Szolgalmi jog...


Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.17. 17:09

Vagy szolgalmi jogot alapító szerződés alapján, vagy, ha erre a szolgáló telek birtokosa nem hajlandó, akkor pert lehet indítani ellene az elbirtoklás megállapítására.

tamm # 2010.09.17. 16:06

Tisztelt Szerkesztő! 1978-ban vásároltunk egy régi épitésű házat telekkel. A lakóház a teljes telek szélességében fekszik, kiskapu van csak. A szomszédunk egy szövetkezet vele közös nagykapun járunk be. Eddig nem volt semmi probléma a bejáróval, de félünk, hogy esetleg eladják az ingatlant és az uj tulajjal probléma legyen. Azt szeretném kérdezni, hogyan lehet legalizálni ezt a helyzetet, telekkönyvbe bejegyeztetni? Ki zárhatnak -e ? Válaszukat előre köszönöm!

knviki # 2010.08.06. 09:19

Kedves válaszadók!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Férjemmel és testvérének családjával ikerházat építünk. A minap utánajártunk hogyan tudjuk elintézni a csatornabekötést. Az önkormányzaton az ügyintéző hölgy elmondta, hogy milyen nyomtatványokra van szükség és hogy be kell fizetnünk lakásonként 450e ft-ot csatorna csatlakozási díjként :O. (ez kissé soknak tűnik, ha az ember fizet csatornafejlesztésért és magáért a kiépítésért is) A kérdéseim a következők lennének:
Ha be van vezetve a csatorna a telekre, kötelező-e rácsatlakozni, vagy építhetünk saját szennyvíztisztítót is (900e ft-nál jóval olcsóbban ki lehet hozni)? A csatlakozási díjat szedhetik-e a lakásonként, ha egy helyrajzi számon van az ingatlan? Ez a többi szolgáltatónál is érdekes lehet, mert például víz bevezetésénél 1 mérőórát helyeznek ki ellenben mivel 2 lakásról beszélünk 2x számlázzák ki a víz bevezetését. ezután önköltségi áron felszerelhetünk mellék vízmérő órát, aminek az engedélyezéséért újabb összegeket szedhetnek be.
Remélem sikerült érthetően fogalmazni. Várom az építő válaszokat!
Köszönettel KN

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.04. 12:43

Marzala!

Nem tudsz mást tenni, bírósághoz kell fordulnod, hogy a szomszédod birtoksértését szüntesse meg.
Ha van az utcában vízvezeték, akkor szóba sem jöhet a szolgalmi jog alapítása, 3 év után pedig az elbirtoklás sem.

Engedély és minden nélkül birtoksértést követett el a telketeken, de mivel ez már 3 éve történt, így csak a bíróság tudja azt megszüntetni.

A késedelemes építkezésért pedig kérhetsz kártérítést a szomszédaidtól.

Hogy ők mit akarnak a te telkeden...., azt te is belátod, hogy velük egyezkedni nem érdemes.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.04. 12:36

Rakjak egy aknát a másik mellé és a csövekkel párhuzamosan az újat,hiszen a legrövidebb útvonal már foglalt??)

Bosch!

A telek a tied, a vízvezeték is. Sem a volt eladód, sem a szomszédod nem kötelezhet arra, hogy a telkeden húzódó vezetéket add át nekik használatra.

MajorDomus # 2010.07.28. 18:46

Lasd elozo topic

marzala # 2010.07.28. 12:31

Sziasztok!

Vásároltunk egy telket, szeretnénk mielőbb építeni rá. Megcsináltattuk a terveket és beadtuk az Önkormányzathoz. Az építési szabályzat oldalhatáros beépítést ír elő, de minden konfliktust elkerülendő, mi 60 cm-t tartottunk a telekhatártól.
A szomszédnál történt bemutatkozás során mellékesen megemlítették, hogy a mi telkünkön hosszában, tehát a ház gerince alatt van az ő vízvezetékük, ami három telken keresztül vezet és látja el őket vízzel. Emiatt ők biztosa meg fogják fellebbezni az építési engedélyt.

