Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog


ObudaFan # 2018.10.04. 19:48

A harmadik gyerek kötelesrészre lehet jogosult.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.04. 18:52

Milyen indokkal tenné? Az, hogy "nekem nem tetszik", kevés lesz.

Amúgy ez egy szabad ország...

Montoya77 # 2018.10.04. 18:43

Tisztelt Fórumozók !

Adott egy anyuka 3 gyerekkel ,Vett egy házat és a tulajdonát elajàndékozta a 2 gyereknek .Kérdésem az lenne ,hogx a 3.gyerek megtámadhatja az ajándékozási szerződést az anyuka halála után?

Köszönettel:

oligaliga # 2018.07.04. 06:10

Szomorú örökös

Ettől függetlenül ez egy jogi fórum, nem az nlcafe. A lényeg, hogy a kérdés feltevőjétől és modorától függetlenül jogilag releváns válaszok szülessenek. Bár ahogy elnézem egyesek stílusát, ez már hónapok óta nem így van.

Szomorú örökös # 2018.07.04. 04:23

oligaliga

Ezt így látatlanban ne mi ítéljük meg. Az előadott tényállás kevés, a körülmények ismeretlenek.

Viszont a nekem intézett első válaszának stílusa eléggé magáért beszél:

Nincs én-te-ő, nincs nő-férfi...FP és AP van...Nem egy bulvár >mindenkibeugat> laphoz írtam.

Én úgy gondolom, hogy amikor ennyire tele van egy kérdés feltevését követően indulattal, ráadásul ha valaki már váláskor felperesnek meg alperesnek nevezi saját magukat, ott szó nincs békés válásról, de leginkább megegyezés nem igazán valószínű. :-O

oligaliga # 2018.07.04. 03:37

Szomorú örökös

Ezt így látatlanban ne mi ítéljük meg. Az előadott tényállás kevés, a körülmények ismeretlenek. Nem ez lenne az első eset, amikor az egyik fél egyszerűen elüldözi a másikat, vagy közösen döntenek úgy, hogy jobb külön.

Szomorú örökös # 2018.07.04. 02:42

oligaliga

A díjban pedig a felek is megállapodhatnak, ahhoz nem kell a bíróság döntését megvárni.

A kérdező részéről egyfajta egyoldalú, bosszú jellegű haszonszerzési szándékot érzek a FP magántulajdonával kapcsolatban, ezért ha FP-nek esze van, akkor nem fog megállapodni vele semmiképp.

Az már más kérdés, hogy gyerek is van a képben, ehhez képest a legkevésbé békés válás látszik kialakulni kettejük között, aminek aztán tuti mindig szerencsétlen gyerek issza meg a levét. :-(

oligaliga # 2018.07.03. 20:03

Szomorú örökös

Ugyanott:

https://www.vidakovics.hu/…znalati-jog/

A lakáshasználatnak, mint jognak (lakáshasználati jog) értéke van, ezért a lakásból távozó házastárs a lakáshasználati jog ellenértékének ráeső részére jogosult. Közös tulajdonú lakás esetén a lakást elhagyó házastárs tóbblethasználati díjra is igényt tarthat.

Mekkora értéke van a lakáshasználati jognak?
A lakáshasználati jog ellenértéke - közös tulajdonban vagy valamely házastárs tulajdonában álló lakás esetén - a lakás beköltözhető és lakott forgalmi értékének különbözete.

nonolet # 2018.07.03. 18:18

cccaaa

Az értő olvasás az nem erősséged az biztos...

Esetedben a távozónak pont nem jár.
A lakhatás+távozás körülményei okán.

oligaliga # 2018.07.03. 17:45

Szomorú örökös

Ha figyelmesen olvasod, amit idéztél, akkor láthatod, hogy a döntés a lakáshasználatról szól, nem a lakáshasználati díjról.

A díjban pedig a felek is megállapodhatnak, ahhoz nem kell a bíróság döntését megvárni.

Szomorú örökös # 2018.07.03. 16:26

Egyébként itt azt olvasom, hogy nem jár semmiképp automatikusan, erről a bíróság fog dönteni:

http://www.haon.hu/…730-07235036

Szomorú örökös # 2018.07.03. 16:18

cccaaa

Olvasd el figyelmesen! Nem veled marad a gyermek, hanem a pároddal, tehát a lakáshasználati jog még bírói döntés alapján, távozó házastársként sem illet meg az általam idézett szöveg alapján. Ha pedig nincs használati jog, akkor az ezért járó használati díj sem jár szerintem.

cccaaa # 2018.07.03. 16:03

Pont akkor tarthat rá igényt, ha távoznia kell. Ha bentmarad, akkor mire fel, ott lakik.

