Társasházak jogásza!


Joker13 # 2020.12.20. 17:43

Köszönöm ismét!

Igen, osztatlan közös tulajdon, társasház alapító okirattal. Pontosan ez van benne a külön és közös tulajdon résznél: "Alaprajzon 1. számmal jelölt társasházi lakóépület , mint önálló családi házrész, valamint a közös tulajdonból ehhez tartozó 500/1000-ed hányad tulajdonosa 1/1 arányban.

Ez alapján van értelme tovább gondolkodni, vagy még mindig nincs más mint belenyugodni?

laikus60 # 2020.12.21. 13:53

Szeretném megkérdezni, hogy jól olvastam-e ?
Haszonélvező lakó, nem lehet a számvizsgáló bizottság tagja, még akkor sem, ha a közösség mindenképpen őt szeretné, és nincs más lakó, tulajdonos, aki ezt a feladatot ugyanúgy ingyen ellátná?
Úgy tudtam, hogy a haszonélvezeti jog, erősebb a tulajdonjognál. Mindenhol, csak itt nem?

drbjozsef # 2020.12.21. 13:56

Joker13,

Akkor ez NEM osztatlan közös tulajdon, hanem egy társasház. A telek társasházi közös tulajdonban van. Annak használata nem kapcsolódik az eszmei hányad méretéhez.

Vagyis ha megegyezni nem tudsz a módosításról a másik (többi) tulajdonossal, akkor igen, marad ez így ahogy van, és bele kell nyugodni.

drbjozsef # 2020.12.21. 14:00

laikus60,

Ez az "erősebb" dolog egy teljesen konyhanyelvi valami. Nincs ilyen. Szabályok vannak, tulajdonosra is, haszonélvezőre is.

Viszont ilyen értelemben igen a válasz, a Tht.27.§(3) szerint a számvizsgáló bizottság tagja csak tulajdonostárs lehet.

laikus60 # 2020.12.21. 14:10

drbJózsef! Köszönöm szépen!
Így nem lesz a társasház pénzügyeinek ellenőrzésére senki! Micsoda hülyeség!

drbjozsef # 2020.12.21. 14:26

Így járnak.
Ha meg szétlopja a szemüket a közös képviselő, sírni ríni azt fognak gondolom, de időt bele tenni nem akarnak.

Persze nem kell vállalniuk, ha összedobják, felkérhetnek hozzáértőt is a kk ellenőrzésére. Mármint nem folyamatosan, de az éves elszámolást átnézethetik könyvelővel, ingatlankezelővel, társasházkezelővel.

Szomorú örökös # 2020.12.21. 15:27

laikus60

Így nem lesz a társasház pénzügyeinek ellenőrzésére senki!

És ezért csakis saját magukat hibáztathatják a tulajdonosok.

Zoltanuss # 2020.12.22. 00:00

Ha meg szétlopja a szemüket a közös képviselő, sírni ríni azt fognak gondolom,

Felénk kifinomultan lop a közös képviselő.
Vannak állandó mesterei.
Ezek a mesterek túlárazzák a megbízásokat a kompenzáció pedig nem pénzbe történik, hanem a közös képviselő és egy -két beosztottja ház körüli munkáit nagyon kedvezményes áron végzik a derék mesterek.
Víz - gázszerelők, lakatosok, festő mázóló és egyéb ilyen szakik.
Olyan munkák amik lakásokban és társas házakban egyaránt előfordulnak.

Szomorú örökös # 2020.12.22. 06:02

Zoltanuss

Felénk kifinomultan lop a közös képviselő. Vannak állandó mesterei.

Az, hogy egy közös képviselő nem úgy csinálja, hogy alkalmanként felcsapja az Arany Oldalakat és onnan keres egy-egy munkára szakembert, még nem lesz tolvaj gazember, sőt! A jó közös képviselőnek állandó szakembergárdája van, akiket már jól ismer - no meg a munkájukat is - azért hívja őket rendszeresen, ha elromlik bármi is. Én úgy gondolom, hogy aki ilyen szakemberi körrel nem rendelkezik, az nagy valószínűséggel azért nem tudott ilyet kialakítani, mert vagy felelőtlen és nem gondolkodik előre, vagy pedig nem vállal senki nála rendszeres munkát...és annak általában oka van.

