Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni


Bernie03 # 2020.02.11. 17:55

Kedves Fórumozók!

Érdeklődnék, hogy az árverési hirdetményben szerepeltetni kell mindenféle az ingatlanra vonatkozó terhet?

Ha csak ennyi van írva, hogy vezetékjoggal terhelt,amiről tudom, hogy szolgalmi jog és nem törölhető, több más típusú joggal terheltséget is köteles lenne feltüntetni a végrehajtó ha lenne rajta?

Tudok "örökölni" adósságot?

Előre is köszönöm a segítséget!

András H # 2020.02.11. 14:17

Cuckos

Bejelentkezel, befizeted a részvételi díjat, ha nem te nyersz azt vissza kapod, ha te nyertél akkor beszámolódik.
Aztán bemész egy terembe vagy elektronikusan licitálsz ha van kivel versenyezned az ingatlanért.
Attól függően, hogy az ingatlan árverés végrehajtásban vagy normál árverésen van lehet lefelé és felfelé vinni az árat a kikiáltási ártól számítva a megadott licitlépcső öszegével.
Ha végrehajtásban van az ingatlan amire licitálsz és fogyasztói szerződésből eredő követelés van akkor az ingatlant -ha abban valaki ténylegesen lakik - (lakó ingatlan) akkor a 100% ról indul és mehet felfelé attól függ hányan vagytok az ingatlanra és hogy a többieknek mennyire kell az az ingatlan. Ha nincs jelentkező csak te akkor lefelé is viheted az árat normál esetben akár 50%-ig is ha fogyasztói szerződésből eredő követelés akkor csak 70%-ig. Ha háromszor sikertelen az árverés akkor mehet lejebb is az ár -de ennek nézz utána mert fejből nem tudom pontosabban.

Bernie03 # 2020.02.11. 13:48

Kedves Adri001!
Meg tudnád adni az iroda elérhetőségét, aki segített?
Köszönöm!

MajorDomus # 2020.01.11. 16:04

Na most akkor él az 1925-ben született haszonélvező vagy sem?
.
Attól hogy nincs kiköltözésre köteles személy,még lehet haszonélvező az ingatlanon.
Ő ugyanis az emlitett kivétellel nem köteles kiköltözni.
.
Az már fontosabb információ,hogy tehermentes az ingatlan!
.
De akkor mi van a h.élvezeti joggal?
.
Az már

Grave7 # 2020.01.11. 10:28

@Nnadrienn: idézem magamat a "Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás" (https://www.jogiforum.hu/forum/41/24237) témából (2020.01.09. 14:36):

Ha tehermentes és beköltözhető szerepel az árverési hirdetményben (nem az online adatlap, hanem letölthető pdf az árverési hirdetmény), akkor törlésre fog kerülni a haszonélvezeti jog is (az alábbi szabály alapján).

Vht. 137. §
(2) Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog - függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve -, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős, vagy ha azt a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel létesítették.

Nnadrienn # 2020.01.11. 08:51

Köszönöm a válaszokat. Felmerült bennem még egy kérdés. Tulajdonos 1/1-ben a Magyar Állam, de a tulajdoni lapon ott van a holtigtartó haszonélvezeti jog,aki a mai napig él.
Ennek ellenére az árverési hirdetményben az szerepel,hogy:
Tulajdoni hányad:1/1
Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: minden jog törölhető (tehermentes)
Beköltözhető: igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

A hirdetés és a tulajdoni lap között csak szerintem van ellentmondás? ebben az esetben hogy alakul sikeres árverés esetén?

drbjozsef # 2020.01.10. 20:50

MD,

azért ez csak nem atomfizika. Be lehet szerezni azt az anyakönyvi kivonatot. Aki igazolja, hogy jogos érdeke fűzödik hozzá, az kaphat másolatot.

gerbera,

Mert miért ne? Tiszta tullapot akar.

gerbera317 # 2020.01.10. 20:12

Nem törlik bemondásra. És miért is kell töröltetni?

MajorDomus # 2020.01.10. 19:20

Na ja!
Csak a földhivatalnál ezt a vevőnek kell bizonyitania.
Mármint ha kéri a törlést. Őket 2025-ben sem tudja meggyőzni hogy a haszonélvező nem ette meg a tortáját a 100.születésnapján.

drbjozsef # 2020.01.10. 18:35

Nnadrienn,

Egészen biztosan nincs jelentősége.
Ha még élne, árverés után (minden bizonnyal) az is törlésre kerülne.

