tulajdonjog - haszonélvezeti jog

monalisa1 # 2014.01.04. 09:36

A kérdező özvegyi nyugdíjra sem lett jogosult mert a házastársától több mint egy éve külön él, tőle tartásdíjban nem részesült, illetve bíróság részére azt nem állapította meg.

rudovicsaniko@gmail.com # 2014.01.04. 20:06

Kedves pazs! köszönöm válaszodat!

sipti # 2014.01.17. 14:39

Haszonélvezeti jog

Érdeklődni szeretnék haszonélvezeti joggal kapcsolatban.
A szituáció a következő: építési telek vásárlása esetén a vevő szülei (2 személy) haszonélvezőkként lesznek bejegyezve. Az a kérdés, hogy a lakóépület felépítése esetén őket meg kell-e jelölni az építési engedélyen ill. az kivitelezővel kötött szerződésben, valamint a használatbavételi engedélyben? Vagy csak az építési telken lesz-e haszonélvezet? A lakóházon nem? Haszonélvezet hogy törölhető az ingatlanról? Az egyik haszonélvező halála esetén mi történik a haszonélvezetével? Ha két gyermeke van, akkor a másik gyermek, az aki nem tulajdonos ő is örökli a haszonélvezeti jogot vagy csak az gyermek, aki az ingatlan tulajdonosa is? Milyen módon lehet a haszonélvezetet törölni, hogy az után ne kelljen illetéket fizetni? Ill. mennyi az illeték mértéke?
Várom válaszát, előre is köszönöm a segítséget!

Gergely32 # 2014.01.21. 17:26

Tisztelt Uram / Hölgyem

érdeklődni szeretnék hogy édesanyám özvegyi joga fen alle abban az esetben ha 2007-ben új házasságot kötött. Az özvegyi joga 1/5 tulajdon részre vonatkozott,a tulajdon rész az azóta már nagykorúvá vált vérszerinti lányáé.

N&CS # 2014.01.22. 09:03

Tisztelt Sipti!
A holtig tartó haszonélvezeti jog a halállal megszűnik, tehát nem lesz az öröklés tárgya. Egyenes ági leszármazók közötti szerződésben a haszonélvezet illetékmentesen megszüntethető, erről a szerződést szerkesztő ügyvéd tájékoztatni tudja.

Nagy & Cserny Ügyvédi Iroda
1027 Budapest, Jurányi u. 3.
iroda@nagycserny.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.22. 09:28

édesanyám özvegyi joga fen alle abban az esetben ha 2007-ben új házasságot kötött.
Az özvegyi jog az új házasság megkötésével megszűnik.

bimbus # 2014.01.23. 20:47

Önkormányzati bérlakást béreltünk a feleségemmel, ahová a feleség első házasságából született lánya is be volt jelentve, de soha nem élt velünk. A feleségem meghalt, a lánya évekig rám sem nyitotta az ajtót.Tavaly tavasszal megnősültem. Az új feleségemmel közösen az önkormányzati bérlakást megvásároltuk. A volt feleségem lánya most megkeresett, hogy ő nem véletlen volt ide bejelentve, neki is joga van a lakáshoz.Valóban formálhat valami jogot akár a lakás egy részére is?

MajorDomus # 2014.01.23. 22:19

attól függ milyen jogcimen?

ha bérlőtársként volt bejelentve,elvileg vételi joga lett volna,ha sima lakó akkor nem.

mivel már te vagy a tulajdonos,nincs miről beszélni.

maxpower # 2014.01.23. 23:37

Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem.

Szüleim egy ingatlant ajándékoztak nekem haszon élvezet nélkül. Nagyon megvagyok szorulva és szükségem lenne a lakásra. Van valami mód hogy én azt a lakást használhassam, a lakás most kivan adva.Utána olvastam ,de nem találtam meg felől megoldásokat.

Annyi ötletem van hogy az elsőbbséget nem kaptam meg a bérléskor. Nem lett nekem felkínálva az ingatlan.
De én nem tudnám fenntartani az ingatlant mert bérleti díjat követelnének tőlem..Segítsenek kérem már így is szinte az utcán lakom van valami megoldás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.24. 07:29

Fuss neki mégegyszer. Ez így értelmezhetetlen zagyvaság.

bimbus # 2014.01.24. 08:19

MajorDomus!
Köszönöm. Sima lakóként volt bejelentve, a bérleti jogviszony fennálltáig. A bérleti jogviszony megszüntével köteles kijelentkezni, amire nem hajlandó. Sőt, fenyeget.

monalisa1 # 2014.01.24. 11:00

maxpower

Meg kell nézni meddig tart a bérleti szerződés amit még a szüleid kötöttek vele, annak lejártával távoznia kell. A havi díj addig is téged illet, sőt mint az új tulajdonos akár emelheted is...

ObudaFan # 2014.01.24. 11:10

maxpower

Ha úgy érted, hogy kaptál egy ingatlant, de azt haszonélvezet terheli, akkor a haszonélvező hozzájárulása nélkül nem használhatod. Sajnos, ennyi.

maxpower # 2014.01.24. 15:45

Igen, kaptam egy ingatlan haszonélvezettel és szeretnék oda beköltözni. De most az kivan adva és nekem nem lett felkínálva, hogy kibérelhessem.
Hogyan tudom kilakoltatni a mostani bérlőt és az mennyi idő kb?
Utána van valami mód hogy ne kelljen irdatlan mennyiségű lakbért kifizetnem a lakás ért?

