Ingatlanügyek


SolnesM # 2015.11.26. 09:25

keditti,keditti !

Meg kell javtatni szakemberrel.

Egy évvel a vásárlás után reménytelen a vita az eladóval.

SolnesM # 2015.11.26. 09:21

Edit......
Elvleg új bérbeadásnál kell.
Folyamatosnál nem igen. Na de minek ha nem kéri a bérbevevő.
Ha felmerül véletelenül azt mondod átlagos, kell neki vagy sem.
A brbevevőnl ez kb. a 26 szempont, de legtbbje csak 3 szempont alapján választ.
Megjegyzés :

az atökkel ütött valakli aki ezt kiterjesztette a bérbevendőlakásokra alapvető fogalmakkal/ tapasztalatokkal sem rendelkezett a felől, hogy mi alapján választanak a bérlők lakást.

tomi256 # 2015.11.26. 09:03

Nem tudom, hogy lehet-e itt kérdezni erről a témáról, de az lenne a probléma, hogy a község ahok lakom a kommunális adót 1500 Ft-ról 17.500 ft-ra emelte. Nem tudnák nekem megmondani, hogy ez szabályos-e, mekkora lehet a max növekedés mértéke, és ilyenkor mi van?

MajorDomus # 2015.11.25. 20:51

Hivatalosan kellene, de a kutya sem kéri tőled.

Edit4 # 2015.11.25. 10:11

Tisztelt Szakértők!
Kérem, szíveskedjenek pontosítani információimat.
2016.01.01-jén rendelkeznem kell (bérbe adott, 50 m2-nél nagyobb, társasházi) lakásomra vonatkozó energetikai tanúsítvánnyal?
Folyamatos bérleti szerződésem van 2014.szeptembere óta, tehát a közelmúltban vált egy éven túlivá a bérbeadás.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel
Edit

keditti # 2015.11.25. 09:21

T. Szakértő! A lányom vett egy 34 nm-es ingatlant amit többször is megnézett mielőtt megvásárolta ,de akkor nem tapasztalt semmi problémát. Viszont a vásárlás után észlelte hogy a WC-ben gyakran vizesedik a járólap és a közvetlen szomszédtól értesült arról hogy a lakásnak a WC fala nagyon penészes volt és az előző tulaj ezt egy leszigeteléssel oldotta meg,de a gond az hogy a járólap csupa víz. Erről a problémáról az előző tulajdonos őt nem tájékoztatta. A lakást egy éve vette. Mit tehet a lányom ez ügyben? Jogilag tehet-e valamit?

tanár_Bp # 2015.11.24. 18:04

Kedves Szakértők!
Tanácsot szeretnék kérni, egy ingatlan vásárlásba.
Az eladó azt mondta az eladó házról hogy egy cég (Bt.) a tulajdonosa. Mire kell ilyenkor figyelni a vásárlásnál?
Ugyan úgy veszem meg mintha magánszemély árulná? Az ingatlan a cég székhelye is.

Egy másik háznál a tulajdonlap első részébe bejegyző határozatként az ingatlan adatainál az szerepel hogy Védőterület. Ezzel érhet bármilyen hátrány ha megvásárolom?

Köszönöm válaszait!

Évaa # 2015.11.24. 12:13

Immaculata

Előző válasza után végiggondoltuk, és hasonló következtetésre jutottunk, nagyon köszönöm, hogy felhívta a figyelmünket!Ha lehet, a jelzálog helyett mi is más megoldást választunk, vagy az ügyvéddel nagyon jól bebiztosított szerződést íratunk.
Mégegyszer köszönöm a segítséget, nagy hasznunkra volt!
Üdvözlettel: Éva

Immaculata # 2015.11.24. 07:30

hátralévő összeg kifizetéséig pedig jelzálogot jegyeztetnénk be.

A jelzálogjog szerződést nagyon profi módon kell megírni.

Ha nincs a fizetésnek lejárata, ha nincs a jelzálogjog mellett elidegenítési és terhelési tilalom, akkor a vevőtök a jelzálogjog teherrel tovább tudja adni az ingatlant. Akkor pedig hiába van rajta a jelzálogjogotok, az akár az idők végezetéig is rajta maradhat.
A jelzálogjog érvényesítése megint csak teher a jogosultnak.

Ilyenbe biztosan nem mennék bele.

