Albérlő jogai?


drbjozsef # 2020.01.16. 08:45

Meg az enyémet is, amiben letrolloztam gerberát. Remélem nem bántottam meg, poén volt. Lehet hogy x@r, de akkor is... :D

MajorDomus # 2020.01.15. 18:58

A szóbeli megállapodás is szerződés,de a szóbeli bizonyitás nem perdöntő.

gerbera317 # 2020.01.15. 10:25

Ezen az "ismink"-en el kellett gondolkoznom, hogy mi a bánatos xentx@r lehet az. Az iPhone meg az iService és társaik teszik ezt velem. Sebaj, kb. negyedik olvasásra végül leesett...
monika087 angyalvirág! Nem kell fizetni, csak amiben szóban szerződtetek.

Szomorú örökös # 2020.01.15. 03:16

MajorDomus

Hogy nem adózik,ahhoz neked semmi közöd,ráadásul nem is tudod hogy fizet e adót.

És hány ilyen bérlő van, aki azt hiszi, majd ezzel fenyegetőzhet és majd utána ő diktálja a feltételeket. És hány ilyen van, aki ezek után csodálkozik, hogy repül a bérleményből, mint a győzelmi zászló. Főleg azért, mert ha úgy dönt, hogy bejelentést tesz a NAV-nál, akkor amennyiben azt akarja, hogy foglalkozzanak is vele komolyan, akkor a nevével aláírva kell tennie, márpedig akkor máris nem titok. Más kérdés, hogy nagyon nem is lehetne titok, hiszen ilyen esetben egyértelmű, ki tette a bejelentést.

Szomorú örökös # 2020.01.15. 03:06

monika007

Akkor még egyszer leírom, mert jól láthatóan nem érted:

ELŐ-fizetési díjról beszélünk. Tehát ez nem utólagos számla, hanem addig nincs tv és internet, amíg ezt ki nem fizeted, mert mindig ELŐRE fizeted ezt. Ilyen egyszerű.

Mobiltelefonnál is két részből áll a számla. Egyik része az ELŐ-fizetési díj, a másik pedig a FORGALMI díj. Egyiket a következő hónapra fizeted, a másikat pedig az előző hónapban lebeszélt idő után. Mivel TV és Internet szolgáltatásnál nincs többnyire forgalmi díj, ott mindig a következő havi ELŐ-fizetési díjat számlázzák ki.

MajorDomus # 2020.01.14. 20:07

Monika
Hogy nem adózik,ahhoz neked semmi közöd,ráadásul nem is tudod hogy fizet e adót.
.
Beledugtad a nyakad a hurokba s azt várod hogy sérülés nélkül szabadulj belőle. Nem fog menni.
.
Manapság szerződés nélkül százezreket kifizetni?!
Hat nagyon naivnak vagy nagyon hülyének kell lenni hozzá!
.
Szerződésed nincs,tehát a jogaid sincsenek rögzitve. Két dolgot tehetsz! Sürgősen keresel bérelhető lakást,ha kenyértörésre kerül a sor,tudjatok hová költözni.
Másik variáció:
Ha megjön a tulaj,add elő hogy a munkahelyed hozzájárul a szállásköltségekhez de ehhez be kell mutatnod a bérleti szerződést,tehát sziveskedjen írni egyet,de azt már olvasd el mielőtt aláírod.
Ha ki akar dobni,közökd hogy feljelented a Jegyzőnél,birtokvédelmet kérsz,és az Elműnek bejelented az áramlopást. Előtte gondosan készits fotókat róla. Ha a tulajjal beszélsz,a telefonoddal vedd fel a beszélgetést!
Nem sok esélyed van,csak a szerencsédben bizhatsz.
Akkor jársz a legjobban,ha visszaadja a kauciót és elköltözöl.

