Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog


Gabicsek # 2011.01.06. 20:39

Hát én vettem már fel jelzáloghitelt, édesanyám volt a haszonélvező, én a tulajdonos. A bank megkövetelte, hogy a haszonélvező is aláírja a hiteligényést, és ott helyben nyilatkozatot irattak vele alá, melyben lemondatták a haszonélvezeti jogáról, amennyiben nem fizetés esetén végrehajtásra kerülne sor.
Tehát nem értem, hogy vehet fel a tulajdonos úgy hitelt az ingatlanra, hogy erről a haszonélvező nem tud.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.06. 20:30

A haszonélvező joga az ingatlan birtoklása, hasznosítása, a tulajdonos joga pedig az ingatlannal kapcsolatos rendelkezés.

Ha a tulajdonos meg akarja terhelni az ingatlant, vagy el akarja adni, szíve joga, azért tulajdonos. Az ilyen ügyletekbe nincs beleszólása a haszonélvezőnek.

Ha árverezésre kerülne sor, a haszonélvezeted nem szűnne meg, csak a tulajdonosa változik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.06. 20:28

Nem. Nincs. Hát így. Nem. Megmarad. Mihez?

Dia73 # 2011.01.06. 20:14

Kedves Hozzáértők!
Kérdésem a következő:
ha egy ingatlanon van holtig tartó haszonélvezeti jogom, akkor nem kellett volna engem értesíteni arról, hogy egy magánszemély az ingatlan tulajdonosával folytatott kölcsönügyletből kifolyólag jelzálog jogot jegyeztetett be az ingatlanra? Nekem ebbe nincs beleszólásom? Egyáltalán hogyan lehetséges az, hogy az ingatlan úgy képezi alapján egy kölcsönszerződésnek, hogy az aláíráskor nincs jelen a haszonélvező csak a tulajdonos? Mármint értem én, hogy hogyan lehetséges, csak nem kellett volna az én aláírásom, beleegyezésem abba, hogy a tulajdonos úgy kérjen kölcsön, hogy az ingatlan a fedezet? Ha mondjuk polgári peres ügy lesz a vége és árverezésre kerülne az ügy, akkor mi lesz az én haszonélvezeti jogommal? A tulajdonos megfellebbezi a határozatot, mert a szerződés lejárt 2010. februárjában, a jelzálogjogot mégis csak pár hete jegyeztette be a kölcsönadó, és az ügyvéd tájékoztatása szerint ily módon kifutott már a 30 napból....
Tudna valaki tanácsot adni?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.04. 10:24

Az ajándék beleszámít a köteles rész alapjába, ha az ajándékozó 15 éven belül hal meg.

Ha egy ingatlannak két haszonélvezője van, és ők történetesen házasok, akkor a házasság esetleges felbontása semmiben nem befolyásolja a haszonélvezetüket. Azonban így is kérheti bármelyikük a bíróságtól, hogy kizárólagos használatot ítéljen neki.

kévus # 2011.01.03. 22:00

Kedves Hozáértők!

Férjemmel úgy döntöttünk, hogy meglévő közös házunkat elajándékozzuk külföldön élő egyik gyerekünknek (kettő van) és a haszonélvezet a miénk maradna.

A kérdésem az, hogy milyen buktatókkal nézhetünk szembe, és a másik gyerek tehet-e valamit fentiekkel kapcsolatban, esetleg majd halálunk után perelhetné-e testvérét.

Mi a helyzet akkor, ha esetleg férjemtől elválnék, ennek milyen következménye lenne a házat illetően?

Válaszukat előre is köszönöm.

pazs # 2010.12.28. 15:36

El. De a haszonélvezet is megy az ajándékkal együtt, hacsak édesanyád le nem mond róla (persze miért tenné?). Ügyvéd kell hozzá.

Gyuri06 # 2010.12.28. 15:30

Szeretnék segítséget kérni:
Édesapám után örököltem az ingatlan 1/4 részét. Ezt a tulajdonjogot szeretném elajándékozni. Viszont az ingatlanon van az édesanyám haszonélvezeti joga. Elajándékozhatom a részemet az Ő engedélye nélkül?