Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.02. 18:44

???

fruzsi53 # 2016.02.02. 18:28

1993-ban vettem meg az önkormányzattól a lakásom, amit 2015-ben eladtam. Mennyi idő áll a rendelkezésemre, hogy új ingatlant vegyek. Elő van-é írva, hogy csak lakást vehetek? Pl zárt kertet nem. Ha nem sikerül a vásárlás, mennyit kell fizetnem?

Köszönöm

Hajmási # 2016.01.29. 12:38

Köszönöm a hozzászólást! válaszolva:
Igen, volt értéke és én 2008-ban meg is kérdeztem, hogy mikor, hogyan fizessem vissza: "Ezt tekintsd ajándéknak és nem kell visszafizetni, így segítünk neked." hangzott a válasz édesapámtól és a most követelő Icától is. Persze cserébe én sem kértem ezután tőlük Lakáshasználati díjat, meg semmit. Nem is volt ezzel utána évekig semmi gond és nem is beszéltünk róla...Pedig sokkal jobban jártam volna anyagilag 1990-től 2008-ig a Lakáshasználattal és kamataival+ a lakhatásom bérleti hozzájárulásaom is beszámítathattam volna, mint 1999-től 2008-ig havi 6 ezer Forinttal. Így most az a helyzet, hogy követeli az ajándék felét:300 (ez lehetne az egyik serpenyője a mérlegnek) vegyük most jogosnak = kifizetem neki, a lakáshasználat ráeső része (a másik serpenyője a mérlegnek) ő ezt nem fizeti ki és nem is hajlandó megegyezni. Akkor miért is fizessem ki neki? Ki az aki kifizetné neki az én helyemben? Követelem tőle a lakáshasználati díját és ha megítélik abból beszámítási kifogással visszadom neki a 300 ezer forintját. Nem de akkor miért nem ül le velem és egyezünk meg...
Bocsánat, most látom, hogy a 4., és za 5., pont kétszer is van, legyen akkor /1 és /2.

matthiasi # 2016.01.29. 07:19

azaz együtt) nekem ajándékoztak 1999-2008 között részletenként 600 ezer forintot, amikor vettem a lakásom
Azért az a pénz is ért valamit akkoriban.
Én pl. 98- ban vettem egy lakást 2 milláért ami most 8 -at ér.

matthiasi # 2016.01.29. 07:15

én pedig elköltöztem onnan 1990 ben, mert az új nő valósággal kitúrt onnan.

Ez volt az ősi hiba.
Nagyon nehéz lesz reparálni !!

Hajmási # 2016.01.29. 00:21

Üdvözlet!
Soha nem voltam még ekkora bajban és nagyon el vagyok keseredve. Jogi kérdésekben szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyben.
A helyzet tömören: Egy osztatlan közös tulajdonban ( 2 szobás lakás)1980 óta édesapámnak 2/4, bátyámnak: Andornak 1/4 és nekem 1/4 tulajdonrészem van örökségből, majd cseréből. Apám megnősült, én pedig elköltöztem onnan 1990 ben, mert az új nő valósággal kitúrt onnan. Teltek az évek, született egy gyermek is: Ádám. Édesapám (és állítólag Ica is, azaz együtt) nekem ajándékoztak 1999-2008 között részletenként 600 ezer forintot, amikor vettem a lakásom.
2 éve Édesapám elvált Icától és egy éve ki is költözött a lakásból, mert őt is kitúrta. Így most csak ketten a volt feleség: Ica és az Ádám laknak a lakásban.A lakáson lecserélték a zárat, hogy ne tudjak bemenni oda, nem is állnak szóba velem. Ha felmegyek és csengetek: "nincsenek otthon"...
Icának volt egy másik lakása, de a vállás miatt elajándékozta Ádámnak, de a haszonélvezetet megtartotta magánál. Lakhatási gondjuk így nem lehet.
Édesapámmal eltartási szerződést kötöttem 7 hónapja az ő 2/4 tulajdonára, így már most 3/4 tulajdonom van.
Erre Ádám és Ica holtig tartó haszonélvezeti jogot alapított a bátyám 1/4 tulajdonára.

