Társasházak jogásza!


MajorDomus # 2016.05.30. 19:16

Akkor semmi!
25 lakásig nem kötelező a Számvizsgáló Bizottság(

  1. A közösség ügyintézését a közös képviselő vagy az intézőbizottság látja el. Abban a társasházban, amelyben huszonöt lakásnál több lakás van, a közösség gazdálkodásának ellenőrzésére számvizsgáló bizottságot kell választani.

ettől függetlenül lehet választani!

zsuzsa28 # 2016.05.30. 12:47

Tisztelt Fórum !

Lemondott az újonnan most már hivatalosan megválasztott 3. SZB tag A k,k, körlevelet küldött a tulajdonosoknak , hogy jelentkezzen valaki 3. tagnak, vagy vállalja-e a 2 tagból az egyik , hogy egyedül végzi a munkát ?Írásbeli szavazással kívánja megválasztani ha valaki jelentkezik .
KÉRDÉSEIM:1. 18 LAKÁSOS HÁZ LEHET -E 2 TAGÚ A SZB ?
EGYEDÜL NEM VÁLLALJA EGYIK SEM !
2. HA LEMOND A 2 TAG IS MERT NEM TUD EGYÜTT
MŰKÖDNI A K. K. VEL (SZERETNÉNK LEVÁLTANI,)
AKKOR MI A TEENDŐ?

MajorDomus # 2016.05.29. 18:21

Ne irjál jegyzőkönyvet! Ha már úgyis elküldte mindenkinek!
az aláirásod nélkül érvénytelen!
a tagok mondjanak le,s kezdődik előlröl minden, reméljük ezuttal törvényesen.

zsuzsa28 # 2016.05.29. 16:02

Kedves Major Domus !

Köszönöm a választ.

1. Ö nem készített jegyzőkönyvet. Az általam készített kinyomtatott, egy hitelesítővel már aláírt jegyzőkönyvbe írkált , olyat is írt ami nem úgy hangzott el. Ezt már elküldte a tulajdonosoknak,engem megszégyenítve. Ma elkészítettem újra kijavítottam a hibákat,amik nem voltak súlyos hibák . Főleg tulajdon hányadok nem voltak szabályosan feltüntetve mert nem hangzott el a közgyűlésen.
Azt mondta , hogy nekem kellett volna kiszámítani, ha nem értek hozzá miért vállaltam el.De a SZB választás eredményét még mindig ő írta rosszul.
1.Írhatok -e megjegyzést a jegyzőkönyv végére? Ha ezt sem fogja aláírni mit csináljak ?
2.Kérhettük volna hogy külön szavaztassa meg a tagokat ?
3.Nem volt megválasztva SZB tagnak csak OTP aláírónak. ( már 4 OTP aláíró van ) aki megvolt választva nem lakik itt ,( albérlője van )semmit nem csinált csak intrikált a közgyűléseken azt mondta most a közgyűlés előtt hogy nem tudta hogy ő tag. Önhatalmúlag bevonta a k. k.az OTP aláírót a SZB munkába. Mmár 5. éve ez van !!
4. Végül sikerült a k.k.nak megválasztani ezt az eddig "illegális" tagot 3.- nak .A másik kettő látja a szemétségeket mit tehetnek???Írják meg a tulajdonosoknak ?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.29. 14:19

Téves az álláspontod. Ilyesmi sem a törvényből, sem az alkalmazási gyakorlatból nem következik.

mac969 # 2016.05.29. 14:16

Köszönöm válaszát.

Álláspontom szerint szerződést is csak abban az esetben köthet, ha arra a közgyűlés felhatalmazta. Hiszen a közgyűlés hatalmazza fel a közös képviselőt a lakás fenntartása, karbantartása érdekében szerződések kötésére. Ezek a rezsiszerződések. De a többi szerződésre külön közgyűlési határozatok kellenek minden esetben. Így az ügyvéddel történő szerződésre is. Hiszen a Tht. is csak a közös képviselőt ruházza fel perbeli képességekkel, ügyvédi ellenjegyzést csak különleges esetekben ír elő. A közös képviselőt bíróság előtt ügyvéd csak abban az esetben képviselheti, ha arra a közgyűlést engedélyt adott. Amúgy a közös képviselőnek kötelező eljárnia ilyen esetekben a Tht. szerint. A meghatalmazás pedig szerintem az összes tulajdonostárs részéről szükséges, kivétel ez alól a Kúria előtti kötelező jogi képviselet esete. Vagy rosszul tudom?

