Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Földek átminősítése

katacsk # e-mail 2015.01.12. 14:59

Tisztelt Válaszolók!

Ma beszéltem az illetékes önkormányzattal átminősítés tekintetében. (zártkerti ingatlanból belterületire) Azt mondták, hogy a terület rendezés alatt áll, így ha mielőbb beküldöm a kérelmet, más lakókkal együtt, akkor nagy eséllyel átminősítik azt.

Na most az lenne a kérdésem, hogy milyen hátrányokkal járhat a külterületiről belterületire minősítés, azaz mit mondhatok majd a többi lakónak, amivel kvázi meggyőzöm őket, de közben elmondom annak hátrányait is.

Eddig az éves adóról találtam annyit, hogy 4 ezer Ft-al több lenne, ha belterület leszünk.

Nagyon köszönöm a választ!!

lajcsó # e-mail 2015.01.05. 15:39

Az illetékes helyi önkormányzat hatásköre. De csak megjegyzem: egyedi esetben kizárt az átminősítés.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Bea1 # e-mail 2015.01.05. 13:32

üdv, zártkertet hogyan lehet üdülőterületté nyílvánítani? az egyik hírdetésben írták ezt, nekem is van zártkertem, tényleg van valamilyen módja, hogy ezt át lehessen minősíteni üdülőnek? (üdülőnek van használva az 1972-es kiosztás óta) köszönöm

MajorDomus # e-mail 2014.05.22. 23:53

Nem biztos hogy menni fog.

építész72 # e-mail 2014.05.20. 14:42

Igen, kivonás nem átminősítés.
Konkréten termőföld más célú hasznosítása a pontos megnevezés.

lajcsó # e-mail 2014.05.20. 13:03

Szerintem nem átminősíteni kell a területet hanem kivonni a művelésből. Ami manapság nem olcsó mulatság.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

építész72 # e-mail 2014.05.20. 12:14

Akkor, leírom részletesen.
Szeretnénk vásárolni egy telket, ami jelenleg szántó. A földtörvény alapján olyan cég vásárolhatja csak meg, akinek mezőgazdasági tevékenység és egyéb dolognak megfelel. Természetesen egy fémforgácsoló cégnek nincs a tevékenységi körében ilyen dolog. És nem is szeretnénk ilyen tevékenységet felvenni.
A terület a város rendezési terve alapján GKSZ azaz gazdasági szolgáltató terület. Tehát az építés hatósági része rendben van, ide építhető fémforgácsoló üzem, ha a terület ki lesz vonva a művelési ágból.
És azért a földhivatalnál vagyunk megakadva, mert a földterületet csak akkor minősítik át, ha a beruházás teljes mértékben megvalósul. Persze elvi engedélyt kapunk ami pár évig érvényes, hogy a terület átminősítse lehetséges, de addig nem lesz a tulajdoni lapon a szántó "átírva" amíg nem valósul meg a beruházás. Egy nagyobb beruházást pedig bérleményre, aminek 5 tulajdonosa van nem szívesen indítanánk. Vannak közte idősebbek, betegek bármi történhet velük.
Ezért szeretnénk a legkisebb beruházással átminősíteni területet például mezőgazdasági géptárolóvá, vagy esetleg udvarrá és úgy már megtudnánk vásárolni a területet és elindulhatna a beruházás.
Viszont így a földhivatali ügyintéző azt állítja, hogy ha ők ellenőrizni mennek majd csak úgy, és mi nem mezőgazdasági géptárolásra használjuk a területet, hanem építkezünk rajta, akkor megbüntetnek, hogy nem a megfelelő célra használjuk a területet. Ezért gondoltunk esetleg arra, hogy udvarnak vonjuk ki a területet és ahogy elkészül az épület, használatba vetetjük és így már a tulajdoni lapra felkerül, hogy fémforgácsoló üzem és udvar. Így már egy szava sem lehet a földhivatalnak. Csak az építkezés ideje alatt lehet gondunk.
De ez sem volt jó ötlet, mert úgy gondolják, hogy a kivett udvarnak nem felel meg a terület mert nincs rajta épület. Erre már vég kép nem tudok mit mondani, fogalmam sincs, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy udvarnak.
Köszönöm, hogy meghallgattatok!

MajorDomus # e-mail 2014.05.18. 01:38

És azt is mire adnak engedélyt,illetve mit szeretnének azon a környéken s mit nem.

lajcsó # e-mail 2014.05.17. 14:05

"mezőgazdasági géptároló néven bejegyzett terület."
A helyi önkormányzat építési szabályzat alapján mezőgazdasági rendeltetési területen fekszik.
"Építeni szeretnénk rá egy fémforgácsoló üzemet."
Nem valószínű, hogy menni fog. A fémforgácsoló üzemet jellemzően ipari rendeltetésű területen lehet létesíteni. Ugyancsak az önkormányzat építési szabályzata határozza meg, hogy mely területek tartoznak ipari övezetbe.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Wildmann # e-mail 2014.05.17. 09:35

Miért a földhivatalos ügyintézővel beszélgetsz építési engedélyről?