1.,Követelheti-e Ica az ajándék felét vissza: a 150 ezer forintot? ( ugyan erről akkor papír nem született.)
Ha én Értékbecslővel felértékeltetném a lakást, akkor
2., Kérhetek- e perben visszamneőleg lakáshasználati díjat Icától és Ádámtól az 1/4 tulajdoni részem használatáért a ami napig? 1980-ig, vagy csak 1990-ig? Illetve Ádámtól csak 18 éves korától?
3., Kérhetek- e perben visszamneőleg lakáshasználati díjat Icától és Ádámtól a 2/4 tulajdoni részem használatáért 7 hónapra a ami napig?
4., Ezekre kamatokat is ?
5., Ica és Ádám, vagy a bátyám milyen költséget követelhet tőlem, ha ott lakott és én eddig nekik semmit sem fizettem? Pl.:Rezsi, vagy valami?
4., Közös tulajdon megszüntetése esetén kérhetek-e kártérítést a bátyámtól a haszonélvezetijog alapítása miatt engem ért kárért? Mert így csak sokkal olcsóbban tudom eladni, ha megveszik egyáltalán..
5.,Vagy kérhetem-e a bíróságtól, hogy váltsák magukhoz a 3/4 részemet, hamár bejegyezték a haszonélvezetijog alapítását?
6., Ha az előzőt nem lehet, mert azt mondják, hogy nincs pénzük, akkor én magamhoz válthatom-e a bátyám 1/4 tulajdonát, ha beszámítják a lakáshasználatot, mint tartozását?
7.,Milyen és mennyi költségre számíthatok, ha a lakás értéke kb. 6 mFt?
8.,Ha jól tudom 6 % a perköltség / illeték, De ha én veszem meg a 1/4 részüket, akkor a 6mFt / 4 és ennek a 6% lesz az illeték? azaz 90 ezer forint?
9., Az ügyvédi költség ugyan ennyi 6 % ?
10., Hogyan érjem el, hogy az értékbecslőt beengedjék a lakásomba?
11., Az értékbecslő számláját ki kell-e fizetniük, hogyha ezt kérem a bíróságtól?

Remélem sikerült minden fontos dolgot leírnom a sok jelentéktelen részletet, pedig kihagynom...

Előre is köszönök minden segítséget!

groszfater@gmail.com # 2016.01.28. 14:51

Mint mondtam hobbi házak vannak 80-90 %ban.

Akkor milyen övezet ez ahova építeni akarsz?

Lallos84 # 2016.01.28. 14:21

Legfőképp az a baj hogy napos oldalra nem lehet egyik beépítési módnál sem ablakot rakni. Sajnos látatlanban nem tudja miről beszélek.Az utca felől fás rész van ami borzasztó árnyékos.Egyetlen kérdésem lenne akkor...Van e bármilyen indok kifogás kérvény arra vonatkozólag hogy egyéni szinten ne kelljen alkalmazni ezeket a behatárolásokat? Mint mondtam hobbi házak vannak 80-90 %ban.

Lallos84 # 2016.01.28. 14:14

Ezen a részen javarészt még csak hobbi házak vannak .De mért nem szabhatom meg ha már enyém a telek hogy hova építek ráadásul akkor mindenkivel kiszúrnak mert senki nem tud nappalit építeni pont a nap irányába.Az utca felől elhagynék 2.75m- nem akarnám a kerítés helyére a házat.Ráadásul mivel hobbiházak vannak hol ide hol oda vannak építve. Az új jogszabály nem enyhít ezeken a megszabásokon?Gondolok én erre az "építhetünk amit akarunk " hírekre.

Immaculata # 2016.01.28. 14:01

Ez azért borzasztó mert nem akarok a szomszéd felé közelíteni.Ráadásul a legnagyobb probléma ebből ered hogy egyik beépítési módnál sem lehet a szomszéd felőli oldalon teljes értékű nyílászáró és ez hihetetlen számomra mivel a nap pont azon az oldalon kel és fekszik

Az oldalhatáros építkezésnél nem közvetlenül kell a telekhatárra építeni, lehet attól egy méterrel beljebb is.

Ha a déli oldalra teszed a nappalit és a konyhát, akkor nem lesz sötét egyik sem.

miért kell pont arról 5 méter előkertet hagyni

A településkép miatt. A házaknak szépen sorban kell állniuk, nem állhatnak össze vissza. Ha felülről nézed a települést, vagy előveszed a térképmásolatot, láthatod, hogy milyen szép tervezetten állnak.