A tulajdoni lap tiszta, nincs rajta szolgalmi jog, viszont az utcában már kiépítették a vízvezetéket, tehát ők közvetlenül is ráköthetnek. Úgy tudom ilyen esetben á is KELL kötni és a szolgalmat megszüntetni. Felajánlottuk, hogy a mi költségünkön átrakatjuk a vezetéket, vagy beköttetjük az utcáról. A válasz: szó sem lehet róla, hátul a kertet elől a díszkövezést nem engedi megbontani. Szerinte ő már rég elbirtokolta a szolgalmi jogot, tehát a vezeték marad.

Tudom, hogy az elbirtoklás tényét bírósági határozat állapítja meg, azt viszont a közvetlen bekötés lehetőség miatt nem fogják megkapni.

Zárójelben jegyzem meg, hogy a telek keskeny, 16m széles, a házat eltolni a másik oldalra nem engedi az építési szabályzat, szóval ezzel a makacssággal lehetetlen elkezdeni az építkezést.

Nem akarok évekig pereskedni a szomszéddal akivel egymás mellett fogunk élni , de most meg vagyok lőve, az összes megoldási javaslatunkat elutasítják, és bevallottan nem akarják, hogy beépüljön a telek.

Mi lehet ilyenkor tenni????????

Bosch # 2010.07.28. 06:17

Igen,ez úgy történt,hogy megvettük a telket a rajta álló házzal, lassan 3 éve.A szomszéd házhoz és a mi házunkhoz egy vízóra tartozik.Mivel a másik házban nem lakik senki, úgy egyeztünk meg,hogy mi fizetjük a vizet.Ebbe belementünk,mert a mi alagsorunkban van az elágazás és a másik házhoz vezető vizet nálunk lehet elzárni/megnyitni,tehát ott biztos nem használtak egy cseppet sem.Azt mondta az előző tulaj,el akarja adni a házat és majd az új vevővel megegyezünk,de most minősíthetetlen hangnemben előadta,azonnal kössünk rá mi a hálózatra!(De hogyan?Rakjak egy aknát a másik mellé és a csövekkel párhuzamosan az újat,hiszen a legrövidebb útvonal már foglalt??)
Köszönöm a választ,majd beszámolok róla,ha történt valami előrelépés!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.27. 15:19

Hát igen…Birtokbavételi jegyzőkönyv az nincs.Ez mind szóbeli megállapodás alapján működött így,fizettünk is rendesen,

Ez a legaggasztóbb az egészben.
Te bejegyzett tulajdonosa vagy annak az ingatlannak?

Ha az ingatlan átruházása rendben történt, akkor az átírás a legkisebb gond. Legfeljebb valóban egy hozzáértőbb személyt kellene megkeresned a szolgáltatónál az ingatlan adásvételijével és a tulajdoni lappal.
Büntetés nincs, csak a tartozást kell rendezni az átírás előtt.

Bosch # 2010.07.27. 09:56

Köszönöm válaszod!
Hát igen...Birtokbavételi jegyzőkönyv az nincs.Ez mind szóbeli megállapodás alapján működött így,fizettünk is rendesen,de például a vízórát úgy cserélte le,hogy elfelejtett szólni (a kaput véletlenül nem zártam kulcsra,simán bejöhetett),még szerencse,hogy adtak felvilágosítást a vízműnél akkor is,ha nem a mi nevünkön volt.
Letöltöttem egy átíráshoz szükséges iratot,azon rajt van,hogy kell mindkét fél aláírása és az ügyfélszolgálatos hölgy mondta is,ez így van,de szerintem nem értette pontosan a helyzetet.Úgyhogy fel kellene keresnünk szerintem egy "hozzáértőbb" embert a vízműnél.
Ha ez így lehetséges lenne,akkor mennyit kellene fizetnünk,hogy nem irattuk át x napon belül,hanem csak 2,5 év után??

