Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasházak jogásza!

ragyasdezso # e-mail 2011.05.16. 21:58

A panelban is csak almérő.

Gigitta # e-mail 2011.05.16. 20:08

Jó estét mindenki!

Még új vagyok itt a fórumon abban sem vagyok biztos, hogy jó helyre írom a kérdésem, de felteszem, hátha tud valaki segíteni nekem.
Egy sorházban lakunk saját villany-és gázórával rendelkezik a ház viszont a vízóránk csak almérő.
Szerettük volna(különböző okokból)ha mindenkinek saját órája van,de a Vízműnél azt mondták ez nem megoldható.
Csak azt nem értem hogy az itteni panelekben akkor ez hogy volt megoldható?
Tudna nekem valaki ebben segíteni?
Hogyan tudnánk ezt mégis megvalósítani?
Köszönöm

Andi2 (törölt felhasználó) #   2011.04.17. 09:51

Pore, a tavalyi évi beszámolóhoz, és költségvetés tervezethez is szükség volt könyvvizsgálóra, vagy mérlegképes könyvelőre, a nélkül nem is érvényes se a beszámoló, se a költségvetés.
Az SZBnek ugyan átadni nem kötelező az iratokat(elvitelre), de ellenőrzésre mindenképp lehetőséget kell biztosítani, ami a számlák, kivonatok, pénztár, bank illetőleg minden kk munkájával kapcsolatos dokumentumra kiterjed.
(Nekem van olyan Szb tagom, aki a felszólító leveleket is elkéri, amit a tartozó tulajdonosoknak küldök, és ha 6 hónap után nem szólítom fel, jegyzőkönyvezi, és közgyűlésen megemlíti, hogy nem lett felszólítva a tartozó. )

Hogy van e végzettsége http://www.kozoskepviselok.hu/…elok-nevsora

innen megtudhatod, de inkább csak akkor, ha a Füti Omegánál végzett. Jellemzően, azok szerepelnek a listán.
Illetve a helyi Önkormányzatnál, a jegyző hatásköre a kk regisztrációja, 2010 óta regisztrációs számmal kell rendelkeznie, amit csak végzettség igazolására adnak ki. Úgy tudom a legtöbb önkomi honlapján, nyilvános a regisztrált kk-k névsora, sorszáma.

pore # e-mail 2011.04.16. 12:50

Andi2!
Köszönöm a gyors választ! Azért érdekel ez az ügy mert 2010- ben arra hivatkozott a kk,hogy a 2009-es évre nem volt kötelezö majd csak a 2010-re vonatkozik ez a rendelet,most meg ujjabb variációval jött elö egyébként valószinüen nagyon nincs rendben sok minden és fél a vizsgálattól.Az elözö évben megválasztottak a lakók egy uj és agilis számvizsgáló tagot aki el akarta kérni a 2009-es anyagot átvizsgálni és nem adta oda neki azzal az indokkal,hogy azt a lakók már jóvá hagyták szerintem oda kellett volna adnia vagy nincs igazam? Aki eddig volt könyvvizsgáló az csak azt vizsgálta, hogy jó-e az összeadás meg a kivonás semmi beszámolót nem tartott a közgyülésen,hogy mit vizsgált és milyen eredménnyel.Az uj
számvizsgáló kérte a kk-tól hogy mutassa meg a papirját a vizsgájáról,de még eddig nem jutott oda,hogy megmutassa.Jövö héten kedden van a közgyülés,de még nem látta senki a papirját a kk-nek.Köszönöm elöre is a választ!

julesz

Andi2 (törölt felhasználó) #   2011.04.15. 21:32

Pore, valóban megszűnt abban a formában, de csak 2011.novembertől, tehát múlt évi beszámolóhoz kell még. Ettől függetlenül kérhettek vizsgálatot, és elég a mérlegképes könyvelő is. Kérjétek a kk-tól, hogy közgyűlésen szavazhassatok erről. Lehetőleg írásban, 1/10 tulajdoni hányaddal.

pore # e-mail 2011.04.15. 18:30

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésem lenne a közösképviselö azt állitja megszünt a könyvvizsálói vizsgálat abban az esetben,ha a kk-nek van szakképesitése abban az esetben nem kell el végeztetni a vizsgálatot igaz-e? Nagyon sok hiányosság van az elszámolásában ezért szeretnék a lakók,ha lenne könyvvizsgálat.Válaszukat elöre is köszönöm!

julesz

JohnnyNr1 # e-mail 2011.04.15. 07:25

Jó napot mindenkinek.

Egy 21 lakásos társasházban élek. A lakások magántulajdonban vannak, de van 3-om üzlethelyiség amit a vagyonkezelő üzemeltet. Az egyik egy kocsma, mellyel a háznak volt a nyitvatartással kapcsolatban egy szóbeli megegyezése. A tulaj 2 hónapja eladta a bérleti jogát. Az új tulaj a nyitvatartást meghosszabította. Így a ház 70%-ban a nyugalmat zavarja.