A szomszéd nélküli oldalra nem építhetsz, mert akkor a közterületre lógna ki a tetőd és a csatornád. Az ablakod pedig a járdával egyvonalban állna.

Lallos84 # 2016.01.28. 13:37

Tisztelt Hölgyem/ Uram! Érdeklődtem az építésügyi hatóságnál a telkem beépíthetőségének szabályairól. Hogy érthető legyen a telek mindössze 16 méter széles, sarki telek. Azt a választ kaptam a kérdésemre hogy vagy szabadon álló,vagy oldalhatáros beépítés választok mert mind a kettő vonatkozik rá. Na már most, ha szabadon állót választok akkor elölről el kell hagynom 5m-t és oldalról is 5-t. Ugye mivel 16m hosszú így csak 11 méter marad de mivel az 5 métert a pont az utca felől kellene elhagynom (nem a szomszéd felől) akkor a szomszédnál 2.75métert kell elhagyni. Így 8,25 méter marad. A ház amit szeretnék az semmilyen féle képpen nem férne ide mert 9,7 méter lenne az épülendő ház. Viszont ha az oldalhatáros beépítési módot választom akkor elől megint 5 métert kell elhagyni ,az utca felől is megint csak 5métert de akkor már a szomszéd felől telekhatárra is építhetek. Ez azért borzasztó mert nem akarok a szomszéd felé közelíteni.Ráadásul a legnagyobb probléma ebből ered hogy egyik beépítési módnál sem lehet a szomszéd felőli oldalon teljes értékű nyílászáró és ez hihetetlen számomra mivel a nap pont azon az oldalon kel és fekszik.Tehát semmilyen tervezés nem lesz megfelelő mivel arra az oldalra se konyh t se nappalit semmit nem lehet rakni csak szobát,fürdőt de ezzel ugye pont lezárom a fény útját és sötét konyha ,nappali lesz ráadásul nem is praktikus.Nem értem hogy 16 m szélességű kis teleknél miért kell így ellehetetleníteni az embert. 1. nem fér oda normális méretű ház 2. kénytelen az ember a szomszédhoz közel építeni 3. ablak nem kerülhet pont a napos oldalra Ebből fakadóan kérdezem én hogy ha sarki telek és jobbról szomszédom sincs ráadásul nem főút van közvetlen hanem kertvárosias övezet akkor miért kell pont arról 5 méter előkertet hagyni. Azt hinné az ember hogy sarki telken szomszéd nélküli oldalra kell tartani. Erre a problémára tud e nekem valami segítséget adni, lehet e bármi féle kérvényt beadni hogy a telek másik oldalára( a szomszéd nélküli oldalra építsek). Ezzel megoldódna minden probléma. Vagy esetleg ha oldalhatáros beépítést választok nem lehet e azt hogy nem a szomszéddal közös telekhatárra hanem az utca felőli telekhatárra építhessek? Remélem érthető amit leírtam mert elég összetett. Várom válaszát! Köszönettel : Lajos

wers # 2016.01.28. 10:48

Kérheti a lakcímed fiktiválását, lakcímed törlését, ügyvéd sem kell hozzá, de téged is meg fognak kérdezni.
Nem adhatja el.

Ttun # 2016.01.28. 10:29

Ezekből a válaszokból sokminden nem derül ki számomra!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.27. 09:33

Igen; nem; l. előbb.

Ttun # 2016.01.27. 09:12

Tisztelt Ügyvèd Ùr!

Ingalan ügyben szeretnèm a segítsègèt kèrni! Volt egy èlettàrsam akivel közösen vásàroltunk egy lakàst, èn vagyok a tulajdonos ő a haszonèlvező! Megromlott a kapcsolatunk a gyermekkel elköltöztem a lakásbòl mostmàr 5 ève! De nem jelentkeztem ki onnan az az àllandò lakcímem! Kèrdèsem az lenne hogy ő ki -e jelenthet engem valamilyen mòdon onnan vagy nèlkülem el -e adhatja a lakàst? Èn màr voltam benn a földhivatalban ott megnèztem nincs vàltozàs a tulajdoni lapon , bízok benne semmilyen kiskapù nincs neki a kezèben , mert olyasmit mondott hogy elhidegülèsre hivatkozva a lakàst elbukom ès az övè lesz! Meg hogy ügyvèddel kijelentet onnan! Ezek lehetsègesek?
Köszönöm vàlaszàt!
Tímea

lászló1948 # 2016.01.21. 09:47

Kedves Immaculata,
köszönöm hasznos,kimerítő válaszát!!!

