Ingatlanügyek


Ildi90 # 2016.02.22. 21:09

Utolsó kérdés :)

„Az egyes tulajdoni hányadok mértékét az egész ingatlan és a hozzáépített rész értékének a hozzáépítés befejezésének időpontja szerint meghatározott arányában kell megállapítani.”

Ha a ház nincs befejezve ebből kifolyólag nincs használatbavételi engedélye sem vagyis félbe van hagyva akkor az számít a hozzáépítés befejezésének időpontjának?

MajorDomus # 2016.02.22. 21:03

Ha per lesz az ügyből, úgyis a bíróság által kirendelt szakértő véleménye döntő.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 19:52

Az egyes tulajdoni hányadok mértékét az egész ingatlan és a hozzáépített rész értékének a hozzáépítés befejezésének időpontja szerint meghatározott arányában kell megállapítani.

Ildi90 # 2016.02.22. 19:46

Egy olyan kérdés merült még fel, hogy ha pert indítanak az értéknövekedés kifizetésére akkor az ingatlan szakértő az indított per időpontjában érvényes piaci árak alapján értékeli fel az addigi építményt?
A kérdés azért merült fel, mert az építmény fel lett értékeltetve független szakértővel viszont az érték nem annyi, amennyit az ügyvédi levélben meghatároztak, önhatalmúlag kiszámolva így lehetséges e hogy kifizetésre akkor indítsanak pert mikor a piaci árak felmennek és egy bírói értékbecslés többet hozzon ki?

Ildi90 # 2016.02.22. 19:11

Köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.22. 17:00

Mondjuk ha nincs befejezve az epulet, akkor a fiatalok tulajdoni igenye azert kerdeses. Mindenesetre ha van tulajdoni igeny, akkor az aranyokat a mar fennallt ingatlan erteke es a raepites erteke aranyaban kell megallapitani. Ez szakkerdes, a birosag ingatlanforgalmi szakertot fog kirendelni erre a kerdesre.

ObudaFan # 2016.02.22. 17:00

Mondjuk ha nincs befejezve az epulet, akkor a fiatalok tulajdoni igenye azert kerdeses. Mindenesetre ha van tulajdoni igeny, akkor az aranyokat a mar fennallt ingatlan erteke es a raepites erteke aranyaban kell megallapitani. Ez szakkerdes, a birosag ingatlanforgalmi szakertot fog kirendelni erre a kerdesre.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 16:46

Már válaszoltam.

Ildi90 # 2016.02.22. 16:12

Azt én értem , hogy elsősorban pénz a kérés, de ha az nincs, akkor a tulajdon a kérés a megadott pénzösszeg értéknek megfelelően . A fő kérdés az, hogy ha a szülők azt sem adnak akkor ha tulajdonjogra perelnek egyrészt a szülőknél is maradhat e tulajdonrész a belefektetett pénz miatt másrészt hogy mi alapján dönti el a bíróság a tulajdoni százalékokat...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 12:26

Most mondd már, hogy megfordította a sorrendet. Mert elsősorban pénzt szeretne, és akkor nem kell a telekkönyvben rendezni a tulajdonjogot.

Ildi90 # 2016.02.22. 10:02

Hát valahogy akkor nem érthető, mert ügyvédi levél azt írja hogy x összeget kér vagy annak az értéknek megfelelő tulajdont.
De ha eleve közös a tulajdon akkor miért kér tulajdont...? Nem közvetlen van a házhoz építve hanem középületekkel elválasztva illetve összekötve egy önálló családi ház.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 08:24

5:68. § [Hozzáépítés]
(1) Ha valaki saját anyagával jóhiszeműen a más tulajdonában levő épülethez hozzáépít, és ezzel az ingatlan értékét jelentősen növeli, az építő és az épület tulajdonosa eltérő megállapodásának hiányában közös tulajdon keletkezik (a továbbiakban: hozzáépítés). Az egyes tulajdoni hányadok mértékét az egész ingatlan és a hozzáépített rész értékének a hozzáépítés befejezésének időpontja szerint meghatározott arányában kell megállapítani.
(A régi Ptk. gyakorlatilag ugyanígy rendelkezett.)

Tehát közös tulajdon keletkezett, pénzt csak áttételesen, a közös tulajdon megszüntetése címén lehet követelni.

