Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni

MajorDomus # e-mail 2017.03.27. 23:14

Nézd meg az árverési hirdetményt!

Grave7 #   2017.03.27. 21:59

@Manfanatics: Beköltözhetően volt árverezve az ingatlan? Ha igen, akkor előbb-utóbb birtokba veheted.

A Végrehajtási jog - > Vevői jogai - ingatlan végrehajtás témában (http://www.jogiforum.hu/forum/41/24237) olvass vissza, kérdéseidre bőven fogsz választ kapni, mert kb. hetente megkérdezi valaki. (Előző héten mondjuk volt kb. 2 oldalnyi trollkodás, de azt lapozd át.)

Egyébként: miért nem a licitálás előtt kérdezted meg ezeket? Vagy miért nem az eljáró végrehajtótól?

Manfanatics # e-mail 2017.03.27. 20:23

Jaj igen, még azt akartam megkérdezni, hogy ugye olyan eset nem fordulhat elő, hogy kifizetem a vételárat és nem tudom birtokba venni az ingatlant?

Manfanatics # e-mail 2017.03.27. 20:21

Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy árverésen vettem egy lakást. De egyelőre laknak benne. Holnap megyek a végrehajtóhoz aláírni az árverési jegyzőkönyvet.

Viszont amin meglepődtem, hogy a (volt) tulajjal a jegyzőkönyv aláírása után nekem kell egyezkednem, hogy költözzön ki. Azt gondoltam, hogy ez a végrehajtó feladata.

Olyan problémák fordultak meg a fejemben, hogy mit csináljak, ha be sem jutok még a lépcsőházba sem? Vagy nem együttműködő?

Mi ilyenkor a teendő?

A segítséget előre is köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2017.03.24. 22:05

Részben egyetértünk!

Nekem is a képembe röhögött az adós,hogy nincs már közös költség tartozása,mert az Eszközkezelő megvette a lakást.

4 hónappal később ,amikor az első részletet levonták a nyugdijából,sirva jött a felesége,hogy megélhetésre sem marad pénzük a letiltás miatt.

Mondtam neki,hogy most röhögjön a férje!

gerbera317 # e-mail 2017.03.24. 10:13

Volt egy időszak, amikor akár egy putri fedezetként való felajánlásával tízmilliókhoz lehetett jutni.
Ehhez hasonlít valamennyre, amikor a kölcsön felvételekor az ingatlan ugyan fedezte a követelést, csak közben az árfolyam-változás miatt a követelés irreálisan megnövekedett.
Nem is lenne ezzel semmi gond, ha emellé jogszabály kimondaná, hogy a bank a követelését a fedezeti ingatlan hitelfedezeti értékének erejéig követelheti. Ezért, ha árverésen elkél az ingatlan, a hitelező a fennmaradt követelését továbbra is követelheti.
Azt már kevesen tudják, hogy az ügyek nagyobb hányadában a bankok önként lemondanak a további követelésükről. Én csak egy-két kirívó esetet ismerek, hogy ez nem történt meg, de a gyakorlat azt mutatja, hogy igenis lekattannak az adósokról. És még ennél is kevesebben tudják, hogy a követeléseket engedményezéssel megszerző követeléskezelők sem ragaszkodnak az utolsó fillérig a követelésükhöz, hanem egy reális megtérülést követően kedvezményesen befejezhető náluk is a végrehajtás.
Az Attika által emlegetett nyugati gyakorlat az Eszközkezelős ügyletnél törvényes keretek között nálunk is megvalósul, aholis, ha a Magyar Állam megvásárolja a fedezeti ingatlant, akkor a jelzálogjogosult hitelező _köteles_ elengedni a további követelését. Az egy másik dolog, hogy ilyenkor viszont nincs árverés, nincs licit, az ingatlan csak minimáláron kel el. Cserébe viszont az adós akár vissza is vásárolhatja az ingatlanát. Mindez persze nem segít az egyéb hitelezőkön, értem ezalatt a társasházak közös költség követelését, a közüzemi szolgáltatók számlakövetelését stb., az ő követelésük továbbra is fennmarad, és érvényesíthetik is, és érvényesítik is (már amennyire az a nagy sorbanállással eredményes lehet), és nagy igazságtalanság, mitöbb, jogalkotás körében elkövetett bűncselekmény volna, ha ezeket bármiféle törvény kötelezné a követelésük elengedésére.

Dr.Attika # e-mail 2017.03.24. 09:21

Kedves gabcsi27!
A Lajta folyón túl- Ausztriától- ez így működik. A tartozás a zálogtárgy értékesítéséből befolyó összeg erejéig terjed. Nálunk ez nem így van. Az adós, ha házát egyéb ingatlanát elveszik gyakorlatilag nem kerül kedvezőbb helyzetben. Pl. Ingatlan becsértéke 23 millió forint. Tartozás ezzel az ingatlannal kapcsolatban 55 millió forint. (Svájci frank alapú kölcsön.) Ha még becsértéken is adja el a végrehajtó, marad 32 millió, amit a 140 ezer forintos nyugdíjából kellene törleszteni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

MajorDomus # e-mail 2017.03.24. 00:32

A tulajt meg lehet érteni!