Van az a tv tovább is.

Szomorú örökös # 2018.07.03. 15:53

oligaliga

Én azért még laikusként is ezt is megtaláltam egy válóperes ügyvéd oldalán a témához tartózóan:

Ha a közös lakás valamelyik házastárs különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog ezt a házastársat illeti meg. A bíróság a másik házastársat kivételesen és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve.

Forrás: https://www.vidakovics.hu/…znalati-jog/

Tehát mivel a FP különvagyona a lakás és ráadásul a kiskorú gyermeket is nála helyezték, így AP-nek semmilyen lakáshasználati joga nincs, ha ő távozik a lakásból és ráadásul még így lakáshasználati díjra sem tarthat szerintem igényt. Én ezt így értelmeztem.

Szomorú örökös # 2018.07.03. 12:54

monolit

Nos, sok minden van világon, amiről neked halvány fogalmad sincs

Mondja ezt az, aki pont ugyanazt állított korábban, mint én. :-D

cccaaa # 2018.07.03. 09:37

oligaliga

Nagyon köszönöm a választ!

Tehát jól értem, hogy amennyiben FP már nem tulajdonos csak pl haszonélvező vagy az sem, csak egy haszonélvező engedélyével lakik ott a családjával, akkor sem sérül senki lak.használati joga vmint a távozó AP ugyanannyi lak.hasz-i téritésre tarthat igényt?

nonolet # 2018.07.03. 06:57

Szomorú örökös

"Ezt még én laikusként is döbbenten olvasom! "

Nos, sok minden van világon, amiről neked halvány fogalmad sincs...

Ez már sokszor kiderült rólad.
Szóval: sokkal óvatosabban oszd az észt.

Ez van.

oligaliga # 2018.07.03. 06:31

cccaaa

Mieltt elfajulnak a dolgok.

Tényálás:
Házaspár válni készül. Felperes különvagyona az ingatlan, amiben tizensok éve élnek. AP költözne (majd) ki. FP marad a közös kiskoru gyerekkel az ingatlanban.
Ez így igen kevés ahhoz, hogy a kérdéseidre megalapozott válasz érkezzen, de azért nagy vonalakban a lehetőségek:

1. AP számithat lakáshasználati díjra, kb milyen nagyságrendűre, hogyan számítják most?
Ptk. 4:84.§ (1) Az a házastárs, aki szerződés vagy a bíróság döntése alapján a lakás elhagyására köteles, a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.
(2) Nem tarthat igényt térítésre az a házastárs,Nem tarthat igényt térítésre az a házastárs,

  1. aki szerződésben a lakás elhagyását elhelyezési és térítési igény nélkül vállalta; vagy
  2. akitől a bíróság a lakáshasználati jogot meghatározott időre vagy feltétel bekövetkeztéig vonta meg.

Magyarul: függetlenül attól, hogy az utolsó közös lakás kinek a tulajdona (különvagyon, közös vagyon, bérlemény), a távozó felet lakáshasználati díj illeti meg, ha a távozásra nem a saját elhatározásából, hanem kényszerből vagy a bíróság határozata alapján kerül sor. Nem jár a lakáshasználati díj, ha a felek így egyeztek meg, vagy a bíróság nem végleges távozásra kötelezte. Az értéket általában a lakás lakott és beköltözhető értéke közötti különbözetből számítják, amit a kiköltöző fél arányosan kérhet. A számításnál a szülői felügyeleti jogot gyakorló házastárs javára figyelembe kell venni a gyermek lakáshasználati jogát.

2. Felperes elajándékozhatja-e/haszonélvezeti jogot adhat-e nagykoru gyermekének/idős édesanyjának vagy magának? Ez módositja-e a közös gyerek és AP lakashasználati jogát? És a végül kifizetendő összeget?
Felperes a tulajdonával azt csinál, amit akar, elajándékozhatja, haszonélvezeti jogot alapíthat, felgyújthatja. Ez nem érinti a távozó fél lakáshasználati díj iránti igényét, sem annak összegét. A kiskorú gyermeknek joga van a szülői felügyeletet gyakorló szülővel együtt az utolsó közös lakás használatára.

Szomorú örökös # 2018.07.03. 04:10

cccaaa

Nem egy bulvár >mindenkibeugat> laphoz írtam. Megköszönöm, ha egy jogász megtisztel a válaszával itt a jogi fórumon.

