tulajdonjog - haszonélvezeti jog

drbjozsef # 2018.10.08. 13:46

Mondom : tulajdoni lap. (ügyfélkapuval ingyen megnézhetsz évente kettőt)

A haszonélvezeteket szerződéssel alapítottátok? Mindkettőt? Egyszerre? Ha igen, akkor a szerződésben kell legyen erről valami, mert ez alapján jegyezték be a földhivatalban.
Ha sorrendiség van, akkor azt külön jelezni kell a szerződésben, ha ilyen nincs, akkor egymás mellett egyformán jogosultak azt használni. Az, hogy kinek a neve van előbb, önmagában nem számít.

Attila1900 # 2018.10.08. 13:06

drbjozsef - a szerződésen én vagyok mint vevő. alatta következnek a haszonélvezők. Ez sorrendnek számít ? vagy ott kell 1. Haszonélvező 2. Haszonélvező rangsor ?

drbjozsef # 2018.10.08. 12:49

A tulajdoni lapon lévő bejegyzésből kiderül, ha az egyiket rangsorban előbb illeti meg, mint a másikat.

Bármelyik haszonélvezőnek (ha van sorrend, akkor aszerinti sorrendben) jog van meghatározni az ingatlan hasznosítását, ő mondja meg ki lakik benne, és ki nem. Neked, mint tulajdonosnak pillanatnyilag nincs ilyen jogod. Magyarán bármelyik haszonélvező kirakhat (a saját) lakásodból bármikor. Úgyhogy neked inkább óvatosnak kellene lenned a haszonélvezőkkel szemben...

Attila1900 # 2018.10.08. 12:36

Szomorú örökös: Igen az a két haszonélvező. Az egyik haszonélvezővel van úgymond gond.
Kovács_Béla_Sándor: Azt honnan tudom ha megelőzi az egyik a másikat a rangsorban? a teljes ingatlanon, egyidejűleg.
Értem én ,hogy én nem sokat tehetek de ez nagyon nincs rendjén.

ObudaFan # 2018.10.08. 07:56

Tenni annyit lehet, hogy ha te fizetsz ki helyette valamilyen költséget, akkor követeled tőle. Persze ennek akkor van értelme, ha van miből behajtani.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.08. 05:23

Továbbá, hogy a haszonélvezőket a teljes ingatlanon, vagy csak egy meghatározott hányadon illeti meg a haszonélvezet. Ha az egészen, vagy ugyanazon a hányadon, akkor egyidejűleg illeti meg őket a jog, vagy az egyik megelőzi a másikat a rangsorban?
Egyébként a kérdésektől függetlenül te pont nem sokat tehetsz.

Szomorú örökös # 2018.10.08. 04:49

Attila1900

Arról nem igazán írtál, hogy a másik két személy, akivel a lakásban élsz, azok a két haszonélvező vagy teljesen másik személyekről van szó?

Attila1900 # 2018.10.08. 04:18

Üdv! Előre is köszönöm a segítőkész hozzászólásokat! János vagyok 32 éves. Adott egy lakás teljes jogú tulajdonos én vagyok. 2 teljes jogú haszonélvező van a lakáson. Hárman élünk benne már 12 éve. A rezsi fizetése alól az egyik teljesen kivonja magát ? Amúgy se szeretnénk már vele élni nem túl jó a viszony mit lehet tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.16. 20:58
  1. Látod: került.
  2. Miért törölnék.
  3. Nem fogod elhinni: keress vevőt.
Ildikó 07 # 2018.08.16. 20:33

Üdvözlet mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni egy elég kacifántos ügyben...
Próbálok rövid lenni...
1983-ban születtem, van egy öcsém, ő 1985-ben született... 1986-ban meghalt az édesanyám, apukám nevelt tovább minket Budapesten. 1995-ben gyámságba kerültünk az anyai nagyszülőkhöz vidékre és 1998-ban el kellett adnunk azt a pesti lakást, ahol korábban laktunk és az árából a gyámhatóság engedélyével 1999-ben vettünk egy 35 nm-es panelt Budapesten, melyre haszonélvezeti jog került a keresztapám javára... A szerződésben nyoma sincs annak, hogy ő fizetett volna a haszonélvezeti jog alapításáért...
Kérdéseim:

1. Kiskorú gyermek ingatlanàra így kerülhet-e haszonélvezeti jog?
  2. Ilyen esetben nagykorúvá válás után miért nem került sor a haszonélvezeti jog levételére?
  3. Milyen jogi lépéseket tehetek, hogy eladásra kerüljön az ingatlan?

Saját családom van, külön életet élek, mégsem tudok önálló életet élni, mert mindenbe belekötnek, beleszólnak...
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.11. 09:46

Nem érted? Az özvegy követelheti a haszonélvezete megváltását. És követelheti a közös tulajdon megszüntetését is kényszer-értékesítéssel. Ha nem nagyon sürgős neki, akkor egyszerűen nincs miért engednie.

