Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.09.03. 13:56

Majd megveszi árverésen, lehet, még olcsóbban.

www.kbs-ugyved.hu

Otis83 # e-mail 2016.09.03. 12:17

Üdvözlet!
Tisztelt fórumozók, árverezték a házunkat,amiben a két testvéremmel élünk,kétszer sikertelenül. 2014 óta,nem kértek rá árverezést,azóta havi szinten,letilt a bank,összesen 100000FT-ot,néha többet is a két testvéremtől. Pár napja,kaptunk egy levelet,amiben árverésen kívüli ajánlatot tettek a házunkra,és arra kérnek minket, hogy fogadjuk el,az összeg nevetségesen kevés,és amúgy sem szeretnénk kiköltözni innen. Úgy hallottam,hogy a bank ha tud letiltani,nem rakhatnak ki a házból minket. Ezért nem szeretnénk elfogadni ezt az ajánlatot. Szeretném ha valaki felvilágosítana kicsit, hogy mit tehetünk ilyenkor, és mire számíthatunk,ha a bank elfogadja az ajánlatot,és mi nem.

gerbera317 # e-mail 2016.09.02. 15:28

A saját részedet eladhatod, ha akad, aki így megveszi.
Ha akad vevő, és a testvéred is el szeretné adni a saját részét, akkor ő (és a végrehajtást kérő(k)) kérhetik a végrehajtótól a 157. § szerinti értékesítést, te pedig normál adásvétel útján adod el ugyanannak a vevőnek a saját részedet.

dzsuzsa # e-mail 2016.09.02. 13:53

Tisztelt Fórumozok!

Az alábbi kérdésben szeretném a hozzáértő segítségüket kérni. Szüleim ingatlanának 3/4-ét megörököltem, az ingatlan 1/4 részét féltestvérem, aki miatt arra az 1/4-re végrehajtási jogot jegyeztek be (kb. 6 M Ft értékben), az ingatlan értéke nagyságrendileg 22 M Ft.

Abban szeretném véleményüket kérni, vajon az ingatlan saját tulajdonú 3/4 részét el tudom-e így adni, és ha igen, kb. mennyivel kevesebbért? Majdnem másfél éve várok az árverés kiírására, amire a mai napig nem került sor.

Köszönöm, ha megosztják velem tapasztalataikat, ötleteiket.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.24. 08:22

Azét némi problémát okozhat ez. Láttam én már konkrét esetet, ahol a végrehajtónak, járásbíróságnak, törvényszéknek, járási és megyei földhivatalnak együttesen kevés volt a tudása ahhoz, hogy megoldja. Sehogyan sem találtak rá módot, hogy bejegyezzék az árverési vevő tulajdonjogát, mert az ingatlan az árverezéskor már nem az egyenes adósé volt.

www.kbs-ugyved.hu

ruggiero #   2016.08.24. 00:17

Tisztelt Fórumozók!

Többször felmerült már a végrehajtás során lefoglalt ingatlan elidegenítése mint vagyonmentés. Én még sikereset a gyakorlatban nem láttam, de a jelen eset az lehet.

Kb. 20 db végrehajtási jog van bejegyezve egy nagy értékű ingatlanra. Mi jelzálogjog-bejegyzéssel szerepelünk a tulajdoni lapon, amikor megindult a végrehajtás, bekapcsolódtunk, a kérelmet a bíróság még nem bírálta el. Erre vártunk, amikor az történt, hogy jelzálogjogosultként kaptunk egy földhivatali határozatot, hogy megvette egy "f.a." cég az ingatlant. Mikor kelt a szerződés (legalábbis papíron....) akkor még nem volt "f.a." a cég. Szerintem a Vht. 138. § (6) alapján az fog történni, főleg úgy, hogy maga a foglalás hamarabb történt, mint maga az adásvétel, hogy a végrehajtást foganatosító bíróság megállapítja, hogy köteles a tűrésre az "f.a." cég. Esetleg még olyat láttam ilyenkor, hogy megállapítja a bíróság pluszban, hogy jogutód - de csak a tulajdonjog vonatkozásában - a "vevő" "f.a." cég. Ugyanakkor a felszámoló meg már készül, hogy pályázaton értékesít...Szerintem tartozás fedezetének elvonása, peres úton az adásvételi szerződés megtámadása, a földhivatali határozat megfellebbezése nélkül is el lehet érni, hogy a végrehajtás végigmenjen értékesítésig, főleg, hogy más végrehajtó ilyen esetben azt mondta, hogy folytatja a végrehajtást. Kíváncsi vagyok a véleményekre, volt már ilyen ügye vkinek?