MajorDomus # 2020.01.14. 19:52

Görgey
Szerintem járható út,mert nekem minden szerződésem úgy szól:a bérkő választhat,hogy a kauciót visszakéri vagy "lelakja".
Ha van másik cim ahová költözöl,akkor 2 hónapig nem fizetsz neki. Mondd hogy pénzügyi gondjaid vannak.
Csak jelzem,hogy a lakás karbantartása (ide nem értve a felújitást) a bérlő feladata,hiszen te használod!
Tönkrement a mosógép,szó nélkül vettem másikat,de mikor beletörte a zárba a (rossz) kulcsot,megadtam a zárlakatos telefonszámát. Javittassa neg!

Görgey Rozália # 2020.01.14. 17:02

Sziasztok! Kaució ügyében kérnék segítséget.
Kb 4 éve lakom az albérletben, most fogok felmondani. Pontosan fizettem lakbért, számlákat; kisebb javításokat zsebből fizettem, mert a tulaj egy olyan "töketlen" ember, hogy ha őrá várnék sosem csináltatta volna meg... Szóval több tízezret költöttem az ő lakásában történt javításokra az évek során.
Az utóbbi időben nagy ütemben emeli a lakbért, ami az én fizetésemhez képest már sok, és még voltak más piszkos húzásai.
Két havi kauciót fizettem annak idején. Most azt tervezem, hogy a kauciót nem visszakérem, hanem lelakom a felmondási időben. Ugyanis 100 %-ig biztos vagyok benne, hogy maguktól nem fogják visszaadni, és nekem semmi kedvem évekig szenvedni a behajtással. Az esetleges kisebb hibákat kiköltözéskor majd készpénzben, esetleg számla ellenében utólag kifizetem, de nem fogok arra várni, hogy azt a két havit majd maguktól visszaadják, mert egész biztosan nem fogják.
Mennyire elfogadható ez így? Köszönöm a segítséget!

Szomorú örökös # 2020.01.14. 06:31

monika087

Olyan csekket is kifizetettet velünk novemberben, ami abszolút nem mi fogyasztottunk, azaz az október havi tv&wifi számlát. De kifizettük utólagosan,holott is sem laktunk még akkor.

Nem akarlak elkeseríteni, de ha az a számla novemberben érkezett, akkor jogos, mert benne van a nevében, hogy elő-fizetési díj. Tehát nem utólag, hanem előre fizeted az internet-számládat.

MajorDomus # 2019.11.20. 20:07

Edina!
Mindkét hozzászólónak van igaza, és neked is!
A lényeg a bérlő szükségtelen zavarása nélkül szövrgrészben van.
.
Igen,köteles vagy beengedni,de egyeztetett időpontban.
Egy délután 2 órai időpont ellen nem lehet kifogásod,egy este 8 utáni ellen már annál inkább.
.
Nemcsak neked, tulajdonosnak is vannak jogai és érdekei.
.
Te most azért laksz ott,mert találtál rgy embert,akinek volt olyan kiadó lakása,ami megfelelt.
.
Ha egész hónapban gondolkodik,sz részéről nem pénzéhség!
.
Üj szerződést tárgyhónapra kötünk,nem félhónapra. Ha belegondolsz mi macerával jár az órák leolvasása,az elszámolás(minden számla egész hónapra vonatkozik),akkor rájössz,hogy ez logikus lépés. Ahogy az is,hogy a mai albérletárak miatt nem mindegy egyhavi dij kiesése. És mindenképpen egyhavi,mett az bérlő sem tud félhónapban költözni.
.
A zárcseréről lebeszélnélek.

drbjozsef # 2019.11.20. 07:34

VZ.Edina,

Igen, be kell engedned a bérlőjelölteket.
Nem akármikor, nem akármennyit, de alapból nem utasíthatod vissza.

A jogi előírások pontosan rendezik ezt a helyzetet. Ennek megfelelően a bérlő köteles megengedni, hogy aki az ingatlant meg kívánja venni, azt a bérlő szükségtelen háborítása nélkül megtekinthesse.
(Ez minden bizonnyal nem csak vevőre, de következő bérlőre is vonatkozik)

https://oszinteingatlanos.blog.hu/…berlo_vagyok

A legfonotosabb része ez egyébként :

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy minden szerződés esetén általános alapelv a jóhiszemű és tisztességes, kölcsönös együttműködésen alapuló magatartás, és a másik fél megfelelő tájékoztatása.