Miért nem a hely építéshatósággal vagy épp hol hogy hívják őket? Csak mert ők adják ki az építési majd a használatbavételi engedélyt is.

Arra már csak félve kérdezek rá, hogy ezek a kérdések csak vásárlás során merülnek fel? Nem tudtátok, hogy mit akartok oda építeni? Vesztek egy földet, azzal, hogy van már rajta valami pattintunk rá egy 5 milliós csarnokot, meg bele 50 millióért gépet (bár szerintem mindkettő árához egy nullával több elegendő, menni fog ez, mert már van rajta egy csarnok?

Átminősítés, meg miegymás, ha az első ötlet nem jó?

Kérlek legközelebb hívj fel egy tervezőt, aki a csarnokot tervezi majd és add oda neki a helyrajzi számot. Ha a településen ismerős akkor pár óra múlva megmondja, hogy érdemes-e a területtel foglalkozni vagy sem. Ha nem ismerős, akkor lehet, hogy két napba is beletelik.

Azt ugye tudjátok mit (szélte, hossza, magassága, stb) akartok építeni?
Ahhoz kellene megfelelő területet keresni és nem fordítva.

Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com

építész72 # e-mail 2014.05.16. 12:55

Tisztelt Fórumozók!
Vásárlás alatt van egy mezőgazdasági géptároló néven bejegyzett terület. Építeni szeretnénk rá egy fémforgácsoló üzemet.
Azt állítja a földhivatali ügyintéző, hogy így nem építhetünk rá. Mondtam, hogy ok, akkor kérjük az átminősítését. Erre az volt a válasz, hogy azt nem lehet, mert csak AK értékű földet lehet átminősíteni.
Amúgy meg ha nem mezőgazdasági géptárolásra használjuk a területet megbüntetnek.
Az lenne a kérdésem, hogy valóban nincs rá lehetőség, hogy fémforgácsoló üzemet építsünk rá?

medve21 # e-mail 2013.10.22. 15:24

Van egy 6 Ha-os terület, ami a Földhivatalban legelőként van nyilvántartva. Teljesen benőtte az akác, már teljesen erdősült. Hogy tudom átminősíttetni erdő művelési ágra, ha nem 1/1-es tulajdonú, de én vagyok a többségi tulajdonos?

Vevada # e-mail 2013.07.22. 17:25

TC!
Adott egy zártkerti ingatlan (MG terület). Kb 3000nm, ebből 2100 szántóként, a maradék kert művelési ágként van nyilvántartva. A terület mezőgazdasági rendeltetésű, távlatban fejlesztésre kijelölt kiskertes rekreációs terület. Építeni szeretnénk rá egy kb 60nm-es házat, amit nem lehet. Csak présház, pince vagy szerszám- és kisgéptárolót lehet. Egy építész azt javasolta, hogy nyugodtan építsünk csak présháznak kell bejegyeztetni. Ez valóban működne? A területen elhelyezhető építmények létesítésének viszont vannak szabályai pl., hogy 3% építhető be, de az építménymagasság legfeljebb 3,5 m lehet, valamint az övezet területén elhelyezhető épületek, építmények csak ideiglenes jellegűek lehetnek. Ez mit jelent?Ha felszólítanak el kell bontanunk?és miért tennék ezt?
az utcában legalább 3 házat építenek most(lakóházat), kérdem én, mindenki présházat épít?
Van mód arra, hogy átminősítsék a területet?

lajcsó # e-mail 2013.01.17. 08:29

Ha jól tudom 6600 Ft. A 100 ezer forint a mulasztási bírság ha elmulasztod bejelenteni a földhivatal felé a művelési ág megváltozását. Javaslom keresd meg az ügyben az illetékes földhivatalt!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

hattyúdal #   2013.01.17. 01:46

Tisztelt Segítők!
Örököltünk az édesanyánk után kb 1 ha földterületet.
Ezt a területet a testvérem szántóként használta már sok éve.
Most a hagyatéki leltár felvételekor derült ki számunkra, hogy fele-fele részben szántó és gyep művelési ágban szerepel ez a terület. Még annak idején kárpótlásként kapta az édesanyánk. Valamikor régen a tsz törette fel azokat a részben szikes területeket, csak éppen "elfelejtette" átminősíttetni.
Most ezt nekünk haladéktalanul meg kell tennünk? (mert horribilis, akár 100 e ft/ha összegről is olvasok)
Még attól is kell esetleg tartanom,hogy megbüntetnek, hogy ez eddig nem történt meg, holott valójában erről az elmaradásról csak most szereztünk tudomást.
Valójában mennyibe kerül az átmínősítés gyep művelési ágból szántó művelési ágba?
Köszönöm azok válaszát, aki segítenek...

lajcsó # e-mail 2012.02.26. 16:59

Mi értelme van az átminősítésnek? Mivel kivett terület, erre nem vonatkoznak a Földtörvény elővásárlási/előhaszonbérleti jogokra vonatkozó szabályai. Ez akár még értéknövelő tényező is lehet.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

balfi # e-mail 2012.02.26. 11:09

Adott egy eladó ingatlan: külterületi kivett gazdasági épület és udvar 7.506 m2, tulajdoni hányad: 1/1

A gyakorlatban az ingatlanon egy kibetonozott kocsibeálló és egy feltételezhetően baromfi tartó épület maradványai találhatóak, úgymint alap és 50-90cm magasságban lábazat és falmaradványok.

