Ingatlanügyek


Zsolti4 # 2016.08.24. 10:41

Kedves témában jártas fórumozók!

A következő dolgok miatt kérek segítséget.
2007-ben vettünk egy új házat, igénybe vettük a szocpolt is, előbb csak 2 gyerek után, majd amikor meglett a 3. is, akkor utána is. Most költöznénk be a városba egy nagyobb, drágább sorházba.
A szocpolt ugye vissza kell fizetni, ez 3.8 millió Ft, vagyis letétbe kell tenni, amíg a nevemen nem lesz a lakás, és akkor majd arra terhelik, és visszautalja az állam. Mivel az eladó ügyvédje aggódott azon, hogy én biztos odaadom-e a 3.8 milliót, így megkérdeztem a Kormányhivatal lakástámogatási osztályán, hogy lehetséges-e, hogy az eladónak utalják vissza a pénzt, ne nekem. Szerencsére lehetséges. De jött az újabb bökkenő, az állam csak akkor utalja vissza, ha a nekem hitelező bank kiad egy papírt, hogy ha a hivatal utal, akkor a bank kötelezően és visszavonhatatlanul utalja a hitelt. Ilyet meg egyik bank sem akar adni.
Na de akkor hogyan tovább? Sem az ügyvéd nem tudja, sem a hitelközvetítő. Mintha ez lenne az első szocpolos áthelyezős eset az életükben.

A másik problémám, hogy én ingatlanközvetítőn keresztül vásárolnám meg a sorházi lakást, és én hoznék ügyvédet, de az eladó (a kivitelező vállalkozás) ragaszkodik a sajátjához, akit még nekem is kell ráadásul fizetnem, sőt, ő debreceni, én meg kecskeméti vagyok, tehát a találkozás sem egyszerű. Az ingatlan amúgy Kecskeméten van. Tényleg nekem kell fizetnem a rámerőltetett ügyvédet? Aki állítólag benne van a tulajdonosi körben (építőipari cég).

Köszönettel várom válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.23. 15:43

Azon nem múlik.

pancser12 # 2016.08.23. 14:13

Üdv
Közös tulajdon megszüntetése esetén egynyaralo haszonélvezeti erteket mi csökkenti? 86 éves az illeto alig használja.

DMachine # 2016.08.23. 09:26

Köszönöm szépen a válaszokat, megerösítettek abban, amit nagyjából gondoltam. Persze régóta "gyüröm" az ezzel kapcsolats jogszabályokat, de laikus lévén nem értek meg mindent.
@Tapasztalt: természetesen jártam ügyvédnél, a legjárhatóbb út szerinte az ingatlan eladása, ezért is próbálnék elindulni ezen az úton, csak hát meg van kötve a kezem, mivel a volt férjem nem bizos, hogy eladná (ez egy más történet...) és sajnos az ingatlan sem olyan helyen van, ahol túl keresett lenne...igaz soha nem lehet tudni...
Egyébként 15 millió a becsértéke, a licit 70%-ról indul. Én becsértéken hirdetném meg, mivel kb az össz.tartozás is annyi.
A végrehajtóval is beszéltem, természetesen eladható az ingatlan abban az esetben, ha az összes végrehajtást kérö beleegyezik az adás-vételbe (nyilván ha ki lesznek elégítve, vagy jó esetben rábólintanak kevesebb összeg megfizetésére)

Tapasztalt # 2016.08.22. 16:31

DMachine

Ja meg egy jó ügyvéd sem árt!

Tapasztalt # 2016.08.22. 16:25

Grave7

Egyetértek erre gondoltam, ha megegyezés van a vevő eladó és végrehajtó között az mindenkinek jó! A végrehajtó sem rajong feltétlenül a konfliktus helyzetekért. Ennek elkerüléséért szerintem hajlandó is némi engedményt adni! Persze nem a díjára gondolok az törvényileg szabott! De egy adásvételt nélküle biztosan nem lehet lebonyolítani!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.22. 15:33

:) Az megérthet néhány tízezret. Na de milliókat?