Az, hogy milyen arányban illeti a feleket a közös tulajdon, vita esetén mindig szakkérdés.

Ildi90 # 2016.02.21. 21:41

"A kérdés az, hogy ha a házaspár pert indít a szülők ellen az építmény értékének a kifizetésére akkor a tulajdoni hányadok hogy alakulhatnak?"
Sehogy, mert megtérítési igény.

És hogy ha tulajdoni hányad meghatározását kérik majd a nagyszülők is igényt tartanak tulajdoni részre akkor mi az alapja a döntésnek és a % meghatározásoknak?
Számlák, elmondások illetve a bíró egyéni "gondolatai" alapján?

lajcsó # 2016.02.21. 20:59

"A kérdés az, hogy ha a házaspár pert indít a szülők ellen az építmény értékének a kifizetésére akkor a tulajdoni hányadok hogy alakulhatnak?"
Ebben az esetben sehogy, mivel ez megtérítési igény.
"Kérhetnek 100%-os kifizetést vagy a szülők is kaphatnak tulajdoni százalékot a pénzbeni hozzájárulásuk és a telektulajdon miatt ?"
Szerintem mind a két igény (megtérítési, tulajdoni) peresíthető.

Ildi90 # 2016.02.21. 19:42

Tisztelt fórumozók!

Az alábbi esetben kérném segítségüket , hogy alakulnának az események?

Adott egy szülői telek rajta szülői ház.
A házaspár szülői engedéllydel építkezik a telekre önálló családi házzal, melybe a szülők is besegítenek kisebb összegekkel majd időközben a szülőkkel megromlik a kapcsolat , a ház nincs befejezve, viszont minden papír hiányában a szülők a tulajdonosok, számlák nincsenek a házaspár nevén csak bankszámlán mutatható ki pénzmozgás amiről nem bizonyítható , hogy az építkezésben van és házasság előtti.
A kérdés az, hogy ha a házaspár pert indít a szülők ellen az építmény értékének a kifizetésére akkor a tulajdoni hányadok hogy alakulhatnak? Kérhetnek 100%-os kifizetést vagy a szülők is kaphatnak tulajdoni százalékot a pénzbeni hozzájárulásuk és a telektulajdon miatt ?

Előre is köszönöm!!

lajcsó # 2016.02.20. 20:28

"A kérdésem hogy ezt igy törvényesen követelhetik e, illetve van e köze a volt nejemnek az én örökségemhez?"
Lehet hogy alaptalan volt a követelés, de mivel csesztél az egészre a bíróság, bírósági meghagyást bocsátott ki ellened, amiben a felperes keresete szerint marasztalt téged. Amire ugyancsak csesztél és így jogerősssé és végrehajthatóvá is vált!

"Mi alapján számitották ki a követelési összeget hisz sosem volt semmink."
Nem kellett semmit kiszámítani mivel - a közömbös magatartásod miatt - a per során nem volt bizonyítás.

"Tudok e valamit tenni hogy megszünjön ez a követelés?"
Talán egy perújítás, de ehhez már fogadjál ügyvédet!!!

groszfater@gmail.com # 2016.02.20. 15:26

Azért ez már valami !
Persze, ehhez kellett egy zakkant-egér !

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.20. 11:24

A hatmilliós perköltség nyilván elírás.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.20. 11:24

Most erre mit mondjunk? Hogy ügyes vagy? Hogy egy teljesen alaptalan követelést sikerült rád verni a saját nemtörődöm hozzáállásod miatt?
Kb. 350K-ért megbízhattál volna egy ügyvédet, és akkor most nem tartoznál 7 millióval.

Zakkanteger25 # 2016.02.20. 10:33

Tisztelt Szakértők!