Szerintem kaptál már választ hozzáértőtől is, de te őt is leugattad. Azt szokták erre mondani, hogy a stílus maga az ember. Mellesleg nem is csodálom, hogy menned kell onnan. A férjed már tudja ugyanis, hogy ki vagy. :-D

De akkor még egyszer: feleségként a férjed külön vagyonához az égvilágon semmi közöd, erre semmilyen törvény nincs, hogy váláskor a gatyáját is leperelheted, szóval ne reménykedj! Úgy tudom, hogy „asszonytartás” sem létezik még nálunk. Olyan igazi „parishilton” lehetsz, aki csak a pénzéért ment hozzá a pasihoz! Annyi a különbség, hogy vele ellenben te most koppansz hatalmasat, amikor kiteszi otthonról a szűrödet és mehetsz vissza tanyára. ;-)

cccaaa # 2018.07.02. 21:26

SzÖ

„Ezt még én laikusként is döbbenten olvasom!”

Ezaz, laikusként. de én hozzáértők válaszára vagyok kiváncsi.
„„Neked ott semmilyen tulajdonjogod nincs abban a lakásban azok alapján, amit leírtál, ehhez képest még lakáshasználati díjat akarsz kérni?” „
Éééén? Kár volt megszólalnod (ismét)
„„Már megbocsáss, de milyen alapon? Csakis tulaj-donosként kérhetsz, ha laknak a te saját ingatlanod-ban bármilyen jogcímen.” „
Kár volt ideírnod 3.
A tulaj saját magától miért is kérne/kapna? Ennek a távozáshoz van köze, de áhhh, hagyjuk…
„„No de itt szó nincs erről, szimplán te úgy gondolod, hogy házastársként megillet téged, azonban ebben hatalmasat tévedsz. :-O””
Kár volt ideírnod 4.
„„Milyen lakáshasználati jogról beszélsz? Arról, hogy oda vagy állandó lakcímre bejelentve?”
Milyenről? A lakáshasználati jog lakáshasználati jogról.
A lakcím hogy jön ide, köze ehhez vagy bármihez manapság?
Kár volt ideírnod 5-6.
„„Tudod, hogy neki, mint tulajdonosnak ezt meddig tart megszüntetni (fiktiválni), ahogy elköltöztél on-nan?”
Kár volt 7.

Nincs én-te-ő, nincs nő-férfi, tehát nem kell trollkodva köpködni egyikre vagy másikra. FP és AP van tehát ezek az indulatok nem válaszok az el sem olvasott - meg sem értett kérdésre.

Nem egy bulvár >mindenkibeugat> laphoz írtam.

Megköszönöm, ha egy jogász megtisztel a válaszával itt a jogi fórumon.

Szomorú örökös # 2018.07.02. 20:20

cccaaa

Felperes különvagyona az in-gatlan...AP költözne (majd) ki. FP marad a közös kiskoru gyerekkel az ingatlanban...AP számithat lakáshasználati díjra, kb milyen nagyságrendúre, hogyan számítják most?

Ezt még én laikusként is döbbenten olvasom! Neked ott semmilyen tulajdonjogod nincs abban a lakásban azok alapján, amit leírtál, ehhez képest még lakáshasználati díjat akarsz kérni? Már megbocsáss, de milyen alapon? Csakis tulajdonosként kérhetsz, ha laknak a te saját ingatlanodban bármilyen jogcímen. No de itt szó nincs erről, szimplán te úgy gondolod, hogy házastársként megillet téged, azonban ebben hatalmasat tévedsz. :-O

Ez módositja-e......AP lakashasználati jogát?

Milyen lakáshasználati jogról beszélsz? Arról, hogy oda vagy állandó lakcímre bejelentve?
Tudod, hogy neki, mint tulajdonosnak ezt meddig tart megszüntetni (fiktiválni), ahogy elköltöztél onnan?

cccaaa # 2018.07.02. 19:23

Nekifutok újra, hátha…
Házaspár válni készül. Felperes különvagyona az in-gatlan, amiben tizensok éve élnek. AP költözne (majd) ki. FP marad a közös kiskoru gyerekkel az ingatlanban.

  1. AP számithat lakáshasználati díjra, kb milyen nagyságrendúre, hogyan számítják most?
  2. Felperes elajándékozhatja-e/haszonélvezeti jogot adhat-e nagykoru gyermekének/idős édesanyjának vagy magának? Ez módositja-e a közös gyerek és AP lakashasználati jogát? És a végül kifizetendő összeget?
cccaaa # 2018.07.02. 14:16

Nekem olyanom nincs és nem is én válok.

nonolet # 2018.07.02. 14:09

Az érdemi és világos válasz, ahogy elnézem a történetet kb az hogy:

A házasságba csak a puncikádat vitted be.
Így csak azt viheted el is belőle.

Esetleg némi aprót, az asztalra közösen letettből...

cccaaa # 2018.07.02. 13:56

Esetleg valaki hozzá értő érdemi választ tud adni? kösz