tulajdonjog - haszonélvezeti jog


drbjozsef # 2020.01.28. 18:59

prof laikus,

Tulajdonjog esetén biztosan nincs ilyen.

Ptk.5:35.§ A tulajdoni igények nem évülnek el.

prof laikus # 2020.01.28. 17:37

Milyen esetekre vonatkozik, egyáltalán létezik olyan szabály,

hogy egy ingatlanon a bejegyzett jogtulajdonokat csak egy éven belül lehet perben megkérdőjelezni.

Hallomásom van ilyenről, de nem pontos.

Tehát ha mondjuk a tulajdon- vagy haszonélvezeti jogomat adott napon bejegyezték, akkor esetleges ellenérdekelt félnek egy éve volna pert indítani ezzel szemben.

Van ilyen szabály és milyen környezetben érvényes, ha valóban van?


Bármikor hívjon, visszahívom: +36 20 498 30 98
E-mail: a.s.gellertberger@gmail.com

Szomorú örökös # 2020.01.28. 17:08

Hapciusz

az eladónak vannak rokonai, örökösei és igen jó nyugdíja volt, tehát nem szorult ő se életjáradéki, se tartasra.

Ha ezek mind-mind nem törődtek vele életében, akkor az öregúr teljesen jogosan döntött így.
Amíg él egy ember, addig a vagyonáról ő dönt és nem a leendő örökösei.
Nem várható el senkitől jogosan, hogy élete végéig megtartsa a vagyonát, mert hogy az majd kell(ene) az örökösöknek. Ezt nem lehet számon kérni senkin később. Aki ezt mégis megteszi, az tipikusan fordítva ül a lovon. És hát általában a végén hatalmasat koppan is.

Hapciusz # 2020.01.28. 15:16

Drbjozsef,

Nna, kíváncsi leszek, ha hozzajutunk ehhez a szerződéshez.
Mert az eladónak vannak rokonai, örökösei és igen jó nyugdíja volt, tehát nem szorult ő se életjáradéki, se tartasra.

drbjozsef # 2020.01.28. 15:06

Hapciusz,

Seregnyi ok lehet, jellemzően családon belül például, amikor leszármazó nevére íratják az ingatlant. Például tartozások miatt, vagy öröklésből mást kizárni, vagy csak nagyi azt gondolja, így egyszerűbb.

De idegenek között ez tipikus szerződési forma akkor, ha az eladónak nincsenek rokonai, akire hagyná az ingatlanát, ezért tartási vagy életjáradéki szerződéssel eladja. Kap egy szép havi összeget nyugdíjkiegészítésnek, aztán ha szerencséje van (és a vevőnek pech), akkor még évtizedekig élvezi az életet, de lehet, hogy másnap meghal, és jól járt a vevő. Kockázat, de van, amikor megéri. Akár mindkét félnek. Vevőnek ok lehet, hogy van felesleges pénze, és a gyerekének akarja majd például a lakást, vagyis befektetésnek veszi.

Hapciusz # 2020.01.28. 13:31

Kbs,

Elhiszem, csak nem értem. Jóval olcsóbban veszik meg, vagy miért pont arra a lakásra fáj valakinek a foga hogy képes évszázadok várni, mire kihal onnan a haszonélvező?
A konkrét okok érdekelnek, miért így vesz meg valaki egy lakást?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.28. 13:10

Nem fogod elhinni: az olyan esetekre alkalmazzák, amikor az eladó haszonélvezetet szeretne fenntartani magának, a vevő pedig hajlandó így is megvenni az ingatlant.

Hapciusz # 2020.01.28. 12:49

Kedves Hozzáértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy az milyen lakás vételi szerződés, amiben haszonélvezetet kap az idős eladó?
Milyen esetekre alkalmazzák ezt?

Megtamadhato e valamilyen szinten az ilyen vételi szerződés?

MajorDomus # 2020.01.26. 17:11

Hát ha még 30 évig él az eladó?!

SzentMargit # 2020.01.26. 16:24

Tisztelt kbs-ügyvéd úr

Megválaszolná nekem a polgári jog / res iudicata kérdések topikot?

Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.26. 15:33

az eladónak lakhatási jogot biztosított a nyári konyhába.
Ezt jogilag precízen kellene megfogalmaznod, anélkül nem megyünk sokra.

Szövegszerűen mit ír erről a szerződés?
Megjelenik-e ez a jog a tulajdoni lapon?