A kérdéseim a következők:

A ház hozhat e határozatot a kocsma ellen (nyitvatartás,egyébb) ügyben? Mert a közös képviselő elzárkózik ettől az ügytől. Egyszerüen annyival,hogy nem. Pedig a ház meghozná a határozatot.

Vagy marad a birtokvédelem kérelme, mert az önkormányzat érdemben nem foglalkozik az üggyel a panaszlevél áradat után sem.

Úgyhogy ha van bármien út a birtokvédelmen kívűl, kérném a javaslatokat. A válaszokat előre is köszönöm.

Liduska # e-mail 2011.03.30. 16:05

Sziasztok! a korábbi témámhoz, mely szerint egy előző tulajdonosi közösköltség tartozást akarnak rajtunk behajtani: oké, hogy hivatkozzunk arra, hogy 5 év után elévül a tartozás, stb, de hitelünk van a lakáson, félünk,esetleg nem tetethetnek rá jelzálogot a tartozás miatt? vagy annak van előzménye azért?

köszönöm

senkiobuda (törölt felhasználó) #   2011.03.07. 16:43

nanemaaa! Köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2011.03.07. 16:21

Nem kell a hozzájárulása, de az alapszabály előírhatja, hogy az eladást a szövetkezet igazgatóságának be kell jelenteni.
2004. évi CXV. tv. 43. §.
A szövetkezet az új tulajdonost köteles lesz felvenni a tagjai sorába. Ugyanezen tv. 34. § (4) bek.

senkiobuda (törölt felhasználó) #   2011.03.07. 15:38

Lassan elérkezem "utolsó", elkeseredettségben felmerülő kérdéshez. Nagyon kérek pontos, lehetőleg jogszabályhely megjelöléssel választ: Örökölt lakásszövetkezeti lakás eladásakor a szomszédoktól kell elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat, vagy a lakásszövetkezet igazgatóságától is. Attól tartok, ha el tudnám adni a lakást, még keresztbe tehet az igazgatóság, hogy nem ajánlottam fel nekik eladásra. (Nincs üldözési mániám, még ha úgy is tűnik. Csak kértem a lakásszövetkezetekről szóló törvénynek megfelelő kgy. határozatokat néhány dologról. Most épp azért akarnak feljelenteni, hogy jogtalanul vettem részt közgyűlésen, bár volt meghatalmazásom) Köszönöm.

senkiobuda (törölt felhasználó) #   2011.03.04. 14:54

Andy2! Köszönöm a gyors választ. Nincs döntés, Felügyelő Bizottság van nálunk, ami "nem működik". Megkérdeztem az elnököt, nem válaszolt. Kértem a határozatokat, azt mondta nem adja oda, mert várnak rá. Azért kérdeztem, hova fordulhatunk mert nem nem tudunk róla, hanem semmilyen határozat nincs. Kicsit szétszórt vagyok, de naponta több kérdés merül fel. Csak egy példa: faliújságon meg volt hirdetve március 8-ra közgyűlés, tegnap derült ki, hogy nem lesz. Erről nem értesítettek semmi módon.

Andi2 (törölt felhasználó) #   2011.03.04. 14:42

Nektek is kell lenni ellenőrző bizottságnak, van könyvelőtök, cégbíróság a felügyeleti szerv, a mérleg adtok nyilvánosak...a legkézenfekvőbb mindig az, hogy meg kell kérdezni, hátha csak nem értesültél róla.

Tegnap is volt egy közgyűlésem, a nénit 2 éve nem láttam, mire most neki rontott a közgyűlésnek, ki engedte meg, hogy hátsó világítás legyen az udvarban? Roppantul felháborította, hogy külön hozzá senki nem kopogott be lehet-e, csak közgyűlés eldöntötte, én mindenkit értesítettem még tavaly...ilyenből évente sok konfliktus adódik, pedig szimpla kis kommunikáció az egész:):)

senkiobuda (törölt felhasználó) #   2011.03.04. 13:38

Tisztelt Társasházak Jogásza! Nem szapulni szeretnénk a közös képviselőt, csak tudni, mire költi a befizetett üzemeltetési, felújítási költséget, a gazdálkodás eredményét. Semmilyen szinten nem történt döntés a beruházásokról. Azt szeretnénk megtudni, hol, kinél, milyen indokkal kérhető a szövetkezet gazdálkodásának vizsgálata? Köszönettel

Andi2 (törölt felhasználó) #   2011.03.03. 21:46

JA úgy igen, kicsit pongyolán fogalmaztam, igazad van:) De egyébként is vehetnek igénybe, ahogy eddig is, külső személyt az ellenőrzésre, csak erről mindig mindenki nagyvonalúan elfelejtkezik:) Sokkal jobb szapulni a kk-t, hogy lopja a pénzt, de mivel ennek bizonyítása, vagy megfékezése esetleg pénzbe kerülne, inkább nem is tudnak erről a jogukról:)

MajorDomus # e-mail 2011.03.03. 20:54

miert nem ?

Ha a társasház 90 lakásos 22 milliós forgalommal, s a házban lako tulaj a k.k akinek nincs t..kezelői vizsgája ?