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.27. 09:38

Rendben. A telkedet a vízórával együtt vetted meg. Remélem van birtokbavételi jegyzőkönyv. Ez alapján nyugodtan átírathatod a szolgáltatónál a nevedre a vízórát.
Ha nincs birtokbavételi jegyzőkönyv, akkor vidd be a szolgáltatóhoz az adásvételi szerződéseteket és próbáld meg az alapján átíratni a nevedre.

Ezek után Te szólítsd fel a szomszédot, hogy vezessen be egy új vízvezetéket a saját telkére és kösse le magát a tiedről.

Minden teleknek külön vízórával kell rendelkeznie.

Bosch # 2010.07.27. 09:31

Igen,külön helyrajzi számon vannak.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.27. 09:28

Az ingatlanotok külön helyrajzi számon van?

Bosch # 2010.07.27. 09:18

Kiegészítve az előzőt:
Az elbirtoklással kapcsolatos 10(15?)év a vízóra telepítése óta vagy azóta számít,amióta mi az ingatlant megvettük?

Bosch # 2010.07.27. 08:56

Tisztelt Válaszadók!
Az ingatlanunk előző tulajdonosa a szomszéd volt.A mi telkünkön lévő vízóra az ő nevén van.A vezetékek végig a mi területünkön haladnak és először a mi alagsorunkba érnek be,onnan mennek át a szomszéd házba.Mivel az lakatlan(élettársához költözött),az egész számlát mi fizetjük.Eddig működött is,most "megromlott" a viszonyunk és követeli,hogy vezetessük mi be a vizet magunknak.
A normális megoldás az lenne,ha almérőt szerelnénk fel,de ehhez nem járul hozzá...A vízórát átiratni a nevünkre az aláírása nélkül nem lehet...
Tehát találtam egy rendeletet,ami szerint :"nincs tűrési kötelezettség,ha a víz bekötése nem jár aránytalan hátránnyal".Vagyis nekem nem kellene megengednem,mert 1 méterrel odébb simán ráköthetne?Szolgalmi vagy vezetékjog nincs bejegyezve a tulajdoni lap szerint.

MajorDomus # 2010.06.04. 21:19

Esetleg néhány- millió fillérről !

Gera # 2010.06.04. 19:17

Mondtam én, hogy ezt még az adásvétel előtt le kell játszani.

Ma felvetettem a szomszédnak ezt a terhelési tilalom dolgot, erre közölte, hogy csak a lakásmaffia ellen nem töröltette, de úgysem érdekes, hiszen ő úgyis csak úgy gondolta, hogy egyszerűen rákötök az ő csatornájára a telkén belül, akkor kevesebbet is kell ásni, ráadásul nem kell fizetnem szennyvízdíjat. Ilyen trükkösek ezek a magyar emberek :)

Mondtam neki, hogy ez nem játszik, mivel

  • ha már több tízmillióért veszek egy telket, akkor nem gányolunk
  • ha eladja a telkét és az új tulajnak nem tetszik a megoldás, akkor elvágja a csövemet és mehetek a pékhez panaszra
  • ha az fcsm rájön, megb... mindkettőnket
  • az építési és a használatbavételi engedélynél is trükközni kellene, mert ugye gyűjtőtartállyal, vagy házi szennyvíztisztítóval engedélyeznék, viszont az meg nem épülne meg

Szóval mondtam, hogy csak a szolgalmi jogos megoldás jöhet szóba, ha az oldalhatárra tennénk a beépíthetetlen területre, akkor nem hinném, hogy ettől csökkenne az ingatlana értéke, erre közölte, hogy végülis megoldható, de ezért már pénzt kér, még gondolkozik, hogy mennyit. Mondtam neki, hogy velem lehet beszélni, de milliókról ne is álmodjon :)