1986-ban hazasodtam, 2009-ben a feleségemmel megromlot a viszony mert megcsalt. A feleségem benyujtotta a válást ami megtörtént majd ezt követöen fogadott egy ügyvédet akinek 15% juttatást igért ha elintézi hogy az édesapám halála után járó örökségből ami egy ingatlan az én részem felét megkaphassa. Az örökseg egy kertes 2 szintes osztatlan ingatlanra vonatkozik aminek az értéke 30 millió ft körül van. Fele ŕészben édesanyám haszonélvezettel, fele ŕészben pedig én lettem a tulajdonosa. Édesapám 2002-ben halt meg. Ezt következendő években akkori feleségemmel még 1 évet éltünk az ingatlanba majd elköltöztünk albérletbe egészen 2009-ig. A feleségem ki is jelentkezett az ingatlanból de én nem hisz a fele részben a tulajdonom. Majd 2009-a válás évében vissza költöztünk az ingatlanba és állandora be is jelentkezett. Majd még a válás elött elköltözött de nem jeletkezett ki. A tisztelt ügyvéd úr bejelentette a feleségem követeléset ami a ház utcáról történő felértékelése után megállapitotta az ügyvéd úr és a feleségem, hogy neki 7200000ft jár és ezt követeli. A követelés valojában nem az ingatlan volt hanem az összeg de mivel sosem volt közös tulajdon, házassági szerzödés illetve más hivatalos szerződés. Az ügy birosági tárgyalasra ment amin én 1x sem vettem ŕészt mert nemzeközis kamionos vagyok és sosem voltam itthon. A tárgyalási értesitőket sosem kaptam meg mert valoszinüleg a a volt feleségem visszajárt és eltüntette a leveleimet igy én az egészről nem is tudtam közel két évig míg 1x kézhez nem kaptam egy földhívatali papírt amin a nejem már be is volt jegyezve, majd 2 hónap mulva egy behajtói papírt amin a követelés 7200000ft a feleségemnek illetve még 6000000ft perköltség, bahajtási költség szerepelt. A ház azzonnal árverezés alá került de azota sem sikerült eladni szerencsére hisz lakott (én a 2 fiammal az alsó szinten illetve az édesanyám haszonélvezettel él a felsö szinten) viszont én azota is fizetem a behajtott minden hónapba valoszinüleg életem végéig illetve 3 havonta van mindig az árverezés.

A kérdésem hogy ezt igy törvényesen követelhetik e, illetve van e köze a volt nejemnek az én örökségemhez?
Mi alapján számitották ki a követelési összeget hisz sosem volt semmink. Ingoság se volt mert a 90%-ba a szüleink segitették az életünket szinte mindent tölük kaptunk.
Tudok e valamit tenni hogy megszünjön ez a követelés?
Ha nem akkor a 2 fiam tud e tenni?

Köszönom válaszukat!

Vicaa88 # 2016.02.19. 10:18

Üdvözlöm!

Azt szeretném kérdezni hogy tudják e rá a választ hogy Kecskeméten kertvárosi övezetben az előkert mérete mennyi? Vagy hol van ez leírva, kitudja erre a választ?
Mert a HÉSZben 3-5métert ír de az építésügyi hatóságnál 5métert mondanak de az nagyon sok pl egy szabadonálló módnál sarki háznál, mert ugye ott két előkertem van.

MajorDomus # 2016.02.17. 20:50

Mármint a tartozás fennmaradó része. Azt abból hajtják be amiből lehet.

Laci
Nem feltétlenül, de a tartozás az hagyatéki teher ha az ingatlanon van.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.17. 18:57

Mi történne? Megmarad.

telek69 # 2016.02.17. 17:46

Tisztelt Fórumozók!

Következő kérdésem lenne.

Ha ingatlant árvereznek tartozás miatt, és az ingatlan kevesebbért megy el a fent maradó tartozással mi történik?
A behajtás milyen formái lehetségesek utána

*Laci* # 2016.02.17. 16:46

A tulajdoni lapon egyértelműen hivatkoznak Édesapám tulajdoni hányadára, illetve eddig mi nem kerültünk behajtás alá egyik üggyel kapcsolatban sem.
Időközben érkeztek levelek iratok bekérésére vonatkozóan. A feladóról a legrosszabbakat olvastam ezen a portálon, ezért az is érdekelne, hogy ha visszaküldöm a halotti anyakönyvi kivonatot, akkor az a tartozás elismerésének számít-e?! Az elévülés miatt ez fontos momentum lenne. Az öröklésről való lemondás a hitelek visszafizetése alól nem mentesít?
Tudnátok az ügyeimmel kapcsolatban egy megfizethető ügyvédet ajánlani? Veszprém megye előny lenne.
Köszönöm, üdvözlettel. E.Laci