Társasházak jogásza!


ragyasdezso # 2020.03.10. 20:26

kbs

Valóban, és a határozatok könyvét 10 év után is meg kell őrizni.

Hapciusz # 2020.03.10. 20:33

Ahol nincs határozatok könyve, azzal mit kezd a jegyző? Elintezi egy dádával?

Szomorú örökös # 2020.03.10. 20:42

Ahol nincs határozatok könyve, azzal mit kezd a jegyző?

v.s.

Atvették a házat egy öregtől, aki azt se tudta, mi az a th tv.

No comment!

sznora87 # 2020.03.11. 06:30

Tisztelt Fórum!
Egy '45-ben épült 40+lakásos műemlékvédelem alatt álló társasház sarkon elhelyezkedő félszuterén lakásában lakunk. A nagyszüleimé volt a lakás és mindig is ázott volt. 2-3 évente kellene újravakolni és festeni a nappali és a kisszoba ablak oldali falai miatt. Van egy majdnem 3 éves kisfiam akit a kisszobába már beengedni sem merek az ázott potyogó fal és penész miatt. Rákérdeztem a közös képviselőnél, hogy tervben van e a ház földszint alatti falainak szigetelése, mert a homlokzatot tavaly nyáron elkezdték, gondoltam ezt is meg lehetne oldani. Tudtommal 3 lakás van alagsorban és eddig csak én panaszkodtam. A KK felvilágositott,hogy nem terveztek és nem is fognak vízszigeteléssel foglalkozni a közeljövőben.
Kisgyermek mellett nem tudjuk megoldani magunk a belső javításokat, szakemberre nincs keretünk, de kidobott pénz lenne hiszen pár év múlva megint teljes felújitásra lenne szükség. Szívesen benyújtanám azt a számlát a társasháznak amit ennek a problémának a kezelésére fordítunk. Jövő hónapban közgyűlés lesz, de hiába vetném fel a kérdést, mivel másoknak nem állna érdekében a projekt, vagy leszavaznának vagy 10 évig ülnének a kérdésen. A kérdésem az lenne, hogy kihez tudok fordulni ezügyben? Mi a hivatalos útja annak, hogy megoldást találjunk a problémára, a társasháznál kell kiharcolnom a megoldást vagy keressek más utat? Ha saját költségen megcsináltatom, arra kaphatok e valahonnan támogatást vagy költségtérítést? Szerintem annak a 140 cm magasságú falnak fontos szerepe van a felső 5 emelet épségének megtartásában. Ha szétesik az alja akkor hiába a homlokzat szépítése...

Szomorú örökös # 2020.03.11. 06:51

sznora87

Tudtommal 3 lakás van alagsorban és eddig csak én panaszkodtam. A KK felvilágositott,hogy nem terveztek és nem is fognak vízszigeteléssel foglalkozni a közeljövőben.

Ezt vagy megoldod saját magad, vagy szerintem így marad. Ahol lehetne esetleg keresgélni némi támogatást, az a műemléki védelem. De ott egyedül a társasház kollektívan a házkezelő által nyújthat be bármilyen kérelmet, viszont hogy ott mennyit és hogyan lehet kapni rá, azt már nem tudom. Az egészen biztos, hogy hosszú és nehéz menet lesz. :-(

Szívesen benyújtanám azt a számlát a társasháznak amit ennek a problémának a kezelésére fordítunk.

A lakás belső állapotához szerintem nem sok köze van a társasháznak. Ilyenkor szoktak belülről szigetelni vagy gipszkartont rakni végig a falra, bár ettől még ugyanúgy vizes és dohos szagú maradhat simán az a lakás. Azonban ennek a költsége csakis a tiétek lesz, ezt még a műemlékvédelemhez se lehet beadni támogatásra.

Jövő hónapban közgyűlés lesz, de hiába vetném fel a kérdést, mivel másoknak nem állna érdekében a projekt, vagy leszavaznának vagy 10 évig ülnének a kérdésen.

Egy próbát azért mindenképp megérne.

wers # 2020.03.11. 06:59

Nehezen tudom elhinni, hogy egy külső tartószerkezeti fala ne társasházi közös legyen. A tetőbeázást is a fenti lakóknak kell megcsináltatni saját költségen?

Ilyenkor szoktak belülről szigetelni vagy gipszkartont rakni végig a falra, bár ettől még ugyanúgy vizes és dohos szagú maradhat simán az a lakás

Badarság. Magát a falat is szigetelni kell, óvni a víztől.
Nem túl örvendetes, ha "kirohad", szétmállik a fal. Ugyebár az tartja fölötte az egész házat.

Szomorú örökös # 2020.03.11. 07:19

wers

Nehezen tudom elhinni, hogy egy külső tartószerkezeti fala ne társasházi közös legyen.....Magát a falat is szigetelni kell, óvni a víztől. Nem túl örvendetes, ha "kirohad", szétmállik a fal. Ugyebár az tartja fölötte az egész házat.

