Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog


ObudaFan # 2012.04.07. 11:03

Nem automatikus, de elég gyakori.

staffii # 2012.04.07. 10:00

Köszönöm a gyors választ. :)
Igazából egyáltalán nem vagyok jártas, ezért kérdeznék még, hogy az elidegenítési tilalom a jelzálog hiteles lakásokon automatikusan van? Lehet hogy hülye kérdés, de nem értek hozzá. :)
Illetve, hogy ha igen, akkor a bank belemegy ilyesmibe? mármint a tapasztalatok alapján előfordulhat ilyen?
Köszönöm!

staffii # 2012.04.07. 09:59

Köszönöm a gyors választ. :)
Igazából egyáltalán nem vagyok jártas, ezért kérdeznék még, hogy az elidegenítési tilalom a jelzálog hiteles lakásokon automatikusan van? Lehet hogy hülye kérdés, de nem értek hozzá. :)
Illetve, hogy ha igen, akkor a bank belemegy ilyesmibe? mármint a tapasztalatok alapján előfordulhat ilyen?
Köszönöm!

ObudaFan # 2012.04.07. 08:46

Ajándékozni lehet, kivéve, ha elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a tulajdoni lapra. Ez utóbbi esetben csak a jogosult hozzájárulásával. Az egyenes ági rokonok közti ajándékozás illetékmentes.

staffii # 2012.04.07. 07:38

Az alábbi ügyben érdekelne a jogi tanács, vélemény:
Az ingatlan fele- fele arányban testvérek között van megosztva. Haszonélvezete az édesanyának van. A lakáson jelzálog hitel van, az egyik tulajdonos az adós, az édesanya az adóstárs.
Lemondhat e mindkét tulajdonos az édesanya javára a tulajdon részéről, ha hitellel terhelt a lakás?
Ha igen, akkor ennek van e illetéke, és mennyi?

mtunde # 2012.04.05. 06:38

Köszönöm szépen.
Budapesti vagyok. Írtam emailt.

Goodwitch # 2012.04.04. 18:20

mtunde,

Vegye fel velem a kapcsolatot mailben. Tudok segíteni esetleg én is, vagy ha földrajzilag nem jól helyezkedünk el egymáshoz képest, ajánlhatok közelebbi kollégát.


Goodwitch

Goodwitch # 2012.04.04. 18:03

mtunde,

Vegye fel velem a kapcsolatot mailben. Tudok segíteni esetleg én is, vagy ha földrajzilag nem jól helyezkedünk el egymáshoz képest, ajánlhatok közelebbi kollégát.


Goodwitch

mtunde # 2012.04.04. 17:09

Köszönöm szépen a válaszokat.

Tisztelt Goodwitch,
Szeretném tudni, mik azok az "egyéb feltételek".

Nem ismerem Önt, új vagyok itt, ha Ön jogász, vállalná-e az ügyet, esetleg tudna-e valakit, aki lát esélyt arra, hogy a haszonélvezetet, mint ajándékot vissza lehessen követelni, hiszen házasságuk helyrehozhatatlanul megromlott.

10 éve lett vásárolva az ingatlan nagyszülői örökségből. A feleség pedig ügyvédi irodában dolgozott, és meggyőzte az akkor fülig szerelmes férfit, hogy írják be a lakásra a haszonélvezetet, mivel a férfi mindkét gyermeke már akkor is albérletben lakott, és ha történik vele valami, ne kerüljön utcára. A meglévő előszerződésen még nem is szerepel a haszonélvezet.
A feleségnek jelenleg is van a nevén még 2,5 ingatlan, egyikben a volt férje, másikban a fia lakik. Az 50-50% tulajdoni hányad egy családi ház a férjjel, amelyre CHF kölcsönt vettek fel. A férfi most fizethet havi 80ezret, a kölcsön felét, és még csak nem is lakhat sem ott, sem a saját kis lakásában, amit a feleség kiadott és annak hasznát is elteszi. A férfi albérletben élhet, egész hátralévő életére, amit nem tud fizetni, mert a feleség nem akarja elhagyni, eladni a közös ingatlant és visszafizetni a kölcsönt. A férfi nem tud milliós illetéket letenni perre ilyen terhek mellett, ezért a nagy házat nem perelné, de szeretné visszakapni a 38 nm-es lakását.

köszönöm

Goodwitch # 2012.04.04. 07:08

mtunde

Ha a haszonélvezetet ingyenesen alapította, akkor helye lehet az ajándék visszakövetelésének, ha az egyéb feltételek is fennállnak.


Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.04. 06:52

Haszonélvezetet engedhet bárkinek. Csak éppen az új haszonélvező nem gyakorolhatja a jogát, amíg a korábban bejegyzett haszonélvezet fennáll.

mtunde # 2012.04.03. 17:02

Tisztelt Szakértő Úr/Hölgy!

Sajnos a barátom elkövette azt a hibát, hogy a volt feleségének haszonélvezeti jogot adott a nagyszülei örökségéből házasságuk elején vett ingatlanra.
Albérletben élhet, mert a volt feleség haláláig (aki fiatal) semmi joga nincs a saját lakásához, kivehetné a saját lakását albérletbe, de olyan összeget kér a feleség, amit a barátom nem tud megfizetni.
A barátomnak van 2 gyermeke, szintén albérletben élnek. Kérdésem, hogy a lakás tulajdonosaként adhat-e haszonélvezeti jogot a gyermekének, vagy jelenlegi élettársának a haszonélvező akarata ellenére. Így feleződhetne a haszonélvezet és kivehetné a saját lakását féláron :(
Köszönöm a segítségüket.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.06. 22:33

Ha tényleg benne vannak a testvérek, akkor lehet rendelkezni várt örökségről.

ObudaFan # 2012.03.06. 20:54

A végrendelettel csak az a baj, hogy azt a végrendelkező bármikor visszavonhatja, míg az ajándékot visszakövetelni nem ilyen egyszerű. Ha viszont a tulajdoni lapon van még elidegenítési és terhelési tilalom, akkor nem fog menni az ajándékozás. Be kell tekinteni a tulajdoni lapba.

atis8888 # 2012.03.06. 18:31

Elakarok adni termőföldet. 2 éve meghalt nagyszülőm meghalt, kinek haszonélvezeti joga rajta volt.
Azt szeretném megkérdezni, hogy tudom töröltetni róla a haszonélvezeti jogot.
Halotti anyakönyvel vagy elég hozzá a hagyatéki eljárás során közjegyzőnél készült jegyzőkönyv.

Matteo # 2012.03.06. 18:05

Tiszteltem!

Apám az ökormányzattól bérlőként megvette 20 éves részletre a bérlakást, amelyet így jelzáloggal terhelték.
A törlesztésbe rengeteget segítettem én is anyagilag, ezért a két testvéremmel szemben szeretnék elébe menni annak, hogy egy esetleges öröklésnél ne 1/3 arány legyen az örökségem, hanem a több millió Ft támogatásom érvényesüljön.
Ennek legegyszerűbb módja az volna ha apám nekem ajándékozna a támogatásom arányában egy bizonyos tulajdonrészt.
Azt szeretném kérdezni, hogy az önkormányzat által jelzáloggal terhelt ingatlannál és a családi relációt figyelembe véve, az ajándékozás működhet e illetve mi a költsége, menete?
Egyébiránt anyámnak van rajta haszonélvezeti joga, ez jelenthet e akadályt kifejezetten csak az ajándékozást illetően?
Vagy egyszerűbb volna egy végrendeletben tisztázni az arányokat?

Előre is köszönöm segítségüket.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.06. 15:53
  1. Perrel. (Egyébként unokának mondjuk.)
  2. Nincs.
BallaT # 2012.03.06. 14:25

Tisztelt Szakértők!

A következő ügyben szeretném a segítségüket, illetve tanácsaikat kérni.
Szüleim örökségéből származó ingatlan eladási árából vettem a lányomnak egy lakást.
A lakás tulajdonosa: a lányom fia, a haszonélvezője: én vagyok.
A lakásban a lányom, és a lánya laktak. A lányom öngyilkos lett. Ezután a lányával megromlott a viszonyunk.

A kérdéseim a következőek, melyekre válom szíves válaszukat, és tanácsaikat.

1.) Milyen úton, módon rakhatom ki a lányom lányát (20 éves) a lakásból? Ugyanis nem hajlandó elhagyni azt.

2.) Van-e lehetőségem arra, hogy az általam vásárolt lakást eladhassam, annak ellenére hogy a tulajdonos nem akarja azt eladni? Tudom, a tulajdonos és a haszonélvező csak együttesen adhatja el a lakást. De van mód arra, hogy ha én vettem, eladhassam? Bírósági út esetleg?

Nagyon köszönöm a válaszaikat előre is.

