Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni


Manfanatics # 2017.03.27. 21:43

Vadsuhanc: Holnap megyek a végrehajtóhoz.

Vadsuhanc # 2017.03.27. 21:39

A lakás akkor lesz a Tiéd,ha majd kifizeted a teljes árverési vételárat. Addig nem.

Mi lenne ha beszélnél a végrehajtóval, egy ügyvéddel, vagy elolvasnád a végrehajtásról szóló törvényt ?

Tisztelettel.

Grave7 # 2017.03.27. 21:36

@Manfanatics: Ismét leírom:

A Végrehajtási jog - > Vevői jogai - ingatlan végrehajtás témában (http://www.jogiforum.hu/forum/41/24237) olvass vissza, kérdéseidre bőven fogsz választ kapni, mert kb. hetente megkérdezi valaki. (Előző héten mondjuk volt kb. 2 oldalnyi trollkodás, de azt lapozd át.)

Kb. utolsó 20 oldalt olvasd el ott, benne lesz a válasz kérdéseidre.

Manfanatics # 2017.03.27. 21:28

De tudtam. Tudtam, hogy laknak benne, de azt is hogy ha lesz nyertes licit, akkor ki kell költöznie. Se haszonélvezet, se özvegyi jog nincs az ingatlanon. Se albérlő.

Így is láttok valami problémát?

Manfanatics # 2017.03.27. 21:26

Dehogyis nem, tájékozódtam. Beköltözhetően vettem, a végrehajtó is mondta, hogy az enyém.

Én csak azt nem értem, hogy miért nekem kell felszólítanom a lakót, hogy költözzön ki. Ha nem fog (és ugyan nekem miért tenné), akkor egy kérelmet kell benyújtanom és még 2 hónap, mire lesz valami.

Holnap kell mennem aláírni a jegyzőkönyvet, egyelőre az árverési előlegen kívül nem fizettem ki semmit sem.

Vadsuhanc # 2017.03.27. 21:24

Bocsánat ezt Grave már kérdezte..

De ugy öszintén, csak kopácsoltál a kalapáccsal és azt sem tudtad mi a helyzet a lakásban ?

Vadsuhanc # 2017.03.27. 21:19

Manfanatics

Ugy őszintén... Az árverés előtt nem tájékozódtál ?

Manfanatics # 2017.03.27. 21:18

Beköltözhetően persze. Mondta is a végrehajtó, hogy birtokba vehetem. Csak mégis elbizonytalanított ez a cécó, ami körülötte van.

MajorDomus # 2017.03.27. 21:14

Nézd meg az árverési hirdetményt!

Grave7 # 2017.03.27. 19:59

@Manfanatics: Beköltözhetően volt árverezve az ingatlan? Ha igen, akkor előbb-utóbb birtokba veheted.

A Végrehajtási jog - > Vevői jogai - ingatlan végrehajtás témában (http://www.jogiforum.hu/forum/41/24237) olvass vissza, kérdéseidre bőven fogsz választ kapni, mert kb. hetente megkérdezi valaki. (Előző héten mondjuk volt kb. 2 oldalnyi trollkodás, de azt lapozd át.)

Egyébként: miért nem a licitálás előtt kérdezted meg ezeket? Vagy miért nem az eljáró végrehajtótól?

Manfanatics # 2017.03.27. 18:23

Jaj igen, még azt akartam megkérdezni, hogy ugye olyan eset nem fordulhat elő, hogy kifizetem a vételárat és nem tudom birtokba venni az ingatlant?

Manfanatics # 2017.03.27. 18:21

Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy árverésen vettem egy lakást. De egyelőre laknak benne. Holnap megyek a végrehajtóhoz aláírni az árverési jegyzőkönyvet.

Viszont amin meglepődtem, hogy a (volt) tulajjal a jegyzőkönyv aláírása után nekem kell egyezkednem, hogy költözzön ki. Azt gondoltam, hogy ez a végrehajtó feladata.

Olyan problémák fordultak meg a fejemben, hogy mit csináljak, ha be sem jutok még a lépcsőházba sem? Vagy nem együttműködő?

Mi ilyenkor a teendő?

A segítséget előre is köszönöm.

MajorDomus # 2017.03.24. 21:05

Részben egyetértünk!

Nekem is a képembe röhögött az adós,hogy nincs már közös költség tartozása,mert az Eszközkezelő megvette a lakást.

