Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Földek átminősítése

csibe892 # e-mail 2020.01.24. 14:14

Üdvözlök mindenkit ????
Nekem egy olyan problémám lenne hogy: adott egy 17 kerületi Belterületi építési Szíj telek ami 2 utcára nyíló 920nm összesen kis vékony telek az utca frontjai kb 8,5-9m . Összközműves mind a 2 utcáról és 2db címe van a Teleknek viszont csak 1 db épület van jelenleg rajta ami NEM fedi a beépíthetőség 25%át sőt még a felét sem.
Szeretnék a Telek hátsò felére építkezni de tettek rá 5 hónapja egy szabályozást aminek a telek nem felel meg . 1200nm nek kellene lennie a szabályozás szerint ahoz hogy lefelezhessem és kérjek rá helyrajzi számot a hátsó részre ha külön állóépítményt szeretnék mert akkor már ugye 2 külön teleknek számítana és 1 telken 1 főépület lehet jelenleg .
CsAK AZ ÉN TELKEM NINCS FELSZABDALVA AZ EGÉSZ RÉSZEN AHOVA EZ A SZABÁLYOZÁS KITERJED , MINDENKI MÁSNAK TÖBB RÉSZRE VAN OSZTVA AZ IS AMI ILYEN ADOTTSÁGOKKAL RENDELKEZIK MINT AZ ENYÉM ????
A kérdésem az lenne :Van e rá lehetőség hogy ezt átminősíttessem ha igen mi a menete ?Vagy Megoldás lenne e ha albetétiszámot szeretnék rá kérni ?
Vagy ...nem tudom bármilyen megoldás van e rá ?
Előre is Köszönöm a válszokat

udi2020 # e-mail 2020.01.20. 17:13

Köszönöm, reméljük, nem kell majd elkótyavetyélni!
További jó munkát kívánok!

drbjozsef #   2020.01.20. 15:09

udi2020,

Kell legyen az az ár, amiért ti is hajlandóak lesztek megszabadulni a rengeteg tehertől és költségtől, és a vevőnek is megéri...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

udi2020 # e-mail 2020.01.20. 14:56

Köszönöm a választ most is!
Bocsánat, hogy az elöbb nem tegeztelek vissza, nem akartam udvariatlan lenni!

Pontatlanul fogalmaztam: Nem az a kérdés, hogy eladhatom-e, hanem hogy más célra eladhatom-e? És tudjuk, hogy azt sem.....ahogy bérbe is csak müvelésre, korlátokkal.

Az átminösítésre azért lenne szükség, mert ezen a környéken rengeteg az eladó zártkert, senki nem akar gazdálkodni, aki egyáltalán jelentkezik a hirdetésre, azonnal továbbáll, ha kiderül, hogy nem minösíttettük át a telket a közelmúltban.
Ilyen besorolással ma úgy látszik, lehetetlen lesz eladni.Van ismerösöm, aki ezen a környéken összközmüves építési telket nem tud 7 éve eladni (reális áron). Ha átsoroltatnánk, halvány esély lenne az eladásra, de milliós költségeket sem mi, sem a leendö vevö nem vállal.

Fizetünk az egyik telekre kommunális adót (mert van rajta egy tetö nélküli 30 m2-es rom), most 100.000 Ft-ba került a két telek teljes kitisztítása, kerítés megjavítása. Minden évben ilyen költségeket nem akarunk vállalni, ráadásul a müvelés hianya miatt a bírság is esélyes.

Ezért keresek valamilyen jogi megoldást. Mert senki nem fogja ebben a formában megvenni.

drbjozsef #   2020.01.20. 14:35

udi2020,

Ok. Én is így gondoltam egyébként, mármint hogy egészen biztos, hogy nem éri meg az átminősíttetés, de hát ez nem volt kérdés.

