Szolgalmi jog...


Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.02. 08:25

Azt nem lehet se hatósági, se bírósági határozattal. Az egyetlen hatósági aktussal létrehozható szolgalom az ún. szükségbeni út szolgalma. Szükségbeni vízvételi szolgalom nincs.
Esetleg az elbirtoklással lehetne valamit kezdeni. De nagyon nyűgös.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.02. 07:04

Erre találták ki a jegyző vízgazdálkodási hatósági jogkörét.

Alapítson vízellátásra szolgalmi jogot!

miroka # 2010.12.02. 06:36

Azért vagyok szomorú, mert külön a vízellátásra nincs szolgalmi jog írásban lefektetve.
A két ingatlan külön hrsz.-on van. A vízellátás másként megoldhatatlan mert az állami vízredszer nincs kiépítve ezen a területen, tehát sehová nem tudok csatlakozni. A rendszer egyben a szolgáltató is. Az önkormányzat azt modja, hogy neki nincs 15 millió forintja a rendszer kiépítésére. A helyzetünk kilátástalan.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.01. 22:27

Miért is?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.01. 19:37

Egy valamikori nagyvállalat üzemi területén levő lakást vásároltam meg 1987-ben.

Pillanat!
Közös tulajdonban vagytok ezzel a teleppel?

A kiépitett vízhálózat teljesen erre a rendszerre épül, másként megoldani a vízellátást nem lehet.

Ha ez a rendszer a szolgáltató is egyben, akkor nemcsak, hogy nem szüntetheti meg a szolgáltatást, de a kieséssel okozott károkért felel.

miroka # 2010.12.01. 16:24

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor !

Köszönöm a felvilágosítását, nagyon szomorú vagyok.
Mégegyszer köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.01. 15:57

A szolgalmi jog ingatlant terhel, azt a tulajdonosváltozás nem befolyásolja. Viszont a vezetékjog csak az uralkodó telekre menő vezeték elhelyezésének, és működésének tűrésére kötelezi a szolgáló telek birtokosát, arra nem, hogy vizet is adjon. Az egy másik szolgalom.

miroka # 2010.12.01. 14:35

Nagyon szépen kérem segítsenek ! Egy valamikori nagyvállalat üzemi területén levő lakást vásároltam meg 1987-ben. A lakásom vízellátása az üzem területén lévő glóbuszból volt biztosított amire a vízvezetéki szolgalmi jogot az eladó akkor bejegyezte. Az üzemet a régi állami vállalat eladta. Azóta már több tulajdonos váltás volt. Most valami müszaki hiba lépett fel a renszerbe. Az jelenlegi tulajdonos elzárkózik a javitástól. Már lassan két hete nincs víz emiatt az ugyancsak saját tulajdonba került még két családi házban. Az új tulajdonos azt mondja, rá nem vonatkozik az régi eladó által bejegyzett szolgalmi jog. December van, ittvagyunk a tél közepén víz, ivóvíz nélkül. Kérdésem: a jelenlegi tulajdonos megteheti, hogy elzárja tőlünk a vizet? A kiépitett vízhálózat teljesen erre a rendszerre épül, másként megoldani a vízellátást nem lehet.

MajorDomus # 2010.11.22. 20:05

A tulaj dönti el.

guba # 2010.11.22. 08:19

Ha a fia nem helyben lakó szomszéd, családi gazdálkodó, akkor nem tudja megakadályozni. Ha nem szívességi használó, hanem haszonbérlő, vagy felesbérlő lennél, akkor viszont semmilyen körülmények között nem tudná megakadályozni.

MajorDomus # 2010.11.21. 22:20

ha a fia nem tulajdonos akkor nem.csak a tarstulaidonosnak van elöveteli joga

tamm # 2010.11.21. 21:53

A fiával rossz a viszonya és nekem akarja eladni. A fiú megakadályozhatja-e az elővásárlási jog alapján? Köszönöm .

MajorDomus # 2010.11.21. 21:11

Hogyne . Annak adja el akinek akarja, valószínűleg a fiának s nem neked.

tamm # 2010.11.21. 16:50

A termőföld elővásárlási jogáról szeretnék érdeklődni. 5 éve bejelentett szívességi földhasználó vagyok, helyben lakó közvetlen szomszéd, családi gazdálkodó.A tulajdonos fiának van-e velem szemben elővásárlási joga. Választ előre köszönöm!

luck-666 # 2010.10.06. 14:47

lenne egy olyan kérdésem,hogy 4 lakásos sorházakból áll az utcánk,a házak közötti részekre tette a annak idején a matáv az oszlopait így mind a 4 udvar felett átmennek a kábelek,pár éve megengedte a kábeltévéseknek,og ők is használják az oszlopokat ezért már 8 vezeték /különböző mértékben/ lóg az udvarok fölött és most megint újat akarnak húzni,ezt a lakók kötelesek megengedni vagy megtilthatják?
a mostani kábel 4 sorházat,azaz 16 udvart érintene!

Budakalász # 2010.10.06. 14:11

"A szolgalmi jog mindig csak két ingatlan egymás közti viszonyában állhat fenn: szolgáló telek – uralkodó telek."