Válaszukat továbbra is megköszönve.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.29. 14:02

A közös képviselő a társasház törvényes képviselője. Ebben a minőségében érvényesen köthet megbízási szerződést - ahogyan más szerződést is - a ház nevében.

mac969 # 2016.05.29. 13:51

Tisztelt Hozzáértők,

Azt szeretném megtudni, hogy társasház esetén a közös képviselő ügyvédi meghatalmazása a hatóságok, bíróságok esetén milyen esetben érvényes, mivel a társasház maga nem jogi személy.
Konkrétan az ügyvéd meghatalmazásához a törvény alapján szükséges az összes tulajdonostárs meghatalmazása? Álláspontom szerint a közös képviselő ilyen irányú meghatalmazása önmagában - különösen bármilyen ebben a témában döntő közgyűlési határozat nélkül - érvénytelen és semmis.

Válaszukat előre is megköszönve.

MajorDomus # 2016.05.29. 09:39

Jav: levezető elnök

egyébként a jelenléti ivet, vagy az összesitést át kell adnia a jegyzőkönyv elkészitéséhez!

MajorDomus # 2016.05.29. 09:37

1./ A közös képviselőnek nincs,de a Levehető Elnöknek van joga pontositani.ha igaza van,ki kell javitanod,ha nem, nem irod alá a javitott jegyzőkönyvét!
2./ helyes,semmi nem tiltja
3./ mire nem volt megválasztva?
alapvető kötrlessége együttműködni a tulajdonosokkal.Elvileg ki sem adhatja a kezéből az iratokat ,mert ő felel érte!
Az Szb egyeztetett időpontban elvégezheti az ellenőrzést az irodájában!
a fa kivágása közös udvaron a közgyűlés engedélyével történhet
A megtévesztés miatt a közgyűlés vonhatja felelősségre,akár kártéritési eljárást is kezdeményezve!
4./ a két szb tag,{ha nincs több] mint Számvizsgáló Bizottság jogosult, sőt köteles a visszásságokat feltárni!

zsuzsa28 # 2016.05.28. 15:05

Tisztelt Major Domus !

Köszönöm előző válaszát.
Elkészítettem a közgyűlés jegyzőkönyvét (a levezető elnök a k. k. volt) ő és az egyik hitelesítő nem írta alá , az általam és a másik hitelesítő (aki SZM tag) által aláírt jegyzőkönyvet át javította , törölt benne, hozzáírt és arra kötelezett , hogy készítsem el újra. Kitette a faliújságra ezt a javításokkal megjegyzésekkel ellátott példányt és el is küldte a tulajdonosoknak e-mailban. A jegyzőkönyv írásban gyakorlatom van évekig én készítettem, mióta ő a k. k. is készítettem, akkor nem volt kifogása, 2014 ben volt vele egy ügyem amiről önökkel is konzultáltam az a jegyző közben járásával rendeződött javamra. Nagyon dühös most mert az SZM választásnál nem az őt kiszolgáló embereit választottuk meg.Egyébként kiderült hogy 4 évig hazudták azt , hogy megérdeklődték és az önkormányzat nem ad ki építési engedélyt tető beépítésre .Ami nem volt igaz! A hangfelvétel alapján készítettem a jegyzőkönyvet . Nem hangzottak el nevek hogy ki jött később így nem tudtam kiszámítani a tulajdonhányad változásokat. Amikor mindenki igennel szavazott azt írtam, hogy egyhangúlag, ezt is kifogásolta.Felhívtam telefonon , hogy küldje el a tulajdon hányad számításokat , nem küldte el.
Kérdéseim :