Gera # 2010.06.03. 19:35

MD - Ezt most nekem mondtad? Csak mert a cél pont az lenne, hogy még az adásvétel előtt eldőljön, hogy lesz-e szolgalmi jog és műszakilag megoldható-e a csatorna (ez utóbbit az fcsmtől meg lehet tudni, be kell adni egy előzetes tájékozódási kérelmet). Igazából én azt a megoldást preferálnám, hogy még a mostani tulaj kösse meg a szomszéddal a szolgalmi szerződést, akkor biztos nem lesz gebasz. Valahogy úgy képzelem, hogy kötnénk valami előszerződést (még a megjegyzések előtt mondom: ügyvéd előtt :) ), hogy adok mittudomén 500ezer foglalót, aztán jegyeztesse be a szolgalmi jogot és akkor x összegért megveszem a telket, amennyiben mégsem, akkor a foglalót megtarthatja, ha viszont nem tudja bejegyeztetni, akkor visszaadja nekem, ha meg sikerül, de mégsem adja el nekem a telket, akkor a dupláját.

MajorDomus # 2010.06.03. 18:36

Előbb lépj birtokba !

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.03. 11:09

Köszönjük a tájékoztatást.

Gera # 2010.06.03. 09:45

Ennyire bonyolult kérdés lenne, hogy a jelzálogjog biztosítására bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom érinti-e egy vezetékszolgalmi jog bejegyzését? Én azt hittem, hogy ez egy egyszerű igen/nem dolog, amire egy jogász csípőből válaszol, ehhez képest most megkérdeztem egy frissen szakvizsgázott banki jogász ismerőst és azt mondta, hogy ennek vagy két óra lenne utánanézni, úgyhogy induljak ki abból, hogy érinti. Csak én meg nem akarnám feleslegesen b..tatni a szomszédot. Nem gondoltam volna, hogy ennek a kérdésnek a megválaszolásához ügyvédet kell keresnem.

Gera # 2010.06.02. 21:07

Az tök világos, hogy a szolgalmi jog alapításához kell ügyvéd, csak egyelőre tisztázni szeretném a körülményeket. Nagyon nem mindegy, hogy a szomszédtól annyit kell kérnem, hogy jöjjön el az ügyvédhez aláírni a szolgalmi szerződést, vagy azt, hogy egy hétig mászkáljon az jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom törlése után, amiről jelenleg szvsz nem is tud. Mindezt úgy, hogy még nem is a szomszédom. Csak én meg nem veszem a telket úgy, hogy előtte nem dől el, hogy lesz-e csatorna.

MajorDomus # 2010.06.02. 21:01

Ügyvéd ! Egyedül ne vágj bele.

Gera # 2010.06.02. 20:09

Üdv!

A következő egyszerű kérdésem lenne: a szomszéd telken kellene egy vezetékszolgalmi jogot alapítani csatorna bekötéséhez, ma kértem egy tullap másolatot és látom, hogy az ingatlanon vagy 50 éve bejegyeztek egy OTPs jelzálogjogot és ahhoz kapcsolódóan elidegenítési és terhelési tilalmat. Ez utóbbi gátolja-e a szolgalmi jog bejegyzését? (Józan paraszti ésszel szerintem sajnos igen, de a joghoz közöm nincs, úgyhogy remélem tévedek.)

Persze némi utánajárással szvsz valszeg törölhető lenne a jelzálogjog és ezzel a tilalom is, de felőlem maradhat, ha nem szükséges a törlése és akkor a szomszéddal csak a szolgalmi szerződést kell elintéznem (szóban beleegyezett). Azért kérdezem, mert nagyon nem akarnám csesztetni a szomszédot, hogy minden hülyeséget intézzen el, mert még meg sem vettem a telket :) Ezt meg ugye nem tudnám nélküle megoldani. Szerintem ő nem is tud ezekről a bejegyzésekről és nyilván semmi papírja sincs róluk, úgyhogy az az érzésem, hogy az OTPvel sem lenne olyan rém egyszerű dűlőre jutni.

Köszönöm, Gera

MajorDomus # 2010.05.29. 21:22

Majd számolj be, érdekel ennek az ügynek a végkimenetele !