De a másik igen. Miért ne adhatnád el?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

udi2020 # e-mail 2020.01.20. 13:16

Kedves drbjózsef!
Köszönöm, gyors volt!
Nos, az átminösítésre a földhivatal szerint 3 esetben van lehetöség (és esély): ha mezögazdasági tevékenységgel kapcsolatos épület épül rá, ha utat építenek vagy majd vizet vezetnek a müvelés alól kivett telken.
5 évig ezt még kérelmezni sem lehet, az öt év a jogerös hagyatékátadó végzéstöl indul számunkra. Ha jóvá is hagyják az átminösítést (gyorsan kiszámolták a hivatalban) ez kb. 2 millió forintunkba lenne, de a háromból egyiket sem akarjuk csinálni, és ha akarnánk is, annak megvalósulás´tása büntetés terhe mellett állandó ellenörzés alatt állna.
. Jelenleg a 2 telek értéke kb. 4-500.000 forint! Aránytalan a befektetés, mert az önkormányzat soha nem fogja pl. lakóövezetbe vonni.
A földhivatal szerint, mint új tulajdonosnak, már müvelnem kellene gyümölcsösként !, "örülhetek, hogy nem jönnek ki ellenörizni és nem büntetnek meg!, elvárható lenne, hogy új fákat ültessek!!" stb....

Senki nem fog 2 millió forintot fizetni egy ilyen eljárásért, mert soha nem térül meg neki, én nem tudom müvelni, bérbe is csak korlátozottan adhatom, méltányosság nincs. És még büntetést is kilátásba helyeztek.....elég zsákutcának tünik.

drbjozsef #   2020.01.20. 13:00

udi2020,

Már miért ne adhatnál el egy zártkerti ingatlant?
(már nem ez a hivatalos megnevezés, de mindegy)

Kivonatni is minden további nélkül lehet művelés alól. 2017 dec31-én az egyszerűsített eljárás és jóárasított kivonás lehetősége szűnt meg.
Az eredeti eljárás szerint most is kivonatható, csak tovább tart, és elég drága.

Jogvesztő határidő esetén nincs helye méltányossági kérelemnek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

udi2020 # e-mail 2020.01.20. 12:50

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Úr/!
Tavaly, édesapám elhunyta után testvéremmel jogerösen megörököltünk 2 zártkert besorolású gyümölcsöst, összesen 2500 m2. Édesapám valamikor gyümölcsösként müvelte, de 30 év után a fák elöregedtek, kivágatta öket. Közben ö is 80 éves lett, megbetegedett, szellemileg teljesen leépült, gondonokság alá került 2016-ban, majd egy demens otthonba, ott is hunyt el 2018. telén. A területet a rendben tartásért cserébe egy közelben lakó müvelte az utolsó években.
Mi, új tulajdonosként szeretnénk eladni, mert testvérem 300, én 800 km-re élek az ingatlantól, semmilyen reális lehetöségünk nincs arra, hogy gondozzuk.
Édesapám már súlyos beteg volt, amikor a törvény lehetöséget adott az ingyenes átminösítésre, mi ezzel nem foglalkoztunk, tudomásunk sem volt róla. Ennek jogvesztö határideje 2017. december 31-én lejárt. A jelenlegi szigorú feltételek alapján sem bérbeadásra, sem eladásra, sem átminösítésre nincs jogi lehetöségünk.
Az Ön véleménye szerint egy - a fentieket hiteles dokumentumokkal alátámasztó - méltányossági kérelemnek van helye, esélye, hogy a jogvesztö határidö letelte után az átminösítést elbírálják?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel!

Levelibéka #   2020.01.20. 11:23

szyvett20

Be kell menni a földhivatalba és ott elöadni a problémát majd beadni egy "Termőföld végleges más célú hasznosításának engedélyezése iránti kérelem" kérelmet, ez mellé kell csatolni egy térképet amin le van rajzolva a müvelés alól kivonni kívánt terület.