  1. Joga van a k.k.nek megmásítani , átjavítani a már elkészített, aláírt jegyzőkönyvet. Köteles vagyok -e újra elkészíteni mikor az a hangfelvétellel megegyezik. Többen is meghallgattuk.
  2. A SZB. választásánál egy tag újraválasztására és 2 új tag megválasztására került sor . Helyes e hogy együtt szavaztatta meg a 3 tagot ? Valószínűleg más lett volna az eredmény ha külön szavazunk.
  3. Kiderült, hogy együtt működött önhatalmúlag egy tulajdonossal , aki nem volt megválasztva . Az illető visszatartotta a könyvelési anyagot és a munkáját jól végző SZM tag nem tudta átnézni. Az építési engedély tilalmáról szóló hazugsággal félrevezette a tulajdonosokat .A K: K: férje a közgyűlés határozata és engedély nélkül kivágott egy nagy fát és a fa anyagot elvitte !Lehetséges ez ?

4.Joga van a 2 SZM tagnak fentieket megírni a tulajdonosoknak?

MajorDomus # 2016.05.27. 17:15

majd a következő közgyűlésen,mert a meghirdetett napirenden a közgyűlésen már változtatni nem lehet.
a különfélékben vagy inkább napirend előtt elmondhatod hogy nem vette napirendre a javaslatodat,és ezt vegyék jegyzőkönyvbe!

opus # 2016.05.27. 13:49

Kedves osmi!

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat, élni fogok vele :)

osmi # 2016.05.27. 12:03

opus!

1.- 1/ 10 tulajdoni hányadot képviselő tulajdonosi kezdeményezéssel add át neki (dokumentáltan) a kérdéseidet a közgyűlés előtt.Én a közgyűlésen el is mondanám a történteket és indítványoznám a napirendre vételét a kérdéseimnek.Ha nem, akkor
Ragaszkodj a jegyzőkönyvbevételhez és újabb konkrét közgyűlési időpont megjelöléséhez, ahol napirendek lesznek a felvetéseid.

2.. Egyszerű többség kell, azaz az első kgy.akkor határozat képes, ha a tul.hányadok több,mint fele képviselve ( jelenlét ill.meghatalmazás révén) , a megismételten pedig a résztvevők tulajdoni hányadától függetlenül határozatképes.Mindkét esetben a képviselt tulajdoni hányadok többségi igen szavazata kell.
Árgus szemekkel figyeljétek a szavazatok számbavételét.Legyél hitelesítő vagy jegyzőkönyvvezető. Akkor bele kell látnod a tulajdonosi listába, tul.hányadokba és meghatalmazásokba.

opus # 2016.05.27. 05:36

Tisztelt Jogászok!
Az alábbi kérdésekben kérnék segítséget:

  1. A közgyűlés meghirdetése előtt tulajdonosként kellő időben napirendi és határozati javaslatot tettem, a közös képviselő javaslataimat kicenzúrázta, nem vette fel a meghirdetett napirendi pontok közé. MIT TEHETEK?
  2. A kgy-nek döntenie kell abban a kérdésben, hogy a volt képviselettel szemben milyen lépéseket (kártérítési per esetleg büntetőfeljelentés) foganatosítsunk.

MILYEN SZAVAZATI ARÁNY SZÜKSÉGES AZ ÉRVÉNYES HATÁROZATHOZ AZ ILYEN ÜGYEKBEN?
Előre is köszönöm sos érdemi válaszukat, ma délután lesz a kgy.

MajorDomus # 2016.05.26. 17:16

Nem.
elegendő a többségi szavazat,határozatképes közgyűlésen!

Mesi74 # 2016.05.26. 16:56

Kedves Ddr. Köszönöm a segítő gondolatokat.


