Alapító Okirat módosítás költsége


MajorDomus # 2012.12.22. 00:07

maximum 100.000 Ft lehet

Kangi # 2012.12.21. 19:27

Mindegyiknek megváltozik az aránya.
Két de van benne:

1. Lejjebb volt egy régebbi hozzászólás, amiből azt érthetem, hogy csak az után kell fizetni, amelyiknek a mérete változik:
"Az alapító okiratot módosítani kell, annak ügyvédi munkadíja van, ami szabad megállapodás tárgya, de azon nem nagyon múlik, hogy hány lakásos a társasház. Kell továbbá alaprajz - azt hiszem, csak a változással érintett szintről; ennek a díja sem kötött szerintem. Az ingatlannyilvántartási eljárás díja érintett albetétenként - ami itt gondolom egy - 6600.

Megjegyzem, ezeket a költségeket illene a társasháznak fizetnie, legfeljebb számítsák bele az eladási árba."

2. Ha pedig mindegyik után kell fizetni, akkor a földhivatal honlapja azt sejteti, hogy max 100 ezer forintot kell fizetni. Ezt szerettem volna megtudni, hogy ez esetben akkor 100 ezer forintot kell fizetni vagy 350 ezret.

Köszi,
Kinga

Mufurc_nagyon # 2012.12.21. 06:39

Kedves Kangi

Visszakérdezek.
Hány albetét tulajdoni hányada változik meg?


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Kangi # 2012.12.20. 22:38

Alapító okirat módosításra készül a társasház, mivel eladni készül ingatlanrészeket 3 emeleten. Ha az adásvétel megtörténik, a majdnem 50 albetétből 6 albetétnek változik a mérete. Kérdésem, hogy akkor 6 vagy 50 albetét után kell fizetni 6000 forint ingatlannyilvántartási díjat albetétenként? Vagy amennyiben mindegyik albetétet érinti, akkor csak a maximum 100 ezer forintot kell fizetni?
Köszi előre is.

imeon # 2011.03.31. 20:57

Nem tudom. Ez számít? 1995-ben alakult meg a th.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.31. 18:39

Ezt így bejegyezték?! Melyik földhivatal?

imeon # 2011.03.31. 11:08

Köszönöm a választ.

Idézek az AO-ból:

"Figyelemmel a th ingatlan műszaki adottságaira, valamint a th zavartalan működésének igényére, a tul. társak egymás közötti jogviszonyát oly módon szabályozza, hogy a th jogok illetve kötelezettségek gyakorlása épületkenént valósul meg. Ebből következően jelen AO "közgyűlés, közös képviselő, házirend, költségvetés, közös tulajdonban maradó épületrészek ill. berendezések" kifejezést használja, minden esetben az érintett épület részközgyűlését, közös képviselőjét, házirendjét, költségvetését, közös tulajdonban maradó és a jelen AO mellékletét képező műszaki dokumentációban megjelölt épületrsézeit ill. berendezését kell érteni..... A jelen okirat a tulajdonostársak egymás közötti jogviszonya megállapítása érdekében egyrészt a "tulajdoni hányad", másrészt a "tulajdoni arány" kifejezéseket használja. A tuul. hányad kifejezés a tulajdonostársaknak az egész th-ban fennálló tul. viszonyait, a tul arány megjelölést pedig az adott lépcsőházon belül fennálló tul. viszonyait jelenti".
Tehát ezért nem értem, kivel is fogok én itt üzletelni, és kinek kell beleegyeznie a vételbe?
És ha az én tulajdonrészem nagysága megváltozik, akkor a többieké is, nem? (Az enyém nő, az övék csökken). Miért írtad, hogy az érintett albetétek száma egy? Bocs, de nagyon nem értem ezeket....

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.31. 10:38

Egy társasháznak egy közös képviselője van. Hogy a többi micsoda, azt nem tudom.

Az alapító okiratot módosítani kell, annak ügyvédi munkadíja van, ami szabad megállapodás tárgya, de azon nem nagyon múlik, hogy hány lakásos a társasház. Kell továbbá alaprajz - azt hiszem, csak a változással érintett szintről; ennek a díja sem kötött szerintem. Az ingatlannyilvántartási eljárás díja érintett albetétenként - ami itt gondolom egy - 6600.

Megjegyzem, ezeket a költségeket illene a társasháznak fizetnie, legfeljebb számítsák bele az eladási árba.

imeon # 2011.03.30. 20:28

Kedves Segítőkész Emberek

Egy 12 lakásos épületben lakom, és a lakásom felett levő padlásteret szeretném a háztól megvásárolni. Sajnos azonban a társasház 138 albetétes, ez 10 különálló épületben oszlik el. Az épületeknek külön gazdálkodásuk, külön közös képvselőjük stb van, de az Alapító Okirat 138 albetétről szól. Ez esetben milyen költségekkel számolhatok, a padlástér vételárán felül (Alapító Okirat módosítás, ill van még valami más? Ezt hogyan és mennyiért?)
És tulajdonképpen kitől venném meg a padlást, az épülettől (12 lakás), vagy a teljes társasháztól? Mind a 138 albetétnek bele kell egyeznie a vételbe?

Köszönöm a választ