Igen, de nem úgy nyúlsz hozzá, ahogy csak akarsz, mert a kérdező leírása alapján egyrészt '45-ben épült, továbbá műemléki védelem alatt áll, ráadásul 40+ lakásszám van. Nyilván ezért nehéz a kérdés megoldása, ezért halogatják a döntést, mert mindig akad egy ekkora házban ellenvélemény, a közös képviselő meg csakis meghatározott többséggel léphet a megoldás irányába. Ekkora lakóközösséget nagyon nehéz meggyőzni bármiről is, de erről leginkább MajorDomus tudna mesélni.

wers # 2020.03.11. 08:22

Úgy gondolod (nem ismerem a szabályzást), hogy egy társasház addig tologathat egy állagmegóvó karbantartást- felújítást ameddig rájuk nem dől a ház?

A tetőt is csak akkor kell megjavítani, ha már a földszinti lakások is áznak?

sznora87 # 2020.03.11. 08:25

wers
szomorú örökös

Köszi a segítséget:)
A Kk sajnos nem olyan aki kiáll dolgokért, az SzB az aki irányit itt sajnos..és ős a felső emeleten laknak. Függőfolyosó javítás? 1 hónapon belül megvolt, nehogy régi járólapon kelljen sétálniuk..parkolóhely kell egy ismerősüknek vagy rokonuknak? Semmi gond, egy albérlőtől elveszik mert az "nem jár" a lakáshoz, "várólista" van rájuk, azok kapják akik kedvezményezettek. Pfff. Van itt baj. Közgyűlés az úgy zajlik, hogy van olyan aki több megbízással jön és 5-7 tulajdonos hányadával szavaz. Dolgoztam Kk mellett, sejtem mi folyik itt. Ha kötösztököm nekem annyi. Igyekszem kultúráltan kezelni a dolgot, de sajnos a legtöbb kérdésemre az a válasz,hogy "érdeklődjek a SzB-tagoknál"

Hapciusz # 2020.03.11. 12:45

Wers,

erről írtam hogy a th tv nagy kaja és sok olyan módosítás kellene, ami szabályozná a házak allagmegovasat is. Pl. szakértői vélemény a th karbantartási sorrendejenek meghatározására.
Az Szb is urhatnám, szakmailag inkompetens tulajokbol áll, ha meg össze fognak, akkor teljesen kiszolgáltatottá teszik a lakokozosséget.
Ismerős szitu, nekünk is javasolták már hogy ha ázunk, csinaltassuk meg mi a tetőt... Meg aztán miért ott vettünk lakást? Közben harmadlagos dolgokra verték el sok pénzt.
Ezer sebből vérzik a thtorveny

Tomi81 # 2020.03.11. 16:12

Tisztelt Fórumozók!

  1. Szeretném megkérdezni, hogy ha valaki a lichthofba szereli a klímáját, az ellen a(z alatta/felette) lakó szomszédja szót emelhet (mivel a kamra és a fürdőszoba a lichthofba "szellőzik")? Kell ahhoz egyáltalán bármilyen engedély, vagy bárki kivezethet oda bármi? Kihez lehet fordulni ilyen esetben, ha zavaró a zúgás?
  2. Társasház esetén a birtokvédelmet csak a lakás tulajdonosa kezdeményezhet a jegyzőnél, vagy a lakást tartózkodási helyként megadó lakó is (aki nem tulajdonos)?

Köszönöm a válaszokat!

Hapciusz # 2020.03.11. 16:14

Tomi,
Mit gondolunk, mire való a lichtof? Például tűzesetnél mi a szerepe?

Szomorú örökös # 2020.03.11. 16:19

Tomi81

Kihez lehet fordulni ilyen esetben, ha zavaró a zúgás?

Egyértelműen a jegyzőhöz. De azért arra készülj fel, hogy onnan kezdve neked is minden szabályt be kell tartanod, mert tuti, hogy ilyen eljárást ellened is bármikor indíthatnak, ha valamit rosszul csinálsz. Sajna erőszak erőszakot szül. :-(

Társasház esetén a birtokvédelmet csak a lakás tulajdonosa kezdeményezhet a jegyzőnél, vagy a lakást tartózkodási helyként megadó lakó is (aki nem tulajdonos)?

Szerintem csak a tulajdonos kezdeményezhet birtokvédelmi eljárást.

Tomi81 # 2020.03.11. 16:27

Szomorú örökös: hosszú levelezés van már mögöttünk, és szinte büszke arra, hogy szabályt sért a házi rend többszöri megsértésével. :( A szép szó és a kérés sajnos nem használt, és elegem van, hogy sokszor éjszaka is őt kell hallgatnom (dübörgés és egyéb zajok).

Hapciusz: szellőztetésről tudok, tűzesetnél? Passz.

Hapciusz # 2020.03.11. 17:14

Tomi
Bizony nagyon nagy passz....merthogy tűzesetnél füst is van. Abba meg megfulladsz.
A lichtof kapacitasszűkitését sztem tiltják

Szomorú örökös # 2020.03.11. 17:20

Tomi81

elegem van, hogy sokszor éjszaka is őt kell hallgatnom (dübörgés és egyéb zajok).