Gabcsi27 # e-mail 2017.03.23. 16:31

Kedves fórumozók!
Az alabbi kerdésben szeretnék segítseget kérni tőletek:
Ha árverésen kívül árverés hatáján kívül megvásárolok egy ingatlant kevesebb összegért mint a tulajdonos tartozása akkor a fennmaradó összeget elengedik?
Esetleg továbbra is elvarják tőle a törlesztést?
A jelenlegi tulaj csak ugy hajlando beleegyező nyilatkozatot tenni az árra amit ajanlottunk ha minden hitelét törlik ami az ingatlannal kapcsolatos
Köszönöm

gerbera317 # e-mail 2017.03.23. 12:26

Az egyetemlgesen megfizetendő követelést és végrehajtási költségeket csak egyszer kell megfizetni, a nem egyetemlegeseket pedig ügyenként.

fikusz87 # e-mail 2017.03.23. 11:59

Tisztelt tanácsadó!

Olyan kérdésem lenne,ha az ingatlannal kapcsolatban a végrehajtást adós és adóstárs,közmű esetében mindkét tulajdonos ellen is megindították,két különböző végrehajtói iroda,de egy összegben lett rendezve az egyik végrehajtónak a tartozás+az ő költségei,akkor a másik fél ellen is megszűnik az eljárás,vagy neki is ki kell fizetni az őt felkereső végrehajtó díját?Olyan ügyben érdekel,hogy most kifizettem minden lakásra terhelt tartozást,csak az ingatlan hitelt nem.A hitel behajtó(intrum justitia) engedélyt ad eladásra,de előtte rendezni kell a végrehajtó felé az őt megillető díjakat.Kérdés:csak az egyik végrehajtónak kell azt megfizetni,vagy duplán(a másik fél ellen induló végrehajtóét is)a tulajdoni lapról való bejegyzés törléséhez.Válaszukat köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2017.03.14. 22:46

Egyetértünk.

gerbera317 # e-mail 2017.03.14. 15:52

Az én álláspontom, hogy az árverés jogerősíthető. Vht. 39. § (4) Ha a végrehajtó a végrehajtás foganatosításakor szerzett tudomást az adós haláláról, és az adós hagyatékában végrehajtás alá vonható vagyontárgy van, a végrehajtó a végrehajtást foganatosítja, az adós ismeretlen jogutóda részére ügygondnokot rendel, és az iratokat beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz. (5) A (4) bekezdésben említett esetben a lefoglalt vagyontárgy a bíróság döntése után és attól függően értékesíthető. A romlandó dolgot ilyenkor is azonnal értékesíteni kell.
Ha tehát az eljárás során meghal az adós, a végrehajtó folytatja a végrehajtási cselekményeket, és – az iratok beterjesztése mellett – az adós ismeretlen jogutóda részére ügygondnokot rendel. A továbbintézkedési tilalom egyedül a végrehajtás alá vont vagyontárgyak _értékesítésére_ vonatkozik. Álláspontom szerint a már értékesített vagyontárgy vonatkozásában nem áll fenn a továbbintézkedési tilalom, tehát az árverés jogerősítését, a tulajdonjog bejegyzését, és az ingatlan átadását a végrehajtónak foganatosítania kell, és az ezzel kapcsolatosan keletkezett iratokat a kirendelt ügygondnok részére kell kézbesíttetni.
Első lépésben az árverési jegyzőkönyvet kell a végrehajtónak kézbesíttetnie az ügygondnoknak, és ha ez nem támadja meg az árverést, akkor lehet továbbmenni a jogerősítés, majd az átadás felé. (Igen: felé.)

Vadsuhanc #   2017.03.14. 14:26

Köszönöm pazs.

Kedves Dorina !

Húgom elhalálozott. A gyermeke ( volt férje ) visszautasították az örökséget. Kilenc hónap után volt hagyatéki tárgyalás.

Így érthetőbb ? Nem volt vita veszekedés és végrehajtás.

Tisztelettel.

Vadsuhanc #   2017.03.14. 14:26

Köszönöm pazs.

Kedves Dorina !

Húgom elhalálozott. A gyermeke ( volt férje ) visszautasították az örökséget. Kilenc hónap után volt hagyatéki tárgyalás.

Így érthetőbb ? Nem volt vita veszekedés és végrehajtás.

Tisztelettel.

pazs #   2017.03.14. 14:18

Dorina0215: Vadsuhanc nem akart neked beszólni.
Viszont nem azon múlik, hogy az örökösök lemondanak-e az örökségről (amúgy azt nem tudnak, legfeljebb visszautasítani, de azt meg kiskorúságuk miatt a gyámhatóság nem fogja engedni, viszont ha engedné, az méginkább elhúzná az eljárást). Ha már csak az van hátra, hogy a tulajdonjogotokat bejegyezzék, akkor elvileg csak várnotok kell.

