Társasházak jogásza!


netuddki # 2011.02.20. 10:35

Kedves Andi2!

Köszönöm a válaszod!!

voci # 2011.02.20. 12:29

Tisztelt Társasházak Jogásza!

Egy 70 lakásos társasház földszintjén lakom, az épület internetszolgáltatója a lakásom falán kívülről, a folyosón szerelte fel a szerverdobozát, ami nagyjából fél köbméter nagyságú.
Attól eltekintve hogy szörnyű látvány, mivel túl van zsúfolva, a kábelmennyiség miatt ragasztószalaggal van lezárva, a szerver ventillátorai közepes, monoton zúgó hangot bocsát ki.
Nappal nem zavar, viszont este, lefekvéskor , mikor minden elcsendesedik, nagyon hallani a folyosórol jövő zajt.
Kérdéseim:

  • A lakásom, és a folyosó közötti fal közös tulajdon?
  • Megkérhetemaz internetszolgáltatót vagy a közös képviselőt hogy helyezze át a szerverdobozát máshová, mondjuk a 4m-re lévő közös helységbe, ahol a villanyórák találhatók?
  • Reklamálhatok az miatt hogy a doboz ilyen monoton zajt bocsájt ki?
  • A doboz egy másfél méter széles folyosón van, 160cm-es mellmagasságban, és fél méter szélesen, nem balesetveszélyes ez?

Válaszát előre is köszönöm,
Voci

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.02.20. 18:26

Voci, de balesetveszélyes. :) Meg sem kérdezem melyik ez a kábelszolgáltató, nekem is vannak vele hasonló gondjaim.
Én először fel szoktam őket hívni, mint közös képviselő, leráznak, majd írok nekik levelet, hogy közös tulajdonú falon, helyiségben a hatályos tv-ek szerint csak közgyűlési határozattal lehet barkácsolni, felhívom figyelmüket, hogy az internet szolgáltatás ilyen megoldással bárki számára hozzáférhető, ami meg tilos ám, mint tudjuk.
Ami használni szokott, az az, hogy végül azzal hívom fel őket, hogy amennyiben 3 nap alatt nem tüntetik el a förmedvényüket a közös tulajdonról, én fogom, és ennek költségeit az ő számlájukra írom. Ekkor nagyjából a 2. napon leszerelik, és beviszik valami általam megjelölt közös helyiségbe.

Hosszú meccs, de végig kell játszani. Szólj a kk-nak.

Bivaly # 2011.02.27. 08:08

Tisztelt Társasházak Jogásza!

Én egy 19 lakásos társasházban lakom saját tulajdonúak lakások a ház maga szövetkezeti.
Kb. max 5m-re van egy vendéglátó hely disco, kocsma, étterem résszel.
A nyitva tartásukra született egy helyi rendelet , de azt szinte sose tartják be, a rendőrség , helyi polgármesteri hivatal nem tesz semmit maximum néha egy 50.000 Ft-os büntetést ró ki az üzletre.

Kérdésem annyi, hogy mit tudnék tenni vagy kihez lehetne fordulni , hogy valami előre lépés legyen igy 30 év után. Szeretnénk, ha megszüntetnék, vagy legalábbis komolyabb bírságot kapnának amin elgondolkodnának, hogy a nyitvatartási időt betartsák.

Válaszokat előre is köszönöm.
Tisztelettel Bivaly

MajorDomus # 2011.02.27. 10:21

ezen kivul semmit.bezárni nem fogjak.valószínűleg el kell koltoznod.

yudit # 2011.02.27. 20:27

Tisztelt Jogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi annak a törvénynek a pontos száma, ami szerint, csak a tulajdonos fizetheti a közös költséget, mert csak azt tudják lekönyvelni. Ez az információ a közös képviselőnktől származik. Mellesleg a megbízás az átutalásra már 1999. óta az adott néven van. Eddig nem volt gond, most nem tudják lekönyvelni.Én nem találtam ilyen kikötést a társasházi törvényben, biztos nem jó helyen kerestem.

Segítségét előre is köszönöm: yudit

MajorDomus # 2011.02.27. 22:31

egyszerű. Fizess a tulajdonos nevében. Te hogy jössz a képbe ?

Sali65 # 2011.02.28. 14:58

Tisztelt Jogász!

6 lakásos társasházban, tulajdonosként szeretném tartós bérletbe venni, a közös tulajdont képező tetőtér egy részét, és ott egy saját tárolót kialakítani. Kell-e közgyűlést összehívni, vagy írásbeli szavazással is megoldható a kérdés? Valamint, ehhez elég az egyszerű többség?
Köszönettel várom válaszát.

MajorDomus # 2011.02.28. 21:30

attol függ.ha a ptk alapjan működtek, s 6 lakásig ezt megtehetitek, akkor minden tulajdonos beleegyezése kell.ha tarsashazkent működtek,akkor keresd meg a közös képviselőt, hogy ezzel a napirendi ponttal hívja ossze a közgyűlést, ahol egyszeru többséggel dönthettek róla.

sziporka74 # 2011.03.01. 10:11

Tisztelt Jogász!