don

Krysz29 # e-mail 2016.08.22. 19:11

Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy kinéztem egy árverési ingatlant. A lakás panelprogramos, lakástakarék pénztári tagságot kötött az adós még anno, remélem jól irom :) Közös képviselet könyvelőjével történő beszélgetés alkalmával azt mondta, 200.000ft-ot kellene befizetni az ltp miatt, akkor lehet lezárni, és összességébe 1 millió ft a közös költség, ezen összeg befizetése után adna nullás igazolást. De! Ez nem csak az adásvételi szerződéses vásárlásra vonatkozik? Árverési hírdetmény szerint tehermentes és beköltözhető.Tudomásom szerint a nyertes összegből rendezik a tartozásokat. Remélem tudtok segíteni ezen kérdésemben, mert ha ezt az 1 millió ft-ot a licit összegen felül be kell nekem fizetni az adós helyett, már nem éri meg a vétel. A másik kérdésem, hogy ha albérletbe adta ki az adós a vásárolandó ingatlant, és a bérlő nem költözik ki, ugyanúgy kilakoltatható, mint az adós normál esetben? Köszönöm

gerbera317 # e-mail 2016.06.29. 10:53

157. § (1) A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára - az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken - árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el.

Nem elég. Az adósnak is kérnie kell (felek = adós(ok) + vh-kérő(k)).

emerico2004 # e-mail 2016.06.29. 10:35

A kérdés az hogyha az adós cég kényszer törlés alatt van akkor elég-e a végrehajtás kérők nyilatkozata vagy sem ?

MajorDomus # e-mail 2016.06.28. 20:20

De mi a kérdés?

Grave7 #   2016.06.28. 17:29

@emerico2004: A kettővel korábban linkelt témában kapsz választ, ha már több helyen is ugyanazt kérdezed.

Későbbi kérdezőknek: elég egy témában írni és legyenek türelemmel.

emerico2004 # e-mail 2016.06.28. 17:06

Üdvözlet.

Árverésen kívül de árverési vétel hatályával szeretnénk 2 Pest megyei társasházi lakást venni,a végrehajtó szerint ez esetben szükség van a vh. kérők nyilatkozatára,esetünkben a Pest megyei Nav és b3 takarékszövetkezet a vh. kérő.Az adós egy kta. alatt álló kft. a két ingatlan forgalmi értéke 15 m ft.

Tisztelettel

MajorDomus # e-mail 2016.06.01. 23:20

A végrehajtó birtokba adja az ingatlant!

Grave7 #   2016.05.31. 20:29

@palgaben: Van erre egy nagyszerű téma már, ahol időről-időre felmerülnek ugyanazok a kérdések, szóval ha ott visszaolvasol, szinte minden kérdésedre választ fogsz kapni: http://www.jogiforum.hu/forum/41/24237 .

palgaben #   2016.05.31. 18:55

Rendben, Köszönöm korrekt és kielégítő válaszokat! Nem vágtam bele. Köszönöm az Önök tanácsait is! Marad az árverés. aztán vagy szerencsém lesz vagy nem.. Azt megkérdezhetem, hogy az árverés után mennyi idővel kell az adósnak elhagynia az ingatlant? Mit tehetek ha nem akar kiköltözni? Állítólag a végrehajtó feladata,hogy a kilakoltatást intézze, de félek attól; ha átutalom a vételárat amiből Ő megkapja a részét, már nem lesz annyira közreműködő és készséges..

agnusdei

MajorDomus # e-mail 2016.05.27. 19:35

A kérdező meg a saját dolgát neheziti meg!

gerbera317 # e-mail 2016.05.27. 08:50

Az ötelet eleve hamvában holt. A kérdező bevallottan olcsóbban akar vásárolni, mint ahogy az árverésen megtehetné. De azok, akik ebbe beleszólhatnak, sem hülyék: nem fognak ehhez hozzájárulni, ha az árverésből előre láthatólag nagyobb bevétel származik.
A másik, hogy ki fogja ezt megszervezni, akár csak úgy, hogy körbekérdezi a feleket, mit szólnak hozzá? A végrehajtó biztosan nem, két héttel az árverés befejezése előtt pedig pláne nem.

Grave7 #   2016.05.26. 21:58

@palgaben:
Van lehetőség árverésen kívüli vételre, de a rövid idő miatt kevés esély van erre (persze ha rááldozod a hátralévő két hetet, akár sikerülhet), mindegyik jogosulttal meg kell egyezned, hogy tehermentes legyen az ingatlan.