Szatti25 # 2015.11.24. 07:21

Tisztelt Szakértők!
Első körben szeretném megköszönni ezt a lehetőséget a hozzám hasonló egyszerű polgárok nevében, hogy Önök időt, energiát nem kímélve nagylelkűen segítenek nekünk! Minden elismerésem az Önöké!
Az én butácska kérdésem a következő lenne..
2014.Április 30.-án szereztünk egy ingatlant, a férjem 50%-os részét adásvétellel 5millió Ft értékben, az én 50%-os részem szintén 5millió Ft értékben ajándékozással.
Úgy néz ki, hogy egy sajnálatos betegség miatt el kell hogy adjuk idő előtt, terveink szerint 18millió forintért. Jelen esetben a 8millió forintból kell adózni vagy az ajándékozott részre más szabály vonatkozik?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel, Szné Anita

Évaa # 2015.11.22. 13:04

Immaculata
Köszönöm a válaszát, nagyon jó, hogy felhívta a figyelmemet az adózásra, utánanéztünk, és más megoldást választunk, hogy a vevőnek is jó legyen, és mi se járjunk rosszul.
Esetleg ha adna egy kis iránymutatást arra nézve is, hogy a jelzálog összege se legyen bizonytalan, nagyon hálás lennék!
Köszönettel: Éva

MajorDomus # 2015.11.18. 21:55

Nem lesz.
Ki fogják fizetni a részét, ahogy a pert beadja.

Évaa # 2015.11.18. 17:55

Kedves Immaculata! Köszönöm a válaszát, de szeretném kérni, hogy fejtse ki bővebben. Nem értem a 16 év utáni adómentességet, ez kire vonatkozik?
Hogyan védhetjük ki, hogy ne bukjuk a jelzálog összegét?
Köszönöm a válaszát!
Éva

Évaa # 2015.11.18. 17:51

Kedves MajorDomus, köszönöm a válaszát!
Azt írta, eddig nincs buktató, ez jó hír, de a leírtak alapján a későbbiekben lehet-e probléma? Főként Immaculata nekem küldött válaszát figyelembe véve.
Köszönöm a segítségét!
Éva

ObudaFan # 2015.11.18. 17:01

Kimber

Te a tulajdonostarsad ellen indithatsz pert a kozos tulajdon megszuntetese irant. Aztan igy valoszinuleg vegrehajtas arveres lesz belole.

Kimber # 2015.11.18. 15:05

Kedves Szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit lehet kezdeni az alábbi helyzettel:
Örököltem édesapám után egy fél tulajdonjogot egy ingatlanra. Sikerült kiderítenem hogy az ingatlanban lakik a tulajdonostárs öccse és annak az élettársa. A tulajdonossal mindeddig nem sikerült beszélnem, levelemre nem válaszolt, telefonon nem hívott fel, telefonszámát pedig nem adja ki ki az öccse se annak a barátnője (mert a társtulajdonos "nem akar a házzal foglalkozni"), így tehát csak velük tudok tárgyalni mondván hogy "úgyis ők laknak benne". Több mint fél éve próbálom elintézni hogy megvegyék tőlem a tulajdoni jog rám eső részét, mert ők leszögezték hogy nem akarnak onnan elköltözni, sem pedig eladni az ingatlant.
A gondom az hogy sehogy sem akarnak kifizetni, csak laknak benne teljesen ingyen évek óta. Engem ez nagyon zavar, főleg amiért így elsunnyogják a dolgokat (mert hónapok óta hitegetnek hogy majd, majd..). Azt szeretném kérdezni hogy milyen lépéseket tehetek annak érdekében hogy végre megállapodjak velük és kifizessék illetve hogy átírathassam rájuk a tulajdonjogot?
Beköltöztethetek én is mindenféle embereket melléjük? Olyan tippet is kaptam hogy béreljek verőlegényeket..
Azt tudni kell hogy a ház önmagában 1millió forintot ér, én 400ezret kérek tőlük (ebben az árban egyeztünk meg korábban velük). Ennek fényében úgy érzem nem éri meg pereskedni, azonban nekem a 400ezer forint is sok pénz lenne, így örülnék ha végre magaménak tudhatnám, nem csak lógna a levegőben.

Nagyon köszönöm előre is a segítségüket,
K

Immaculata # 2015.11.18. 14:43

Évaa

Húúú, 2 buktatót látok benne.

Az üres telek esetében 16 év után adómentes.

Jelzálogjog erejéig bukjátok az ingatlan árát. Vagyis fél pénzt kaptok az ingatlanért.

MajorDomus # 2015.11.17. 22:40

Eddig nincs buktató.
Arra vigyázz
hogy az építési engedélyt már ő kérje.

Évaa # 2015.11.17. 19:40

Tisztelt Fórumozók! A tanácsukat kérnem ingatlan eladással kapcsolatban. Szeretnénk eladni az Anyósomtól örökölt házat, ami több éve áll üresen, régi, erősen felújítandó, viszont a telek nagyon szép, jó fekvésű, jó elhelyezkedésű. Megvenné egy ismerősünk ismerőse, aki lebontaná, és egy kétlakásos társasházat építene rá, eladásra. Decemberben lefoglalózná az ingatlant, és az a kérése, hogy a bontási engedélyt a férjem, mint tulajdonos kérje meg, de a költségeket ő fizeti. Kérdésünkre elmondta, hogy neki úgy jó, ha üres telket vásárol, mert így ingatlanfejlesztésnek minősül. A bontás előtt megkötnénk az adásvételi szerződést, akkor kifizeti a vételár felét, és a hátralévő összeg kifizetéséig pedig jelzálogot jegyeztetnénk be. Elvileg ez így megfelel nekünk, ahhoz kérem a tanácsukat, hogy esetleg nincs-e benne valami buktató, nem hátrányos-e ez a megoldás számunkra? Mire vigyázzunk, mire figyeljünk? Nincs ismerős ügyvédünk, akiről tudjuk, hogy ért hozzá, alapos és körültekintő, így majd választunk egyet a kínálatból, aki természetesen nagy valószínűséggel a mi érdekünket fogja nézni, de szeretnénk mi is felkészülni...Előre is köszönöm segítségüket! Üdvözlettel: Éva