De így, hogy már nem él, csak papírmunka kérdése.

drbjozsef # 2019.11.18. 09:37

Cuckos,

Pl. Látom a kikiáltási árat utána az felfelé mehet még?

Egy ilyen kérdés után, én azt tanácsolom, gyorsan verd ki a fejedből ezt a dolgot, és nagyon messzire kerülj el mindenféle árverést. Pláne ingatlanárverést tízmilliókért, az nem az amatőrök terepe, hidd el.

Ha úgy érzed, hogy Te ezt mégis akarod, akkor kezd ott, hogy megtanulod nagyjából kívülről a végrehajtási törvényt. Lehetőleg szóról szóra.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha ez megvan, utána kérdezz, ha valami nem világos.

Cuckos # 2019.11.17. 20:14

Kedves Mindenki!
Leìrnátok nekem részletesen,hogy hogy zajlik egy árverés?
Pl. Látom a kikiáltási árat utána az felfelé mehet még?
Tényleg mindent részletesen szeretnék tudni.
Aki csinált már ilyet legyen kedves leírni.
Nagyon köszönöm előre is!

hozee1 # 2019.06.19. 10:54

@gerbera317 Köszi, hívtam, megbeszéltük! :)

gerbera317 # 2019.06.19. 08:35

A fórummotor lenyelt néhány lényeges szövegrészt, ezért megismétlem

Mivel az ilyen ingatlanok a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingatlan-portfóliójába tartoznak, a vagyonkezelő helyi kirendeltségén (megyei szintű szokott lenni) van ezeknek egy gondnokuk, akinek ezekhez kulcsa van és látogatja. Semmi extra, egy sima szerelőoverallos szakira kell gondolni. (Nyilván nem őt kell megkeresni, hanem a főnökét, aki aztán szól a szakinak.)
A Google a te barátod. Beírod: nemzeti vagyonkezelő "megyeszékhely", és már hívod is az ott talált telefonszámot. Ott a végrehajtás alatt álló ingatlanok ügyintézőjét kéred kapcsolni. Értelemszerű, hogy nem ebédidőben, vagy dologidő után. Például most, 10 óra 27 perckor még alkalmas.
Mondanom sem kell, hogy az ügyintézőt nem untatod nyökögéssel, bocsánatkéréssel meg érdem nélküli információkkal, hanem elmondod, hogy van egy ingatlanárverési hirdetmény, az elhunyt adós jogutódja a Magyar Állam, a hirdetmény ügyszáma "jelvényszám.V.ügyszám/évszám/iratszám." , az ingatlan címe pedig "cím". És hogy a végrehajtó közlése szerint a megtekintéshez a tulajdonossal kell felvenni a közvetlen kapcsolatot, és megkérdezed, hogyan lehet a megtekintést lebonyolítani.

gerbera317 # 2019.06.19. 08:32

Mivel az ilyen ingatlanok a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingatlan-portfóliójába tartoznak, a vagyonkezelő helyi kirendeltségén (megyei szintű szokott lenni) van ezeknek egy gondnokuk, akinek ezekhez kulcsa van és látogatja. Semmi extra, egy sima szerelőoverallos szakira kell gondolni. (Nyilván nem őt kell megkeresni, hanem a főnökét, aki aztán szól a szakinak.)
A Google a te barátod. Beírod: nemzeti vagyonkezelő , és már hívod is az ott talált telefonszámot. Ott a végrehajtás alatt álló ingatlanok ügyintézőjét kéred kapcsolni. Értelemszerű, hogy nem ebédidőben, vagy dologidő után. Például most, 10 óra 27 perckor még alkalmas.
Mondanom sem kell, hogy az ügyintézőt nem untatod nyökögéssel, bocsánatkéréssel meg érdem nélküli információkkal, hanem elmondod, hogy van egy ingatlanárverési hirdetmény, az elhunyt adós jogutódja a Magyar Állam, a hirdetmény ügyszáma , az ingatlan címe pedig . És hogy a végrehajtó közlése szerint a megtekintéshez a tulajdonossal kell felvenni a közvetlen kapcsolatot, és megkérdezed, hogyan lehet a megtekintést lebonyolítani.

hozee1 # 2019.06.19. 08:11

Kedves Mindenki!
Szeretnénk egy ingatlanra licitálni, amelynél elhalálozás miatt a jogi utód a magyar állam (vagyonkezelő). Hova, kihez fordulhatnék, ha szeretném az ingatlant belülről is megtekinteni. A végrehajtó saját elmondása szerint ebben nem tud segíteni, a hirdetmény szerint (is) a tulajdonossal kell egyeztetni.
Ha van valakinek ötlete, szívesen veszem, és köszönöm előre is

Szép napot! :)

Grave7 # 2019.04.17. 18:16

@112233:
1994. évi LIII. törvény
182/A. §
(3) A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha
. a) a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult,
[...]