Az ajánlata ehhez képest méltányos, a háborgás helyett jobban tenné a kérdező, ha megfontolná.

nonolet # 2018.08.11. 09:06

Mondjuk mert a vevő nem veszi meg az ő 1/2 részét, mert a másik 1/2 nem eladó, ha túl sokat kér a megváltásra?

A cél+lehetőség határozza meg az alku kereteit...
HA nem csak a megváltási pénz a cél.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 20:46

Egyezséggel mindent lehet. De nem nagyon látom be, miért engedne valaki abból, ami bombabiztosan megilleti.

nonolet # 2018.08.10. 16:21

De nem tilos eltérni az 1/4-től...?

Közösen alakítva ki az értéket.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 14:55

a haszonélvezet megváltási értéke egy fogas kérdés... alku tárgya is
Ebben az esetben nem. A törvény határozza meg: egy gyerekrész. Ami itt - ha jól figyeltem - 1/4 hányadot jelentene természetben vagy pénzben. Könnyen lehet, hogy ez több, mint amit most követel az özvegy. (Ráadásul most az állagörökös is pénzhez jutna, míg az özvegyi jog megváltása nem járna közvetlenül ezzel az eredménnyel.)

nonolet # 2018.08.10. 14:20

Örökös96

A te részed eladására nem kötelezhet (senki).

A haszon élvezet megváltását BÁRMIKOR kérheti tőled.
(a haszonélvezet megváltási értéke egy fogas kérdés... alku tárgya is)

CSAK az ő részét bármikor eladhatja, ha akad rá vevő.
Kicsi az esélye, bár az 1/2 rész és a másik 1/2 haszonélvezetébe beengedés nem túl rossz ajánlat.

Te is eladhatod CSAK a te részed bármikor, ha akad rá vevő.
Nagyon kicsi az esélye, hisz haszonélvezet terheli!

A közös tulajdont bármikor megszüntethetitek, ha

• megveszed a részét a tőle (ami ugye tehermentes)

vagy

• eladod a részed neki (ami ugye haszonélvezettel terhelt)

vagy

• közösen eladjátok és pénzen osztozkodtok (lásd az előző két megjegyzést az osztozkodáshoz)

vagy

• perre mentek és az ítélet megmondja a tutit

(idővel és egy rakás pénzért cserébe)
és
(lásd az előző két megjegyzést az osztozkodáshoz)

- -

Ezekből kisakkozható a közös megoldás, az alku kerete.
De nem te vagy a nyeregben... sőt elég rossz a helyzeted.
kb. ő diktál, mert: ha akar szívathat amíg él.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 13:24

Akkor az özvegy bármikor kérheti a jövőre nézve a haszonélvezete megváltását. Eladás nélkül is. (A közös tulajdon megszüntetését is követelheti.)

Viszont a haszonélvezet értékét nem úgy kell számolni, sőt tulajdonképpen kiszámolni nem is lehet.

Örökös96 # 2018.08.10. 11:40

2017.április -

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 08:50

Mikor halt meg az örökhagyó?

Örökös96 # 2018.08.10. 07:55

Üdvözlöm!

Édesapám halála után a feleségével 50-50%-ban lettünk tulajdonosok, az özvegynek holtig tartó haszonélvezeti joga van.
Ő most el akarja adni a házat, és követeli rajtam a haszonélvezeti jog kiváltását.
Én nem akartam ezt az eladást, kötelezhet-e arra, hogy belemenjek az eladásba, illetve (miután 50%-ban ő a tulajdonos) ki kell-e fizetnem a haszonélvezet díját (az egyévi érték/20x4)?
Mondhatom, hogy így nem vagyok hajlandó belemenni az eladásba?
(Ha pl. az özvegy is meghal, akkor az ő örökösével már 50-50%-ban osztozunk, így viszont az ő örököse majd jóval többet kap)
Köszönöm

BodorErika # 2018.05.30. 10:43

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.30. 09:20

Sőt célszerű is.

Rexor # 2018.05.30. 08:04

Bele lehet foglalni a szerződésbe is.

BodorErika # 2018.05.30. 07:39

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

A következő ügyben szeretnék felvilágosítást kérni. Van egy lakásom, amin édesapámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van, illetve még hitel is van a lakáson. Ezt a lakást szeretnénk eladni. Amikor eladásra kerül a sor, az adásvételi szerződésbe is bele lehet foglalni a haszonélvezeti jogról való lemondást? Esetleg a szerződés mellékleteként? Vagy mindenképp még az eladás előtt el kell intézni a lemondást és a tulajdoni lapról való töröltetést?
Köszönöm a segítséget.

MajorDomus # 2018.05.28. 21:01

A saját vagyonáról rendelkezik.....