4 hónappal később ,amikor az első részletet levonták a nyugdijából,sirva jött a felesége,hogy megélhetésre sem marad pénzük a letiltás miatt.

Mondtam neki,hogy most röhögjön a férje!

gerbera317 # 2017.03.24. 09:13

Volt egy időszak, amikor akár egy putri fedezetként való felajánlásával tízmilliókhoz lehetett jutni.
Ehhez hasonlít valamennyre, amikor a kölcsön felvételekor az ingatlan ugyan fedezte a követelést, csak közben az árfolyam-változás miatt a követelés irreálisan megnövekedett.
Nem is lenne ezzel semmi gond, ha emellé jogszabály kimondaná, hogy a bank a követelését a fedezeti ingatlan hitelfedezeti értékének erejéig követelheti. Ezért, ha árverésen elkél az ingatlan, a hitelező a fennmaradt követelését továbbra is követelheti.
Azt már kevesen tudják, hogy az ügyek nagyobb hányadában a bankok önként lemondanak a további követelésükről. Én csak egy-két kirívó esetet ismerek, hogy ez nem történt meg, de a gyakorlat azt mutatja, hogy igenis lekattannak az adósokról. És még ennél is kevesebben tudják, hogy a követeléseket engedményezéssel megszerző követeléskezelők sem ragaszkodnak az utolsó fillérig a követelésükhöz, hanem egy reális megtérülést követően kedvezményesen befejezhető náluk is a végrehajtás.
Az Attika által emlegetett nyugati gyakorlat az Eszközkezelős ügyletnél törvényes keretek között nálunk is megvalósul, aholis, ha a Magyar Állam megvásárolja a fedezeti ingatlant, akkor a jelzálogjogosult hitelező _köteles_ elengedni a további követelését. Az egy másik dolog, hogy ilyenkor viszont nincs árverés, nincs licit, az ingatlan csak minimáláron kel el. Cserébe viszont az adós akár vissza is vásárolhatja az ingatlanát. Mindez persze nem segít az egyéb hitelezőkön, értem ezalatt a társasházak közös költség követelését, a közüzemi szolgáltatók számlakövetelését stb., az ő követelésük továbbra is fennmarad, és érvényesíthetik is, és érvényesítik is (már amennyire az a nagy sorbanállással eredményes lehet), és nagy igazságtalanság, mitöbb, jogalkotás körében elkövetett bűncselekmény volna, ha ezeket bármiféle törvény kötelezné a követelésük elengedésére.

Dr.Attika # 2017.03.24. 08:21

Kedves gabcsi27!
A Lajta folyón túl- Ausztriától- ez így működik. A tartozás a zálogtárgy értékesítéséből befolyó összeg erejéig terjed. Nálunk ez nem így van. Az adós, ha házát egyéb ingatlanát elveszik gyakorlatilag nem kerül kedvezőbb helyzetben. Pl. Ingatlan becsértéke 23 millió forint. Tartozás ezzel az ingatlannal kapcsolatban 55 millió forint. (Svájci frank alapú kölcsön.) Ha még becsértéken is adja el a végrehajtó, marad 32 millió, amit a 140 ezer forintos nyugdíjából kellene törleszteni.

MajorDomus # 2017.03.23. 23:32

A tulajt meg lehet érteni!

Gabcsi27 # 2017.03.23. 15:31

Kedves fórumozók!
Az alabbi kerdésben szeretnék segítseget kérni tőletek:
Ha árverésen kívül árverés hatáján kívül megvásárolok egy ingatlant kevesebb összegért mint a tulajdonos tartozása akkor a fennmaradó összeget elengedik?
Esetleg továbbra is elvarják tőle a törlesztést?
A jelenlegi tulaj csak ugy hajlando beleegyező nyilatkozatot tenni az árra amit ajanlottunk ha minden hitelét törlik ami az ingatlannal kapcsolatos
Köszönöm

gerbera317 # 2017.03.23. 11:26

Az egyetemlgesen megfizetendő követelést és végrehajtási költségeket csak egyszer kell megfizetni, a nem egyetemlegeseket pedig ügyenként.

fikusz87 # 2017.03.23. 10:59

Tisztelt tanácsadó!