Dorina0215 # e-mail 2017.03.14. 13:54

Tisztelt Vadsuhanc!
Nem, nem gondoltuk úgy hogy ez majd olyan gyorsan fog lefolyni, de azzal sem számoltunk, hogy a tulajdonos elhalálozik.

Tisztelt drbjozsef,
akkor gondolom ez úgy lenne valamivel gyorsabb, ha az örökösök lemondanának az örökségről. És akkor is kb. 6 hónap...

Vadsuhanc #   2017.03.14. 13:40

Árverésen szereztünk egy ingatlant !

Sokan úgy gondolják, hogy az árverés olyan mint egy piaci vásár. Kifizetem és viszem.

Mint a példa mutatja nem. ( nem a vevő hibája ) Csak megjegyeztem.

drbjozsef #   2017.03.14. 13:01

"jogutódlást, ami a hagyatékot is magába foglalja"

Ha ez alatt a hagyatéki eljárást érti, akkor az olyan 2-3 hónap alapesetben.

Ha ezután kell egy végzés is a végrehajtás vonatkozásában a jogutódlásról, akkor az további pár hónap.

Alapesetben, ha az örökösök vitatni kezdenek valamit, és viszontkeresettel élnek, akkor sok. Hónap. Év.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Dorina0215 # e-mail 2017.03.14. 11:23

Kedves Fórumozók!

Az előzőekben már írtam a fórumra abban az ügyben, hogy árverésen szereztünk egy ingatlant, csakhogy amikor az árverési jegyzőkönyvet megküldték a tulajdonosnak, akkor a tértivevényes levél úgy ment vissza a végrehajtóhoz, hogy elhunyt a tulajdonos, így az elhunytnak van két kiskorú gyermeke.
Az ingatlan vételára kifizetésre került.
A végrehajtó azt mondta, hogy meg kell várni a jogutódlást, ami a hagyatékot is magába foglalja, ill. azt is, hogy minderről a bíróság hoz egy határozatot/végzést.
Az lenne a kérdésem, hogy ez körülbelül mennyi idő?
Kérdésem még az is, hogy az ügy vége ugye az lesz, hogy az ingatlan a miénk lesz?

MajorDomus # e-mail 2017.03.08. 21:04

Megint adtak a szarnak egy pofont.

vierzo # e-mail 2017.03.08. 13:39

Köszönöm a segítséget és a tanácsot, amit kaptam, főleg gerberának.

colle # e-mail 2017.03.08. 12:47

!Gerbera317!

A törvénymódosításban van egy ilyen rész. Most akkor melyik a mérvadó?

A végrehajtási törvénymódosításban van két rész. Az egyik:
7.§
(2) Ha a végrehajtó a Módtv. hatálybalépése napjáig már közzétette az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásában az ingatlan árverésér ől szóló vagy annak folyamatosárverezése iránti hirdetményt, és arra érvényes vételi ajánlat nem érkezett, a végrehajtó a Módtv.-nyel megállapított rendelkezéseknek megfelelően módosítja a hirdetményeken az érvényes vételi ajánlat legkisebb összegét, és az így módosított hirdetmény közzétételével a
folytatja az eljárást.”
A másik ennek a részletes indoklása:
7. §-hoz
A módosítással érintett rendelkezéseket a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kell, amelyekben a fogyasztóval kötött szerződésen alapuló követelés behajtása iránt indult a végrehajtási eljárás, és az ingatlanárverés kit űzésére
még nem került sor, továbbá azon végrehajtási eljárásokban is, amelyekben már közzétételre kerültek a lakóingatlan árveréséről szóló vagy annak folyamatos árverezése iránti hirdetmények. Abban az esetben, ha a módosítással érintett rendelkezések hatálybalépése
napjáig az árverésen nem érkezett a kikiáltási árat elérő érvényes vételi ajánlat, a végrehajtó –
a módosítással érintett rendelkezéseknek megfelelően –módosítja a hirdetményeken az érvényes vételi ajánlat legkisebb összegét.

Ez alapján én úgy értelmezem, persze lehet hibásan, hogy a hatálybalépés napjáig nem érkezik kikiáltási árat elérő érvényes licit. Tehát az első rész alapján úgy értelmeztem, ahogy Te is, hogy minimál licit elég, de a második rész alapján meg már azt írja, hogy a kikiáltási árat elérő érvényes ajánlat. Erről mi a véleményed? Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2017.03.08. 09:51

Ha még nincs vételi ajánlat egy ingatlanra, azt k.gyorsan meg kell tenni, és akkor nem kell minimálár nélküli új árverést kiírni.

Egyébként rossz a törvény (azon túl, hogy elképesztően "logikus"):
Az elektronikus árverési hirdetményt nem lehet módosítani, mert az informatikailag megoldhatatlan. A hirdetményt a végrehajtónak vissza kell vonnia, és újat kell kitűznie az új feltételekkel.

MajorDomus # e-mail 2017.03.07. 23:04

Amikor megjelenik a Magyar Közlönyben!
Ahogy olvasod!
Ha 18-ig nem érkezett licit,arra már vonatkozik!