Persze, megteheted, hogy nem engeded be őket. Ő meg majd nem adja vissza a kauciódat mondvacsinált okkal, és így tovább. Lehet egymást szopatni, csak nem biztos, hogy érdemes.

Beszélj vele, mondd el a problémáidat, hogy zavarhatják a gyereket, és egyezzetek meg valami kompromisszumban.

Szomorú örökös # 2019.11.20. 04:13

VZ.Edina

A leírtak kapcsán az lenne a kérdésem, hogy amíg mi lakunk a lakásban, és a jelenlegi szerződés alapján dec 31-ig béreljük is azt, addig neki van-e joga bárkit is felhozni a lakásba, hogy mutogassa?

Szerintem jelenleg akár ideiglenes zárcsere is megoldás lehet, mert nem mehet be a lakásba az engedélyetek nélkül, csakis úgy megoldható, ha előtte veletek egyeztet és ti hozzájárultok. Ugyanis érvényes szerződéssel laktok ott, titeket illet meg mindenféle birtokvédelem. Viszont ha azt szeretnétek, hogy maradhassatok az építkezés befejezéséig, akkor valahogy a kompromisszum irányába kellene haladni. Ha ennek az az ára, hogy január végéig szóljon a lehetőség, akkor azt kell bevállalni. Mivel ebben még úgy látom, hogy nincs egyezség, inkább valahogy erről megpróbálnék egyezkedni. Mondjuk úgy, hogy „oké, maradunk januárig, de csakis a kiköltözésünk után mutogathatja bárkinek is a lakást”. Így nektek is lenne egy kis lehetőség, hogy ha véletlen a január közepe is csúszna, akkor ne legyen gond. Ez a minimum egyébként is. Ha kekeckedtek, akkor szerintem még január közepéig sem lesz hosszabbítás, az tuti.

Sajnos ő a tulajdonos és a szerződés mindig kétoldalú, csakis két fél kötheti.

VZ.Edina # 2019.11.19. 22:38

Tisztelt Fórumozók!

December 31-ig szól a határozott idejű szerződésünk a jelenlegi albérletünkre vonatkozóan. A tulajdonossal korábban abban állapodtunk meg, hogy szükség esetén hosszabbítunk majd, (most építkezünk) eddig teljesen rugalmasan álltak a dologhoz.
Ma felhívott, hogy hogy áll az építkezés, költözünk-e, vagy hosszabbitunk. Mondtuk neki, hogy sajnos nem tudunk konkrétumot, azt ígérte a kivitelezőnk, hogy legkésőbb január közepéig költözhető állapotba lesz a házunk.
Nyilván nem lehet tudni, de ezt alapul véve azt mondtuk a tulajnak, hogy január közepéig maradnánk. Neki az nem jó, vagy teljes hónap, vagy menjünk dec 31-gyel. (Ezt meg is lehetne érteni, bár nem tudom, mi ez a nagy pénzéhség..) ugyanis! Ő azért kérdezte, mert a kiköltözésünk előtt 1 hónappal szeretné meghirdetni a lakást, hogy melegváltásban jöhessen majd az új bérlő.

A leírtak kapcsán az lenne a kérdésem, hogy amíg mi lakunk a lakásban, és a jelenlegi szerződés alapján dec 31-ig béreljük is azt, addig neki van-e joga bárkit is felhozni a lakásba, hogy mutogassa? Két kisgyerekkel élünk itt ( 2 éves és egy 4 hónapos), nem igazán örülnék neki, ha vadidegenek “mászkálnának” a lakásban, pláne hogy ha azt nézem, ez jelenleg a mi “életterünk”. Tegyük fel, alszik a baba, de ő beviheti oda Mariskát, mert az látni akarja azt a szobát??!