MajorDomus # 2014.01.24. 22:04

bimbus

mivel fenyeget?

mint tulajdonos,az okmányirodában jelentsd ki az
ingatlanból! ennyi

bimbus # 2014.01.27. 08:01

MajorDomus
Ma megtörténik a kijelentése, beszéltem az ügyintézővel.
Azzal fenyeget, hogy a nevemre lizingelt kocsit, amit kezdettől ő használ, mert neki nem volt olyan jövedelme, hogy lizingelhetett volna, nem fizeti tovább. Még vagy 1,7 millió van a lizingből.

jogiügy # 2014.01.31. 18:48

Sziasztok,
A probléma röviden: egy rokonommal lakom, a lakás negyedrésze a tulajdonom. A rokon pár éve beköltöztetett egy fertőző beteget, amelyik rendszeresen lopkod, zaklatni is szokott. Használja a helyiségeket, és önkényesen abba a szobába is bejárkál ahol lakom. Annak ellenére, hogy több lakása van, azt hazudja, hogy nincs hol laknia. A rokonommal pár hónapig volt kapcsolata, emiatt gondolja, hogy használhatja a lakást. Éjjel a lopkodásai és a zaklatása miatt nem merek aludni.
Megtiltotta, hogy kimenjek bárhova a szobából, gyanúsítgat és korlátoz mindenben. Jelenleg a rokonomat rávette, hogy kidobjanak. Mostmár annyira tulajdonának gondolja a lakást, hogy a rokonom sem tudja az ismerőse éppen mikor szándékozik a lakásban aludni. Valamilyen jogi megoldása van annak, hogy a fertőző beteg el tudjon botorkálni a saját lakásába? Köszönöm.

MajorDomus # 2014.02.02. 10:35

bimbus

ha a neveden van akkor vedd el tőle,te meg fenyegesd meg,hogy felmondod a szerződést!

neked adósságod nem lesz,neki meg kocsija !

ObudaFan # 2014.02.02. 10:40

jogiügy

Ha most már a rokonod sem gondolja úgy, hogy bent kellene laknia, akkor egyszerű, pert kell indítani ellene a lakás kiürítése iránt.

MajorDomus # 2014.02.02. 10:40

kié a fennmaradó 3/4-ed tulajdon

jilyen jogcimen van a lakásban? bérlő,szivességi használó,van e szerződése!

ha egyik sincs,mint tulajdonos vágd ki,mint macskát szarni!

jogiügy # 2014.02.02. 16:49

A középkorú nő rokonom beteg hajlamú (pedofil) és vagy kiskorúakat vagy igénytelen embereket választ. Minden kapcsolata hazugságra, megalázásra és zsarolásra épült. Pszichésen is beteg, alkoholista, és üldözési mániája van. Aki beköltözött, a zaklatómnak az ismerőse, neki kötelező velem egy helyen lenni, hogy engem zaklasson. Általában az anyjánál van, de a lakásba járkál aludni, a szomszéd utcában van lakása, de ott nem hajlandó lakni. A rokon nő ebbe azért egyezett bele, mert a beteg kapcsolatokat keresi, amiben a hazugság és a megalázás a lényeg. A bácsi rendszeresen megalázza és nevetségessé teszi az ismerősei előtt, közben barátnője van (neki is van saját lakása), de ingyen lakás, kaja jól jön neki, a rokon nőnek ez a normális.
A bácsika azzal szórakozik, hogy a rokonomnak hazudik velem kapcsolatban, aki emiatt engem okol, és már elintézett egy feljelentést ellenem.
A lakás fele a rokonom tulajdona, a másik negyed rész a testvéremé, neki van saját lakása, ezért szóban átadta nekem a használatot. De a rokon nő hazudik neki, rá akarta venni, hogy kérjen tőlem pénzt a tulajdonrész használatáért, csak azért mert pár dolgot egy másik szobában tartok. A rokon nőnek lakbért kell fizetnem (számlákra költi állítólag), de közben az ismerősei lopnak tőlem.
A lopkodós bácsi hazugságai miatt van probléma főleg, és mert a saját lakásában nem akar lakni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.02. 16:53

Jobban is eldughatná az iroda kulcsát a főorvos úr...

Linkas63 # 2014.02.03. 14:12

Kedves hozzáértők!
Kérdésem a következő:
Az édesanyámnak haszonélvezeti joga van az édesapámtól az öcsémmel együtt örökölt ingatlanon melynek 50%-os tulajdonosa az unokatestvérünk.
Ha mi, a testvéremmel megvesszük az ingatlan felét az unokatestvérünktől, arra is vonatkozik-e a haszonélvezeti jog.
Továbbá, ha a haszonélvező az ingatlant nem tartja karban, visszavonható-e a haszonélvezeti jog?
( a házban 4 bérlakás van, anyám csak a bérleti díjat szedi évek óta, az ingatlanok állapota folyamatosan romlik.)

pazs # 2014.02.03. 14:34
  1. attól függ, hogy eleve kiterjedt-e rá (tulajdoni lapról kiderül) és ha igen, akkor lemond-e róla.
  2. nem. Ha rongálja, akkor esetleg biztosítékot lehet tőle követelni.
Linkas63 # 2014.02.03. 15:02

A haszonélvezeti joga csak az édesapámtól örökölt tulajdonrészre vonatkozik, ami az ingatlan fele.