Ingatlanügyek


Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.13. 21:06

:) Csak a szenvedélyes jogász, a jó jogász.

MajorDomus # 2014.12.13. 20:55

Ja, és a Ptk nem tesz különbséget víz és víz között.

MajorDomus # 2014.12.13. 20:54

Nyugi Imma!

A vélemények különböznek, és szabadok, különben is ,,igazság nincs csak jog van,,

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.13. 19:34

az új tulajdonos kérheti a szolgalmi jog törlését.
Kérni mindent lehet. Csak ez például nem lenne eredményes.

OFF
Tulajdonképpen válaszoltál.
ON

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.13. 18:27

Jah, erre írtam, hogy átruházás esetén az új tulajdonos kérheti a szolgalmi jog törlését.

Azt is biztosra veszem, hogy ezzel a megállapodással nem is történik meg a kártalanítás.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.13. 18:16

A telki szolgalom nem feltétlenül kényszerrel jön létre, sőt, az a kivétel. A főszabály a megállapodással alapított szolgalom.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.13. 17:01

Egyébként nem látom be, a vízellátás vezetékes ivóvízre értendő.

Kút ugyan úgy létesíthető az uralkodó telken is, így - ahogy már korábban írtam - a szolgáló telek nem kötelezhető olyan szolgálatra, amelyet a másik is ugyanazzal az eljárás és költséggel véghezvihet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.13. 16:49

Mit kellene belátnom? Nem fogod fel, hogy ez egy fórum?
Ha ellenvéleményed van, leírod és pont.

Majd én eldöntöm, hogy mit fogadok el, és mit nem. Leginkább a jogszabály beidézését elfogadom, de azért tűzijátékot nem fogok robbangatni, vagy "éljen, éljen KBS"-t kiáltozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.13. 16:45

Ja, és persze Ptk. 5:160. § [A telki szolgalom fogalma]
(1) „Telki szolgalom alapján az ingatlan mindenkori birtokosa átjárás, vízellátás,

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.13. 16:43

Nagyon sokféle szolgalom van. Köztük a vízvételi szolgalmat majd kétezer éve nevesíti is az irodalom.

Pl. Polgári jog I-III. - Kommentár a gyakorlat számára 2014/HVG-Oracel:
A telki szolgalom tárgya elvileg mindenféle használat lehet, ezért eseteiről a törvény csak példálózó felsorolást ad. A gyakorlatban a következő szolgalmak fordulnak elő:
(a) Az útszolgalom, amely a szolgalommal terhelt telken a gyalogos vagy kocsival (ma már rendszerint a gépkocsival) való átjárásra jogosít fel.
(b) Közmű átvezetése és az ezekhez szükséges szerelvények elhelyezése.
(c) A vízvétel szolgalma (forrásról, kútról, vízvezetékről).

OFF
Sose látod be?
ON

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.13. 13:39

Ilyen szolgalom nincs. Egyszerű megállapodással. Az ingatlan átruházásakor természetesen az új tulajdonosra ez a kötelezettség nem hat ki. Kis befektetésű dologról van szó, amely arányait tekintve sem adna rá lehetőséget, más tulajdonos tulajdoni jogainak korlátozására.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.13. 13:31

Vízvételi szolgalom.

Joco43 # 2014.12.13. 13:24

Tisztelt Fórumozók

Van két ingatlan egymás mellet , mely a nevünkön van az egyiken van egy kút és abból a kútból lett a másik ingatlannak a kerti locsolása kiépítve. most viszont szeretnénk a lányunknak ajándékozni azt az ingatlant melyen a kút van .Későbbi vita elkerülése miatt valamilyen megoldást szeretnék rögzítve lenne hogy a másik telek tulajdonosnak (később a másik lányomé lesz) a kutat jogosan használja. Milyen megoldás van erre? földhivatali bejegyzés,az ajándékozási szerződésben rögzítés?