ObudaFan # 2015.11.17. 15:29

rokimoki

Ha megegyeztek az eladásban, a megegyezés nyilván azt feltételezi, hogy arról is megegyeztek, hogy az edigi költségeket ki viseli. Ha nem egyeztek meg, a közös tulajdon megszüntetésére pert ilehet indítani, és perben lehet követelni a ráfordítások ráeső részét is.

ObudaFan # 2015.11.17. 15:27

hajni15

Igen, függőben tartás, vagy tulajdonjog-fenntartásos vétel képzelhető el megoldásként.

kaliff971 # 2015.11.16. 11:13

Egy szó, mint száz, abban tartanának ugyanott, hogy az ingatlant előbb vagy utóbb mindenképpen elveszítenék, tehát tökfelesleges a kötelezettség alóli kibújás lehetőségeit firtatniuk.

kaliff971 # 2015.11.16. 11:05

Kedves Obudafan, csak most láttam, hogy válaszoltál még nekem, elnézést, ez nem az én ügyem, csak beleolvastam, és belekérdeztem; azért gondoltam - hangsúlyozom, laikusként -, hogy ugyanott tartanának, mármint a kérdésfeltevő ugyanott tartana, mert a kérdése talán arra irányulhatott, hogy miként bújhatnának ki a vállalt fizetési kötelezettség alól, vagyis, hogy elveszíthetik-e a vásárolt ingatlanukat, ha nem fizetik vissza a lepapírozott kölcsönt.
Erre abból mertem következtetni, hogy már a kérdésfeltevéskor felvetette, hogy "többet is kifizettek már az eladónak, mint amennyit az adásvételi szerződésben vállaltak", stb., mintegy önigazolásként az esetleges nemfizetésre. Jó, persze ott van még előbb a jövedelem, a megtakarítások végrehajthatósága, de ha ilyenek nincsenek, akkor marad az ingatlan; előreszaladtam, mert azt szűrtem le a kérdésből, hogy arra lehet kíváncsi, hogy az ingatlan veszélyben foroghat-e, ha nem fizetnek.

rokimoki # 2015.11.16. 10:15

Tisztelt Fórumozók!
Édesanyám örökölt az édesanyjától 1/2 rész tulajdonban ingatlant.A hagyatéki tárgyaláson a másik örökös / a testvére/ tovább ajándékozta a gyermekének az örökölt részt a másik 1/2 rész tulajdont.Édesanyám szeretné eladni az ingatlant,mi a teendő akkor ha a másik tulajdonos nem egyezik bele az eladásba,viszont semmit sem tesz a ház állagának megóvására,rendbetételére?Már négy éve üresen áll ez a ház,ami elég rossz állapotban van és így csak tovább romlik.A szüleim járnak le havonta a ház körüli dolgokat elrendezni.Az önkormányzat már több felszólítást is küldött a másik tulajdonosnak,pl. a rendezetlen telek miatt,de a leveleket nem vette át,így minden idős szüleimre hárul.Szerinte számlákkal kellene bizonyítani,hogy ők valóban lejárnak füvet nyírni stb., ellátni a ház körüli dolgokat.A kérdésem még az lenne,hogy ha mégis beleegyezik az eladásba,valóban megilleti a rá eső rész és a szüleimnek bele kell nyugodni,hogy mindent ők rendeztek és fizettek ki amit kellett,mert nem tudják számlákkal bizonyítani?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv!

hajni15 # 2015.11.15. 18:19

Tisztelt szakértő!

Családi házat tervezünk venni, melynek vételárát két lakásunk eladásából tudjuk finanszírozni. Mivel egyelőre csak az egyik lakásunkra van fix vevő, megállapodtunk abban a családi ház tulajával, hogy a vételár másik felét akkor fizethetjük ki, ha eladtuk a másik lakást is. Kérdésem az lenne, hogy a szerződéskötés során hogyan tudjuk kivédeni azt, hogy a tulaj esetleg megterhelhesse vagy eladhassa az ingatlant miután mi már kifizettük a vételár felét? Ha széljegyre kerülünk, azzal már tudjuk korlátozni az ingatlanhoz fűződő jogait?
Köszönöm!