Társasházak jogásza!


Hapciusz # 2020.02.04. 19:24

8541

Tarsashazé, mivel a homlokzathoz tartozik az a rész

MajorDomus # 2020.02.04. 19:54

Az dönti el,hogy az Alapitó Okiratban a külön tulajdonban szerepelnek e az erkélyek? Ha igen,akkor fordulj bizalommal a szomszédhoz,ha nem,akkor a közös képviselődhöz.

kamilla413 # 2020.02.05. 08:08

Kérjük társasházunk tulajdonosai számára egy gyors állásfoglalást a tekintetben. hogy tudjuk hogy a közös képviselőnek, könyvelőnek stb. mennyi ideig kell megőrizni a bizonylatokat, de azt nem tudjuk, hogy a tulajdonosoknak mennyi ideig kötelező.
Erre vonatkozóan van e valami konkrét törvény, rendelet, szabályozás illetve mi a gyakorlat. Gyors válaszát előre is köszönjük

MajorDomus # 2020.02.05. 21:22
  1. Ameddig ki nem dobja
  2. Nincs,csak a józan paraszti ész
drbjozsef # 2020.02.06. 04:22

kamilla413,

A magánszemélyeknek nincs kötelező határidő, csak egy életszerű gyakorlat. Elvégre, pl. a befizetést vita esetén neki kell igazolni, hogy megtette, legalább az elévülési időn belül. Úgyhogy életszerűen egy ilyen igazolást 5 évig célszerű megőrizni.

Hapciusz # 2020.02.06. 05:01

Számviteli tv mit mond??

Nemár, ha jön egy ellenőrzés, képviselő kidobja?

Szomorú örökös # 2020.02.06. 05:35

Hapciusz

Nemár, ha jön egy ellenőrzés, képviselő kidobja?

Olvasd végig alaposabban, itt nem a képviselő bizonylat-megőrzése a téma, hanem a lakóké.

MajorDomus # 2020.02.06. 18:55

Általában 5 évig érdemes megőrizni,rajtam is kerestek már 4 éves közös költséget,mert a kolléga az utolsó heteiben már nem dolgozott.

flavy0731 # 2020.02.07. 07:31

Üdvözletem Mindenkinek!

Adott egy 1200 lakás közös képviselője, aki tavaly októberben a lépcsőházban kitette, hogy indokolt lakásonként az ágyi poloska írtása felülfertőzöttség végett. Azonnal lett hívva erre szakosodott cég embere, aki maximális munkát végzett, viszont felhívta a lakó figyelmét, hogy ha a többi 31 lakásban nem kérnek írtást, évekig fenn fog állni az ágyi poloska invázó. Három hét múlva újra kellett hívni, mert hemzsegtek továbbra is a poloskák. A lakók homokba dugva a fejüket, mert nyilván szégyenlik, nem hívtak írtót. Minek után említett lakó családjában kisebb korú gyerekek is vannak, akik allergiásak lettek a csípésükre, a szülők erőn felül teljesítették a háromszor 20.000.-forint írtás kifizetését, a közös képviselőhöz fordultak. Másfél hét után sem kaptak választ, újabb levelet írtak és kérték, hívja fel a lakók figyelmét az eset súlyosságára. Eltelt még újabb másfél hét és kaptak egy végtelenül szomorú és cinikus, lenéző levelet, miszerint ők nem hívják fel a lakók figyelmét, mert aki eddig nem írtatott, ezután sem fog, illetve kikérik maguknak, nekik nem feladatuk ezzel fogalkozni.

Kérdezni szeretném, hogy ez valóban így van, valóban nem feladata a közös képviseletnek ebben a súlyos esetben eljárni, ha valóban így van, elfogadom ezt a választ , de valamiért úgy érzem, nem helyesen jártak el az irodában.

Köszönöm előre is, ha válasz érkezik.

MajorDomus # 2020.02.07. 21:16

A társasházak költségvetésében általában a csótányirtás szerepel. Ez szigorúan ajánlott,mert évente 4x szaporodnak. Tipikus panellakók.
.
Az ágyi poloska más tészta.
.
Általában níhány lakásban okoz problémét,kizárólag a rh- vértipust szereti,mást nem csíp meg.
Azért nem szerepel a házak költségvetésében mert rendkivűl drága. Nekem kedvezménnyel,900 ezer ft rgy 10 emeletes épület kezelése. A költségvetés 15-20 %-t is elviheti. Ezért a problémát egyénileg kell megoldani. Ha felmerül a gond, ajánlatos a nép figyelmét erre felhívni. Ez megtörtént.
Akkor nem értem mi a gond.
Az ágyi poloskánál 3 jezelés szükséges,x x+3 hét és x+ 8 hét követéssel.
A súlyos eset a lakónál áll fenn,ha máshol nincs gond,illetve tojnak rá a szomszédok,arról a képviselő nem tehet.
.
A felhívást megtette,ha senki nem reagál magukra vessenek.
.
Egyébként 2020-ban neked sem lehetetlen feladat egy felhívást közzétenni 31 példányban.