Tisztelt Tagok!
Segítséget szeretnék kérni:
A társasház idén tervezi a tet?csere, kéményfelújítás, kötelez? kéménysepr? járda kialakítása

Mesi74 # 2016.05.26. 16:55

Kedves MajorDomus!
Köszönöm az ötletet, hát igen, a részletfizetés lenne megnyugtató, csak azt nem is értem,hogy ekkora összeget, ilyen rövid időn belül kifizetni, és a közgyűlésen mindenki megszavazta, csak én nem, mert nem voltam ott, de tulajdonképpen a tulajdoni hányad miatt amúgy sem jelentett volna semmit az én nem szavazatom, ha jól gondolom. Egy kérdésem még lenne, hogy a társasház hitel felvétel jóváhagyásához sem szükséges 100%?
Köszönöm.


Tisztelt Tagok!
Segítséget szeretnék kérni:
A társasház idén tervezi a tet?csere, kéményfelújítás, kötelez? kéménysepr? járda kialakítása

MajorDomus # 2016.05.26. 16:21

Mesi
a nincsből nem tudsz fizetni.

a fontos az,hogy hajlandó vagy fizetni.

a pert nem javaslom,mert csak a költségeidet növeled, és vesziteni fogsz!

nem kell a közgyűléshez fordulnod.
ha jól számolom, az egyszeri 55.000 ft és 4 havi 2100 ft/m2 neked összesen 399.400 ft begizetnivalód van
Ez már bocsi,de egy ökörnek is sok!

én a csúsztatott fizetést javasolom.
a pénzt oszd el 12 hónapra,ez 33.864 ft,a havi közös költséggel együtt 40.834 ft.ezzel szerintem elbirsz!

keresd meg a közös képviselőt és ezt foglaljátok irásba!
meg fogja érteni,mert igy is sokan fognak tartozni,te viszont fizetni szeretnél,de nem tudsz!

Iucundus # 2016.05.26. 15:42

Mesi 74,

a közgyűlési határozat 60 napon belül támadható meg a bíróságon, tehát június 25-ig legkésőbb.

Ez a határidő már nem jogvesztő, ha nem voltál jelen a közgyűlésen, de akkor igazolni kell a tudomásszerzés időpontját.

Egyébként két lehetőség között választhatsz:
1.) Kérd a közgyűlés jóváhagyását részletfizetéshez, tehát fizetsz;
2.) Bírósághoz fordulsz, de akkor keress ügyvédet, mert az eset nem egyszerű


Ddr

Mesi74 # 2016.05.26. 14:26

A társasház idén tervezi a tetőcsere, kéményfelújítás, kötelező kéményseprő járda kialakítása, gázvezeték csere és kaputelefon kiépítés felújításokat.
Ehhez a számítások szerint 5.200.000,- Ft-ra van szüksége a háznak.
A közgyűlés döntése szerint 3.370.000,- Ft hitelt jó feltételekkel szeretne felvenni - állami kamattámogatás, lakástakarékban állami hozzájárulás (OTP).
A hitelhez 400.000,- Ft önerő befizetés szükséges.
A maradék 2.200.00,- Ft- kedvezőtlen feltételekkel lehetne felvenni, ezért úgy döntött a közgyűlés, hogy azt a pénzt összeadják a lakók, így nem kell kamatot fizetni.
Én sajnos nem tudtam ott lenni a közgyűlésen. Egy 41 nm2 lakás tulajdonosa vagyok.
Az összeg, amelyeket a közgyűlés megszavazott:
Május hónapban az önerőhöz: 1300/nm2, célbefizetés, azaz kb. 55 000 Ft befizetés kell.
A fennmaradó 2 200 000 Ft tekintetében három hónapon keresztül (június-július-augusztus) 2.100,- Ft/m2 összeget kell célbefizetésként befizetni.
A felújítás alap:hitel törlesztéshez 170,- Ft/m2 lesz a plusz költség még mindezeken felül, amíg tart a hitel.
Ez annyit jelent, hogy a máj, jún, júl, aug, hónapokra vonatkozóan 86 100 Ft és 6 970 Ft összegek befizetését írja elő a közgyűlési határozat, ez összesen: 93 070 Ft/hó