Dávid12345 # 2020.01.26. 13:34

Sziasztok, fontos kérdésem lenne, édesapám vett egy házat 20 évvel ezelőtt úgy hogy az eladónak lakhatási jogot biztosított a nyári konyhába. Időközben az eladő stroke-t kapott 56% károsulással 9 éve édesanyám gondozza. Most édesapám nekem ajándékozta a házat és én szeretném ezt az eladót idősek otthonába vagy valahová tenni mert gondozni tovább nem tudjuk és gondozót az udvarra nem engedek fel szívesen. Az eladó állandó felügyeletet igényel. Mi a teendőm kihez forduljak? Nagyon sűrgős lenne.

oligaliga # 2019.09.02. 03:37

Drbjozsef hozzászólásához csak annyit, higy a bt. számára adózás szempontjából elég kellemetlen meglepeteséket fog okozni, ha a saját tulajdonú ingatlanából ajándékoz.

drbjozsef # 2019.09.01. 13:08

hobbyhippy,

Én nem értek hozzá, de szerintem önmagában az ajándékozás korlátozható, de ennek is jó lenne objektív és egyértelmű feltételnek lennie. (Pl. a „Bt működését mindenképpen tűrnie kell” nem biztos, hogy jó, sok minden történhet, mi van ha pl. a bt egy rosszabb időszak alatt bedől, de másik már nem húzható rá erre a feltételre, akkor azt nem kell tűrnie)

Ami viszont szinte biztos : a mostani meglévő kiskorú tulajdonrész utólag nemigen terhelhető meg, megfelelő ellenérték nélkül UTÓLAG a gyámhivatal ehhez már szerintem nem fog hozzájárulni. De egy próbát megér, hátha.

hobbyhippy # 2019.09.01. 09:41

Adott egy tehermentes ingatlan, mely lakásként is szolgál és egy panzió is üzemel rajta.

Van-e akadálya a következőnek, vagy található-e benne bármi aggályos?:

Először az ingatlan 30 %-os tulajdonrészét vásároltuk meg egy kiskorú gyermek részére. A többi rész idegen, külföldi magánszemély tulajdona.

Most a többi, 70 %-os részt szeretnénk megvásárolni, ezt azonban valószínűleg egy betéti társaság vagy hasonló részére, mely azon gazdasági tevékenységet is folytatna.

(ezt a konstrukciót családi okokból választanánk....egyrészt megfelel az ingatlannal akpcsolatos kezelési terünknek, másrészt, ha pl. még egy gyermekünk születne, a Bt valószínűleg ajándákozna egy részt a tulajdonában álló ingatlanból a kisebb gyermeknek stb.)

Amikor bármlyik kiskorú gyermek tulajdont szerez, szerepelne az ajándékozásban egy passzus, hogy a Bt működését mindenképpen tűrnie kell a család lrdekében stb.....ezt még a jelenleg folyamatban lévő első gyermek esetébnen is anapokban megtehetnénk....

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.28. 17:03

Az nem korlátozás meg kikötés - hanem egyszerűen megállapodás a használatról.

Az elképzelt feltételben a "vita esetén" az aggályos. A feltételnek konkrétnak, határozottnak és egyértelműnek kell lennie.

hobbyhippy # 2019.08.28. 16:21

Egy ingatlanon ketten szerzünk haszonélvezeti jogot.

Lehet-e egymás között kötött szerződésben ezeket az egyes haszonélvezeti jogokat korlátozni, megkötni hogy esetleg mire nem használhatja az egyik vagy a másik fél a haszonélvezeti jogát?

Ki lehet-e kötni ad abszurdum, hogy vita esetén az egyik félnek joga van a másik fél haszonélvezeti jogát megszüntetni, kivásárolni, egy előre megállapított összegért vagy forgalmi értékén?

MajorDomus # 2019.05.06. 22:00

Wazuka
gazda nélkül csináltátok a számadást.
.
én is hülyeségnek tartom ezt,mert sok visszaélésre ad okot a haszonélvezeti jog.
.!
de! éljetek a tulajdonosi jogaitokkéves
.
vedd elő a számlákat,visszamenőleg,számold össze,s a 25 %-át terheld rá! egy 64 éves ember nem fogyaszt annyit mit egy 30 éves. persze vond le a hozzájárulásait.
.
tárd elé,fizesse ki!
ha nem fizet,Fizetési Meghagyás, tiltasd le a nyugdijából.
mindjárt meggondolja magát.

Lyonee # 2019.05.05. 19:32

csillag108
Azért nem találod a korábbi hozzászólásodat és a válaszokat, mert nem ebben a topicban tetted fel, hanem az "Öröklés - haszonélvezeti jog?"-ban.
Ha a keresőbe beírod a nickedet, akkor könnyebben megtalálod az "elveszett" hozzászólásodat. Kitartás!!!

drbjozsef # 2019.05.05. 18:54

Leginkább egy nagyot nyelni, és opimistán tekinteni a jövőbe azzal, hogy akár fel is gyújthatta volna véletlenül az egészet. Így már sokkal sokkal jobb a perspektíva, nem?