Immaculata # 2016.01.20. 18:34

Értem Siil, tehát azt kell bizonyítani, hogy valós, élő személyek.

A közjegyzői hagyatékátadó végzéseket is meg lehet találni az országos levéltárban, de elképzelhető, hogy név alapján nem kezdik meg a kutatást.
Ezek szerint mások sem tudnak róluk semmit.
Sajnos nekem sincs több ötletem.

Immaculata # 2016.01.20. 18:31

lászló1948

:)
Az adásvételi szerződés úgy néz ki, hogy lesz egy vevő és lesz 3 eladó.
A 3 eladóból egy tulajdonos és két haszonélvező.

A vevő megfizet a tulajdonos részére 11,5 mFt-ot, erre a számlára,
a vevő megfizet az első haszonélvező számára 6,75 mFt-ot erre a számlára,
a vevő megfizet a második haszonélvező számára 6,75 mFt-ot az alábbi számlára.

Annyi banki számlaszám lesz megjelölve, ahány felé kell a vételárat osztani.

Kötelező az ügyvéd, különben nem kerül a vevő nevére az ingatlan.

lászló1948 # 2016.01.20. 13:00

Kedves Immaculata,
az rendben van,hogy mindenkinek adózni kell,de a kérdés az,hogy a leányunk mekkora összeg után adózik,vagyis tovvábbra sem tudom,hogy miként néz ki az adásvételi szerződés,mivel az abban foglalt VÉTELÁR után kell az adót az USA-ban megfizetni.
Ha tudna valaki egy erre az esetre kitalált adás-vézeli szerződésformát küldeni azt megköszönném.

siil # 2016.01.20. 09:58

Kedves Immaculata ! Ez volt az első, melyet megtettem, az első keresetemben, de kapásból elutasította a Bíró azzal, h csak bizonyíthatóan létező személyeket lehet ebben a formában idézni, és én nem tudtam bizonyítani, h ezen személyek léteztek e vagy sem.

Immaculata # 2016.01.19. 15:15

A haszonélvezők az eladók oldalán jelennek meg, a vevő javára mondanak le ellenérték fejében és nem a lányuk javára. Az ellenértéket pedig a vevőktől kapják és nem a gyermektől.
Ha adózni szükséges, akkor a haszonélvezők is adóznak a bevételük után.

lászló1948 # 2016.01.19. 13:24

Tisztelt Hozzáértők!
Leányunk szeretné eladni a Mo-on lévő ingatlanát melyen a feleségemmel haszonélvezeti jogunk van,melynek értéke számításunk szerint :13,5 millió Ft, Eladáskor természetesen lemondunk a haszonélvezetről, mely összeget leányunk számunkra kifizet
Az ingatlant 25 millió Ft-ért vennék meg,így a leányunk ténylegesen 11,5 milliót kapna a vételárból.
A gond az,hogy a leányunk magyar-amerikai kettős állampolgár,így az USA-jog szerint is kellene jövedelemadót fizetnie, mivel a kettős adózásról szóló megállapodás évek óta nincs ratifikálva.
http://ado.hu/…adoegyezmeny
Ez még rendben is lenne,csak az a probléma,hogy az USA-jog nem értelmezi a haszonélvezet fogalmát,így leányomnak a teljes eladási ár után kellene jövedelemadót fizetnie,vagyis az adásvételi szerződésben foglalt 25 millió Ft után.
Az a kérdésem, hogy ebben az esetben miként kell megfogalmazni az adásvételi szerződést,amiből egyértelműen kitűnik,hogy a leányunk ténylegesen csak 11,5 millió forint jövedelemhez jutott az eladáskor.
üdvözlettel:
László

lászló1948 # 2016.01.19. 13:23

mmmmmmmmmmmmmm

K.Zsolt # 2016.01.18. 09:26

Sziasztok!

Tudna valaki segítségképpen választ nyújtani a "K.Zsolt 2016.01.14. 09:47"-én felvetett problémára?

Immaculata # 2016.01.15. 22:33

Kihasítható a termőföldből, egy ingatlanon belül több övezeti besorolás is lehet.