Egy 10 lakásos th.-ban vagyok tulajdonos. A közös-képviselő céget (újpest kft.) most váltjuk le.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben szeretnénk az újpest kft.-t a társasházunk eladósodása miatt felelősségre vonni, van e kifejezetten ebben a témában jártas ügyvéd, vagy ügyvédi iroda?

Történetünk röviden:
2008 Áprilisában tartottunk közgyűlést, és következő alkalommal 2009 augusztusában. Tehát 16 hónap telt el a két közgyűlés között. Ez idő alatt semmilyen tájékoztatást, nem kaptunk, még akkor sem, ha bementünk a képviselőhöz (Fekete Béla), a válasza mindig az volt, minden rendben, hamarosan megtartja a közgyűlést, ne aggódjunk. A 2009 augusztusi közgyűlésen viszont közölte velünk, hogy több mint 1 millió forint tartozása van a háznak. Pontosan nem tudta megmondani mennyi, és miből adódik össze. 2009 augusztusa óta gyűjtögetem az iratokat, hogy kiderítsem miért úszott el a házunk. A szolgáltatóktól én mint tulajdonos semmilyen információt nem kaptam, arra hivatkoznak, hogy csak a th.kezelőnek adhatnak ki információt. Ez igaz?
Mostanra az összeszedett iratok alapján talán már jogilag sem kétséges, hogy a közös-képviselő hanyag kezelése miatt vagyunk eladósodva.
Ha ezzel kapcsolatban felkeresünk egy ügyvédet, az meg tudná nekünk mondani, hogy milyen esélyünk van, ha perre visszük az ügyünket? Van ezzel kapcsolatban tapasztalata valakinek? Esetleg olyan ház, aki(k) nyertek közös képviselet ellen?

Köszönöm válaszukat.

MajorDomus # 2011.03.01. 20:38

vaktaban ne lovoldozz.
A közös képviselet nem arra valo hogy automatikusan pereljetek valakit. Nem tudom elképzelni hogy 10 lakás hogy tud 1millio ft tartozást felhalmozni, ez csakis ugy lehet hogy nem fizetitek a közös költséget.
Mielott vádaskodsz elobb gyozodj meg az igazadrol
az uj képviselő majd átnézi az ügyeket s ha szukseges javaslatot tesz az elődje felelősségre vonásara. Ha indokolt.

Liduska # 2011.03.02. 10:04

Szeretnék én is egy társasházzal kapcsolatos kérdést feltenni.

2009. októberében költöztünk, az adásvételkor az előző tulaj bemutatta a közös képviselettől kapott 0-s igazolást, mely szerint nincs tartozása. (Sajnos ezt az igazolást nem fénymásoltuk le magunknak.)

Azóta kaptunk több kimutatást is, melyek szerint tartozásunk nincs, sőt, mi több, folyamatos túlfizetésünk volt.

2010. októberében közösképv. cég váltás történt. Az új cég novemberben szintén kiállított egy kimutatást, mely szerint 8640 Ft túlfizetésünk van. Erre most - fél évvel később - ugyanez a cég küldött egy papírt, hogy 37.000 Ft tartozásunk van. Felhívtuk őket, elküldtük mailen a korábbi kimutatásokat, az előző képviselettől 2009. decemberében kapottal együtt, mely szerint nincs tartozás a lakáson. 0-s igazolást akarnak, ami a megvételkor került kiadásra, sajnos ilyenünk nincs.

Valójában azt állítják, hogy a tartozás nem a miénk, és nem is az előző tulajé, hanem az azelőtti tulajé!!!! (Aki kb 10 éve adta el a lakást.) Szerintük a tartozás öröklődik, így azt nekünk most ki kell fizetnünk...

No de másfél éve lakunk itt, eddig 3 olyan papírt is kaptunk, amelyek szerint nincs tartozás, most meg könyvvizsgálatra hivatkozva rájöttek, hogy mégis van 37 ezer...

Természetesen az adásvételinkben az van, hogy tehermentesen vettük meg a lakást, azóta pedig minden csekkünk meg van, amivel igazolni tudjuk a havi befizetéseinket.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.02. 11:43

Liduska, ez csak mese. A könyvvizsgálat nem terjed ki 10 évre vissza, csak 2009 -2010 hez kötelező. A már elfogadott költségvetéseket nem is érintheti.
Az elmúlt 5 évben senki nem szólította fel sem az előző tulajt, sem titeket, így ha 10 évvel ezelőtti, jogi úton, törvényes segítséget nem kap a behajtásához. Írjatok neki egy tértis levelet, hogy mióta tietek a lakás, igazoljátok hogy azóta mit fizettek be, és hivatkozzatok a PTK-ra, mely szerint más adósságát nem testálhatják a nyakatokba, és nem is vagytok hajlandóak elismerni a követelést. A tartozás egyébként sem öröklődik, csak törvényes öröklés során, akkor is csak az örökölt vagyon mértékéig:) Úgyhogy ezt butaság volt leírniuk:)
Ha ezek után mégis fiz. meghagyra adja, mondjatok ellent, és per során kérjétek a törlést, ugyanezen okra hivatkozással, illetve kérjétek az elévülést.