Grave7 # 2016.08.22. 15:29

@Tapasztalt, @Kovács_Béla_Sándor: A végrehajtónak max ahhoz kellene hozzájárulnia, hogy ő kevesebb díjat kapjon, mint amit a jogszabály meghatároz - na ehhez tényleg nem fog.
Az árverésen kívül, árverési vétel hatályával történő értékesítéshez (Vht. 157. §) végrehajtó hozzájárulása nem kell, ellenkezőleg, neki jogszabályi kötelezettsége az eljárás lefolytatása, ha ezt adós és végrehajtást kérő kéri (persze nem árverés vége előtt 20perccel).
A "szabadpiaci" (értsd: mezei adásvétel) értékesítés meg 2 féle lehet: (1) vételárból minden tartozás ki van fizetve - törlési papírok végrehajtó, banki kiadja; (2) vételár nem elég összes tartozásra - végrehajtást kérőkkel, bankkal meg kell egyezni ki mennyiért engedi törlést, megfizetni, végrehajtó, bank törlési papírt kiadja.

@Kovács_Béla_Sándor: Ingatlantól függ, de azért fizethet többet mint a minimális vételár, mert nem akar "csúnyagonosz" :D végrehajtókkal találkozni, vagy a licitálás nem szimpatikus neki, biztosra akar menni, stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.22. 15:04

(De egyébként is: miért fizetne valaki másfélszer-kétszer annyit egy ingatlanért, mint amennyit muszáj?)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.22. 15:02

A végrehajtó csak egy esetben járul hozzá az árverésen kívüli vételhez: ha a vevő annyit fizet, amennyiből a végrehajtás valamennyi költsége tovább az összes végrehajtást kérő teljes követelése kielégíthető.

Tapasztalt # 2016.08.22. 14:48

DMachine

Bocsánat, hogy beleszólok de először keresd fel a végrehajtót! Általában bele szoktak menni, hogy szabadpiacon értékesítve legyen az ingatlan! Ha módod van rá innen indulj!

DMachine # 2016.08.21. 20:06

Grave7 köszönöm a valaszt, ez sajnos nem jó hír :(
Esetleg a második kérdésemre is tudod a választ? Köszi!

Grave7 # 2016.08.21. 16:18

@DMachine: Ha az egész ingatlant akarod eladni, adásvételhez mindkét tulajdonos kell. Ha csak a saját részed, a társtulajdonosnak elővásárlási joga van.
Az ingatlanra bejegyzett terhek törléséhez azok jogosultjainak hozzájárulása is szükséges.

DMachine # 2016.08.21. 15:19

Kedves Tagok!
A volt férjemmel 50-50 %-os tulajdonosai vagyunk a közös ingatlanunknak (ő lakik benne)amin folyamatos árverési eljárás van, mivel az ingatlanra felvett hitelt a hitelintézet felmondta.
Szeretném tudni, hogy abban az esetben, ha árverésen kívül találok vevőt a házra, eladhatom-e a volt férjem beleegyezése nélkül? Vagy keresztbe húzhatja az adás-vételt? Az eladásból természetesen a fennálló tartozás kerülne kiegyenlítésre.
Valamint az is érdekelne, hogy ha vevőt találnék az ingatlanra, kötelességem őt tájékoztatni arról, hogy árverés alatt van az ingatlan? Csalásnak minősül az, ha én magasabb árért adom el, mint amennyiért az árverésen megvehetnék?
(tisztességtelen üzleti magatartás?...)

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

elfmage999 # 2016.08.21. 15:08

Degonosz! :)

Ajánd fel nekik megvételre, ha nem veszik meg akkor kérheted perben a közös tulajdon megszüntetését.

Akkor vagy te veszed meg a többiekét, vagy megveszik a tiedet, vagy elárverezik a francba és szétosztják a pénzt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.21. 07:17

Lehetséges.

syder # 2016.08.21. 06:58

Szép napot!

