a panaszosokra, ezért nem megoldás ilyen esetekre a birtokvédelmi eljárás, szerintem.

bundori # 2016.06.06. 18:48

Fontos, ha többeteket zavar, akkor e kérjetek egyenként birtokvédelmi eljárást, hanem fogalmazzatok meg egy beadványt és írjátok alá minél többen.
A Th.törvény valamelyik pontja tartalmazza a lakhatás nyugalmát, sőt az Alaptörvény is. Lehet kutakodni az OTÉK rendelkezései között is, s hivatkozni rá. Nekünk 4 évünkbe került kirakni egy éjszaka is működő pékséget.

MajorDomus # 2016.06.06. 18:33

Azzal lehet elérni,ha elköltözöl!

birtokvédelmet csak akkor tudsz kérni, ha a zavarás kevesebb mint egy éve
áll fenn,utána már nem.

sajnos a Társasház két kivétellel (kártyabarlang és kupleráj) nem akadályozhatja meg az üzlet nyitását a törvénymódositás óta!

Meg tudjátok oldani,de csak egységes társasházi fellépéssel! Egyedűl ne vágj bele!

bundori # 2016.06.06. 17:24

Gloamwod, a társasházatokban lévő üzletekre vonatkozik a Th.törvények azon része, ami a lakhatás nyugalmához és jogához tartozik, tehát nem zavarhatják a lakókat, amennyiben folyamatos birtokháborításról van szó, akkor a jegyzőhöz kell fordulni.

Gloamwood # 2016.06.06. 17:19

De akkor mivel lehet elérni, hogy az ember házának aljában ne működjön egy hivatalosan éjfélig, a valóságban pedig ameddig jó a hangulat, nyitvatartó kocsma? Évekig egy csendes eszpresszó volt itt, amit új bérlő vett ki, s most, ami itt megy, azt azzal tudom jellemezni, amit a belvárosi romkocsmák környékén élők mondanak mindig: ez egy állatkert. Sose gondoltam, hogy egy csendes lakótelepen úgy fogom magam érezni, mint a belvárosi diszkók között élők.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.06. 15:19

Azt foglal bele, amit a többség akar - de a joghatása nulla.

Gloamwood # 2016.06.06. 14:41

Tisztelt Hozzáértők!

Szeretném meg tudni, hogy a társasházunk belefoglalhat-e olyasmit a házirendjébe, hogy a házunkban működő üzlethelyiségek, vendéglátóipari egységek mettől meddig tarthatnak nyitva.