Borznyúl # 2012.03.02. 07:29

Kedves ObudaFan! Kedves Szakértők!
Köszönöm szépen a választ!
Még egy kérdésben szeretnék segítséget kérni! :)
Párom szülei szeretnék eladni a házukat. Osztatlan közös tulajdonban lévő telket vásároltak kb.10 éve, amire akkor fel is építettek egy házat. 4 évvel ezelőtt megvették az osztatlan közös tulajdonú telek másik felét, amin nem volt semmilyen épület. Most szeretnék eladni az egészet egyben, de mivel még nem telt el az 5 év a telek vásárlása óta, ezért nem tudják, hogy hogyan kellene az adót megfizetniük, hiszen az a rész, ami már 10 éve megvan, sokkal értékesebb a telekrésznél.
Köszönettel:
Borznyúl

ObudaFan # 2012.02.27. 11:37

Borznyúl

A haszonélvezettel nem tud mit kezdeni a bank.
A testvérek közti ajándékozás valóban nem illetékmentes. (Azt azért meg lehet oldani, hogy az egyik testvér felmenőnek ajándékoz, a felmenő a másik testvérnek, és máris illetékmentes.)
A tulajdon vonatkozásában az ajándékozás a haszonélvezetet nem érinti.
De ha a kiskorú nem akarja átruházni nagykorúságáig a tulajdoni hányadát, szerintem egyszerűbb, ha most kapja meg.

ObudaFan # 2012.02.27. 11:33

Mivel semmilyen formában nem tudod kényszeríteni, hogy a haszonélvezetről bármennyiért is lemondjanak, így annyiért mondhatnak le, amennyiben megegyeztek. A haszonélvezet korlátozásának sincs helye.

LaKati # 2012.02.27. 08:07

Tisztelt Szakértők!

a következő a problémám: szüleim az édesapám örökségéből vettek egy lakást, a tulajdonjog az enyém, a haszonélvezet a szüleimé. A szüleim 22 éve elváltak, édesapám elköltözött. Az édesanyám a ház fenntartásához semmilyen formában nem járul hozzá. 2007-ben a tetőteret teljes födémcsere után beépítettük, a régi stukatoros mennyezetet lecseréltük. A hitelt a párommal fizetem. Az anyám nehéz természete ellehetetleníti az életünket, folyamatosan üvöltözik, kiabál velünk, hogy takarodjunk el, ez az ő háza. Albérletbe nem tudunk menni, mivel a építkezés törlesztőrészlete nagyon magas, a házat sem szeretném eladni. Kérdésem az, hogy ha kifizetnénk a haszonélvezet díját, akkor az építkezés előtti értéken kell-e számolni a hszonélvezet értékét, illetve kérhetem-e a haszonélvezet korlátozását, és kötelezhető-e anyám, hogy a saját rezsijét kifizesse?

Borznyúl # 2012.02.23. 15:17

Tisztelt Szakértők!
A következő problémára keresek megoldást. Jelzáloggal terhelt családi házunkat megpróbáljuk értékesíteni, de ha ez nem sikerül, akkor sem tudjuk tovább fizetni a havi részleteket, tehát akkor a végrehajtás következik. Párom szülei próbálnának segíteni nekünk, de ez a segítség a hitel kiváltására nem elég, csak egy kis lakás vásárlására. Ezt az unokák nevére vennék, és mi haszonélvezeti jogot kapnánk rá. Mivel sajnos nagy valószínűséggel a behajtott összeg nem fedezi majd a bank követeléseit, az a kérdésem, hogy a haszonélvezeti jogot érintheti-e bármilyen módon ez? Tud-e a bank bármit is kezdeni a haszonélvezeti joggal? A másik kérdésem pedig: Az egyik unoka még kiskorú, nem szeretnénk a Gyámhivatali eljárásokat végigjárni, megoldás lehet-e az, hogy most keletkezik egy ajándékozási szerződés a nagykorú testvér részéről arra a dátumra vonatkozóan, amikor a kisebb nagykorúvá válik, és akkor a fél ingatlan az ő nevére kerül? Gondolom a mi haszonélvezeti jogunk ekkor is fennmarad, de ha jól tudom, a testvérek közötti ajándékozás nem illetékmentes.
Köszönettel!
Borznyúl

lajcsó # 2012.02.09. 07:22

Cucuska!

A haszonélvezeti jog forgalomképtelen dolog. Ezért azt másra átruházni (átadni)nem lehet. A haszonélvezeti jogról csak ingyenesen vagy visszterhesen lehet lemondani.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.09. 06:19

A haszonélvezetnek értéke van, az arról való lemondás is ajándékozás, és ebben az esetben illetékköteles.