Hát kérem erre csak annyit mondok, hogy „a társasházi élet gyönyörei”. Egy biztos, erőszakkal az ilyen idióta lakókat nem fogod tudni legyőzni, mert mindig minden le fog pörögni róluk, el fogják intézni. Utána pedig tovább törik a borsot az orrod alá. A jegyzők sem szívesen foglalkoznak ilyen kispolgári dolgokkal, meg is értem őket.

Én magánházban lakom, itt ilyen kevésbé fordul elő.

drbjozsef # 2020.03.12. 07:04

vagy a lakást tartózkodási helyként megadó lakó is (aki nem tulajdonos)?

Bármilyen furcsa, a birtokvédelem a birtokost illeti meg. (Adott esetben a vitatott jogcíműt is).
Kérdés, mi az, hogy "tartózkodási helyet megadó lakó" ? Ez nem egy jogi kategória. Milyen jogcímen lakik ott? Bérlő? Szívességi használó?

Ha van valami jogcíme, akkor kérhet birtokvédelmet.

Tomi81 # 2020.03.12. 07:28

Drbjozsef: testvér, tehát gondolom szívességi használó

drbjozsef # 2020.03.12. 07:48

Kérhet.

MajorDomus # 2020.03.12. 18:40

Kbs,ragyásdezső...
.
Határozatok könyve 2003.óta van.
A felsorolt esetek idősebbek.
.
A házban lakó Józsi bácsi lett a közös képviselő mert korábban az Ikv-nál dolgozott (mint karbantartó) tehát biztosan ért hozzá. Határozatok könyve? Még közgyűlést sem tartott évekig. Kiirta a faliujságra hogy mennyire változik a "lakbér" !
A nép meg fizette.

Hapciusz # 2020.03.12. 19:39

Majordomus,

... Aztán megjelent egy új tulaj, aki rájott hogy Józsi bácsi hülye és törvénytelenül vezeti a házat, így át(el)vette tőle, gondolván hogy ha még hülyébbek a lakók, akkor ő itt aratni fog a szakijaival meg a kamu munkákkal. És így ő sem, meg a kolleganő meg az ismerős akik szintén hivatásos th kezelők, nem írtak Határozatok könyvét.
Ezek után mi a szitu? Mert Józsi bácsi nem képzett, nem internetezik, de a 3 profi képzett szakmabeliek.

Szomorú örökös # 2020.03.12. 20:34

Hapciusz

Téged már kezeltetni kéne. :-D

MajorDomus # 2020.03.13. 22:56

Pedig erre van példa!
Hasonló a hasonlónak örül.

Szomorú örökös # 2020.03.14. 05:18

Józsi bácsi nem képzett, nem internetezik

Hogy is szokták mondani a hivatalban, amikor valaki a tudatlant próbálja előadni?

A jogszabály nemismerete nem mentesít a felelősség alól

Ergo Józsi bácsi ugyanúgy felelősségre lesz vonva, mint a profi házkezelő.
És a legcsekélyebb mértékben sem lesz kedvezményezettebb helyzetben a profikhoz képest.

Én csücsültem már rendőrségen tanúként egy közös képviselő ügyében, aki azt hitte naívan, hogy úgy is lehet kezelni a házat, mint ahogy azt ő tette. Aztán az egyik lakó úgy rendesen feljelentette és el kellett neki mindennel számolnia. Én meg csak azért kerültem képbe - holott semmiféle „haverság” nem állt fenn közöttünk - mert egy konkrét összeggel kapcsolatban bizonyos szolgáltatásra hivatkozott, amelynek számláját az általam kibocsátott számlának gondolta a nyomozó - persze tévesen. Bementem, elmondtam neki, hogy nem nyert, felvettük a jegyzőkönyvet és azóta se kellett ilyen ügyben megjelennem. Az a közös képviselő nem gazember volt és ezt még a rendőr is elmondta nekem, csak szimplán naív volt a ház pénzének kezelésében, amiért felelnie kellett - nagy valószínűséggel pénzbírsággal vagy felfüggesztettel megúszta.

De hát van, aki ezt nem fogja fel és Józsi bácsit egyfolytában próbálja kimosdatni, de a hivatásos házkezelőket már-már lassan legszívesebben villamosszékbe ültetné. Na ez az a beteges hajlam, amit már lehet, hogy kezeltetni kéne, csak kár, hogy Hárs hegy bezárt, mert kb. szerintem ott lenne megfelelő helye az ilyen személynek.

antibi # 2020.03.15. 06:43

Tisztelt Fórumozók!

A közös képviselőnk 2020. március 23-ra írta ki a közgyűlést. A Társasházat minimum 152 tulajdonos alkotja (ennyi a lakások száma).
Kérdésem, hogy a jelenleg meghirdetett vészhelyzet miatt - a kormány megtiltotta minden, 100 főnél többet érintő, zárt légtérben lezajló rendezvény megtartását – ez a meghívó, és ha a helyzet ellenére megtartja a közgyűlést, az vajon érvényes?

Segítségüket előre is köszönöm!