ObudaFan # 2014.12.12. 11:25

Végrehajtáson kívül nemigen, mert végrehajtás van. De a végrehajtási eljráásban is van lehetőség arra, hogy ne árverés legyen, de mégis árverés hatályával szerezd meg az ingatlant. Ehhez szükséges az adós és az összes végrehajtást kérő hozzájárulása.

Ha nem én nyerek árverésen, de a vételár kisebb mint a követelés, a különbözet továbbra is terheli az ingatlant?

Nem.

Azt szeretném belőni, hogy rossz esetben max mennyi plusz ktsg-em lehet, azt tudom, hogy árverés esetén a licitem 10%-át be kell fizetni, de gondolom ezt visszakapom, mivel enyém a követelés.

Ezt viszont nem egészen értem, gondolom, nem te vagy a bank. Vagy ketten vagytok végrehajtást kérők a bankkal?

blue2014 # 2014.12.10. 16:56

Tisztelt Fórumozók,

Tanácsot szeretnék kérni, adott egy magyar bank hitelkövetelése ingatlanon bejegyzett jelzálogként.
A követelés fel van mondva, végrehajtónál van, de még nem indult árverés. Ingatlanban nem laknak, a tulajjal lehet, hogy meg tudok egyezni.

Szerintetek érdemes e a követelést megvenni, és akár a tulajjal megegyezve a végrehajtáson kívűl megszerezni a tulajdonjogát, vagy ha nem megy , folytatni a végrehajtást.

Azt szeretném belőni, hogy rossz esetben max mennyi plusz ktsg-em lehet, azt tudom, hogy árverés esetén a licitem 10%-át be kell fizetni, de gondolom ezt visszakapom, mivel enyém a követelés.

Ha nem én nyerek árverésen, de a vételár kisebb mint a követelés, a különbözet továbbra is terheli az ingatlant?

Köszönöm!

ssacc # 2014.11.26. 18:31

Tisztelt fórumozók!

több mint 10 éve jogerős építési engedéllyel építkeztünk, de használatbavételi engedéllyel nem rendelkezünk. Szeretnénk a földhivatalnál rendezni a nyilvántartást.
Ehhez hatósági bizonyítványt szerettünk volna kérni, de használatbavétel tudomásul vételi eljárást indíttatnak velünk. Mi a különbség a két eljárás között?

Nem mellesleg egy 3 tulajdonosú társasházról van szó, osztatlan közös tulajdonú telken. A harmadik, új tulajdonos a másik két tulajdonos hozzájárulása nélkül kapott bontási engedélyt a különálló épületére. Szerencsétlen módon 1995-ben egy olyan t.házi alapító okirat született, mint egy soklakásos t.ház esetében, azaz közös tulajdonban vannak a falak, a tető tetőtér stb. Jelenleg építési engedélyezési eljárás is folyamatban van részükről, amihez nem kaptak tőlünk hozzájárulást.

jakaji # 2014.11.21. 23:23

Tisztelt Fórumozók!
Érdekes esetben szeretnék tanácsot kapni.
Egy lakás vásárlást követően az okmányirodában szerettem volna lecserélni a lakcímkártyámat, de nem sikerült.
A sikertelenség oka az, hogy a lakcímem, mind a földhivatali nyilvántartóban, mind a társasházi alapító okiratban Fsz. 0. azaz földszint nulla. A KEKKH rendszerük Fsz. 0-ra nem tud kiadni lakcímigazoló okmányt. (azért 0 az ajtószám, mert ez régen gondnoki lakás volt). Jelenleg a helyi jegyzőnél van az ügy, aki telefonban azt mondta, az ajtó átszámozása az egyetlen lehetőség. De ehhez alapító okiratot kell módosítani és a társasház nem kívánja megszavazni, a súlyos ezrek elköltését a büdzséből.
Én azt gondolom, hogy a jegyző és akárki más sem teheti függővé a lakcímkártya kiadhatóságát attól, hogy egy társasház megszavazza e a változtatást vagy sem. Van valakinek hasonló tapasztalata? Esetleg javaslat a megoldásra? Köszönöm!

lajcsó # 2014.11.19. 07:44

"A kérdésem az hogy megteheti-e ezt úgy hogy nem hozzátartozónak ajándékozza??"
Föld ingatlant csak közeli hozzátartozó számára lehet ajándékozni. Meg kell vásárolni a tulajdoni hányadot!