Segítséget, véleményt szeretnék kérni. Örököltem még tavaly egy szőlőt, kis présházzal 2/8-ad részben. Akkor elfogadtam ezt a hagyatéki tárgyaláson mert édesanyámnak fontos volt.
A másik tulajdonosok unokatestvéreim. Lehetséges az, hogy valamilyen úton ezt a 2/8 részemet átadjam nekik, vagy milyen módon "szabadulhatnék" meg a tulajdonomtól?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.19. 14:50

Nem kényszeríthetik, hogy hozzájáruljon - csak éppen nem is kell a hozzájárulása.

Csillagoségbolt # 2016.08.19. 13:38

Tisztelt Hozzáértők!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy ingatlannak két tulajdonosa van fele-fele arányban (mindkettő be van jelentve állandóra), és az egyik tulajdonos (a szerzés után) megházasodik, akkor van-e arra lehetőség, hogy a másik tulajdonos ne járuljon hozzá, hogy a házastárs odaköltözzön (bejelentkezzen) az ingatlanba és kiteheti-e onnan?

kardosszilvi # 2016.08.19. 11:52

Köszönöm! Eddig arra jutottunk, hogy amint kiderül, hogy áll a tarozás jelenleg, és hogy fedezi-e már a megvásárolt lakás a tartozást, akkor esetleg le lehet majd venni. Átrakni máshova valószínűleg nem lenne hova :(

nanemaaa # 2016.08.18. 11:47

Ha a jelzálog jogosult hozzájárul, akkor át lehet terhelni esetleg másik ingatlanra.

kardosszilvi # 2016.08.18. 11:30

Tisztelt Jogtudorok!

Abban kérnék segítséget (és remélem, nem cak én voltam ügyetlen, de nem találtam még ilyen kérdésre választ a fórumon), hogy mi a teendő, ha egy fedezetként felajánlott ingatlant szeretnénk eladni, azaz jelenleg jelzálog van rajta, ráadásul úgy, hogy az annak idején a hitelből megvásárolt lakással együtt lett ez felajánlva fedezetnek, és csak a két lakás együtt fedezte a felvett hitel összegét, vagyis még ma is magasabb rajta a hitel összege, mint a lakás értéke. Eladható ez így valamiképpen? (A lakás a páromé, de a hitelt az öccse vette fel, neki lett segítségképpen ez felajánlva). Előre is nagyon köszönöm, ha tud valaki segíteni, illetve ha sikerülne megoldani, akkor a konkrét ügyintézéshez is keresek olyan ügyvédet, aki ezt vállalja.

lajcsó # 2016.08.18. 10:07

"Ha egy címen két hrsz szám van és mindegyik hrsz számnak más a tulajdonosa, pedig a cím ugyanaz, ilyenkor mi a helyzet?"
Sem az ingatlanok tulajdonjogát, sem az ingatlanok használatát nem befolyásolja. Egy üres telekre minek is kellene házszám? Házszám ügyben egyébként az önkormányzat az illetékes.

"Ilyenkor el is adhatja ezt a részt?"
Tulajdonképpen igen, de azért nem árt egy kissé körbejárni a dolgot!

"Annak idején nem vette észre senki, hogy a ház telekkel 2 hrsz számon szerepel!"
Ezt honnan lehet tudni? Lehet, hogy csak a lakás képezte az adásvétel tárgyát. Ha viszont nem akkor az elbirtoklás már valószínűleg megtörtént.

Dr.Attika # 2016.08.18. 08:59

Forduljon ügyvédhez, aki a helyrajzi szám ismeretében megfejti a "rejtvényt".

herbalina # 2016.08.18. 08:36

Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésemre: Ha egy címen két hrsz szám van és mindegyik hrsz számnak más a tulajdonosa, pedig a cím ugyanaz, ilyenkor mi a helyzet? 30 évvel ezelőtt eladtuk az ingatlant, de csak az egyik hrsz számhoz tartozó telekrész van eladva, amin egy ház áll. A másik a kert része, ami eredetileg egy kerítéssel el volt választva, ez a másik hrsz számon levő rész, ez a tulajdonlap szerint maradt anyukám tulajdonába. Ilyenkor el is adhatja ezt a részt? Annak idején nem vette észre senki, hogy a ház telekkel 2 hrsz számon szerepel!