Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanügyek

vörös # e-mail 2013.06.21. 15:40

Köszönöm a választ, szerencsére, mielőtt kardomba dőltem volna , megtaláltam a törvényt, idézem.

A haszonélvezőnek természetesen nemcsak jogai, hanem kötelezettségei is vannak. Így például a haszonélvező köteles a dolog fenntartásával járó terheket viselni (a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével); a dolog használatához kapcsolódó kötelezettségeket teljesíteni (pl. közműdíjak, számlák kifizetése); viselni a dologhoz fűződő közterheket (pl. építményadó, telekadó stb.); a tulajdonost a dolgot fenyegető veszélyről és a beállott kárról, a haszonélvezet gyakorlásának harmadik személy általi akadályozásáról értesíteni; tűrni, hogy a tulajdonos a veszély elhárítására illetve a kár következményeinek megszüntetésére a szükséges intézkedéseket megtegye; tűrni, hogy a tulajdonos a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizze; a haszonélvezet megszűntével a dolgot visszaadni. Egy dolog a haszonélvezeti jog vonatkozásában is biztos: először mindig békés megoldást keressünk egy esetleges jogvita megoldásához.

Ezek szerint a költségek a haszonélvezőt terhelik, nem a tulajdonost, aki soha nem használta és nem hasznosította az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.21. 12:18

A közös költség a tulajdonost terheli. Még a megtérítését sem biztos, hogy kérheted. Meglehetősen rossz üzletet kötöttél.

Semmi olyat nem látok, ami miatt eredményesen támadhatnád a szerződést. Hogy nem te bíztad meg az ügyvédet? Hát Istenem. Így legalább a díját nem te fizetted.

www.kbs-ugyved.hu

vörös # e-mail 2013.06.21. 09:33

Köszönöm a gyors választ. A közös költségekről van elsősorban szó. A mérők az én nevemen vannak, de akiknek Ő kiadta, meg sem kerestek engem. Úgy gondolom, alapból az adás-vételi szerződés, vagyis az átírás megtámadható, hiszen ügyvédi megbízás sem volt. Legalább is az eddig olvasottakból ezt vontam le. A közös költségen kívül csupán akkor van fogyasztás, ha valaki használja az üzletet. Sajnos több ügyben is becsapott kedves rokonom , sok millióval. Ez ügyben, mármint az üzletek ügyében, hogy az adás-vétel alapból támadható, hova fordulhatok? És kb. mennyibe fog fájni nekem,? Eddig azt az infót kaptam, hogy a közös költség a haszonélvezőt terheli és a mindenkori ingatlan adó sem terhelhető az ingatlanra az én beleegyezésem nélkül, az az Ő adótartozását növeli az állam felé. Mivel az első évben ezt velem irattatta alá, hogy én fizetem, meg is tettem, aztán felvilágosítottak, hogy már ez is csalás, hiszen nem nekem kell, az önkormányzat nekem vissza is fizette, Tőle pedig kérte, amit Ő azóta sem fizetett be, de szerepel Nála , mint adótartozás.
Köszönettel. Vörös

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.21. 08:45

Úgy látszik, ez egy ilyen rovat. Neked is azt kell mondanom, amit Myszilvinek: a szerződés aláírása előtt kellett volna kérdezned.

Nem írod, hogy milyen költségeket nem fizet, de ha az ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségeket, akkor attól függ, hogy te felelsz-e értük, hogy ki szerződött a szolgáltatókkal. Ha te, akkor valóban te tartozol a hitelezőknek, de követelheted a haszonélvezőtől, hogy térítse meg neked, amit kifizetsz. A távfűtés díjáért akkor is mögöttes felelősséged van, ha nem te vagy a szerződő.

(Üzlethelyiség bérbeadása esetén a közüzemi szerződéseket át szokták íratni a bérlőre.)

