Szolgalmi jog...


wers # 2021.05.14. 05:54

OFF

Olcsó színjáték ovis szinten. Az Egyik fricskát dob, a Másik jelenti, modi törli.

Az Egyik reinkarnálja saját hozzászólását. Újra és újra. Több topikban is.

Játszatok máshol. Engem nem érdekel.

ON

Szomorú örökös # 2021.05.07. 04:31

character

már elfogadtam az alapfeltevést, hogy gazember, aki itt kérdez

Nem gazember alapból, de aki a saját szemszögéből pozitívan megvilágítva, fontos dolgokat elhallgatva próbál meg előadni egy állítólagos tényállást - ami lehet fényévekre van a valóságtól - az ne számítson arra, hogy őt támogató választ kap mindig.

"Látod, látod, eldöntötted magadban, hogy rossz vagyok

No akkor tegyük helyére a dolgokat és ne állíts rólam valótlant, mert azért nem csak én fogok haragudni! Idézni csak pontosan és szépen szabad. Engedelmeddel a tisztánlátás érdekében kiemeletem a lényeget, hogy valójában mit is írtam. Ebből kiragadni egyetlen szópárost majd engem tévesen beállítani nem kicsit inkorrekt:

egyáltalán nem biztos, hogy te vagy a jó fiú a történetben

nagy ész kell hozzá, jogi fórumon kérdezek, következésképp valami nem stimmel

Ha azt hiszed, hogy egy jogi fórumon csakis jogászok vannak, akkor gondolj csak bele, te hogyan is tudtál ide regisztrálni? Több kérdésem nincs!

character # 2021.05.07. 03:54

Szomorú örökös, már elfogadtam az alapfeltevést, hogy gazember, aki itt kérdez. Tetszeni nem tetszik, de értem.

"még laikusként is, hogy itt valami nagyon nem stimmel"

Persze, nagy ész kell hozzá, jogi fórumon kérdezek, következésképp valami nem stimmel.

"jó fiú"

Látod, látod, eldöntötted magadban, hogy rossz vagyok, és hogy fiú vagyok, pedig egyiket sem tudod.

"a bíró ... objektíven fogja vizsgálni"

Igen ez nagyon hasznos volna.

Szomorú örökös # 2021.05.07. 03:33

character

Valóban nem teregettem ki minden részletet, és nem is fogok.
Ez a fene nagy nyilvánosság hátulütője jogi dolgokban.

No látod, mondtam én még laikusként is, hogy itt valami nagyon nem stimmel! Így viszont egyáltalán nem biztos, hogy te vagy a jó fiú a történetben, ami azt jelenti, hogy cseppet se biztos egy esetleges perben a nyerési esélyed. De sebaj, te tudod csak, hogy mit művelsz. Ahogy drbjozsef is írta, nem igazán korrekt más területét várakozásra használni alapból még akkor sem, ha ezt csak évente néhány alkalommal teszed csak, főleg hogy ha ugyanezt a te területeden is megtehetné az a bizonyos jármű. Amit írtam, talán komoly oka van, amiért a 16,5 évig tartó békesség megszűnt és ha a bíró úgy látja, hogy nincs szükség tovább a szolgalmi jogra, akkor simán megteheti, hogy megszünteti, hiába gondolod másként. Ő objektíven fogja vizsgálni a történetet, nem csak a te igényeidet fogja nézni. Ennyi!

character # 2021.05.06. 18:21

Valóban nem teregettem ki minden részletet, és nem is fogok. Ez a fene nagy nyilvánosság hátulütője jogi dolgokban. Amit tudni szerettem volna, így is megtudtam, legfeljebb indirekt módon. Ezt köszönöm.
Azt pedig megtanultam, hogy ha találok is itt jogászt, az talán ügyvéd, talán ügyész. De nincs bennem harag. :)

Szomorú örökös # 2021.05.06. 11:32

character

Akárhogy csűröd-csavarod, valamit szerintem nem árulsz el nekünk, amiért megromlott a viszony és ugyebár 16,5 év után a szembe szomszéd nem akarja engedni a saját területe használatát. Ha pedig bíróságra megy nem biztos, hogy a javadra fognak dönteni. Akkor pedig ha a szolgalmi jogod megszűnik, a szomszéd akár el is kerítheti azt a részt és még annyira sem használhatod majd, mint eddig. Ezek a szomorú tények. És ez messze áll a kötözködéstől. Azt már itt más megtette, igaz ő sok érdemi segítséget nem nagyon szokott adni.