Előre is köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2019.02.27. 18:16

Lehet. településfüggő .
Salgótarjánban nincs ilyen gond.

drbjozsef # 2019.02.27. 06:31

Gyurci,

teljesen igazad van, hogyne gondoltam volna bele, hiszen pont ezt írtam. Megegyezés. Mérlegelés. Kockázat. Piac. Mit mondjak még?

drbjozsef # 2019.02.27. 06:30

MD,

Nem tudom, feltűnt-e, én 3 évet írtam.
Megjegyzem, csak Szegeden (meg úgy általában az egyetemi városokban is) csak tavaly kb. 40%-ot emelkedett. Van az dupla már 2016 elejéhez képest...

MajorDomus # 2019.02.26. 19:14

Hát a duplájára sehol sem emelkedtek a bérleti díjak!
belvárosban látok max. 30%-It.

az eladási árak - az én területemen - viszont 2 év alatt - megduplázódtak! Ez tény!

Cabron_ # 2019.02.26. 17:01

Szerintem ne moralizálj, hanem kommunikáljatok, egyezkedjetek. Ha nem sikerül megegyezni, akkor érdeklődj, hogy máshol mi mennyi, és neked mi a kedvezőbb.

Gyurci33 # 2019.02.26. 16:56

Kedves drbjozsef!! Abba bele gondoltal mar hogy ha fel mondod a biztosat azert hogy tobb penzt rakhas zsebre akkor az nem biztos hogy ugy is lesz!! Mivel mint emlitettem az elottunk lakokkal voltak gondok mint penz teren mint az eletszinvonalukon!Kerdem en biztos hogy meg erne ez neked??Itt nem arrol van szo hogy nem megyek bele hogy ha emel mert persze igen magasak az arak es valahogy bevetelhez kell hogy jusson!Na de azert nehogy mar 100% al emeljen amikor a szigeteléssel is gondok vannak amit persze nem hajlando meg csinaltatni es azzal is nekem kellett foglalkoznom mert hosugarzoval kellett hogy futsek mert nappal a minuszokba 15 fokra is lehult ejjel pedig meg rosszabb volt a helyzet!!

drbjozsef # 2019.02.26. 10:01

Fantasztikusan érdekes.

Bár a témához nyilván nincs köze - azt senki sem vitatta, hogy keveset - vagy semennyit - emelni szabad.

matthiasi # 2019.02.26. 07:28

jó haz7 inflációval lehet emelni.

jó ha az inflációval lehet emelni.

matthiasi # 2019.02.26. 07:27

elmúlt három évben bizonyos helyeken több, mint a duplájára emelkedtek a bérleti díjak

írta Józsi dr.
ja de csak bizonyos helyeken... un. frekventált részeken.
Kevésbé jó helyen jó haz7 inflációval lehet emelni.
de van ennek is előnye. pl. a stabil bérlői viszony. nem évente- havonta 2 évente mennek a bérlő, hanem lényegesen hosszabb időszakban.
Pl. a mostani bérlőim már 9 éven felül vannak a lakásaimban.
Problémák persze mindig akadnak itt is. pl. a fizetésképtelenség.
Ilyenkor mindig azt ajánlom nos mennyit tud fizetni , mindig fizetnek valamit.

Cabron_ # 2019.02.26. 07:16

@Gyurci33:

Minden attól függ, hogy mi van a szerződésben. Olyan jogszabály nincs, ami kötelező érvényű lenne minden lakását kiadó emberre a díjmeghatározás tekintetében.

Szerintem nézz körül, hogy máshol mennyiért tudnál hasonló feltételekkel lakást bérelni, és aszerint, no meg a szerződésben foglaltak szerint dönts. Nehogy két szék közül a padlóra ess.

drbjozsef # 2019.02.26. 06:21

De egyébként igazad van.
Nem emelnék én sem 20%-nál többet.

Egyszerűen felmondanám a határozatlan szerződést. Aztán az új lakóval kötök új szerződést 60%-kal többért. Ha akarnak maradni, akár a régi bérlő is lehet az új bérlő tőlem.

drbjozsef # 2019.02.26. 06:19

MD.

Az elmúlt három évben bizonyos helyeken több, mint a duplájára emelkedtek a bérleti díjak.
Áruld már el, milyen matematikával tudod ezt 20%-nál kisebb emeléssel behozni?