www.kbs-ugyved.hu

vörös # e-mail 2013.06.21. 08:38

Szép napot! Segítséget szeretnék kérni.
Vásároltunk unokatestvéremmel 2 üzlethelyiséget . A megállapodás az volt, hogy mindkettő mindkettőnk nevén lesz.Ő sokat jár oda vidékre, és így intézheti a dolgokat nélkülem is. Az ügyvéd, az Ő barátja volt. Mikor a szerződés aláírására mentünk, láttam, hogy mindkét üzlet az én nevemen van, de Ő holtig tartó haszonélvezetet íratott Magára. Megjegyeztem, mire a válasz, így jó, hiszen úgyis hamar eladjuk, persze azóta sem lett eladva. Ő részben kiadta, viszont a költségeket nem fizeti. A vételárat fele -fele fizettük én 300000 illetéket, Ő 80 000-t fizetett. Az ügyvédnek megbízást nem adtam, a fizetésről számlát nem kaptunk. Mit tehetek? Most azzal fenyegetőzik, hogy a tartozásokat ráterheltetteti az üzletekre. Eladni , kiadni nem tudom, hiszen Ő magára írattatta a haszonélvezetet.A segítséget köszönöm.

hmmelinda # e-mail 2013.06.21. 06:36

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatosan:
Férjemmel válófélben vagyunk, van egy közös telkünk (1/2-1/2 arányban tulajdonosok). Erre a telekre annak idején én vettem fel hitelt, és egyedül én fizetem. Továbbá van két közös kisgyermekünk is, természetesen nálam kerültek elhelyezésre.
Mindezekre tekintettel szeretném, ha férjem lemondana a közös telek tulajdonjogáról (szerencsére ebben partner), azonban nem tudom, hogy ezt milyen formában lenne a legjobb megoldani. Ajándékozás, átruházás, eladás, lemondás? Nem tudom melyik illetékmentes, adómentes. Ha valamelyik gyermeknek ajándékozza a tulajdonjogát, az tudomásom szerint illeték- és adómentes, azonban azzal nem vagyok tisztában, hogy egy esetleges jövőbeni eladáskor nehézséget jelent-e majd ez (a felügyeleti jogot, így a gyermekek vagyonának kezelését kizárólagosan én gyakorlom).
Kérem szíves tanácsukat, segítségüket ügyemben!

Erzsi4812 # e-mail 2013.06.20. 16:36

Tisztelt Fórumozók!

Tény: Fiam és "el nem vált barátnője" közös ingatlant szeretnének vásárolni, amelyhez hiányzik 3 millió forint. A gyermekem nem hitelképes - van lakása, kocsija - a bank számára, mivel külföldön dolgozott és Mo-on nincs kimutatható jövedelme. A barátnője keresete pedig nem elég a hitelfelvételhez. Megkerestek engem. Azzal tisztában vagyok, hogy az adóstárs egyetemlegesen felel az adóssal együtt.
Kérdés: ha én lennék az adós és a barátnő az adóstárs, és ők nem fizetnék meg nekem a számlámról levont hitelt - gondolom az én bankszámlámról emelné le a bank, mivel én vagyok az adós - van-e arra lehetőség, hogy a banknak felajánlom azt a lakást, melyre a hitelt felvették (vagy inkább felvettem) vagy, mivel a számlámról teljesíthető a hitel összege, így a felvett hitelt a kamataival együtt nekem kell megfizetnem.

Köszönöm a választ
Erzsi

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.20. 15:25

Myszilvi, a hibát az elején követtétek el. Nem kell ilyen ingatlant - pláne ilyen tulajdonostárssal megvenni. Anyóstól se.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.20. 15:23

Sara.farkas, az adásvételi szerződésben közre kell működnie egy ügyvédnek, akit szokás szerint a vevők fizetnek. Szóval keressetek egyet, és ő mindent el fog mondani.

Egyébként teljesen rutinügy, semmi különös nincs benne.

www.kbs-ugyved.hu

myszilvi # e-mail 2013.06.20. 10:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsát szeretném kérni.A helyzet a következő:Megvásároljuk édesanyámtól a házát,ami egy ikerház egyik fele(közös osztatlan tulajdon 1/2-e).A hitelhez a bank kért egy használati megállapodást,amit a tulajdonosoknak alá kell írni.A másik fél rész egyik tulajdonosa csak úgy írta alá(hosszadalmas procedúra után),hogy 10000 Ft kért érte,és az ügyvédi költségét(ami szintén 10000.-Ft) is mi fizetjük. Ebbe mi bele is mentünk.Csakhogy megkaptuk az ügyvédtől a számlát(költségtérítés néven) és ez most 25400,-Ft-ról szól. Felháborítónak tartom,hogy a zsarolás után még áfát is fizetek és egy ügyvéd ilyet megtehet.Kérdésem az lenne,ha nem fizetem ki,milyen következményre számíthatok?

Köszönöm segítségét
Szilvi

sara.farkas0208 # e-mail 2013.06.20. 09:20

Kedves Fórumozók!