Liduska # 2011.03.02. 12:46

Köszönöm szépen, reméltem, hogy ez lesz a válasz :)

Tegnap leírtuk nekik a mondókánkat, de arra már nem jött válasz, és ma telefonált az ügyintéző hölgy, hogy ez meghaladta a képességeit, úgyhogy megvárja a főnökét, aki jelentkezni fog, de azóta sem jelentkezett.

Ezek szerint kössük az ebet a karóhoz. :)

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.02. 12:50

Úgy valahogy:) De az nagyon fontos, hogy tértivényes levélben is elküldjétek neki, később ezzel tudjátok bizonyítani, hogy kifogással éltetek.

Liduska # 2011.03.02. 12:53

Rendben, nagyon szépen köszönöm!

MajorDomus # 2011.03.02. 19:31

andy
a tanács csak részben jó.
Egy mondattal rázza le a képviseletet liduska.
5 ev utan a követelés elévült. Pont. Ha vitatja, pereljén. A bíróság nem is foglakozik vele. Pont.

kisperec # 2011.03.03. 13:33

Megváltozott a "gesz"-re vonatkozó szabály a tv-ben? A minap azt hallottam,hogy már nincs sem 10, sem 20 mFt feletti könvvizsgálat még 50 albetét felett sem. Lemaradtam volna valamiről, vagy dezinformáció?!

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.03. 15:05

Ez év novemberéig a 2010 évi költségvetésre még vonatkozik, utána nem.

MajorDomus # 2011.03.03. 19:54

miert nem ?

Ha a társasház 90 lakásos 22 milliós forgalommal, s a házban lako tulaj a k.k akinek nincs t..kezelői vizsgája ?

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.03. 20:46

JA úgy igen, kicsit pongyolán fogalmaztam, igazad van:) De egyébként is vehetnek igénybe, ahogy eddig is, külső személyt az ellenőrzésre, csak erről mindig mindenki nagyvonalúan elfelejtkezik:) Sokkal jobb szapulni a kk-t, hogy lopja a pénzt, de mivel ennek bizonyítása, vagy megfékezése esetleg pénzbe kerülne, inkább nem is tudnak erről a jogukról:)

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.03.04. 12:38

Tisztelt Társasházak Jogásza! Nem szapulni szeretnénk a közös képviselőt, csak tudni, mire költi a befizetett üzemeltetési, felújítási költséget, a gazdálkodás eredményét. Semmilyen szinten nem történt döntés a beruházásokról. Azt szeretnénk megtudni, hol, kinél, milyen indokkal kérhető a szövetkezet gazdálkodásának vizsgálata? Köszönettel

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.04. 13:42

Nektek is kell lenni ellenőrző bizottságnak, van könyvelőtök, cégbíróság a felügyeleti szerv, a mérleg adtok nyilvánosak...a legkézenfekvőbb mindig az, hogy meg kell kérdezni, hátha csak nem értesültél róla.

Tegnap is volt egy közgyűlésem, a nénit 2 éve nem láttam, mire most neki rontott a közgyűlésnek, ki engedte meg, hogy hátsó világítás legyen az udvarban? Roppantul felháborította, hogy külön hozzá senki nem kopogott be lehet-e, csak közgyűlés eldöntötte, én mindenkit értesítettem még tavaly...ilyenből évente sok konfliktus adódik, pedig szimpla kis kommunikáció az egész:):)

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.03.04. 13:54

Andy2! Köszönöm a gyors választ. Nincs döntés, Felügyelő Bizottság van nálunk, ami "nem működik". Megkérdeztem az elnököt, nem válaszolt. Kértem a határozatokat, azt mondta nem adja oda, mert várnak rá. Azért kérdeztem, hova fordulhatunk mert nem nem tudunk róla, hanem semmilyen határozat nincs. Kicsit szétszórt vagyok, de naponta több kérdés merül fel. Csak egy példa: faliújságon meg volt hirdetve március 8-ra közgyűlés, tegnap derült ki, hogy nem lesz. Erről nem értesítettek semmi módon.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.03.07. 14:38

Lassan elérkezem "utolsó", elkeseredettségben felmerülő kérdéshez. Nagyon kérek pontos, lehetőleg jogszabályhely megjelöléssel választ: Örökölt lakásszövetkezeti lakás eladásakor a szomszédoktól kell elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat, vagy a lakásszövetkezet igazgatóságától is. Attól tartok, ha el tudnám adni a lakást, még keresztbe tehet az igazgatóság, hogy nem ajánlottam fel nekik eladásra. (Nincs üldözési mániám, még ha úgy is tűnik. Csak kértem a lakásszövetkezetekről szóló törvénynek megfelelő kgy. határozatokat néhány dologról. Most épp azért akarnak feljelenteni, hogy jogtalanul vettem részt közgyűlésen, bár volt meghatalmazásom) Köszönöm.