tulajdonjog - haszonélvezeti jog


Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.13. 07:28

Gyöngyike!

Annak idején is kérdezhettél volna az ügyvédtől, hogy mit jelent tulajdonosnak lenni, haszonélvezővel és most is fordulhatsz ügyvédhez.

Baleknek nem neveznélek, mert van egy tulajdonod, ha nem tudsz fizetni, akkor az ingatlanon behajtható.

Egyezkedj belátásod szerint a volt barátod szüleivel.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.13. 07:24

Ez így egyáltalán nem érthető. Valami hiányzik, mi az, hogy nincs hivatalos engedélyed, és valamivel többet a II.f. indokolásából.
Ha csak 50%-ra terjed ki a haszonélvező joga, akkor valóban beköltözhetsz a fele ingatlanba. Lehet, hogy nem megosztható, egyszobás, ......vagy valami több támpontot légyszíves.

ramszi1 # 2011.01.12. 21:32

Kedves Fórumozók!

Aki tudja biztosan a választ, és alá is tudja jogilag támasztani, kérem segítsen!

100%-os tulajdonos vagyok egy ingatlanban, 50% os haszonélvezővel. 1972.03.10 óta az állandó bejelentett lakcímem, 2000 óta a tulajdonom. 2002-ben elköltöztem, 2009-ben vissza. Haszonélvező feljelentett, hogy ő használta 7 évig az egészet,költözzek ki. Elsőfokon elutasították, másodfokon a közetkező ítélet született." teljes ingóságommal és fiatalkoru gyerekemmel együtt 30 napon belül költözzek ki.Indoklás: nincs hivatalos engedélyem a visszaköltözésre.Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs" Azt szeretném tudni,hogy erre ad a jog lehetőséget? Ha nem, hova fordulhatok, hogy felelőségre vonják a bíróságot, vagy személy szerint a bírót? S.O.S. ismét tárgyalás lesz egy hét mulva.Köszönöm. Ramszi1

gyongyike26 # 2011.01.12. 21:00

Ezért vagyok itt,hogy amig személyesen nem tudok beszélni ügyvéddel,hozzáértő adjon valami segitséget,megnyugtatást,esetleg mondja azt amit amúgy is tudok,hogy jó nagy balek vagyok...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.12. 20:31

Fordulj ügyvédhez, kétszer ne kövesd el ugyan azt a hibát.

gyongyike26 # 2011.01.12. 20:25

Tisztelt Hozzáértők!
Az alábbi ügyben kérem a segitségüket.2009 nyarán vettem egy házat az akkori barátommal.A tulajdonos én vagyok,Ő a haszonélvező.Nevelőapjától lett vásárolva a ház,és havi törlesztő részlettel lett vásárolva(családon belül,és nem bank által).Ezt a volt barátom eddig fizette,de már 4 hónappal elmaradt a fizetéssel.Kérdésem a következő.Az eladó ha birósághoz fordul a vételár miatt,akkor rajtam hajtják azt be,és mivel nincs semmi sem a tulajdonomban,akkor mit tehet ellenem?Ha én azt mondom,hogy a ház nekem nem kell,és csak a nevemet adtam az adásvételhez,álljon vissza minden az eredeti állapotba,tehát a nevelőapa nevére a ház,az addig befizetett összeg meg maradjon nála,ez lehetséges lenne?
A volt barátom szülei megértőek,de tudom,hogyha a jog szerint járnak el ellenem,akkor csak én ütöm meg a bokámat.Milyen módon tudok én megszabadulni a háztól,de sajnos félek attól,hogy a volt barátom röhög a markába,rajtam behajtják a pénzt,neki meg holtigtartó haszonélvezeti joga marad,és még a házba sem mehetek be.
Milyen módon tudjuk ezt a szüleivel lerendezni,mert Ők is és én is hajlok a megegyezésre,de mi van ha a haszonélvező semmibe nem megy bele?Nekik az is jó lenne ha visszaállna az eredeti állapot,de nem tudjuk,hogy ehhez kell-e a volt barátom beleegyezése aláirása?Sajnos Ő a saját nevére nem akarja megvenni különböző adósságai miatt.
Tudom,hogy nagy hülyeséget csináltam,de mit tehetek,hogy ebből a szülők és én is jól jöjjünk ki?Nekik a havi rézlet,vagy a ház,nekem meg az kellene,hogy elfelejtsem ezt az egészet,és ne legyen a nevemen a ház.
Válaszukat előre is köszönöm!