A kisebb részletekben történő hosszabb idő alatt zajló befizetéseket nem ellenzem és magát a felújítás szükségességét sem kívánom vitatni, de ekkora összeget nem tudok megfizetni, kiskorú gyermekkel és lakáshitellel rendelkezem.
A közgyűlés 2016.április 26-án volt, a jegyzőkönyvet 2016. május 24-én küldték ki.
Nagyon várom a segítő javaslatokat.
Köszönettel


Tisztelt Tagok!
Segítséget szeretnék kérni:
A társasház idén tervezi a tet?csere, kéményfelújítás, kötelez? kéménysepr? járda kialakítása

MajorDomus # 2016.05.25. 19:16

1./ Természetesen,sőt elvárás,hogy két aláirással lehet a számláról pénzt felvenni!
2./ ha tulajdonos ő is akkor igen,de nem ajánlott.
3./igen,ha előzőleg beleegyezett

zsuzsa28 # 2016.05.25. 16:12

Tisztelt Fórum !

5 éve van közös képviselőnk. Nagyon sok furcsa szabálytalanság történt. Az " Oszd meg és uralkodj " jellemzi munkálkodását ezért leváltása nem lenne egyszerű feladat ....
Múlt héten volt közgyűlés, az egyik számvizsgáló bizottsági tag lemondott ezért választani kellett. Egy másik tag akit 5 évvel ezelőtt választottunk meg közölte, hogy ő nem tudta, hogy tag nem járt el a megbeszélésekre nem vett részt az ellenörzésben. A k.k. önhatalmúlag egy OTP aláíróval helettesítette vele beszélt meg mindent. A 3. tagot aki törődött a házzal, sokat dolgozott , felfigyelt a hibákra is mellőzték iratokat nem adtak át neki , stb..A K.K." embere a régebbi leváltott sikkasztó k. k. idején volt tag és " gyümölcsözően "tudtak együttműködni.
A közgyűlés a rendes embert újra választotta , jelentkezett egy új másodiknak de harmadiknak nem jelentkezett senki ezért a k. k. megválasztatta az ő emberét távollétében!
Kérdések :1. Lehet-e SZB. tag banki aláíró ?
2. Lehet e tag a tulajdonos gyermeke, férje, felesége ?
3. Távollétében meg lehet -e választani valakit a k. k. javaslatára ha azt mondta neki , hogy elvállalja?
Én készítem a jegyzőkönyvet, azért kérdem mert ezek a kérdések elhangzottak ott is.

csuli # 2016.05.24. 19:05

Üdv MajorDomus!

Ezen is túl vagyok. Azt válaszolták, hogy amennyiben tartalmazza a közgyűlési határozat a közös képviselő feladatkörét akkor az elegendő.

Tehát be sem kérték.
A helyi jegyzői hivatal egy "Só" hivatal. Azért nem show, mert az szórakoztató.

A társtulajdonos húgom ma kapott levelet a NAV-tól, hogy végrehajtást kezdeményeznek ellene, ha nem fizeti be a társasházat érintő büntetést.Én még nem kaptam meg, ezek szerint várhatom.Mindezt annak ellenére hogy az egyik tulajdonos számlájáról már leemelték. Ez egy egyetemlegesen kiszabott építéshatósági bírság.
Éves elszámoló közgyűlésünkön a másfél éve megválasztott új közös képviselő mosolyogva közölte, neki ehhez semmi köze, ő nem régész. Ugyanis már három éve húzódó ügyről van szó.
A nem fizető lakók meg röhögnek az egészen.

Ha bemegy valaki a hivatalba, nem tud ügyet intézni, mert jön a kérdés: Ön a képviselő? A szolgáltatóknál ugyanez a helyzet.
Mondja meg már valaki mi van ebben az országban! Aki társasházba költözik az rögtön helótává válik?

Nem hiszem hogy ne lenne megoldás, nem adom fel,akkor inkább atomot nekik.

MajorDomus # 2016.05.24. 18:13

Csuli
a Határozatok Könyvéből kérhetsz bármikor másolatot! ha nem kapod meg, fordulj a Jegyzőhöz, ő majd rábeszéli!