flavy0731 # 2020.02.08. 06:45

Major Domus, köszi szépen a választ! Értem, amiről írsz, viszont minek után más házban más közös képviselő bizony a befizetett közös költségből az összes X lakásban elvégeztette az ágyi poloska írtását, ezért azt gondolom, ez nem lehetetlen feladat! Továbbá a lakót sérti a lenéző hangvételű levél, a mérhetetlen cinizmus, ami a KK válaszát, azaz a helyettesét illeti. Teljesen igazad van, egyáltalán nem jelent gondot nekem azzal segíteni az ismerőseimnek, hogy kinyomtatok 31 ezzel kapcsolatos felhívást, de annak ellenére, hogy ez már tervben volt a hétvégére, akkor sem hiszem, hogy ez a mi feladatunk lenne, tekintve nem vagyunk KK tagok, de mivel a KK nem végzi a feladatát, ezt én veszem helyette a nyakamba. Milyen világ ez azért, hiába értem, amiről írsz, de akkor sem értek egyet ezzel, hiszen egyetlen KK tag sem megy el helyettem elvégezni az én munkámat. Mindegy, a lényegen ez mit sem változtat, azonban mélységesen elítélem ennek a közös képviseletnek a munkamorálját! És ilyenkor sajnálom, hogy az ügyvédnő, akinek dolgoztam, elment szülési szabadságra, mert vagyok olyan tapintatos, hogy nem fogom zavarni, holott tudom, ő nem dugná a fejét a homokba. Köszi még egyszer, hogy válaszoltál!

Szomorú örökös # 2020.02.08. 07:06

flavy0731

minek után más házban más közös képviselő bizony a befizetett közös költségből az összes X lakásban elvégeztette az ágyi poloska írtását, ezért azt gondolom, ez nem lehetetlen feladat!

Azt hiszem, hogy valamit nem értesz! Ha egy társasházban úgy döntenek teljesen demokratikusan, hogy közös költségből elvégzik ezt, akkor az nem jelenti, hogy onnan kezdve ez a döntés minden társasházra kötelező jellegű lesz. Nem mellesleg akkor sem vagyok biztos benne, hogy mindenki otthon lenne és beengedné, mert ha mégsem így lenne, azért azt ne várd már el, hogy hatóságilag fogják az adott lakót elővezetni.

Szóval tudomásul kell venni, hogy ez minden házban úgy működik, ahogy azt a társasház demokratikus intézménye, a közgyűlés megszavazza.

Teljesen igazad van, egyáltalán nem jelent gondot nekem azzal segíteni az ismerőseimnek, hogy kinyomtatok 31 ezzel kapcsolatos felhívást, de annak ellenére, hogy ez már tervben volt a hétvégére, akkor sem hiszem, hogy ez a mi feladatunk lenne

Hát két választásod van! Vagy viaskodsz a közös képviselővel és még hetekig-hónapokig így maradhat az állapot, vagy megléped saját magad a szükséges lépést és talán megoldódik a probléma. Ez van!

Ha pedig úgy érzed, hogy sérelmes volt számodra a közös képviselő hozzáállása, akkor fordulj a jegyzőhöz, bár nem vagyok benne biztos, hogy az általad leírt történtek után foglalkozni fog vele érdemben. Ha meg nem a valóságnak megfelelően adod elő, hanem csak a saját érvelésedet támogatóan, akkor meg végképp.

ObudaFan # 2020.02.08. 07:09

Nem mellesleg akkor sem vagyok biztos benne, hogy mindenki otthon lenne és beengedné, mert ha mégsem így lenne, azért azt ne várd már el, hogy hatóságilag fogják az adott lakót elővezetni.

Mivel egy társasházban azért szomszédról szomszédra terjednek a poloskák, így az irtásra nem hajlandó szomszédok ellen birtokvédelmi igénnyel (jegyző/bíróság) szerintem fel lehet lépni. Más kérdés, hogy nehéz bizonyítani, hogy honnan terjed a poloska. Ebben mondjuk segíthet az, ha a közös képviselő megszervezi az irtást és akkor lehet látni, hogy ki az a néhány lakó, aki nem engedi be őket.

flavy0731 # 2020.02.08. 10:58

Szomorú örökös,

értem amiről írsz, köszönöm, hogy reagáltál!

ÓbudaFan,

valami ilyen jellegű segítségre gondoltam én is, köszi szépen, hogy ezt leírtad! Azért ez az áldatlan állapot mégsem tarthat az örökkévalóságig, mások nem törődömsége végett ismerősömék anyagilag nagyon megjárják, számoljunk utána, három hetente 20.000.-forint, az anyagi vonzata éves szinten mennyi többletköltséget jelent és hallottuk már ugye, hogy egy 31 lakásos társasházban évekig éltek vagy teljesen kiírthatatlanok ezek a dögök! Ok, eladhatják a lakásukat, ez is egyfajta megoldás, de ez is milyen tisztességtlen már az új lakókkal szemben, visszatartani az ágyi poloska fertőzöttséget?!