Olyan kérdésem lenne,ha az ingatlannal kapcsolatban a végrehajtást adós és adóstárs,közmű esetében mindkét tulajdonos ellen is megindították,két különböző végrehajtói iroda,de egy összegben lett rendezve az egyik végrehajtónak a tartozás+az ő költségei,akkor a másik fél ellen is megszűnik az eljárás,vagy neki is ki kell fizetni az őt felkereső végrehajtó díját?Olyan ügyben érdekel,hogy most kifizettem minden lakásra terhelt tartozást,csak az ingatlan hitelt nem.A hitel behajtó(intrum justitia) engedélyt ad eladásra,de előtte rendezni kell a végrehajtó felé az őt megillető díjakat.Kérdés:csak az egyik végrehajtónak kell azt megfizetni,vagy duplán(a másik fél ellen induló végrehajtóét is)a tulajdoni lapról való bejegyzés törléséhez.Válaszukat köszönöm!

MajorDomus # 2017.03.14. 21:46

Egyetértünk.

gerbera317 # 2017.03.14. 14:52

Az én álláspontom, hogy az árverés jogerősíthető. Vht. 39. § (4) Ha a végrehajtó a végrehajtás foganatosításakor szerzett tudomást az adós haláláról, és az adós hagyatékában végrehajtás alá vonható vagyontárgy van, a végrehajtó a végrehajtást foganatosítja, az adós ismeretlen jogutóda részére ügygondnokot rendel, és az iratokat beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz. (5) A (4) bekezdésben említett esetben a lefoglalt vagyontárgy a bíróság döntése után és attól függően értékesíthető. A romlandó dolgot ilyenkor is azonnal értékesíteni kell.
Ha tehát az eljárás során meghal az adós, a végrehajtó folytatja a végrehajtási cselekményeket, és – az iratok beterjesztése mellett – az adós ismeretlen jogutóda részére ügygondnokot rendel. A továbbintézkedési tilalom egyedül a végrehajtás alá vont vagyontárgyak _értékesítésére_ vonatkozik. Álláspontom szerint a már értékesített vagyontárgy vonatkozásában nem áll fenn a továbbintézkedési tilalom, tehát az árverés jogerősítését, a tulajdonjog bejegyzését, és az ingatlan átadását a végrehajtónak foganatosítania kell, és az ezzel kapcsolatosan keletkezett iratokat a kirendelt ügygondnok részére kell kézbesíttetni.
Első lépésben az árverési jegyzőkönyvet kell a végrehajtónak kézbesíttetnie az ügygondnoknak, és ha ez nem támadja meg az árverést, akkor lehet továbbmenni a jogerősítés, majd az átadás felé. (Igen: felé.)

Vadsuhanc # 2017.03.14. 13:26

Köszönöm pazs.

Kedves Dorina !

Húgom elhalálozott. A gyermeke ( volt férje ) visszautasították az örökséget. Kilenc hónap után volt hagyatéki tárgyalás.

Így érthetőbb ? Nem volt vita veszekedés és végrehajtás.

Tisztelettel.

Vadsuhanc # 2017.03.14. 13:26

Köszönöm pazs.

Kedves Dorina !

Húgom elhalálozott. A gyermeke ( volt férje ) visszautasították az örökséget. Kilenc hónap után volt hagyatéki tárgyalás.

Így érthetőbb ? Nem volt vita veszekedés és végrehajtás.

Tisztelettel.

pazs # 2017.03.14. 13:18

Dorina0215: Vadsuhanc nem akart neked beszólni.
Viszont nem azon múlik, hogy az örökösök lemondanak-e az örökségről (amúgy azt nem tudnak, legfeljebb visszautasítani, de azt meg kiskorúságuk miatt a gyámhatóság nem fogja engedni, viszont ha engedné, az méginkább elhúzná az eljárást). Ha már csak az van hátra, hogy a tulajdonjogotokat bejegyezzék, akkor elvileg csak várnotok kell.

Dorina0215 # 2017.03.14. 12:54

Tisztelt Vadsuhanc!
Nem, nem gondoltuk úgy hogy ez majd olyan gyorsan fog lefolyni, de azzal sem számoltunk, hogy a tulajdonos elhalálozik.

Tisztelt drbjozsef,
akkor gondolom ez úgy lenne valamivel gyorsabb, ha az örökösök lemondanának az örökségről. És akkor is kb. 6 hónap...