Elvileg ezzel sem lenne baj, mert a fölső telek egy osztatlan közös tulajdonban lévő telek (helyileg védett erdő), amelyben magánszemélyeken kívül az Önkormányzatnak is van tulajdoni hányada. Az alsó telek pedig közút, szintén önkormányzati tulajdonban.

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.02. 19:02

A szolgalmi jog mindig csak két ingatlan egymás közti viszonyában állhat fenn: szolgáló telek - uralkodó telek.

MajorDomus # 2010.10.02. 19:02

Kalasz.
olvasd vegig itt lejjebb s ,,belterulet ut nelkul,, topicot. Minden kerdesedre valaszt kapsz

Budakalász # 2010.10.02. 17:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Budakalászon van egy telek, amelyen keresztül járnak föl a hegyre a lakók kb. 20 éve. A ingatlannyilvántartásban az út magánútként van bejegyezve, a felső része pedig egy ottani telektulajdonos telkének szélén megy keresztül. A Helyi Építési Szabályzat készítésekor sem voltak tisztában azzal, hogy ez magánút, mert soha sem volt lezárva. Ha nem ezt az utat használnák, a hegyen lakóknak kb. 1 kilométerrel többet kellene gyalogolniuk. A mai napon az egyik tulajdonos az utat lezárta, s a lakók fel- és lejutását megakadályozta.
Kérdésem az, hogy ilyen esetben a közösség számára is keletkezhet-e szolgalmi jog elbirtoklása? Magyarul: van-ejoga a tulajdonosnak teljesen lezárnia az utat, amelyet aközösség már 20 éve használ? Ha nincs joga, akkor milyen jogi lépéseket kell tennünk a kerítés elbontása érdekében? Ha van joga, akkor a közérdekre való tekintettel a Képviselő Testület kezdeményezheti-e a kisajátítást, s (mivel egy kisajátítási eljárás akár 1-2 évig is elhúzódhat) mit lehet tenni a lakosság érdekében a végső döntésig? Befolyásolja-e az ügyet, hogy a magánút csak két telek mentén húzódik, a harmadik telken csak a Helyi Építési Szabályzat jelöl egy "kiszabályozási" vonalat?

Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.20. 12:51

Egyáltalán nem vagy köteles fizetni. Más kérdés, hogy ha fenn akarod tartani a jó viszonyt, akkor fizethetsz. De az a minimum, hogy adjanak elismervényt.

tamm # 2010.09.20. 12:46

Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne. Ezt a kapubejárót most betonozták, 50000 ft-ot kértek hozzájárulást. Mi ezt megigértük hogy oda is adjuk,csak egy papirt adjanak róla. Helyesen kérem a papirt,vagy az is ront az esélyemen.Megfogadom a tanácsot ügyvédhez fogok fordulni,de most vinném a pénzt. Szeretném tudni kérjek-e róla papirt vagy sem. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.20. 11:25

Nem a területet birtokoltad el, hanem a szolgalmi jogot. Annak nem akadálya, hogy a tulajdonos is használja.

Az egyezségajánlat is szolgalmi jogra vonatkozik (nem tud másra vonatkozni). Márpedig szolgalmi jog - ha nem elbirtoklással - akkor csak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéssel keletkezik. Az a szerződés bejegyzés nélkül csak kötelmi jog a bejegyeztetésre, de önmagában nem jogosít fel a szolgalmi jog gyakorlására. (Ha nincs közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalva, akkor ráadásul nem is alkalmas a bejegyeztetésre.)

Ha a tulajdonos eladja az ingatlant - márpedig ettől tartasz - akkor a vevővel szemben nem tudod érvényesíteni még a kötelmi jogi igényedet sem. Ő ugyanis jóhiszeműen, a nyilvántartás adataiban bízva visszterhesen de tehermentesen szerzi meg a tulajdonjogot.

Továbbá, ha aláírod ezt a szerződést, a későbbiek során már csak nagyon nehezen hivatkozhatsz az elbirtoklásra.

Azt hiszem, meg kellene bíznod egy ügyvédet, hogy tárgyaljon helyetted.

tamm # 2010.09.20. 11:16

Köszönöm a választ! Azóta beszéltem velük. Az elbirtoklás nem járható, mert mind ketten használjuk. Szorgalmi jogba nem akarnak belemenni,mert csökkenti az ingatlanja értékét,helyette 20 éves szerződést ajánl, ingyen használhatjuk a bejárót ,csak ne legyen szolgalmi jog bejegyezve. Elfogadható -e ez az ajánlat, új tulajdonos esetén nem hátrányos-e ez számomra? Ha nem írom alá szorgalmi jog vásárlás mellett döntök
hogyan állapítják meg mekkora összeget fizessek? Előre köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.20. 08:38

Az elbirtoklás esetén nem, egyébként igen.

tamm # 2010.09.20. 07:55

Köszönöm a választ! Arra lennék még kíváncsi, hogy fizetnem kell-e a telek tulajdonosának ezért? Köszi!