wers # 2021.05.06. 11:30

Nehogy elkezdjétek! Megharapok valakit!

character # 2021.05.06. 09:35

drbjozsef, köszönöm, ez egy korrekt válasz.

character # 2021.05.06. 09:32

Szomorú örökös, ha átjárási jogom van, szigorúan jogilag átjárhatok-e 2 percenként?

... nem kell vitatkozni, de már miért lenne pökhendiség kijelenteni, hogy valamire jogom van (amire egyébként valóban jogom van), ám nekem kevesebb is elég?
Akar a franc 2 percenként járkálni, pont ez a lényeg.
A sörös megoldást már meghaladtuk, nem véletlen, hogy jogi alapon kérdezek. Elfogadom én, hogy a jog szerint valamiben nincs igazam, de amiben igazam van, hadd legyen igazam. A stílust pedig ne elemezzük, mert ahhoz ott kéne lenni személyesen, erre mondom, próbáljuk feltételezni, hogy igaz, amit leírok. Ez utóbbi nagyon nehezen megy, vagy sehogy.

drbjozsef # 2021.05.06. 09:26

character,

Pusztán elviekben lehetséges, hogy kizárólagos használati jogot kapj valamire, ami nem a tiéd. De ez szolgalom jelleggel a gyakorlatban szinte kizárt.

Azt, hogy a más telkén várakozz a járműveddel, még akkor se nagyon látnám valószínűnek, ha a saját telkeden teljesen lehetetlen egy gépjármű elhelyezése. Még akkor se igen, vagy esetleg csak akkor, ha mozgássérült is vagy, és sokkal messzebbről kellene hazamenned.

Azért a más tulajdonát főszabályként nem használhatod, ezt tiszteletben kell tartani.

Kivéve, persze, közös megállapodással. Nyilván van az a pénz, amiért bérelhetsz egy területhasználatot valakitől.

Szomorú örökös # 2021.05.06. 09:13

character

mivel átjárási jogunk van, azt is tehetnénk, hogy folyamatosan, 2 percenként átjárunk rajta

Nem akarok veled vitatkozni, de ez is egy eléggé pökhendi megjegyzés volt.
És ha valóban így is gondolod, akkor bíróság lesz belőle, ami nem biztos, hogy téged támogató döntést fog hozni. Ajánlanám figyelmedbe az előző hsz. utolsó mondatát.

character # 2021.05.06. 08:22

Szomorú örökös, még mindig olyat látsz bele az ügybe, ami nincs. A pökhendiségre utaló megállapításod sértő, ezt a mondatrészt pedig ötször átfogalmaztam, majd pedig töröltem is, hogy én ne legyek az. De úgy látom, nem vagy hajlandó értelmezni azt, hogy "tiszteletben tartjuk, nem kívánjuk elvitatni a telkéhez fűződő jogait." Ugyanakkor persze szeretnénk, hogy a mi jogaink se sérüljenek.
Valóban, azt a körülményt még nem írtam le, hogy a 17 évből 16 és fél úgy telt, hogy pontosan tudta, néha rövid időre ott áll egy autó, ami hozzánk tartozik. Szóbeli megállapodásként ez működött. Nem volt ebből soha probléma, oda-vissza ment a dolog, amikor pl. valaki más odaszemetelt, mi eltakarítottuk, nem a bekanyarodásunk végett, hanem mert így van rendben. És nem, sosem akartunk egyre többet, ugyanazt a keveset gondoltuk, hogy elviseli.

Egyébként, mivel átjárási jogunk van, azt is tehetnénk, hogy folyamatosan, 2 percenként átjárunk rajta, persze őt nem akadályozva, de akkor is sokat lenne a birtoka fölött a szekerünk, csak épp forgó kerekekkel. Tehetnénk, de nem tesszük, nem is fogjuk.

"Ha így állsz hozzá"

Ne csavard ki, én normális emberként próbálok hozzáállni. Nem írtam korábbi előzményeket, mert nem tartozik ide. A célom nem a háborúzás, hanem a békés live and let live.