Arról fogalmam sincs, hogy engedéllyel bontották-e el az állattartó épületet. A googleearth-on 2006-os fotón még áll az épület.

Az ingatlant potom áron lehetne megvásárolni, gépparkkal rendelkezem, nem okozna gondot a romok, beleértve az alap földből történő 100%os eltávolítása sem.

Az ingatlan körül művelt, jó minőségű magas AK értékű szántóföldek.

Amennyiben megvásárolom milyen buktatókra ügyeljek, mi a pontos eljárás, amennyiben szántófölddé nyilvánítás a célom ?

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.10.25. 15:30

Ez jogkérdés.

lajcsó # e-mail 2011.10.25. 11:18

Problémáddal érdeklődj az illetékes bányakapitányágnál és a helyi önkormányzatnál.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kincses # e-mail 2011.10.25. 10:32

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő:
2000-ben meghalt édesanyám. Örököltem tőle mezőgazdasági szántó művelési ágú földterületet, melynek kizárólagos tulajdonosa lettem öröklés útján. Valószínűleg édesanyám egy kavicsbányának kitermelési bányászati tevékenységet engedélyezett.Közben édesanyám meghalt. A kavicskotró kft. a bányászati tevékenységet szüneteltette. 2o12-ben újra akarja nyitni a bányát, a tudtomon kívül a földhivatalnál föld átminősitését kérte. Nekem pedig küldött egy tulajdonosi nyilatkozatot, hogy a korábbi megállapodás értelmében járuljak hozzá a bányászati tevékenység újraindításához. A hagyatéki tárgyaláson erre vonatkozóan semmi ráutalás nem történt, a tulajdoni lapon széljegyzetben nincs feltüntetve utalás.
Ezek alapján a bányatársaság eljárása törvényes-e?
Köszönettel: Kincses

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.10.21. 10:18

Az ingatlan értéke bőven többel fog emelkedni, mint 25 ezer forint.

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.10.21. 10:01

??????????

Ezt amiért vagyok kötelesre, mert a miért pont ennyire választ kaptál, le is írtad.
Valamint a miért kell belterületté nyilvánítanira?

Azé, mert így építkezhetsz, közművesítik a területet, és a dupláját fogja érni a telked. csakazé

kea4 # e-mail 2011.10.21. 09:49

Kedves Fórumtársak!

Adott egy telek, amely valamikor zártkert volt, jelenlegi besorolását nem tudom, de mindenesetre külterület. Kaptam egy levelet az önkormányzattól, amiben azt írják, hogy az illetékes Földhivatal engedélyezte földvédelmi járulék megfizetése mellett a a szóban forgó külterület belterületbe csatolását, és fizessek 25 ezer forintot. Részletezi, hogy ez az összeg a geodéziai felmérési díjtól a földvédelmi járulékig mi mindent tartalmaz, AK érték alapján elosztva a tulajdonosok között, de egy szót sem említ arról, hogy miért is kell belterületté nyilvánítani a kérdéses részt, továbbá arról sem, hogy milyen jogszabály alapján vagyok köteles fizetni és miért pont ennyit.

Van ilyen, és tényleg így működik?

Üdv:
KEA.

Berni81 # e-mail 2011.10.04. 16:44

Szép Jónapot Kívánok!
Tanácsra lenne szükségem.

Egy külterületi ingatlanon géptárolót szeretnék építeni. A terület saját tulajdonban van, szántó művelési ágú.

A tervező tanácsára beadtam a földhivatalnál az érintett terület kivonásához szükséges papírokat. Itt következik a probléma. Egy ismerősöm figyelmeztetett, hogy a település rendezési tervét is nézzem meg. Ekkor jött a probléma: a terület M (mezőgazdasági besorolásban van) nem lehet rá építeni, Má (mezőgazdasági általános)-ba kéne minősíteni ahhoz, hogy építeni lehessen rá.

Az önkormányzat hozzájárul a módosításhoz, ha saját költségemen megcsináltatom az átminősítést. De Ki és mennyi idő alatt tudná ezt nekem megcsinálni? Hol kell ezt intézni? A beadott kivonási kérelmemet el fogják utasítani?

Minden segítségért hálás lennék!
Tisztelettel: Herédiné

Gabicsek #   2011.10.01. 20:51

Ibalu!
A kurvaanyja nem hosszú ú betűvel iratik.