A túlárazásról pedig annyit, hogy volt már olyan ember is, aki ő akarta megszabni, hogy a szakember munkája neki majd mennyit ér. No azt hiszem, hogy ő nem sok jó szakembert fog tudni felfogadni, ha munkáról van szó, nem mellesleg az ilyen embereknek híre is megy a belső körökben. Ennek az embernek épp nem olyan régen írtam meg, mikor véletlenül írt nekem emailt egy munkával kapcsolatban, hogy sajnos én soha nem felejtem el, miként is viselkedett velem (is) és udvariasan közöltem vele, én soha nem fogom elvállalni az adott feladatot, bármennyit is fizetnének érte. És bizony ilyenkor mehet a sóhivatalba a panaszával, mert nem tud ellene tenni. Az egyéni vállalkozó ha nem vállal el egy munkát, azt nem tudja senki szankcionálni. :-)

Szóval úgy gondolom, hogy nem kéne ilyen téves infókat terjeszteni, miszerint ha valakinek állandó szakemberei vannak, az mindjárt lopja a ház pénzét. Erre vannak ugyebár az árajánlatok, amelyeket nem a közös képviselő fogad el egy személyben, hanem a társasház közgyűlése hagy jóvá - akár írásos szavazás útján.

Joker13 # 2020.12.22. 06:58

Köszönöm!

Igen társásház albetétesítve. Viszont ilyenkor az sem számít, hogy az adásvételi szerződésben a telek felét vettem meg. Az adásvételi szerződés előbbi mint a társasház alapító okirat. Benne van, az adásvételi szerődésben, hogy a társasházzá alakulást az ügyvéd intézi. De ennek az alapja - gondolom én - az adásvételi szerződés amiben a tele felét veszem meg. Vagy nem így van?

jogatanar # 2021.01.01. 13:01

Tisztelt Jogi Tanácsadó!
2 évvel ezelőtt vettem egy budapesti lakást egy társasházban, amelyhez külön egy alagsori tárolót is vásároltam. A tároló külön tulajdoni lapon szerepel, meghatározva a közös területből a tulajdoni hányad nagyságát, amely kb. 4 m2 lehet csupán, és a tároló azonosító számát. A lakásomba csak most költöztem be, és a tárolót is használni szeretném. A lakásokhoz tartozó tárolók egyenként zárható helyiségek, rácsokkal elválasztva.
Amikor szerettem volna bepakolni a tárolómba, akkor észleltem, hogy azt valaki használja, és saját kulccsal lezárta azt. Ezért a lépcsőházban minden postaládába bedobtam egy levelet a telefonszámommal, hogy jelentkezzen az, aki használja a tárolómat, mert szeretném, ha onnan kipakolna. A nyomaték kedvéért beleírtam, hogyha 1 hétig nem jelentkezik, akkor kiüríttetem a tárolómat.
Jelentkezett a tárolóm használója, elég agresszív módon, és követelte, hogy bizonyítsam tulajdoni lappal, hogy az enyém a tároló. Ezt megtettem,elküldtem e-mailen neki, és mivel már tudtam a nevét, így én is át tudtam nézni a tulajdoni lapot, hogy az ő nevénél mi van bejegyezve. Érdekes módon nála csak a tulajdoni hányad van meghatározva – eszerint egy kicsit az övé még nagyobb is -, de nincs pontosan meghatározva a tároló száma. A társasház közös képviselete elég közömbösen áll hozzá ehhez a vitához, rájuk nem számíthatok. A tárolóm használója megfenyegetett, hogyha kipakolom a dobozait a tárolóból, akkor feljelent a rendőrségen.
Most holtpontja jutott az ügy, amióta bebizonyítottam, hogy az a tároló az enyém, amit használ, azóta teljesen passzív, semmilyen választ nem ad.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben mit tehetek én, ha a helyileg pontosan meghatározható tárolómból nem halandó kiköltözni a használója, és nem lehet vele békésen megegyezni?
Várom szíves tanácsát, üdvözlettel:
Jogatanár

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.01. 13:33

A tároló külön tulajdoni lapon szerepel,
És te vagy az egyedüli tulajdonosa?

jogatanar # 2021.01.01. 16:48

Az egy helyrajzi számhoz tartozó alagsori részt gépkocsi-beállókra és tárolókra osztották fel. A tárolók ráccsal elválasztott, zárható kis helyiségek. A tulajdoni lap 52 oldalas, sok bejegyzett tulajdonossal. Én egyedüli tulajdonosként 824/201040 tulajdoni hányaddal szerepelek a tulajdoni lapon.

drbjozsef # 2021.01.01. 17:08

"A tároló külön tulajdoni lapon szerepel,"

Most mégse?