De oké, elfogadom, ha a jog betűje azt mondja, hogy az úthasználat fogalma szösszenetnyi parkolást sem enged, legyen így.
Esetleg átfogalmaznám a kérdést, hogy a jövőre nézve, máshol okosabb legyek:
Van-e olyan szokásos szolgalmi jogi bejegyzés, ami adott korlátok között megengedi a parkolást is?

Szomorú örökös # 2021.05.06. 05:04

character

a másik pökhendiséget talált valahol, pedig nem írtam ilyet, a sorok között se.

Megszegted ezt a 17 évvel ezelőtt hozott megállapodást és te még ezt ráadásul teljesen elfogadhatónak tartod.

az utca túloldalán levő 4000 m2-es szomszéd telek egy apró részét terheli a minket illető átjárási és útszolgalmi jog, tullapra bejegyezve.....Ugyanakkor alkalomszerűen, nem többször, mint évente kétszer, néhány órára a mi érdekünkben gépkocsi állt a területen, úgy, hogy azzal senkinek a mozgását nem akadályoztuk.

Mivel a 17 évvel ezelőtti megállapodás szigorúan a telketek megközelítését elősegítő átjárást biztosít a szolgalmi joggal rendelkező területen, így én alapvetően ezen megállapodás felrúgásának gondolom, ha most csak éppen évente kétszer, aztán ha a szembeszomszéd nem lépett volna fel ellenetek, akkor később akár rendszeresen várakozásra használjátok. Ti ezt teljesen elfogadható dolognak tartjátok, de ha a ti telketeken belül is várakozhatott volna az az autó, akkor nyilván nem lenne most konfliktus. Valahol én teljesen megértem a szembeszomszéd hozzáállását.

A megállapodás lényege itt szerepel, próbáld értelmezni:

Útszolgalomként van megfogalmazva, de a terület senki másnak nem út, kizárólag nekünk számít, hogy a telkünk hozzáférhető legyen.

Ha így állsz hozzá, akkor bíróságra fogja vinni a történetet a szembeszomszéd, neked meg egy csomó gondod lesz vele utána. Nem lehetne ezt inkább normálisan megbeszélni vele egy sör mellett?

drbjozsef # 2021.05.06. 04:42

A szolgalmi jogod változtatásához a földhivatalnak megfelelő okirat kell. Ez lehet egy közös megegyezés is, de ha ilyen nincs és vita van, ahhoz bíróság fog neki kelleni, amiről egyrészt nyilván értesül, másrészt megvizsgálják, hogy szükség van-e a módosításra, esetleg a jog törlésére, ha a körülmények olyanok.

character # 2021.05.05. 09:08

drbjozsef,

"Tulajdoni lapra bejegyzett átjárási- és útszolgalmat egyoldalúan nem tudni megszüntetni a szomszéd."

A pontosság kedvéért, az a helyzet, hogy nem telekszomszéd, mert van közöttünk egy harmadik hrsz, az utca. Úgy tudom, bizonyos esetekben ez is számít.
Az ő tulajdoni lapján persze a mi hrsz-ünk meg van hivatkozva, józan paraszti eszem szerint ez így rendben lenne.
Remélem, ez esetben is kapunk értesítést, ha ő netán valamit változtatni szeretne a bejegyzett jogunkon.

character # 2021.05.05. 08:57

Számomra érthetetlen, miért kezeli háromból két válasz a kérdezőt azonnal gazemberként.
Az egyik visszakérdező-bajnok, a másik pökhendiséget talált valahol, pedig nem írtam ilyet, a sorok között se. Illene elfogadni, hogy a leírt eset körülményei igazak, máskülönben nincs miről beszélni.

character # 2021.05.05. 04:49

KBS, köszi, nagy segítség volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.04. 06:38

Szolgalmi út hosszábban, az utcai telekhatáron?

drbjozsef # 2021.05.04. 05:44

Tulajdoni lapra bejegyzett átjárási- és útszolgalmat egyoldalúan nem tudni megszüntetni a szomszéd. Amíg a feltétel fennáll, addig az "örökké" tartani fog.