Hapciusz # 2020.02.08. 11:41

Régen volt a KÖJÁL és bizony, kényszerfertotlenitest is végeztek, akkor meg ugye volt népegeszsegügy meg megelőzés...

MajorDomus # 2020.02.08. 17:53

Az igazság az,hogy tömeges fertőzés esetén a képviselőnek kötelező lépnie!
.
Amennyiben közös pénzből történik,akkor mindenkinek kötelező beengednie.
.
Nálam 98% volt ottjon,egy üres,egy Angliában. Az általános kezelés után a gond megszűnt.

ragyasdezso # 2020.02.08. 21:12

MD
Miért lenne kötelező magánlakások esetében? Az ágyi poloska nem csótány: itt nincs megelőzés. Ráadásul lakásonként 15-20 eFt. körül van. Kíváncsi vagyok hogy hány háznál van azonnal 2 milla poloskaírtásra!Arról nem beszélve hogy kinél van az szenzitív adat, amiért lazán kinyom a hatóság 500 eFt.-ot.

MajorDomus # 2020.02.09. 17:52

Olvasd el mégegyszer amit irtam.

Beatrix123 # 2020.02.10. 15:16

Üdv mindenkinek!
Turbo kazáncserével kapcsolatos kérdésem van.
A társasházban gyűjtőkémények vannak, 4 lakás van egy kéményre kötve. A lakóközösség nem akarja, hogy egységesen legyen kémény és fűtéskorszerűsítés. Ergo úgy döntöttek hogy alkatrészcserékkel oldja meg mindenki a már több mint 15 éves kazánok meghibásodását.
Kérdésem:
1.Ha rá tudom beszélni az egy kéményen lévő 3 szomszédot a korszerűsítésre, akkor a kéményátalakítás költségrésze a házat terheli vagy a 4 lakást?
2. Illetve ha a 4 lakásból egy nem egyezik bele, akkor rá lehet erőszakolni az átalakítás költségét jogszerű módon?
3. És akkor mi van, ha 2 lakó nem akarja, 2 igen?
Nagyon köszönöm!

flavy0731 # 2020.02.10. 17:25

Major Domus,

ismételten köszönöm! Esetleg tudnál erre vonatkozó paragrafust írni, amire hivatkozhatunk? Ok, első kettő levélnél lepattintottak, pedig eskü tapintatos és abszolút segítségkérő voltam, de akkor most egy harmadik levélben beszúrnám az erre vonatkozó paragrafust és hátha ..... más öteletem már nincs, nagyon sajnálom a családot, én látom, min mennek át, allergiás a gyerek már a csípésre, hatvanezer forint gyakorlatilag kuka, nonstop megy a mosógép, költséges, mosószer, vízdíj.... szóval jó lenne, ha a KK helyettese felfogná végre, hogy ha már ők egy cetlin (nem mindenkinek dobták be, kiragasztották, amit valjuk be, a házban lakó unatkozó nyugdíjas általában le is szaggat, mert zavarja a szemét) is jelezték, segítenének az írtásban, azaz legalább abban, hogy bedobva ! az értesítőt hívják fel újra a lakók figyelmét :-/ ( látni kellene az írásukat felém...

MajorDomus # 2020.02.10. 19:04

Ha legalább 3-4 lakásban van ez a gond,kezdeményezd a rendkivűli közgyűlés összehívását.
CXXXIII/2003.tv.

MajorDomus # 2020.02.10. 19:07

Ja,35§.2.bek.

flavy0731 # 2020.02.10. 19:53

MajorDomus, hálásan köszönöm!!!!

ragyasdezso # 2020.02.11. 09:11

MD

Ha legalább 3-4 lakásban van ez a gond,kezdeményezd a rendkivűli közgyűlés összehívását.

És ha a 10% összehívatja akkor mi lesz? Eltűnik a poloska?

A kk. csak segíteni tud, de nem kényszeríthet!

onedin csanád # 2020.02.11. 10:03

Kedves Beatrix123 !
Nem vagyok ugyan a téma szakértője, de miután a mi társasházunkban is hasonló probléma van, megpróbálok válaszolni.

  1. A gyűjtőkémény mindig közös tulajdon ( ld. alapító okirat ), tehát annak bármiféle béleléséhez közgyűlési határozat szükséges és a fizetése a közös pénzből történik.
  2. Ha az egy kéményen lévő összes tulajdonos hozzájárul a korszerűsítéshez, talán meg lehet szavaztatni a közgyűléssel, hogy egyelőre csak azt az egy kéményt készítsék elő kondenzációs kazánok fogadására.
  3. Ha csak egyetlen lakó is nem akarja a közös kéményen lévők közül, akkor nem lehet megcsináltatni, mert az újonnan kialakított kéménybe már csakis kondenzációs kazánt lehet bekötni.
  4. Ha az egy kéményhez tartozók között cirkós és konvektoros tulajdonos is van, ebben az esetben is meg lehet csináltatni a bélelést, de utána a konvektoros lakásban a vizet csak villanybojler adhatja.

Remélem jól tudom és tudtam segíteni.