Ha a kivont terület így több lesz mint 400nm akkor az eljárási dijon fellül még ez után is kell fizetni.

http://kormanyablak.hu/…0/FOLDH00051

szyvett20 # e-mail 2020.01.19. 23:02

Udvozlom
Kicsit osszetett a problemam. Adott egy kulterulet-400m2 szantobol kivett udvar-rajta 100m2es 2008ban epult lakohaz.
Ezt vettuk meg 2011ben
2012ben epitettunk ra egy mellekepuletet(szgk tarolo) 47m2.epitesi hatosagi bejelentes... Minden hivatalos. Sajnos a vegen a foldhivatalnal nem kerult bejegyzesre-valahogy elfelejtettuk.
Kesobb epitettuk egy kulteri konyhat(30m2) teto alatt van szinten-de nyitott falu. Ehhez semmilyen engedely, eljaras, hivatalos menet nem tartozott.
Most szeretnenk a lakohazat boviteni es kibukott a tervezotol hogy a mellekepuletek teljesen a muvelesi teruletbol kivett teruleten kivul esnek (tehat a szanton vannak) anno ezt nem is mondta az epitesz hogy gond lehet. Most kapkodjuk a fejunket hogy merre induljunk. Illetve a bovitesre szant terulet is kilog a kivett teruletbol.
Mit lehet tenni? Hova kell menni? Megbuntethetnek? Lebontathatjak? Mik az eshetosegek?

Dobika76 # e-mail 2019.11.28. 20:40

Az építészeti osztályon azt mondták hogy,a telek paramétereinek megfelelően a HÉSZ betartásával nekik tök mindegy mire adnak ki engedélyt.Ha kivont a műv.ág alól akkor 10%,ha nincs akkor 5%.És sajnos nem látnak bele a földhivatal szabályaiba.A földhivatalban meg nem értik hogy az építészeti osztályon hogy nem tudják ezt.Teljes a káosz.Üdv.

wers #   2019.11.28. 07:43

persze, viszont korábban ezt írta:

.„Az építési osztályon viszont csak akkor kapok engedélyt 10% beépítésre ha ki van vonva.

Így úgy vélem, az önkormányzaton átmegy az ügy, ha kivonják a földhivatalnál. De persze nyugtával....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.28. 07:33

Állj! Attól, hogy kivonja a termelésből, még nem lesz építési telek, belterület pláne nem.

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2019.11.28. 06:13

Dobika76, nem véletlenül írtam a Járási Hivatalt, mert ő a "nagyfőnök".
Tapasztalat szerint, ha beiktatva (nyoma van) és a főnökségtől érkezik a kérelem csodás fények tudnak felvillanni az elmékben az ügy megoldása irányában.

Eddig a személyes ügyfélfogadáson csak azt tudtad meg, hogy hogyan nem tudja megoldani. (megszűnt a lehetőség, aztán hogy már nem hatályos (szerinte), később már hatályos, de nem jut mindenkinek... vajon milyen nyuszit tudna még előhúzni a cilinderből?)

Az, hogy ennek mennyi lesz az össz költsége relatív sok vagy megéri. Azért bárhol is van, Tatabányán is egy építési telek ára jóval magasabb, mint egy zártkertből építési telekké átsorolt teleké. (arról nem is beszélve, hogy építési telkek ha van is, leginkább valahol a régi birkalegelőn találhatóak, a világ végén)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.27. 23:55

Ha két helyrajzi számon van, akkor az két ingatlan. Lehet egyet csinálni belőle, csak valószínűleg nem érdemes.

www.kbs-ugyved.hu

GFarkas1 # e-mail 2019.11.27. 18:52

Tisztelt Ügyvéd úr,

Adott egy ingatlan amely 2 helyrajzi számon van. A tulajdoni lap alapján:
az egyik szőlőként
a másik kert és pihenőház -ként van nyilvántartva.

Kérdésem, hogy össze tudom-e a megvételt követően vonatni ezt a 2 helyrajzi számot, illetve van-e esély arra, hogy akár belterületté akár külterületi lakóingatlanná átminősítsem?

Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.27. 16:59

A földhivatal a járási hivatal egy osztálya. A költség nagyságrenddel több lesz annál, amit írtak. (És akkor a földvédelmi díjról nem beszéltünk, azzal lehet, hogy két nagyságrend.)

http://kormanyablak.hu/…0/FOLDH00051

www.kbs-ugyved.hu

Dobika76 # e-mail 2019.11.27. 15:40

Köszi a segítséget megpróbálom a kérelem írást.A járási hivatal nem ugyanaz mint a földhivatal?Csak azért kérdem,mert ezekben az ügyekben vagy ejárásokban én tök el vagyok veszve.Abszolút sötétség számomra.Meg heggesztek bármit,bárhol,de ilyen jogi kérdések és szabályok nekem már sajnos nehezen felfoghatóak.üdvözlettel:DZ

wers #   2019.11.27. 12:30

Ne személyesen, levélben küldjed tértisen. Aztán várj türelemmel.

wers #   2019.11.27. 12:28

Szerintem add be a Járási Hivatalhoz (ne közvetlenül a Földhivatalhoz) a kérelmedet a jogszabályban leírtak szerint. Majd ők átküldik a Földhivatalnak. Utasítsanak el írásban (ha tudnak). Ha elutasítottak gyere vissza, mire hivatkoznak.

Dobika76 # e-mail 2019.11.27. 12:13

Üdvözlöm Ügyvéd úr.
Ismét beszéltem a tatabányai földhivatallal felolvastam a hivatkozásokat amit ön irt nekem, és ismételten azt mondták hogy,csak akkora területet tudnak kivonni művelési ág alól amit beszeretnék építeni.Az építési osztályon viszont csak akkor kapok engedélyt 10% beépítésre ha ki van vonva.A telek mérete 945 nm,tehát szeretnék 90nm-es lakó épületet tenni rá.És még azt is említette a hölgy a földhivatalnál,hogy ez csak a korábban már kivont területre vonatkozik.Addig csak 5% marad és gazdasági épület.Na most mi tévő legyek.Mit tehetek?Kihez fordulhatok ez ügyben?Üdvözlettel:DZ

drbjozsef #   2019.11.27. 06:50

Dobika76,

A földhivatal rosszul tudja.

A művelési ág alóli kivonás szabályait a wers által is írt 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet tartalmazza, most is, és természetesen hatályban van.

Ezt a rendeletet módosította a 67/2015. (X. 30.) FM rendelet , amely meghatározta az egyszerűsített kivonás szabályait, így egy kérelemmel és gyakorlatilag ingyen ki lehetett vonni a művelési ág alól a zártkerti ingatlanokat - ez a lehetőség valóban megszűnt 2016. december 31-én.

Tehát most a 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet általános szabályai szerint lehet kérni a művelési ág alóli kivonást. Ez hosszadalmas, több hónapos folyamat, és jelentős költséggel is jár. De lehetséges. Csak az egyszerűsített kivonásra vonatkozó passzusok nincsenek hatályban már.

Lásd : https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.11.27. 06:45

Érdekes, hogy a kormányhivatal honlapján még a díját is feltüntetik.

Milyen költségei vannak az eljárásnak?
A termőföld művelés alól kivett területre történő átvezetésével kapcsolatos eljárásért a változással érintett ingatlanonként 6 600 forint összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

De itt egy cikk:

https://www.magyaridok.hu/…nek-3531116/

Lényeg, hogy át lehet minősíttetni, csak sokkal több a macera vele, mint 2017. dec. 31 előtt volt.

Dobika76 # e-mail 2019.11.26. 22:58

Üdvözlöm.Köszönöm a válaszát és a segítségét.A mai napon beszéltem a Tatabányai földhivatallal,említettem nekik a 47/A-s jogszabályt,meg a többit is amit eküldött.A hölgy említette hogy ez a jogszabály 2017 dec.31-el megszűnt,és hogy ezt a lehetöséget töröték.Lehet esetleg hogy létezik más megoldás arra hogy ne csak egy "kutyaólat"tudjak építeni erre a telekre?Tisztelettel és köszönettel:DZ

wers #   2019.11.26. 09:39

109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet

47. A művelés alól kivett területek
50 §

47/A. A zártkerti ingatlanok művelési ágának átvezetésére vonatkozó különös szabályok

50/A. § - tól olvasd el.