Szomorú örökös # 2021.05.04. 03:58

Character

alkalomszerűen, nem többször, mint évente kétszer, néhány órára a mi érdekünkben gépkocsi állt a területen, úgy, hogy azzal senkinek a mozgását nem akadályoztuk. - Útszolgalomként van megfogalmazva, de a terület senki másnak nem út, kizárólag nekünk számít, hogy a telkünk hozzáférhető legyen.....A 3m széles utca mellett van ez a terület. Több méter széles, de általában ez a vékony sáv elég pluszban a ráforduláshoz, legalábbis személyautónak. Teherautónak több hely kell, de nem járunk azzal minden nap.

Már bocsi, de ha nem tartod be a részedre létrehozott megállapodás szabályait, akkor azt a másik tulaj bármikor megszüntetheti. Az, hogy 17 éve megállapodtatok, az nem jelenti, hogy az örökké tartani fog. Ez rajta múlik, no meg rajtad, hogy a pökhendiségből lejjebb adsz-e vagy most csak így szeged meg a megállapodást, később meg majd egyre többet szeretnél.

character # 2021.05.03. 20:15

DRB, köszönöm, ezt a szót kerestem, nyomorultság :)
Fel is vidultam tőle. És tényleg az.

KBS, muszáj értetlenkedni? A 3m széles utca mellett van ez a terület. Több méter széles, de általában ez a vékony sáv elég pluszban a ráforduláshoz, legalábbis személyautónak. Teherautónak több hely kell, de nem járunk azzal minden nap. Parkoláskor pedig értelemszerűen, hogy ne legyünk útonállók, a kocsi teljes egészében foglalt helyet, keréken állva, fényes oldalával felfelé...

drbjozsef # 2021.05.03. 13:01

character,

Szigorúan nézve, ha ezen területen azért van szolgalmi jogod, hogy be tudj kanyarodni a saját udvarodba, akkor nem, nem fér bele a parkolás/várakozás/megállás sem.

Ha az valóban évi 2x10 perc, kerítésen kívüli részen, senkit sem zavarva, kárt nem okozva, akkor persze nyomorultság ezért cseszegetni téged. De jogilag neki van igaza.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.03. 12:05

50-100 cm széles területen autó? Még élével se.

character # 2021.05.02. 20:56

Kedves Szakértők!
Telkünk mellett egy alig 3 méter széles utca van, ahonnan személyautóval is körülményes az udvarunkba bekanyarodni, teherautóval pedig lehetetlen. Ezért egy 17 évvel ezelőtti megegyezés alapján az utca túloldalán levő 4000 m2-es szomszéd telek egy apró részét terheli a minket illető átjárási és útszolgalmi jog, tullapra bejegyezve. Az érintett terület egyébként a szembeszomszéd kerítésén kívül eső lezáratlan terület, az ő telkének egy külső sarka, ahol ő kb. soha nem jár, 15 m2, pontosan a kertkapunkkal szemben. Nem kívánjuk elvitatni a hozzá fűződő jogait, DE:
A szolgalommal terhelt terület 50-100 cm széles szélső sávját naponta igénybe vesszük, rendkívül ügyelve annak állapotára. Ugyanakkor alkalomszerűen, nem többször, mint évente kétszer, néhány órára a mi érdekünkben gépkocsi állt a területen, úgy, hogy azzal senkinek a mozgását nem akadályoztuk. - Útszolgalomként van megfogalmazva, de a terület senki másnak nem út, kizárólag nekünk számít, hogy a telkünk hozzáférhető legyen.
Úgy gondolom, semmit sem ártottunk neki, mostanában viszont többször kijelentette, hogy nem engedi a terület használatát. Ennek az okát nem közölte, és azt sem, hogy milyen alapon tiltaná meg a használatot.
A kérdésem: ellenkezik-e az átjárási és útszolgalmi jog természetével, hogy a területen rövid időre technikai okok miatt, senkit sem akadályozva gépkocsi álljon? (Kresz szerint várakozás, jellemzően munkavégzés céljából, pl a szerelő onnan tudja behozni a szerszámokat, vagy az autószerelő, arra a 10 percre, amíg az én kocsimat viszi, a másikkal meg beáll a helyére.)

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.29. 05:56

+1