gerbera317 # 2021.01.01. 18:17

Én egyedüli tulajdonosként 824/201040 tulajdoni hányaddal szerepelek a tulajdoni lapon.
Az a 824/201040 tul.hányad egyáltalán nem jelenti azt, hogy te vagy az egyedüli tulajdonosa a tárolónak. A tul.lap I. pontjában ott van, hány négyzetméter az egész ingatlan. Azt szorozd meg 824-gyel, majd oszd el 201040-nel. Ha így 4 m2 jön ki, akkor egyedüli tulajdonos vagy. Innentől annak kell utánanézni, mi alapján azonosíthatók a természetben egyébként elkülönülő tárolók. A közös képviselő nem hagyható ki belőle, illetve ő nem vonhatja ki ebből magát.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.01. 18:23

Tehát az egész alagsor egy ingatlan, amely ingatlan nagyszámú tulajdonostárs közös tulajdonában van. Írásba foglalt használati megosztásod van-e?

jogatanar # 2021.01.01. 18:54

Igen, írásba foglalt adásvételi szerződésem van.

Szomorú örökös # 2021.01.02. 04:20

jogatanar

írásba foglalt adásvételi szerződésem van.

KBS írásba foglalt használati megosztásról írt, az nem ugyanaz, mint az adásvételi szerződés, hanem egy másik irat. Abban kell legyen rögzítve már az előző tulaj számára is, hogy kizárólagosan a te használatodba került az a bizonyos tároló helyiség.

Csak azért, mert beleírja az adásvételi szerződésbe az eladó, hogy egy bizonyos egység az ő használatában van kizárólagosan, attól még nem jelenti azt, hogy onnan kezdve a többi lakónak megszűnik ugyanazon egységre a használati joga. Ez azért egy osztatlan közös tulajdon esetében nem ilyen egyszerű. Muszáj mindent írásba foglalni. Neked ez a dokumentum kéne, hogy az igazadat bizonyítsd.

oligaliga # 2021.01.02. 07:07

Mit mond az alapító okirat? Abban ezek a kérdések általában tisztázva vannak.

jogatanar # 2021.01.02. 08:48

Tisztelt Jogi Tanácsadó!

A társasházi alapító okiratot még nem láttam, nem gondoltam, hogy erre is szükségem lesz. De valószínűleg lehetőséget ad a tárolók adásvételére, mert van olyan lakó, akinek több tárolója is van adásvétel útján a tulajdoni lap szerint.
Az a tény, hogy én adásvételi szerződéssel egy bizonyos összegért megvettem egy bizonyos tárolót, és a földhivatali tulajdoni lapon bejegyeztek, mint tulajdonost meghatározott tulajdoni hányaddal. A tároló számát is tudom, ami a közös képviselőtől kapott térkép alapján beazonosítható.
A "külön tulajdoni lap", amit korábban írtam, arra vonatkozott, hogy a lakás és a tároló van külön tulajdoni lapon, mivel más helyrajzi száma van a kettőnek.
A kérdésem továbbra is az, hogy mi lehet számomra a következő lépés, ha a tárolóm használójával nem tudok békésen megegyezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.02. 10:23

Mit mond az alapító okirat?
Mit mondana? Hogy az alagsor egy önálló ingatlan. Slussz.

Szemét megoldás egyébként, "lakóparképítők" előszeretettel alkalmazzák. Így külön keresnek azokon a helyiségeken (teremgarázs, tárolók stb.) is, amelyek jobb helyen közös tulajdonban vannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.02. 10:24

én adásvételi szerződéssel egy bizonyos összegért megvettem egy bizonyos tárolót,

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.02. 10:27

Idézet akart lenni: „én adásvételi szerződéssel egy bizonyos összegért megvettem egy bizonyos tárolót,

Közepes összegben mernék fogadni, hogy nem egy bizonyos tárolót vettél meg, hanem a xxx/A/xx hrsz. ingatlan (ti. az alagsor) közös tulajdonának 824/201040 arányú hányadát. (Amiről az eladód azt mondta neked, hogy az természetben egy bizonyos tároló használatára jogosít. És még ez sem biztos, hogy igaz.)

jogatanar # 2021.01.02. 10:28

Szóval, ezek szerint nem tudok mit tenni, csak vitatkozni a tárolóm használójával?

jogatanar # 2021.01.02. 10:33

Akkor semmire nem megyek azzal, hogy az adásvételi szerződésben konkrétan egy számmal azonosítható tárolóról van szó, ami az alagsor térképén beazonosítható?
A tulajdoni lapra az adásvételi szerződésben számmal megjelölt tároló van bejegyezve. Ennek sincs semmi jelentősége?