Nyújtottál be kifogást?

112233 # 2019.04.17. 17:48

Tiszteletem! Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben. Árverésen január 16-án házat szereztünk. A régi tulaj, aki ugyan nem ott lakott, és más ingatlan is van tulajdonában, nem költözött ki a 30 napon belül. A jegyzőhöz került 60 napos ügy lett, még nem telt le. Közben a volt tulajdonos belül teljesen tönkretette a házat. Pl padló felszedése, fürdőszoba szétverése még sorolhatnám. Ház ki fizetve, kulcs átadás nem történt. Rendőrség a készitett képek alapján ismeretlen tettes ellen nyomozást indit rongálás miatt........Kérdésem, hogy hol történt hiba? Helyesen járt el a végrehajtó, mikor nem adta át 30 nap után sem, hiszen rá mivel van másik lakó ingatlana akkor nem vonatkozik a moraturium...a helyzet elszomoritó, én kilátástalannak látom. Ismeretlen a rongáló, holott tudjuk ki tette...tehetünk valamit? Köszönettel várom a lehetőségról a választ.

Grave7 # 2019.04.14. 16:41

@ucandoit: Lehet az ügyek egyesítésre ("összevonásra") kerültek a végrehajtási jog bejegyzése óta, vagy pl. az adott tartozás ki van fizetve, a végrehajtó elküldte a végrehajtási jog törlése iránti kérelmet, de annak a díját nem fizette meg az adós, ezért a földhivatal nem törölte a végrehajtási jogot.

ucandoit # 2019.04.13. 13:26

Ott ennyi szerepel " Az ingatlan tehermentesen kerül árverésre." - viszont mint ahogy írtam, több végrehajtási ügy a hirdetményből hiányzik ( több szerepel a tulajdoni lapon mint a hirdetményen.)

gerbera317 # 2019.04.13. 13:23

Az árverés utáni 30 nap elteltével. És ha rám hallgatsz, akkor nem az árverés adatlapját, hanem az árverési hirdetményt tanulmányozd!

ucandoit # 2019.04.13. 13:14

Üdv!
Szeretnék egy végrehajtás alatt álló ingatlant megvásárolni.
Milyen módok vannak a megtekintésre?
A végrehajtó válaszlevélben azt írta, hogy nem tud lehetőséget biztosítani rá.

Nekem kell az ottlakót/tulajdonost felkutatnom?

Illetve az árverési oldalon az szerepel, hogy tehermentesen kerül az ingatlan árverésre, de az árverési hirdetményen nem szerepel az összes tulajdonlapojn található végrehajtási ügy.

Tulajdoni hányad: 1/1-ed
Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: minden jog törölhető (tehermentes)
Beköltözhető : igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

Ezek alapján a sikeres árverés után mikor juthatok hozzá az ingatlanhoz?

Üdv.
ucandoit

drbjozsef # 2019.03.10. 08:22

tomiet111,

Én egészen biztosan az árverési vételárat írnám be.

Ez az az ár, ami egészen biztosan a lehető legközelebb áll a "piaci érték" fogalmához. Két fél egymás közötti megállapodása könnyedén eltérhet a tényleges értéktől, de egy nyilvános árverésen kialakuló vételár maga a "piaci érték". Ha senkinek nem ért meg ennél többet, akkor nem ér ennél többet - akkor is így van, ha másnap a duplájáért tudod eladni. MOST ennyi volt az értéke.

MajorDomus # 2019.03.09. 23:33

Jól teszed!

tomiet111 # 2019.03.09. 22:26

Sziasztok!
Egy sikeres árverést követően elfogadja-e a NAV az árverési vételárat az illetékfizetés alapjának vagy a magasabb becsértéket veszi figyelembe? Mit érdemes ilyen esetben beírni a B400 adatlapra? Én legszívesebben az árverési vételárat írnám be, max nem fogadják el...csak nehogy akkor meg megállapítsanak esetleg a becsértéknél is magasabb forgalmi értéket...