Andi2 (törölt felhasználó) #   2011.03.03. 16:05

Ez év novemberéig a 2010 évi költségvetésre még vonatkozik, utána nem.

kisperec #   2011.03.03. 14:33

Megváltozott a "gesz"-re vonatkozó szabály a tv-ben? A minap azt hallottam,hogy már nincs sem 10, sem 20 mFt feletti könvvizsgálat még 50 albetét felett sem. Lemaradtam volna valamiről, vagy dezinformáció?!

MajorDomus # e-mail 2011.03.02. 20:31

andy
a tanács csak részben jó.
Egy mondattal rázza le a képviseletet liduska.
5 ev utan a követelés elévült. Pont. Ha vitatja, pereljén. A bíróság nem is foglakozik vele. Pont.

Liduska # e-mail 2011.03.02. 13:53

Rendben, nagyon szépen köszönöm!

Andi2 (törölt felhasználó) #   2011.03.02. 13:50

Úgy valahogy:) De az nagyon fontos, hogy tértivényes levélben is elküldjétek neki, később ezzel tudjátok bizonyítani, hogy kifogással éltetek.

Liduska # e-mail 2011.03.02. 13:46

Köszönöm szépen, reméltem, hogy ez lesz a válasz :)

Tegnap leírtuk nekik a mondókánkat, de arra már nem jött válasz, és ma telefonált az ügyintéző hölgy, hogy ez meghaladta a képességeit, úgyhogy megvárja a főnökét, aki jelentkezni fog, de azóta sem jelentkezett.

Ezek szerint kössük az ebet a karóhoz. :)

Andi2 (törölt felhasználó) #   2011.03.02. 12:43

Liduska, ez csak mese. A könyvvizsgálat nem terjed ki 10 évre vissza, csak 2009 -2010 hez kötelező. A már elfogadott költségvetéseket nem is érintheti.
Az elmúlt 5 évben senki nem szólította fel sem az előző tulajt, sem titeket, így ha 10 évvel ezelőtti, jogi úton, törvényes segítséget nem kap a behajtásához. Írjatok neki egy tértis levelet, hogy mióta tietek a lakás, igazoljátok hogy azóta mit fizettek be, és hivatkozzatok a PTK-ra, mely szerint más adósságát nem testálhatják a nyakatokba, és nem is vagytok hajlandóak elismerni a követelést. A tartozás egyébként sem öröklődik, csak törvényes öröklés során, akkor is csak az örökölt vagyon mértékéig:) Úgyhogy ezt butaság volt leírniuk:)
Ha ezek után mégis fiz. meghagyra adja, mondjatok ellent, és per során kérjétek a törlést, ugyanezen okra hivatkozással, illetve kérjétek az elévülést.

Liduska # e-mail 2011.03.02. 11:04

Szeretnék én is egy társasházzal kapcsolatos kérdést feltenni.

2009. októberében költöztünk, az adásvételkor az előző tulaj bemutatta a közös képviselettől kapott 0-s igazolást, mely szerint nincs tartozása. (Sajnos ezt az igazolást nem fénymásoltuk le magunknak.)

Azóta kaptunk több kimutatást is, melyek szerint tartozásunk nincs, sőt, mi több, folyamatos túlfizetésünk volt.

2010. októberében közösképv. cég váltás történt. Az új cég novemberben szintén kiállított egy kimutatást, mely szerint 8640 Ft túlfizetésünk van. Erre most - fél évvel később - ugyanez a cég küldött egy papírt, hogy 37.000 Ft tartozásunk van. Felhívtuk őket, elküldtük mailen a korábbi kimutatásokat, az előző képviselettől 2009. decemberében kapottal együtt, mely szerint nincs tartozás a lakáson. 0-s igazolást akarnak, ami a megvételkor került kiadásra, sajnos ilyenünk nincs.

Valójában azt állítják, hogy a tartozás nem a miénk, és nem is az előző tulajé, hanem az azelőtti tulajé!!!! (Aki kb 10 éve adta el a lakást.) Szerintük a tartozás öröklődik, így azt nekünk most ki kell fizetnünk...

No de másfél éve lakunk itt, eddig 3 olyan papírt is kaptunk, amelyek szerint nincs tartozás, most meg könyvvizsgálatra hivatkozva rájöttek, hogy mégis van 37 ezer...

Természetesen az adásvételinkben az van, hogy tehermentesen vettük meg a lakást, azóta pedig minden csekkünk meg van, amivel igazolni tudjuk a havi befizetéseinket.

MajorDomus # e-mail 2011.03.01. 21:38

vaktaban ne lovoldozz.
A közös képviselet nem arra valo hogy automatikusan pereljetek valakit. Nem tudom elképzelni hogy 10 lakás hogy tud 1millio ft tartozást felhalmozni, ez csakis ugy lehet hogy nem fizetitek a közös költséget.
Mielott vádaskodsz elobb gyozodj meg az igazadrol
az uj képviselő majd átnézi az ügyeket s ha szukseges javaslatot tesz az elődje felelősségre vonásara. Ha indokolt.