2 út van:

  • mindegyik kap valamennyi pénzt és ezért cserébe törölteti a jelzálog-/végrehajtási jogot (ekkor még külön adásvételi is kell), vagy
  • az 1994. évi LIII. törvény 157. § szerinti nyilatkozatot ad mindegyik végrehajtást kérő és az adós is (ekkor a végrehajtó foglalja jegyzőkönyvbe a vételt).

Időt nyerhetnél azzal, ha mindegyik jogosult nyilatkozza végrehajtónak, hogy kéri az árverés elhalasztását (de miért mondaná?).

gerbera317 # e-mail 2016.05.26. 21:18

Lehet, hogy felverik az árat, de a licit a minimálárról indul. Egyébként van elképzelésed, ki fogja neked ezt megszervezni? A végrehajtó eleve nem. Nos, van ötleted?

palgaben #   2016.05.26. 20:31

A hangvételt nem értem.. de azé' kösz. És hogy miért nem árverés? Mert benne van a nevében is. Felverik az árat! Esetleg van még Valakinek valami hozzáfűznivalója a kérdéseimhez?

Köszönöm.

agnusdei

gerbera317 # e-mail 2016.05.26. 20:16

Faszé' kell kavarni? Ha már ki van tűzve az árverés, vedd meg árverésen! A hatálya ugyanaz, mint az árverésen kívüli vételnek, és nem igényel szervezést.

palgaben #   2016.05.26. 20:02

Értem.Köszönöm a választ. Ez mennyire biztos? Esetleg más valakinek van véleménye ez ügyben?

Köszönöm még egyszer!

agnusdei

MajorDomus # e-mail 2016.05.26. 19:01

Nehéz ügy.

alapelv,hogy az árverezés nem szünteti meg a tartozásodat.vagyis ha 13 millioval tartozol,s 10 milláért elmegy az ingatlan, akkor a fennmaradó 3 millót még követelik tőled!
Az árverést az tudja leállitattni,aki kérte!
A jelzálogok az árverezéssel törlődnek,de ha elötte megveszed,akkor nem!
csak ha a jelzálogjogosult kiadja a törlési engedélyt!
én sajnálom azt a szerencsétlent,de ha ebbe vélemény,s a bank is elfogadja,akkor a saját helyzetedet rontod!

palgaben #   2016.05.26. 17:27

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi leírtakkal kapcsolatban keresek viszonylag sürgősen jogi segítséget, tanácsadást.

Árverésre kitűzött(2016.06.11) lakóingatlan a tárgy és szeretném megvenni. A tulajdonos(adós) beengedett az ingatlanba és jelezte, hogy részére az lenne a legjobb megoldás, ha az árverés előtt venném meg a családi házat, mert akkor a fő adósságkövetelője "elengedné" a fennmaradó adótartozását.Persze csak akkor ha egyáltalán az AXA bank a ingatlan megvásárlására tett szándéknyilatkozaton feltüntetett összeget elfogadja. Ez az összeg kb. a tőketartozás fele viszont több mint amennyiéért a a végrehajtó kitűzte az árverést.. + információ,hogy több végrehajtást kérő is van. APEH kb. 6MFt adótartozás és Járási bíróság gyerektartás végrehajtói okirattal:1,4MFt.

Kérdéseim a következőek:

  • Van-e esély még az idő szűke miatt árverésen kívül megvásárolni az ingatlant?
  • Ha megegyezek az egyik végrehajtást kérővel mi történik a másik kettő kintlévőségével(APEH és gyerektartás)?
  • Ki tudja leállítani az árverést és mikor? (mindhárom követeléskérőnek bele kell egyeznie az árverés előtti vételbe?)
  • ha az AXA bankkal megállapodok, mi lesz a többi jelzáloggal? Mikor törlődik az ingatlanról az összes jelzálog? ( szükségem lenne hitelre a felújításra, de azt csak per és tehermentes ingatlanra kapok)

A legsarkalatosabb kérdéseim ezek lennének, de ha járható az út akkor szeretnék még kérdezni.

Válaszaikat előre is köszönöm!

Tisztelettel: palgaben

agnusdei

MajorDomus # e-mail 2015.11.04. 23:35

Ha most be tudod fizetni egy összegben, akkor eddig miért nem fizettél?

Ez a hajó erősen indulóban van.

Odafigyelhettel volna hogy ne veszítsd el a tetőt a fejed fölül.