MajorDomus # 2014.11.18. 20:54

Keresni kell másik ingatlant!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.18. 18:35

Nem.

Csuklósbusz # 2014.11.18. 18:17

Adott egy ingatlan de nincs bejegyezve a földhivatalban, csak úgy hogy zártkert, szőlő.
3 tulaj van rá, kettő elérhetetlen, egy meg elajándékozná. A kérdésem az hogy megteheti-e ezt úgy hogy nem hozzátartozónak ajándékozza??

De ha eladásra kerülne a sor, a többi meg elérhetetlen tehát elővételi jogról sem tudnának lemondani...

Ilyenkor mi a teendő?

Wildmann # 2014.11.18. 12:19

Attila57

A konzulátuson vagy követségen tudnak olyan meghatalmazást csinálni amelyet elfogadnak itthon mindenhol. Érdeklődj ott az áráról stb.

Ha ezt tudod, akkor már csak a megfelelő embert kell itt megtalálni ahhoz, hogy működjön minden.

Attila57 # 2014.11.16. 17:42

Udvozlom a Forumozokat.
Eloljaroban elnezest szeretnek kerni az ekezetek miatt Amaerikabol irok es sajnos itt nincs ekezet.
Kerdesem lenne hogyan fogjak hozza az ugyem intezesehez. Kozos ingatlannal rendelkezem a volt felesegemmel 6 eve elvaltunk biroi vegzessel a fele ingatlan az enyem a fele az ove a lakhatast o kapta meg, Azota kulfoldon dolgozom es sporolok hogy ki tudjam fizetni az o reszet, rendszeresen fizetem a gyerektartast is. Neki igy kenyelmes eszebe nem jut kifizetni engem , de en nem akarom hagyni veszendobe a fel lakas arat. hogyan kell meginditanom egy ilyen ugyet gondolom meghatalmazast kell adjak valami ugyvednek hogy eljarjon a nevemben, haza nem tudok menni. milyen kilatasaim vannak hogyan tudom ravenni hogy fogadja el a fel lakas arat. hozza teszem hogy a fel lakas arabol kielegiti lakhatast tudna biztositani maganak es a gyerekeknek, ez egy nagyon ertekes belvarosi lakas , a felebol egy lakotelepi 2 es felszobas lakast lazan tudna venni.Amikor vettuk akkor szocpolt igenyeltunk ra ami 10 ev elidegenitesi tilalmat biztosit a magyar allam reszere. Ez mar letelt a bejegyzes gondolom meg rajta van ezt is torolni kellene. Ki szeretnem fizetni a reszet mi a modja ennek. Valamint ha kifizetem es nem akar kikoltozni akkor mi a teendo. Nem tudom sajat magam intezni a munkam ide kot.
Elore is koszonom a segitseget.

Földi9 # 2014.11.12. 17:29

A telek egy saroktelek egy hegyoldalban, szinte a fél hegyoldal elvadult, cserjékkel benőtt, a mellettünk lévő egyetlen szomszéd (alul, felül földút van) telke is ilyen volt, budapestiek és szinte sosem látogatták az ingatlant. Ezért érdekes. Hogyaqn lehet "használat" szerint úgy felmérni telkeket, hogy bozótos-xcserjés minden?
de köszönöm a válaszokat.
Az még mindig érdekeklne, hogy valóban létezik ilyen, hogy se a földhivataltól, se senkitől semmiféle értesítést nem kellett volna kapnunk ezekről a dolgokról?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 19:53

Azt szólítsd fel a visszaadásra, aki birtokolja a területedet. Ha az nem hat, akkor lehet perelni.