A párommal tervezzük az ingatlan vásárlást. Ha tudnátok segíteni egy-két kérdésemet megválaszolni, nagyon hálás lennék.
Még nem vagyunk házasok, hogyan tudjuk közös névre venni?
Fel kell tüntetni ki mennyivel van benne az ingatlan árában?
Vállalkozótól vesszük, jól tudom hogy nincs illeték így?
Ügyvédi díjjal már számoltunk, van e ezen kívül még a vétellel kapcsolatos költség?

Segítségeteket köszönöm.

Sári

ObudaFan # e-mail 2013.06.18. 22:42

Pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt, akkor majd igazságügyi szakértő állapítja meg a forgalmi értéket, és árvereznek.
Többlethasználati díjat csak akkor követelhetsz, ha kizárt, vagy erőszakkal üldözött el.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Tank # e-mail 2013.06.17. 19:46

Tisztelt Szakértők!

Férjemmel 2012-ben házasságot bontottunk. Még a házasság idején elkezdtünk építeni egy házat, amelyet már ő fejezett be a különélésünk idején ill. a válásunk után. A ház tulajdoni hányada 1/2 - 1/2. Ő beköltözött a házba, de megállapodtunk szóban, hogy eladjuk a házat. Mindezek ellenére akadályozza az eladást, ellenséges az érdeklődőkkel, és kijelentette, hogy ő csak a teljes vételár kifizetése után hajlandó kiköltözni. Az általa megállapított árból nem hajlandó engedni. Az ár irreális, de nem hajlandó belátni. Kérdésem, hogy milyen lehetőségem van eladásra kényszeríteni, meddig gátolhatja az eladást, esetleg hogyan lehet a közös tulajdont megszüntetni, úgy, hogy a részem kifizetésre kerüljön, hiszen az ingatlant ő használja! Kérhetek-e bérleti díjat miután Ő lakik a házban, én viszont albérletben?

Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.12. 18:11

Igen, igen.

www.kbs-ugyved.hu

TMOBIL # e-mail 2013.06.12. 15:01

A lentihez még kapcsolódóan:
Ha az adós már évek óta nem fizeti a ház hitel törlesztést, a házat kiadja albérletbe, ennek diját nem fizeti vissza a banknak- a megkezdett végrehajtási eljárásnál ezen albérleti dijak foglalhatók-e?

TMOBIL # e-mail 2013.06.12. 14:44

Tisztelt Fórum!
Az lenne a kérdésem hogy banki jelzáloggal terhelt
ingatlant ki lehet-e adni albérlőnek, ha az adós nem
lakik az ingatlanban? Kell-e a bank hozzájárulása ehhez?
Köszönettel:

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.04. 20:35

Mert eddig nem lehetett kisajátítani?

www.kbs-ugyved.hu

matthiasi # e-mail 2013.06.04. 19:45

vagy té is a remegős fajtából való vagy ??

matthiasi # e-mail 2013.06.04. 19:44

Azért annyira nem rossz a helyzet, kár rémeket látni

viharvadász !!

viharvadász #   2013.06.04. 16:48

KBS!
"Mire, mire? Rosszindulatú hangulatkeltés. Ne mondd, hogy nem tudod, te is csak ezért linkelted."

Eszem ágában sincs hangulatot kelteni, a rosszindulatúság végképp távol áll tőlem.
Csak anyi helyen találkkoztam a témával, hogy aggódok.
Gondolom, hogy a törvényjavaslat beterjesztője sem gondolt tömeges kisajátításról, de itt nem is a mennyiség a fontos, hanem maga az elv, mely lehetővé teszi magántulajdon „szentségének” a megszüntetését. Ez rossz üzenet a lakosságnak, s minden Magyarországon tulajdonnal rendelkező (vagy ezt még csak tervező) cég, szervezet számára.

mosza (törölt felhasználó) #   2013.06.04. 15:46

Likes igéket kerestem.

wers #   2013.06.04. 15:22

csak nem csuklasz, mosza, ennyire megijesztettelek?

mosza (törölt felhasználó) #   2013.06.04. 15:03

...és jó társaságban az idő is gyorsabban telik, múlik, lik, likk, likkk...

wers #   2013.06.04. 15:01

de jó a társaság

mosza (törölt felhasználó) #   2013.06.04. 14:53

..Ott inkább kár van...kárhozat...