Wazuka # 2019.05.05. 17:52

Kedves drbjozsef,

köszönöm a választ. Hogyan bizonyítsam hogy mit fogyasztott? Nyilvánvalóan fogyasztott ha itt élt. Családi házon nincs külön mérőórája a szobáknak. :) Az összes közmű az én nevemen van, de már a decemberire sem adott pénzt a januárira se és fogta magát lelépett és amiben szóban 3 an megállapodtunk ahhoz nem tartotta magát. Ez 3 fős buli volt, majd ő lelépett... de közben meg ő fenyegetőzik. Tudom igazolni, hogy meddig élt itt, és tudom, hogy mikor nem adott pénzt a páromnak, és itt hagyta ránk a horror fűtésszámlákat meg minden, amiben ő is melegedett. :)
Ilyenkor mi a teendő?

Üdv,
Cs. Vivien

drbjozsef # 2019.05.05. 14:52

kedves Wazuka,

Akkor még egyszer, kiigazítanálak : egy családi házat vettetek, ami osztatlan közös tulajdonodban van a pároddal, az 50% eszmei hányada a tied, a másik 50% eszmei hányada a párodé, a páron eszmei hányadán haszonélvezettel.

Vagyis Te és a haszonélvező jogszerűen használhatjátok közösen az ingatlant úgy, hogy egymás jogait ne sértsétek. A haszonélvezet miatt a párod legfeljebb a Te engedélyeddel használhatja az ingatlant.

Ha nincs megosztva természetben az ingatlan, akkor jogszerűen nincs lehetőségetek kizárni a haszonélvezőt.

Tehát akkor a fentiek alapján a kérdéseidre újra :

Mit tehetek annak érdekében h az én ingatlanrészemre ne jöhessen be, mivel védhetem magam ő ellene, h tudom megakadályozni h bejöhessen ide és zaklathasson?

Az általad kizárólagosan használt részbe nem mehet be, ha van neki is ilyen, akkor Te se maz övébe. Ha ez egy kialakult állapot, egyértelműen meghatározva, akkor ez egy szerződés, legfeljebb nincs írásba foglalva.
Ha bejön, kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőtől.

Másrészt én indíthatok ellene vmiféle eljárást, h a rezsi és a hitel ráeső részét behajtsam?
Ha tudod igazolni, hogy mit fogyasztott ő, és tudod igazolni, hogy azt te fizetted, akkor minden további nélkül. Felszólítod írásban a fizetésre, ha nem fizet, indíthatsz fizetési meghagyást.
De tudod ezt bizonyítani? Van külön mérőórája? Ha nincs, van megállapodásotok a használatról, fizetésről?

Második kérdésem: Ha eladjuk a házat, megteheti, hogy visszautasítja azt, hogy kifizetjük a jogilag megállapított díját? Mivel úgy tudom, nem kell a hozzájárulása az értékesítéshez.

Ahogy alnt lett írva, hozzájárulása nem kell, de akkor haszonélvezettel terhelten adjátok el, és ő továbbra is lakhat ott. Nem hiszem, hogy ez bármilyen vevőnek tetszeni fog (legfeljebb, ahogy MD írta, negyedáron).
A haszonélvezet megváltására pedig nincsen "megállapított" díj. Ha nem akar, nem mond le róla.

Wazuka # 2019.05.05. 06:09

Kedves drbjozsef,

családi házat vettünk, fele enyém, fele páromé, páromén van haszonélvezete, enyémen nincs.

Üdv,
Cs. Vivien

Szomorú örökös # 2019.05.05. 04:23

Wazuka

Ha lemond, akkor kifizetjük és kész

A varázsszó a mondat első felében található és úgy kezdődik, hogy Ha

ha nem írja alá nyilván nem kap semmit

Viszont akkor marad rajta a haszonélvezet és jön a kérdés, hogy ki az a marha, aki haszonélvezettel terhelve vesz ingatlant...

drbjozsef # 2019.05.04. 20:20

Wazuka,

Egyébként ez egy osztatlan közös tulajdonotok, amiben fizikailag is megosztva van két lakás? Vagy van használati megosztási szerződés kizárólagos részekkel? Mert csak ekkor értelmezhető az "ő lakrésze" meg a "ti lakrészetek" dolog.
Ha a párod eszmei hányadán (!!) van a haszonélvezete, akkor pont hogy az egész lakást használhatja - természetesen a Ti jogaitok megsértése nélkül, ahogyan Ti is pont ezt tehetitek ugyanígy. Ez az osztatlan közös tulajdon. Egy közös lakás esetén nemigen van mód kizárni a haszonélvezőt.